English

خبرگزاری موج بررسی می کند؛

نگاهی به کارنامه پنج ساله سلطانی‌فر/ قسمت دوم؛ تخریب و انفعال در فوتبال ملی

وزارت ورزش مسعود سلطانی فر بیشترین حجم از اعمال سلیقه در فوتبال ملی و باشگاهی را رقم زد.

نگاهی به کارنامه پنج ساله سلطانی‌فر/ قسمت دوم؛ تخریب و انفعال در فوتبال ملی

خبرگزاری موج؛ فوتبال در همه دنیا یک ورزش درآمد زاست و به همین علت نیازی به کمک های مالی دولت ها ندارد. از این رو فیفا تاکید بسیاری بر استقلال فدراسیون های ملی دارد و با هر گونه دخالت دولت ها در مدیریت فوتبال مخالف است.  اما در کشور ما اوضاع به گونه دیگری است. دست اغلب باشگاه های فوتبال مستقیم و غیر مستقیم در جیب دولت است. فدراسیون فوتبال هم با وجود درآمدهایی که دارد هنوز محتاج کمک های حکومتی می باشد. از این رو مسئولان ورزش کشور در هر دوره ای به اعمال نفوذ در فوتبال پرداخته اند. هنوز فراموش نکرده ایم که در سال ۲۰۰۶ فیفا فدراسیون فوتبال ایران را تعلیق کرد.


بیشتر بخوانید:

نگاهی به کارنامه پنج ساله سلطانی‌فر/ قسمت اول؛ آغاز دوران کابوس وار مسعودی


با این وجود در هیچ دولتی، چه زمانی که سازمان تربیت بدنی وجود داشت و چه بعدا که سازمان به وزارت ورزش و جوانان تبدیل شد، شاهد این حجم از دخالت ها که در زمان وزارت مسعود سلطانی فر در فوتبال اتفاق افتاد نبودیم. با آگاهی از این نکته که بر خلاف قوانین فیفا، وزارت ورزش به اشکال مختلف در امور فوتبال اعمال سلیقه و نظر می کند، می توان موفقیت و عدم موفقیت در این حوزه را به این دستگاه نسبت داد. در ادامه به مواردی از تاثیرات منفی این پدیده می پردازیم.

 

آسیب تیم ملی به خاطر اختلاف وزیر با کی روش

در حالی که تیم ملی فوتبال ایران در اولین تورنمنت مهم بعد از انتصاب سلطانی فر به عنوان وزیر ورزش، یعنی جام جهانی ۲۰۱۸ نتایج در خور توجهی گرفته بود، مورد بی مهری های زیادی قرار گرفت. فدراسیون فوتبال برای پایان دادن به قرارداد با کی روش از جانب وزارت ورزش تحت فشار قرار گرفته بود. شاهد این مدعا اظهارات محمد دادکان رییس سابق فدراسیون فوتبال است که در جایی می گوید: «از تاج خواستم که قرارداد کی روش را تمدید کند ولی او گفت وزیر ورزش مخالف است». سر انجام در کوران مسابقات جام ملتهای آسیا ۲۰۱۹ کی روش در مصاحبه ای عنوان کرد وزیر ورزش مخالف حضور او در ایران است و به همین دلیل از فدراسیون حمایت نمی کند. او گفت نمی خواهد بماند تا تیم ملی ضربه بخورد. پس از حذف تیم ملی فوتبال از جام ملتهای ۲۰۱۹ و پایان همکاری کیروش با ایران، مازیار ناظمی مدیر روابط عمومی وزارت ورزش با انتشار یک توئیت خبر از مذاکره با بزرگان فوتبال جهان جهت سرمربیگری تیم ملی را داد؛ که این مسئله بیشتر بر شایعات دخالت وزارت ورزش در خاتمه همکاری با کیروش دامن زد.

 

با زیدان و مورینیو طلوع کردیم، با ویلموتس غروب!

پس از جدایی کیروش سخنگوی وزارت ورزش مدعی شد نامدارانی چون زیدان، مورینیو و کلینزمن در صف مذاکره با ایران هستند تا هدایت تیم ملی را بر عهده بگیرند. نهایتا پس از چند ماه بلاتکلیفی فدراسیون فوتبال با مارک ویلموتس سرمربی سابق تیم ملی بلژیک به توافق رسید تا در مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۲ هدایت ایران را به عهده بگیرد.اما ویلموتس در کمتر از شش ماه و پس از دو باخت پیاپی برابر عراق و بحرین به طور یک طرفه قرارداد خود را با فدراسیون فسخ کرد و خواهان دریافت غرامت شد. شکایت ایران هم به دادگاه عالی ورزش ثمری نداشت و فدراسیون محکوم به پرداخت ۶.۲ میلیون یورو به این مربی بلژیکی شد. با وجود اینکه وزارت ورزش هر گونه اعمال نظر در انتخاب این مربی رد می کرد، مهدی تاج مدتی پس از کنار رفتن از ریاست فدراسیون در مصاحبه ای بر دخالت وزیر در قرارداد با ویلموتس صحه گذاشت و مدعی شد که وزیر ورزش به توصیه انجمن دوستی ایران و هلند این مربی را فدراسیون معرفی کرده است. خسارات این قرارداد برای فوتبال فاجعه بار بود و علاوه بر غرامت به به شخص سرمربی، دستیاران او هم با شکایت به فیفا خسارت ۱.۴ میلیون یورویی طلب کردند. ویلموتس گیت به همین جا ختم نشد. چندی بعد مجموعه شستا که دو میلیون یورو در شروع فعالیت ویلموتس به فدراسیون قرض داده بود، ساختمان فدراسیون را توقیف کرد.

 

سلب میزبانی از تیم هایی ایرانی و انفعال وزارت ورزش

کنفدراسیون فوتبال آسیا دو مرتبه تیم های ایرانی را در جام باشگاه های آسیا و مقدماتی جام جهانی از حق میزبانی خود محروم کرد. این ها علاوه بر انجام بازی های تیم های ایرانی و عربستانی در زمین بی طرف بود. اولین بار باشگا های ایرانی به بهانه نا آرامی های سال ۱۳۹۸ مجبور به بازی در کشور ثالث شدند. وزارت ورزش ابتدا باشگاه های حاضر در لیگ قهرمانان آسیا را از حضور در این مسابقات منع کرد ولی در ادامه با تهدید به محرومیت بلند مدت برای باشگاه های متخلف توسط کنفدراسیون، باشگاه های ایرانی مجبور شدند با صرف هزینه های گزاف در کشور دیگری از میهمان خود پذیرایی کنند. دومین بار حق میزبانی تیم ملی ایران در مقدماتی جام جهانی به علت کرونا نادیده گرفته شد و تیم ملی که در بازی رفت میهمان بحرین بود در بازی برگشت هم در زمین این تیم به میدان رفت و در هر دوبازی خارج از خانه بازی کرد. وزارت ورزش هیچ تلاشی برای احقاق حق تیم های ایرانی انجام نداد. ضمن اینکه در مرحله یک هشتم جام باشگاه های آسیا ۲۰۲۱ که به صورت مجتمع برگزار می شد، هند توانست میزبانی بگیرد اما ایران نه!

 

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه