دانستنیهای پزشکی؛
در زمانی که هوا آلوده است چه بخوریم و چه نخوریم؟!
از جمله نکاتی که در زمان آلودگی هوا باید به آن توجه داشته باشید مواد غذایی است که استفاده می کنید که باید بگونه ای باشد تا شما را از شر عوارض آلودگی هوا در امان نگه دارد!
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، این روزها یعنی پاییز و زمستان که می شود ما اخبار مرتبط با افزایش آلایندگی ها و آلودگی هوا بیشتر می شنویم، موضوعی که گاهی به تعطیلی منجر می شود و گاهی نیز فقط جلساتی برای رفع آن برگزار می شود تا شاید بتوان آن را رفع کرد و در نهایت با بارش و برف و باران و یا حتی ورود به فصل بهار تمام این مسائل فراموش می شود. اما در زمان آلودگی هوا باید چه نکاتی را مدنظر قرار دهیم و چه خوراکی هایی را مصرف کنیم و یا حتی چه خوراکی هایی را مصرف نکنیم؟!
اصلا آلودگی هوا در چه زمانی رخ می دهد؟!
کمی بیشتر با آلودگی هوا آشنا شوید!
آلودگی هوا در زمانی رخ می دهد که حجم بسیاری از ذرات یا مواد مضر از قبیل گازها، ذرات و زیستمولکولها وارد اتمسفر کرهٔ زمین شود.
همانطور که می دانید، آلودگی هوا در واقع مخلوطی از ذرات معلق و گازهایی است که غلظت آن به محدوده مضر برای انسان رسیده و میتواند هم در داخل ساختمان و هم در خارج ساختمان باشد.
آلودگی هوای داخل ساختمان به دلیل سوزاندن منابع سوخت جامد همانند هیزم، ضایعات محصولات کشاورزی و سرگین که برای پختوپز و گرمایش به کار می رود، ایجاد میشود.
در واقع سوزاندن سوختهای اینچنینی، به ویژه در خانوارهای فقیر، میتواند سبب بروز آلودگی هوا و در نتیجه بیماریهای تنفسی شود که در نهایت میتواند باعث مرگ زودرس افراد شود.
جالب است بدانید که، سازمان جهانی بهداشت آلودگی هوای داخل ساختمان را «بزرگترین خطر بهداشت محیطی در جهان» نامیدهاست.
اما در مقابل آلودگی هوای خارج از ساختمان عامل افزایش چندین علت اصلی مرگومیر در جهان، از جمله سکته مغزی، بیماریهای قلبی، سرطان ریه و بیماریهای تنفسی، مانند آسم است.
حال که با آلودگی هوا آشنا شدیم برویم به سراغ خوراکی هایی که باید در این زمان مصرف شود.
در زمان آلودگی هوا چه خوراکی هایی مفید است؟
- بذر کتان
بذر کتان دارای مقادیر زیادی فیتواستروژن و اسیدهای چرب امگا ۳ است. فیتواستروژن ها دارای خواص ضد اکسیدانی هستند که به کاهش علائم آسم و سایر واکنش های آلرژیک کمک می کنند.
از این رو می توانید بذر کتان را روزانه در اسموتی ها، سالادها و یا به غذاهای پخته شده اضافه کنید.
- روغن زیتون
روغن زیتون به علت دارا بودن آلفا توکوفرول، ویتامین ایی و اسیدهای چرب برای بهبود عملکرد ریه و کاهش التهاب بسیار مفید است.
یکی از بهترین روش ها برای مصرف روغن زیتون استفاده از آن در تهیه سالاد است زیرا روغن زیتون تحمل حرارت بالا را ندارد و در صورت حرارت دیدن ترکیبات آن تغییر کرده و از خواص آن کاسته می شود.
- گوجه فرنگی
گوجه فرنگی دارای لیکوپن و آنتی اکسیدان است و از این رو می تواند از ابتلای افراد به بیماری های تنفسی محافظت می کند.
- سلنیوم و بتاکاروتن
مصرف غذاهایی حاوی سلنیوم و بتاکاروتن در روزهایی که هوای شهر آلوده است توصیه می شود . غلات سبوس دار و غذاهای دریایی حاوی سلنیوم هستند و سبزیجاتی مانند طالبی، انبه، کدو تنبل، فلفل، اسفناج، کلم و زردآلو به میزان قابل توجهی بتاکاروتن دارند.
- آووکادو
تحقیقات ارتباط بین کاهش سطح ویتامین ایی و بیماری های ریوی مثل بیماری آسم را نشان می دهد، به همین دلیل در برنامه غذایی خود غذاهایی مانند آووکادو و اسفناج، که سرشار از ویتامین ایی است را بگنجانید تا بتواند اثرات آلودگی هوا را خنثی کند.
- کلم بروکلی
کلم بروکلی به علت دارا بودن سولفورافان، خاصیت ضد سرطانی دارد و از این رو افرادی که آن را در رژیم غذایی خود دارند سموم مرتبط با آلودگی هوا و ریزگردها را بهتر دفع می کنند.
علاوه بر مصرف کلم بروکلی، سایر سبزیجات خطر ابتلا به بیماری های تحلیل برنده به ویژه سرطان ها را کاهش می دهد.
- زردچوبه
زردچوبه به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی از بدن در برابر سموم و آلاینده ها محافظت می کند.
- ویتامین دی
استفاده از ویتامین دی به میزان کافی و مناسب در شرایط آلودگی هوا بسیار بیشتر از قبل اهمیت دارد پس لازم است منابع ویتامین D هم مفید هستند
اسید های چرب امگا ۳
این ماده، از قلب و لیپید ها در برابر اثرات مضر آلودگی هوا محافظت میکند که منابع غنی این اسید ها عبارتند از:
- آجیل و تخم هایی مانند گردو، تخم چیا و تخم کتان که این مواد را میتوانید به تنهایی و یا با اضافه کردن آن ها به ماست میل کنید.
- تخم متی، دانه های خردل و سبزیجات دارای برگ سبز مواد غذایی متداولی هستند که امگا۳ مورد نیاز بدن شما را تامین میکنند.
چند روش درمانی ایورودا؛ یک روش درمانی قدیمی هندی
- زردچوبه خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و گفته میشود که از ریه ها در برابر اثرات سمی آلاینده ها محافظت میکند.
- برای تسکین علائم آسم زردچوبه ، کره و شکر زرد را با هم مخلوط کرده و میل کنید.
- گفته میشود که ترکیب شکر زرد و آب پیاز باعث تسکین هر دو نوع سرفه خشک و خیس میشود.
- مصرف ترکیب هلیله سیاه و شکر زرد قبل از خواب و بعد از بیدار شدن از خواب برای تسکین خلط مفید است.
- آیورودا همچنین مصرف غذاهای تلخ و تند را در مقابل غذاهای شیرین یا ترش برای تسکین علائم آسم تجویز میکند و اعتقاد بر این است که گندم و شیر گاو برای درمان بیماری آسم مفید است. زنجبیل، فلفل سیاه، جوز هندی، نعنا و گالنگال نیز برای درمان بیماری های تنفسی مفید هستند.
هشدار؛ این مواد را در زمان آلودگی هوا مصرف نکنید!
مصرف تنقلاتی که ارزش غذایی زیاد وخاصی ندارند مانند چیپس و پفک و نوشابه های گازدار رادر روزهای آلوده همچون روزهای عادی به حداقل ممکن برسانید.
سوسیس و کالباس رااز برنامه غذایی خود کامل حذف کنید چون به علت داشتن مواد افزودنی و نگهدارنده مصرف آنها برای افرادی که در معرض هوای آلوده قرار دارند توصیه نمی شوند.
بیشتر بخوانید:
سوخت مازوت چیست و چه تاثیری بر سلامتی دارد؟
ممنوعیت استفاده از سوخت مازوت در نیروگاهها
اثرات سو مازوت سوزی بر تجهیزات نیروگاه بندرعباس/ هزینه ۵۰۰ میلیاردی برای کاهش آلایندگی
تغذیه مناسب، آسیبهای ناشی از آلودگی هوا را کاهش میدهد/ سیب درختی دفع سرب از بدن را تسهیل می کند
ارسال نظر