متهم فلاحتیان:
سمتی در بانک نداشتم/ در دوران تحریم سعی کردم به کشور خدمت کنم!
متهمان پرونده فساد در بانک ملت گفت: در بانک سمتی نداشتم و فقط در دوران تحریم برای خدمت به کشور با معرفی حساب سعی کردم خدمتی کنم و از امکاناتم در این جهت بهره بردم و نمیدانستم که باید تأییدیه شورای امنیت داشته باشم.
به گزارش خبرگزاری موج، دومین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات علی دیواندری و ۸ متهم دیگر به ریاست قاضی موحد در شعبه اول دادگاه ویژه رسیدگی به جرائم اخلالگران و مفسدان اقتصادی آغاز شد.
۲۶ شهریورماه، اولین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات علی دیواندری و ۸ متهم دیگر در شعبه اول دادگاه ویژه رسیدگی به جرائم اخلالگران و مفسدان اقتصادی برگزار شد که طی آن، کیفرخواست متهمین توسط نماینده دادستان قرائت شد و نماینده حقوقی بانک ملت و وکیل شرکت پارس کیش شکوائیه خود را بیان کردند.
در ابتدای این جلسه قاضی موحدی در دومین جلسه محاکمه متهمان پرونده علی دیواندری مدیرعامل سابق بانک ملت گفت: سه متهم این پرونده یعنی رحمت اله باختری، سمانه حضرتی آشتیانی و مجید سعادتی همچنان متواری هستند.
* ۳ متهم این پرونده به خارج از کشور فرار کردند
وی افزود: حسب اطلاع این متهمان به خارج از کشور فرار کردند ولی وکلای آنها در دادگاه حضور دارند.
رئیس دادگاه در ادامه وکیل شرکت طرح و اندیشه بهسازی ملت را به جایگاه فراخواند و گفت: در فاصله جلسه اول رسیدگی به این پرونده تاکنون این شرکت لایحه تکمیلی به دادگاه ارائه داده است که لازم می دانم وکیل این شرکت در دادگاه قرائت کند.
وکیل شرکت طرح و اندیشه بهساز ملت گفت: این متن توسط محمدحسین سبزواری مدیرعامل و عضو هیئت مدیره تهیه شده است.
وی ادامه داد: باتوجه به اظهارات علی مهاجری وکیل علی دیواندری در جلسه قبل مبنی براینکه شکایت شرکت طرح و اندیشه بهساز ملت علیه آقای دیواندری نبوده است این درحالی است که با توجه به شبکه ای بودن فساد همه افراد این پرونده طرف شکایت هستند و اجمالا نام برخی از آنها ذکر شده است.
نماینده شرکت طرح و اندیشه بهساز ملت با بیان اینکه این شرکت از همه متهمان از جمله آقای دیواندری شکایت کرده ، گفت: خواستار محکومیت تضامنی به رد مال به بانک ملت هستیم.
وی اضافه کرد: همچنین وکیل آقای دیواندری طرف قرارداد با این شرکت بوده و حق مشاوره دریافت کرده است و اینکه اکنون وکیل ایشان است، تعارض منافع دارد.
پس از آن مهدی فلاحتیان یکی از متهمان پرونده به دستور رییس دادگاه برای ارائه دفاعیات خود در جایگاه حاضر شد.
متهم فلاحتیان گفت: در جلسه قبلی دادگاه هیچ صحبتی مبنی بر تعطیلی کارخانجات و نیروگاهها نداشتم و اگر به دلیل فشارها مجبور به تعطیلی شدم دلیل بر تهدید کارخانجات و نیروگاهها نیست هرچند برای جلوگیری از ایجاد خلل در کارها نیروی جدید هم جذب کردهام.
وی ادامه داد: در بانک سمتی نداشتم و فقط در دوران تحریم برای خدمت به کشور با معرفی حساب سعی کردم خدمتی کنم و از امکاناتم در این جهت بهره بردم و نمیدانستم که باید تأییدیه شورای امنیت داشته باشم.
متهم فلاحتیان ادامه داد: زمان ساخت نیروگاه گفتند باید تأییدیه شورای امنیت و وزارت اطلاعات داشته باشم که تایید صلاحیت شدم.
وی افزود: در متن کیفرخواست آمده است که سود محقق نشده اما بدهی من ١۵٠ میلیون درهم است که از این میزان، ١٣۵ میلیون درهم اصل پول و ١۵ میلیون درهم سود است و اگر در صورت های مالی بانک درج نشده است، مسئولان وقت بانک باید پاسخگو باشند.
وی با بیان اینکه در مورد لیست سیاهه بانکی، تسهیلات من چند روز با تاخیر دریافت میشد، گفت: سامانهها به روز نبود و این مسئله باعث استعلام نادرست میشد که اگر میدانستم از طریق پیگیری با نامه اثر سوء را اعلام میکردم تا استعلامها منفی نباشد.
* اینکه گفته شده است صلاحیت اعتباری نداشتم، کارشناسی نیست
فلاحتیان افزود: اموال من در زمان دریافت تسهیلات توقیف نبود و برای دریافت تسهیلات اعتبارسنجی میشد و اینکه گفته شده است صلاحیت اعتباری نداشتم، کارشناسی نیست.
این متهم درباره دریافت ٣٠٠ هزار درهم توسط متهم مجید سعادتی، گفت: این مبلغ از محل وجوه امانی به ایشان پرداخت شده و سوءنیت در کار نبوده است.
در ادامه قاضی موحدی خطاب به متهم گفت: شما اقرار کردید که سیصد و پنجاه و یک میلیون و ۱۷۹ هزار و۵۶۷درهم به بانک ملت و شرکت بهساز ملت بدهکار هستید همچنین در این اظهارنامه مجید، مهدی و محمد فلاحتیان هم به بدهکاری خود اقرار کردند چرا پرداخت نکردید؟ شما گفته بودید ظرف دو ماه پرداخت می کنید تاریخ این اظهارنامه مربوط به سوم تیرماه امسال است اما اکنون دوم مهر است چند ماه از موعد شما گذشته است.
وی افزود: شما در این اقرار نامه مقرر نکرده بودید که اگر طلب خود را وصول کنید بدهی ها را پرداخت می کنید.
فلاحتیان در مقام دفاع از خود خطاب به قاضی گفت: بارها به بانکملت رفتم اما طلب من را نگرفتند.
قاضی خطاب به متهم گفت: آماده شوید و بعد دفاع کنید شلوغش نکنید این اقرارنامه شما است یا ان را قبول دارید یا ندارید چندین بار به شما فرصت داده شد تا پول ها را بیاورید.
در ادامه قاضی موحدی گفت: درخواستی از مدیر عامل شرکت پارسیس کیش دریافت کردیم. وکیل و خود این شاخص در جایگاه حضور یافته و شکایت خود را مطر ح کند.
علی عربی با حضور در جایگاه گفت: بنده مدیرعامل شرکت پارسیس کیش هستم، شرکتی که ۱۰۰ درصد آن متعلق به بانک پارسیان است در رابطه با دو مطلب بیاناتی دارم ادعاهای فلاحتیان که گفت طلب بانک را داده کذب محض است و ایشان پرداختی به بانک نداشته است. بدون احتساب جریمه بدهی شان ۶ میلیون دلار و با احتساب جریمه بدهی این فرد از ۹ میلیون دلار هم بیشتر میشود.
وی افزود: در سال ۹۳ متعاقب طرح خرید کشتی در راستای موضوع مأموریت شرکت جهت دور زدن تحریمها مدیران شرکت را متقاعد به پرداخت ۳۶ میلیون دلار جهت خرید کشتی کردند اما بعداً مشخص شد این گزارشات آنها صوری و هدف آنها فریب مدیران و غارت بیت المال بوده است.
وی ادامه داد: ضمن تاکید بر تقدیم شکایت به دادگاه به استحضار می رساند این شکایت از هر شخص یا اشخاص دیگری که در جریان تحقیقات قصور آنها محرز شده و در ربوده شدن اموال بیت المال مجرم شناخته شدند است و تقاضای مجازات کیفری دارم.
در ادامه رسول قهرمانی نماینده دادستان، در دومین جلسه رسیدگی به اتهامات دیواندری و هشت متهم دیگر در پرونده مرتبط با بانک ملت و پارسیان با حضور در جایگاه، گفت: در رابطه با این پرونده باید بستری را که در آن جرم واقع شده را تشریح کرد بانک ملت با شرکت هایی که کالاهای صادراتی دارند توافقنامه منعقد می کرده است و با شرکتها می گذاشته جلسه تا کالاهایشان را بفروشند و پس از فروش سود خود را بر می داشت.
وی افزود: نوع دیگر همکاری بانک این طور بود که شرکتهای پتروشیمی و صادراتی و نفتی با مشتریان خارجی قرارداد می بستند و می گفتند شما پول ها را به حساب های شرکت های زیرمجموعه بریزید مشتری هم پولها را به حساب شرکت های معرفی شده می ریخت.
قهرمانی با طرح این سوال که پس چگونه رخ داد، گفت: بانک ملت که مدیرعاملش آقای دیواندری بوده است شرکتی داشته به اسم داریس که این شرکت ۳۰ شرکت زیرمجموعه هم داشته است. محوریت تمام کیفرخواست در رابطه با شرکتداری و شرکت میلینوم است.
وی افزود: مشخص می شود که در شرکت دومی ۲۴۰ میلیون درهم ناپدید شده است اما آقایان در ابتدا میگفتند این پول مربوط به شرکت مس بوده است.
قهرمانی ادامه داد: این رقم حدود ۴۰۰ میلیون بوده که آقای آرام آن را قبول نکردند دیواندری مراجعه میکند که ایشان هم میگوید تا ۱۵۰ درهم را در جریان بودم.
* فلاحتیان جزو لیست بدهکاران کلان بانکی بوده است
نماینده دادستان با بیان اینکه چطور تسهیلات به فلاحتیان داده شده است، افزود: فلاحتیان جزو لیست بدهکاران کلان بانکی بوده است که هم در نامه سازمان خصوصی سازی و هم در نامه به بانک مرکزی نام وی جهت ممنوع المعامله بودن مشاهده شده است علاوه بر این برادران فلاحتی هم جزء این لیست بودند.
وی در خصوص پرداخت ۲۴۰ میلیون درهم از شرکت میلیوم به فلاحتیان، گفت: سوال اینجاست که شرکت زیرمجموعه آیا حق ارائه تسهیلات دارد. بعدها گفته شد که قراردادی در کارگزینی وجود دارد در فاصله هشت ماهه بدون انعقاد قرارداد ۲۴۰ میلیون درهم ارز کشور در اختیار کسی قرار میگیرد که صلاحیت مالی نداشته و ممنوع المعامله بوده است.
قهرمانی ادامه داد: از همین جا اخلال در نظام اقتصادی از طریق خیانت در امانت متوجه دیواندری و سعادتی است همچنین تحصیل مال ازطریق نامشروع منجر به اخلال در نظام اقتصادی متوجه فلاحتیان است.
وی با اشاره به فرار برخی از متهمان این پرونده گفت: سعادتی از کشور فرار کرده و در انگلستان اقامت اخذ کرده است هر روز هم لوایحی به این شعبه و همچنین بازپرسی ارسال و اظهارات کذبی را مطرح میکند اما در دادگاه حضور نمی یابد.
نماینده دادستان از خروج اسناد بانکی از کشور خبر داد و گفت: سعادتی و سمانه حضرتی اسناد بانک ملت را از کشور خارج کردند.
وی افزود: پس از موضوع ۲۴۰ میلیون درهم آرام در بازپرسی ها اعلام کرد که موضوع این مبلغ را به دیواندری گفتند که او گفت تا ۱۵۰ میلیون هم اطلاع داشتم. چند میلیون درهم پرداخت می شود و آرام اعتراض میکند اما دیواندری می گوید نگرانی ندارد همچنین ساروخانی هم به عنوان مدیرعامل داریس احضار شد و گفته در جریان پرداخت وجه نبوده است. در برخی از مراحل بازپرسی شاهد این بودیم که متهمان در جهت فریب بازپرسی تلاش کردند.
قهرمانی ادامه داد: بخشی از پولهای پرداختی از صرافی بانک ملت اخذ شده و بخشی از آن هم بابت بدهی بابک زنجانی بوده است و این پول ها بوده که به حساب فلاحتیان واریز شده است.
نماینده دادستان افزود: هشت ماه این موضوع ادامه پیدا میکند و مخفیانه آقایان پول ارز مملکت را در دست فلاحتیان قرار داده بودند وا حدی هم از این ماجرا خبر نداشته است در این مدت هم فلاحتیان به سعادتی سود می داده است.
قهرمانی تصریح کرد: این سود قبل از عقد قرارداد جایی درج نشده است. مبلغ این سود در حدود ۶ میلیون درهم بوده است آقایان بعد از هشت ماه نگران شده که موضوع لو برود بنابراین به دنبال تهیه قرارداد می افتند.
در ادامه نماینده دادستان با طرح این سوال که آیا مجید سعادتی تخصص بانکی داشته است، گفت: خیر ایشان در سن ۲۱ سالگی با معدل ۱۰.۲۵ دیپلم گرفته است .
قهرمانی افزود: ایشان لیسانس خود را در دانشگاه آزاد و پس از گذشت ۶ سال با معدل ۱۱.۴۳ اخذ می کند و روزی که برای مصاحبه بانک می رود نمره ایشان ۱۴ می شود.
نماینده دادستان ادامه داد: بانک درباره ایشان می نویسد با توجه به اینکه سعادتی مربی کونگ فو است در قسمت ورزشی بانک ملت مفید خواهد بود توصیه می شود در این قسمت به کار گرفته شود اما متاسفانه باید ببینیم که ایشان سر از کجاها در آورده است.
در ادامه جلسه قهرمانی نماینده دادستان با بیان اینکه دیواندری با مجید سعادتی ارتباط داشته است،گفت: اینکه آقای سعادتی چگونه وارد بانک ملت شده جای سوال است. دیواندری ایشان را وارد هیئت مدیره کرده است. اظهارات برخی آشنایان آقای دیواندری مشخص میکند که سعادتی با فشار ایشان وارد بانک شده است. اظهارات مادر خانم آقای دیواندری موجود است که میگوید ایشان شخصا سعادتی را انتخاب کرد. وی افزود: ارتباط این دو آنقدر وسیع بوده که مجید سعادتی در بانک ملت به مجید دلبندم معروف بوده است.
وی افزود: ما در بررسی پرونده هایش در بانک دیدیم در امتیازات ایشان این چنین آمده که از خانواده شهید است اما وقتی بررسی کردیم دیدیم ایشان جزو خانواده شهدا نیست همچنین متوجه شدیم ایشان با ۱۹ سال سابقه بازنشسته شده است. آقای سعادتی ظرف سه سال که سابقه مدیر شعبهای درجه ۳ داشته در شعبه مستقل مرکزی بانک ملت رئیس میشود.
قهرمانی افزود: ایشان در امارات ملکی را با اجاره ۱۲ هزار درهم تدارک میبیند و این همان مبالغی است که باید آنها را نگهداری میکرد و با آن خدمت انجام میداد. سعادتی حتی بعد از اینکه مدیرعامل میشود خانهشان از خیابان پیروزی به نیاوران منتقل میشود. ایشان بعد از اینکه به انگلیس میرود و برای اقامت اقدام میکند محل اقامت خود را یک هتل معرفی میکند که ماهیانه حدود ۳۵ تا ۴۰ هزار پوند هزینه آن بوده است و خانهای که بعدا در انگلیس میگیرد به مبلغ ۶ میلیون و ۶۵۰ هزار پوند بوده است. ایشان متاسفانه اسناد بانک را هم با خود میبرد.
قاضی موحد خطاب به نماینده دادستان گفت: سعادتی چگونه اسناد بانک را برده است که قهرمانی پاسخ داد: اسناد بانک یک سرور است و این را آقای دیواندری باید توضیح دهد. آیا وکیل آقای سعادتی در دادگاه حضور دارد که وکیل سعادتی اعلام حضور کرد.
قاضی موحد گفت: ایشان نمیتوانسته وکالت کند چرا که اطلاعات را از دادگاه جمعآوری و با ایشان هماهنگ میکند درست است که دادگاه علنی است اما برای تماشاچی نه برای کسی که بخواهد اطلاعات را جمعآوری کند. شما باید از جلسه دادگاه بیرون بروید و میگوییم که شما را در جلسات بعدی راه ندهند.
وکیل متهم سعادتی همین که خواست به بیان صحبتی بپردازد قاضی به او گفت: من نمیتوانم صحبتهای شما را گوش دهم باید بررسی شود که آیا منع قانونی وجود دارد یا خیر.
به همین منظور وکیل مدافع متهم سعادتی به دستور قاضی از دادگاه خارج شد.
قهرمانی به ادامه صحبتهای خود پرداخت و گفت: قیمت منزل سعادتی در انگلستان به قیمت روز و با احتساب پوند ۱۳ هزار تومان بیش از ۹۰ میلیارد تومان برآورد شده است البته از طریق پلیس اینترپل وضعیت قرمز اعلام کردیم و اکنون ایشان تحت تعقیب اینترپل قرار دارد.
نماینده دادستان ادامه داد: فلاحتیان عنوان میکنند که تنها یک بدهکار بانکی هستند در حالی که از مشتریان سعادتی بودند و سوال اینجاست که در اصل فلاحتیان، سعادتی را از کجا میشناختند و چرا به وی رشوه دادند هر متهمی نمیتواند مدعی این باشد که با پرداخت بدهی خود اتهام نیز رفع خواهد شد.
قهرمانی با بیان اینکه فلاحتیان پرونده فساد مالی از جمله خرید نیروگاه شهید منتظری و خرید سهام بانک صادرات از محل تسهیلات بانک ملت را دارد،گفت: همچنین وی در بانک ملت از طریق شرکت مینیون ۳۸۸ میلیون درهم بدون مجوز اخذ کرد.
نماینده دادستان ادامه داد: دیواندری در بانک پارسیان هم وضعیت بانک ملت را تشکیل میدهد و شرکتهای زیر مجموعه تأسیس میشود و عضو شرکت پارسیس که زیر مجموعه بانک پارسیان است نمیشود.
قاضی موحد با اعلام ختم این جلسه از دادگاه ، گفت: جلسه بعدی نهم مهر ماه برگزار می شود.
ارسال نظر