English

اخبار جشنواره فیلم کودک/ از کارگاه شهاب الدین عادل تا آماری از بخش بین‌الملل

کارگاه «اصول زیبا‌شناسی سینما برای نوجوانان» با حضور شهاب‌الدین عادل و کارگاه تخصصی «تکنیک‌های بازیگری معاصر در فیلم‌های کودکان و نوجوانان» با تدریس آنا ردی»از بازیگران تئاتر و سینمای ایتالیا، امروز ۲۸ مهرماه به صورت آنلاین در دومین روز برپایی جشنواره سی و سوم برگزار شد.

اخبار جشنواره فیلم کودک/ از کارگاه شهاب الدین عادل تا آماری از بخش بین‌الملل

به گزارش خبرگزاری موج، سی و سومین جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان از روز گذشته ۲۷ مهرماه در تهران و اصفهان آغاز به کار کرد. در این دوره جشنواره کارگاه های فیلمسازی و برنامه های کارگاهی المپیاد فیلمسازی نوجوانان و نمایش فیلم ها به صورت آنلاین برگزار می شود. همچنین نمایش فیلم های حاضر در بخش رقابتی جشنواره نیز در سینما فرهنگ نمایش داده می شوند.

برگزاری کارگاه «اصول زیبا‌شناسی سینما برای نوجوانان» با حضور شهاب الدین عادل

کارگاه «اصول زیبا‌شناسی سینما برای نوجوانان» با حضور شهاب الدین عادل  به صورت آنلاین امروز ۲۸ مهر و در دومین روز برپایی جشنواره سی و سوم برگزار شد.

شهاب‌الدین عادل عکاس، مستندساز، پژوهشگر و استاد سینما و عکاسی در این کارگاه درباره سینمای کودکان گفت: فیلم‌ کودک و سینما برای کودکان دو مسئله جدا از هم هستند. در اغلب کشورهای توسعه‌ یافته‌ای که در آن سینما، به عنوان یک تکنولوژی، اقتصاد و فرهنگ شناخته می‌شود، جایگاه ویژه‌ای برای کودکان و سینمای نوجوانان تعریف شده ‌است. در ایران هم تعداد محصل‌ها، نوجوانان و دانشجویان زیاد است و نیاز است که از چند زاویه به سینما نگاه شود.

او در بخشی از این کارگاه با اشاره به گونه‌های ساختاری سینما گفت: سینمای داستانی، فیلم‌هایی را دربرمی‌گیرد که برای کودکان و غیر کودکان است. انیمیشن‌ها که برای مخاطب کودک و بزرگسالان است با این تفاوت که حجم تولیداتی که برای کودکان در سینمای انیمیشن وجود دارد بسیار بیشتر است. به همین دلیل بخش عمده‌ای از سینمای کودکان جهان به سمت فیلم‌های انیمیشن رفته‌است، حتی به لحاظ اقتصادی حجم زیادی از سینمای جهان را تشکیل می‌دهد.

این استاددانشگاه در ادامه افزود: اگر کسی می‌خواهد برای کودکان فیلم بسازد باید نسبت به روانشناسی و روانکاوی کودک، آگاهی داشته‌ باشد و همچنین باید نیازها و سلایق کودکان را دریابد و خودش را با کودکان هم‌سو کند. از دیگر وظایف دست‌اندرکاران سینمای کودک برای کودکان این است که جنبه‌های آموزشی کودکان را علاوه بر جنبه‌های سرگرمی را مدنظر قرار دهند.

او درباره عواملی که برای ساخت فیلم کودک در نظر گرفته می‌شود، عنوان کرد: طرح یا ایده یکی از مهمترین مسائلی است که از پایه سینما شروع می‌شود.

شهاب الدین عادل در بخش دیگری از این نشست به درجه‌بندی سنی فیلم‌ها در سینمای دنیا اشاره کرد و در ادامه گفت: اگر قرار باشد فیلم کودک بسازیم باید چند ویژگی را مدنظر داشته باشیم. ایده اولیه باید به گونه‌ای مورد نظر فیلمساز قرار بگیرد که یک قصه روان و ساده داشته باشد. کودکان به قهرمان مثبت در فیلم علاقه دارند، پس ایده اولیه که تبدیل به فیلمنامه می‌شود، باید عمق معنایی و ارزشی داشته باشد.

این استاد دانشگاه در بخشی دیگر از این کارگاه گفت: تفاوت فیلم‌های بلند با انیمیشن‌ها این است که آن فیلم‌ها رنگ و بوی اجتماعی دارند و در انیمیشن باید یک نوع زندگی و رنگ و بوی نشاط‌آور را به تصویر بکشیم.

او در ادامه گفت: فیلم برای کودکان باید تمام ویژگی‌های آن درجه سنی را داشته باشد و بر رفتار و حرکات و حس کودک تاثیر بد نگذارد. اما در سینمای درباره کودک، بزرگسالان نیز مطرح هستند و پیرامون این موضوع را شکل می‌دهند. به یاد داشته باشیم کودکان اولین تجربه‌ای که از اجتماع دارند مربوط به خانواده است و در مرحله بعد مدرسه که تلخی‌ها و شادی‌ها را به آنها منتقل می‌کند که یک نوع تجربه حیات است. این مرحله در سینمای کودک خیلی نیاز به توجه دارد و مهم تلقی می‌شود.

عادل گفت: سینمایی که قرار است برای کودک باشد، باید زیبایی ظاهری داشته باشد. به نظرم فیلم‌هایی که با موفقیت رو به رو نشده‌اند، از زیبایی ظاهری برخوردار نبوده‌اند.

او در این نشست گفت: یک نوع سینمایی که می‌تواند برای کودکان حائز اهمیت باشد، سینمایی کامیک (مانند بتمن، اسپایدرمن و…) است که باتوجه به قهرمان‌پروری که دارد، کودکان را جذب می‌کند که یک نوع سینمای جداگانه است.

در پایان این کارگاه، نشست پرسش و پاسخ با مخاطبان به صورت برخط برگزار شد.

تکنیک‌های بازیگری معاصر در فیلم‌های کودکان و نوجوانان بررسی شد

کارگاه تخصصی « تکنیک‌های بازیگری معاصر در فیلم‌های کودکان و نوجوانان» با تدریس «آنا ردی» از بازیگران تئاتر و سینمای ایتالیا، ظهر امروز ۲۸ مهر و در دومین روز جشنواره به صورت برخط برگزار شد.

در ابتدای این کارگاه آنا ردی گفت: ایران کشوری است که دوستش دارم و گفت‌وگو با شما برایم جالب است. کشور شما را به‌خاطر داشتن کارگردانان بزرگی مانند اصغر فرهادی تحسین می‌کنم. شما فرهنگی بسیار غنی در کشورتان دارید.

او ادامه داد: من به بازیگر پینوکیو کمک کردم. (بازیگر فیلم ماتیو گارونِاین) از بین پنج هزار کودک انتخاب شود. فدریکو(بازیگر فیلم ماتیو گاروناین) دوست داشت بازیگر شود. مهم است که شما بخواهید بازیگر شوید و از این کار لذت ببرید. در ابتدا باید بدانید انتخاب این موقعیت، به عنوان حرفه اصلی زندگیتان سخت و دشوار است. تکنیکی که به شما توصیه می‌کنم این است که باید تلاش کنید تا بدن‌تان را منعطف‌تر کنید.

او ادامه داد: برای بزرگسالان از تکنیک یادآوری استفاده می‌کنم. بر این اساس بازیگر، صحنه‌ای غم‌انگیز یا دلهره‌آور را برای خود یادآوری کرده و شروع به بازسازی احساسات می‌کند. برای کودکان گریه، عکس‌العمل و روش روان‌شناسانه تاثیرگذار نیست و می‌تواند تخریب‌گر نیز باشد. کاری که انجام می‌دهم تکنیک آزادی عواطف است. به عنوان مثال اگر بازیگر بزرگسال باشد، می‌توان ارتباط قوی بین خود و بازیگر برقرار کند و از این طریق به سمت سیالیت صحنه تراژیک حرکت کند، همچنین می‌توان کمک کرد که با نگاه دقیق،آنچه که ما را برای رساندن به حالت روانی و روحی آماده می‌کند، فکر کند که البته همه چیز به برقراری ارتباط بستگی دارد.

آنا ردی خاطرنشان کرد: متمرکز بودن، مسئله مهمی است. متمرکز بودن روی احتیاج صحنه که باید به آن دست پیدا کنید، همچنین مهمترین مسئله برقراری رابطه قوی با کارگردان است. باید از درون احساس آرامش و شادی کنید حتی اگر در حال بازی کردن یک صحنه تراژیک هستید، همچنین ایجاد صمیمیت بین اعضای گروه بسیار مهم است. این لحظه‌ای است که دردکشیدن و احتیاجات ما نمایان می‌شود.

او درباره تکنیک‌های بازیگری گفت: باید دقیق باشید، زیاد تمرین کنید و سوال بپرسید. پیشنهاد می‌کنم روی زبان بدنتان کار کنید؛ مثل نفس کشیدن، رها کردن و تمرینات آرامشی انجام دهید، چرا که من از این طریق می‌توانم بدن و عواطفم را در مقابل دیگران به کار بگیرم. از این طریق می‌توانید حرف اصلی و نقطه نظر شخصیت خودتان را  ابراز کنید.

او در بخش دیگری از این کارگاه خطاب به مخاطبان گفت: احساسات شما از چشمانتان پیدا است و تفکر و احساسات شما خیلی زنده به نظر می‌رسد، البته اگر از چشمانتان درست استفاده کنید. آنقدر که درون شما باید صریح و دقیق باشد، استفاده از ابزار بیرونی شما مدنظر نیست. شرایط آزاد و راحتی را برای خود ایجاد کنید تا بتوانید با کاراکتر خود ارتباط بگیرید. زمانی که شما نقطه عطف‌تان را کشف کردید برای حرکت‌کنید، فکرکردن و نگاه‌کردن به شما آزادی عمل می‌دهد و همه این‌ موارد از دید، نگاه و شخصیت خودتان شکل می‌گیرد. این اتفاق در فیلم «دوست باهوش من» نیز افتاد، چرا که همه به راحتی و با آزادی‌بیان رفتار کرده و با کارگردان و مربی خودشان تبادل نظر می‌کردند.

در پایان این کارگاه آموزشی، نشست پرسش و پاسخ با شرکت‌کنندگان در کارگاه به صورت برخط برگزار شد.

فریدزاده: دوره متفاوتی را در بخش بین‌الملل جشنواره۳۳ تجربه می کنیم

رائد فریدزاده  مدیر بخش بین‌الملل جشنواره با اشاره به اینکه در این دوره سعی شده، تنوع فرهنگی و ملیتی لحاظ شود، عنوان کرد: در بخش رقابتی جشنواره سی و سوم، فیلم‌هایی  از ۲۷ کشور به‌صورت حرفه‌ای مورد داوری قرار می‌گیرند.

فریدزاده ادامه داد: امسال داوری فیلم‌های بین‌الملل در بخش داستانی و انیمیشن بلند و کوتاه انجام می‌شود که داوران بخش بلند از کشورهای سوئد، فرانسه، افغانستان و ایران هستند. همچنین داورانی از قزاقستان، لتونی و ایران در این جشنواره حضور دارند که در بخش کوتاه داوری می‌کنند.

مدیر بخش بین‌الملل جشنواره فیلم کودک و نوجوان تصریح کرد: در بخش بلند دوازده فیلم و در بخش کوتاه بیست فیلم از کشورهایی همچون روسیه، آلمان، نروژ، دانمارک، فرانسه، بلژیک، سوئد، استونی، فنلاند، پرتغال، ایتالیا، اسپانیا، فیلیپین، لوکزامبرگ، جمهوری چک، هند، قزاقستان و نروژ حضور دارند. امسال تنوع کشوری قابل‌توجهی داشتیم و از سراسر دنیا برای ما فیلم ارسال شد.

او ادامه داد: مضامین اصلی فیلم‌های بخش مسابقه بین‌الملل را دوستی، صلح، حفاظت از محیط زیست، استفاده بهینه از نیروی تخیل، مبارزه با نژاد پرستی، راستگویی و توجه به خانواده تشکیل داده است.

فریدزاده افزود: امسال بخش ویژه کووید ۱۹ را هم در جشنواره فیلم کودک و نوجوان داریم که فیلم‌هایی از آلمان، صربستان، ژاپن، کرواسی، اسلونی، بلغارستان، انگلستان و فرانسه حضور دارند، همچنین جشنواره سی‌وسوم بخشی با عنوان «مروری بر جشنواره لبخند هند» دارد که فیلم‌های برگزیده‌ آن جشنواره را هم در جشنواره فیلم کودک و نوجوان اکران می‌شوند.

او خاطرنشان کرد: در بخش نشست‌های تولید مشترک جلساتی با نمایندگانی از کشورهای صربستان، پاکستان، ارمنستان و هندوستان به شکل مجازی برگزار خواهد شد. همچنین داوران بخش سیفژ امسال از آرژانتین، هند و ایران هستند. هفت کارگاه بین‌المللی و شش کارگاه ملی را هم جشنواره فیلم کودک داریم که از کشورهای انگلستان، هند، ایتالیا، قزاقستان و فرانسه سرفصل‌های جذابی را مطرح خواهند کرد.

فریدزاده در ادامه با اشاره به این که امسال در بخش کتابخانه ویدئویی ۴۰۰ فیلم شامل انیمیشن، کوتاه، سینمایی و داستانی جمع‌آوری شده، خاطرنشان کرد: در بخش کتابخانه ویدئویی، روند فیلم‌هایی که دوره گذشته در این کتابخانه به نمایش گذاشته‌ شده‌‌ بود، تکمیل شده‌ است. همچنین پخش‌کنندگان و خریداران بین‌المللی می‌توانند از روی سامانه‌ای که با مشارکت هاشور طراحی شده‌است، به شکل اختصاصی از طریق سایت جشنواره فیلم‌ها را مشاهده کنند و از این طریق برقراری ارتباط با توزیع کننده فیلم‌ها فراهم شده‌ است. بر این اساس حضور مجازی خریداران بین‌المللی از ویژگی‌ این دوره محسوب می‌شود.

مدیر امور بین‌الملل بنیاد سینمایی فارابی درباره حضور فیلم‌های بین‌المللی در این دوره افزود: همانطور که بسیاری از جشنواره‌های معتبر جهانی، در شرایط خاص کرونایی بدون حضور مهمانان خارجی و به صورت آنلاین برگزار شدند، جشنواره سی و سوم هم بخش بین‌المللی خود را به این شکل برگزار می‌کند و این تفاوت ماهوی این دوره با دوره‌های گذشته است. فیلم‌های بخش مسابقه بین‌الملل در پلتفرم‌ها به نمایش درنمی‌آید و داوری این بخش نیز با ارسال لینک برای داوران صورت خواهد گرفت.

افزایش متقاضیان حضور در همه بخش‌های جشنواره

سیمون سیمونیان  مدیر دبیرخانه جشنواره سی و سوم، با ارائه آماری در مقایسه با دوره سی و دوم این رویداد سینمایی، اظهار داشت: در سی‌ودومین جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودک و نوجوان که سال ۹۸ برگزار شد، فیلم‌های متقاضی حضور در این رویداد ۲۷۷ اثر بودند. از این میان ۲۰۵ اثر با مقررات اعلام شده از سوی دبیرخانه مطابقت داشتند و به جشنواره راه پیدا کردند که در بخش پویانمایی ۶۶ عنوان، کوتاه داستانی ۱۰۵، پویانمایی بلند سینمایی ۶، فیلم‌ سینمایی ۱۲ و فیلم بلند داستانی ۱۶ عنوان بودند. از این میان ۹۸ اثر به بخش مسابقه راه یافتند که در مجموع ۷۶ عنوان اثر پذیرفته شدند که شامل ۹ فیلم سینمایی (سه پویانمایی و شش داستانی)، هفت فیلم بلند داستانی، ۱۰ فیلم کوتاه داستانی، ۱۲ پویانمایی کوتاه و ۳۸ وب‌سری می‌شوند. در بخش المپیاد هم ۵۷۵ اثر به جشنواره سال گذشته راه یافتند.

او افزود: امسال علی‌رغم شیوع ویروس کووید۱۹ و قرار داشتن در شرایط کرونایی، تعداد متقاضیان بیشتر از سال گذشته بود. در این دوره ۴۰۳ اثر متقاضی حضور بودند که از این میان ۳۲۵ اثر با مقررات اعلام‌شده مطابقت داشت. این آثار شامل یک پویانمایی سینمایی، ۱۴ اثر سینمایی، ۱۲۰ کوتاه داستانی، ۶۵ کوتاه پویانمایی، ۱۵ اثر بلند داستانی، ۷۵ وب‌سری، ۳۵ عنوان آثار مربوط به کرونا تحت عنوان «کرونا روایت» است. از این تعداد ۱۰۱ اثر به بخش مسابقه راه پیدا کرده‌اند که شامل ۱۴ فیلم کوتاه داستانی، ۱۸ پویانمایی کوتاه، ۱۰عنوان داستانی بلند که یکی از آن‌ها پویانمایی است، ۱۱ اثر سینمایی، ۱۵ اثر کرونا روایت، ۳۳ وب‌سری می‌شوند. مجموع آثار پذیرفته شده ۱۰۱ اثر است.

سیمونیان اظهار داشت: در این دوره به دلیل شرایط کرونایی، نمایش فیلم‌ها به صورت آنلاین خواهد بود. ۸۹ نفر از صاحبان آثار موافق پخش آنلاین بودند. تعداد اندکی هم مخالف بودند که به دلیل مخالفت و نبود امکان دیده شدن آثار توسط کودکان و نوجوانان و اعلام نظر آنها به عنوان داور، فیلم‌شان از جشنواره کنار گذاشته شد.

او ادامه داد: امسال در بخش المپیاد ۸۴۲ اثر و ایده به دست ما رسیده است که یک‌ونیم برابر بیشتر از سال گذشته است.

سیمونیان با اشاره به نمایش ۱۱ عنوان فیلم بلند سینمایی ایرانی در خانه جشنواره (سینما فرهنگ) به صورت تک سانس و با حضور صاحبان آثار و حضور خبرنگاران به صورت بسیار محدود، گفت: امسال در خانه جشنواره که یک محل ستادی است، نمایش‌ آثار سینمایی ایران و نشست پرسش و پاسخ این آثار با رعایت پروتکل‌های بهداشتی انجام می‌شود. اگر طبق تصمیم ستاد کرونا نمایش فیزیکی نداشته باشیم، اختلالی در روند برگزاری ایجاد نمی‌شود زیرا آثار داوری شده‌اند و در نتیجه در صورت دستوری مبتنی بر تعطیلی هم، نتیجه داوری‌ها اعلام و جوایز اهدا خواهد شد.

مدیر دبیرخانه جشنواره توضیح داد: ما اولین جشنواره‌ آنلاین سینمایی را برگزار می‌کنیم و این خود خط‌‌‌شکنی است. سه پلت‌فرم تیوا، نماوا و فیلیمو آثار جشنواره را از روز گذشته برای مردم به نمایش گذاشته‌اند و داوران کودک و نوجوان ۵ تا ۱۵ ساله هم با کد تخفیف رایگان آثار را از همین طریق مشاهده می‌کنند و سپس نظر خود را در سه گزینه خوب، متوسط و ضعیف اعلام می‌کنند. نهایتا براساس مجموع آرا آن‌ها، فیلم منتخب داوران کودک و نوجوان انتخاب می‌شود. علاوه بر این گروه سنی تمامی مردم ایران می‌توانند با مراجعه به پلت‌فرم‌ها و تهیه بسته‌های نمایشی سی‌وسومین جشنواره فیلم کودک و نوجوان را دنبال کنند اما رای دادن مختص متولدین ۸۴ تا ۹۴ است. ساعت پخش آثار از ۱۰ تا ۲۲ هر روز است و هر اثر از هر پلت‌فرم، یک‌بار پخش می‌شود.

او در مورد پرداخت حق نمایش به آثار (اسکرین‌فی) توضیح داد: به صاحبان آثار اطلاع داده‌ایم که برای فیلم‌های کوتاه پنج میلیون تومان و ۳۵ میلیون تومان برای فیلم‌های بلند داستانی به عنوان حق نمایش پرداخت خواهد شد. علاوه بر این تمام درآمد حاصل از فروش آنلاین فیلم‌ها نیز به صاحبان آثار تعلق می‌گیرد. اکران آنلاین در جشنواره‌های سینمایی ایران تجربه جدیدی است و امیدوارم تجربه موفقی باشد. باید این واقعیت را پذیرفت که اکران آنلاین شرایطی فراهم کرده تا شاهد مشارکت بیشتر مردم باشیم.

سی و سومین جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان از ۲۷ مهر تا ۲ آبان به شکل مجازی و به دبیری «علیرضا تابش» برگزار می‌شود.

 

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه