فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان تهران در گفت و گو با موج :
محیط بانان با دست خالی ۳۵ مورد حریق را مهار کردند
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان تهران گفت: در طول چند روز گذشته با کمک محیط بانان و استفاده از ابتداییترین تجهیزات ۳۵ مورد حریق در "پارک ملی سرخ حصار" و "پارک ملی خجیر" مهار شد.
محمدرضا خویشتندار در گفتگو با خبرنگار محیط زیست خبرگزاری موج، با تصریح بر این نکته که مشکل اصلی سازمان حفاظت محیط زیست استان تهران، مانند بسیاری از استان های کشور خطر آتش سوزی است، گفت: خطر آتش سوزی به طور ویژه دو منطقه یعنی پارک ملی سرخه حصار و پارک ملی خجیر را مورد تهدید جدی قرار می دهد و ما از این بابت واقعا احساس خطر میکنیم.
با گرم شدن هوا، خطر آتشسوزی محیط زیست استان را تهدید میکند!
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان تهران در تشریح خطر جدی آتش سوزی در مراتع جنگلی استان تهران، به ویژه دو پارک یاد شده، خاطر نشان کرد: با توجه به حجم بارندگی هایی که بهار امسال داشتیم، الحمدلله مناطق علفی و مرتعی استان تهران مانند سایر نقاط کشور از وضعیت بسیار خوبی از لحاظ رشد گیاهان خود رو برخوردار بود که این وضعیت در مقایسه با سالهای گذشته بی سابقه است و تاکنون سرسبزی طبیعت خطری برای محیطزیست محسوب نمیشد. چون گیاه و علف صحرا تر بودند و قابلیت اشتعال نداشتند. اما با گرم شدن هوا و خشک شدن علف و گیاه، خطر آتشسوزی در طبیعت با شدت بیشتری مناطق مرتعی و جنگلی استان را تهدید میکند.
امسال طبیعت استان در برابر حریق مستعدتر است
وی در توضیح چرایی این تهدید طبیعی اظهار داشت: ما داریم به لحاظ زمانی وارد فصل تابستان میشویم و تابستان بصورت فینفسه گرمای هوا را به ارمغان میآورد، آن هم در چند سال گذشته که به دلایل مختلف گرمای هوا به طور بی سابقهای افزایش یافته است. این فاکتورها، به خشک شدن علوفهها و گیاهان خودرو در مراتع و جنگلها منجر میشود که خشکی علوفه و گیاهان با لحاظ اینکه امسال هم از کم و کیف زیادی برخوردار بودند، کاملا مستعد آتشسوزی و حریقهای خطرناک در مراتع است.
در چند روز گذشته 70 هکتار از اراضی درگیر حریق شد
خویشتندار با بیان اینکه هنوز که گرمای هوا به مرز درجه حریق نرسیده، آتش سوزیهای طبیعی در مراتع و مناطق جنگلی استان تهران آغاز شده، افزود: ما در چند روز گذشته 35 مورد آتش سوزی در"پارک ملی خجیر" و "پارک ملی سرخهحصار" داشته ایم که این 35 مورد آتش سوزی، 70 هکتار از اراضی این دو پارک را درگیر حریق کرد.
همکارانم با ایثارگری اطفای حریق کردند
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان تهران با اظهار گلایه مندی از کمبود امکانات ادامه داد: امسال نیز مانند سال های گذشته در 35 مورد حریقی که به آنها اشاره شد، محیط بانان ما با کمترین امکانات و تجهیزات و در واقع با دست خالی موفق شدند آتش را مهار و اطفای حریق کنند. گرچه تعریف از همکاران خودم کار درستی نیست. اما اگر امکان داشت گزارشی از این آتش سوزی ها و اطفای حریق که همکاران بنده با جان و دل به انجام رساندند، تهیه و پخش می شد، قطعا بجز پدیده ای به نام "ایثار"، نام دیگری نداشت و در مورد دیگری متجلی نمیشد!
وی با بیان اینکه متاسفانه زحمات محیط بانان به واسطه شرایط کاری شان هرگز دیده نمی شود، ادامه داد: اگر این اطفای حریق توسط همکاران محیط بان انجام نمی شد و ما مجبور می شدیم منتظر اعزام یگان های امدادی بمانیم، بی تردید بخش اعظمی از مناطق تحت حفاظت در اطراف و اکناف پارک های سرخه حصار و خجیر، خاکستر می شدند. اما همکاران ما با فداکاری خود و با استفاده از کمترین امکانات و تجهیزات از آتش سوزی گسترده جلوگیری و حریق را بطور کامل مهار کردند که متاسفانه کمبود امکانات یکی از مهمترین مشکلات محیط زیست استان تهران است.
در دامن طبیعت، از انواع ساندویچ استفاده کنیم
خویشتندار در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به فصل تفریح و تفرج گفت: با توجه به فصل گردشگری به هموطنان به ویژه هم استانیهای عزیزمان توصیه میکنم زمانی که برای گردش به دامن طبیعت تشریف میبرند، اگر میبینند محلی که برای اتراق انتخاب کرده اند دارای گیاهان خشک و مستعد آتش سوزی است، حتما از غذاهای آمده شده مثل انواع ساندویچ ها استفاده کنند تا نیازی به برافروختن آتش نباشد و طبیعت زیبای استان را در خطر آتش سوزی قرار ندهد.
در نقاطی آتش روشن کنیم که امکان وقوع حریق نباشد
وی اضافه کرد: اما اگر احیانا هموطنان گرامی به هر علتی مجبور به استفاده از آتش طبیعی شدند، قبل از آنکه اجاق آتش خود را سر و سامان دهند و آتش روشن کنند، محل را کاملا با دقت ارزیابی کنند. اگر بوتههای علفی و گیاهان خشک در محل وجود داشت، حتما آنها را از منطقه دور کنند و یا اگر ممکن نشد، اجاق آتش را در نقطه مناسب دیگری برقرار و آتش روشن کنند.
قبل از بازگشت، آتش را به طور کامل خاموش کنیم
این محیط بان قدیمی در توصیه ای دیگر عنوان کرد: گردشگران عزیز توجه داشته باشند که در پایان گردش و تفرج خود اگر آتش روشن کرده اند، حتما در زمان بازگشت آنرا بطور کامل خاموش کرده و بعد منطقه اتراق خود را ترک کنند. شاید اینها توصیه های ساده ای باشد که همه شنیده باشند اما متاسفانه خیلی ها به آنها عمل نمی کنند و همین نکات ساده باعث فجایعی چون حریق جنگل ها مراتع می شود. پدیده ای که در چند سال گذشته بسیاری از جنگل ها و گستره های سبز کشورمان را خاکستر کرد.
تهسیگاری که جنگلی را خاکستر کرده!
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان تهران در بخش دیگری از سخنانش متذکر شد: شاید باورتان نشود که حریق های سنگینی در سال های گذشته گزارش شده اند که علت اول و آخر آن پرتاب یک ته سیگار از داخل خودرو به بیرون بود. شاید هیچکس فکر نکند که آتش تمام شده یک ته سیگار، حریقی را به وجود بیاورد که چندین هکتار جنگل را نابود کند. اما این واقعیت دارد.کافی است یک ته سیگار روی بته ای خشک بیفتد و یک باد ملایم، فاجعه عجیبی را کلید خواهد زد. همانطور که تا کنون بارها در سطح دنیا و بیشتر در کشور ما بخاطر بی مبالاتی برخی هموطنان، حریق های سنگینی در طبیعت رخ داده که اطفای آن روزها و هفته ها به طول انجامیده است.
دود حاصل از حریق جنگل ها به چشم خود ما خواهد رفت
وی در خاتمه این گفتوگو تاکید کرد: گردشگران عزیز و هموطنان گرامی باید در مناطق کوهستانی احتیاط بیشتری کنند. چرا که در صورت رخداد حادثه ای چون حریق، امکان تردد و حضور یگانهایی چون آتشنشانی، سازمان امداد و نجات و... بسیار مشکل است و کوچکترین بیاحتیاطی جنگلها و مراتع را به نابودی میکشاند. همانطور که ما در سال های اخیر به واسطه آتش سوزی و از بین رفتن درختان، هوای سالم را بیشتر از همیشه از دست داده ایم! این معادله ساده یعنی دود حاصل از حریق جنگل ها در وهله اول به چشم خود ما خواهد رفت. پس نیاز است که با دیدی منطقی حافظ محیط زیست و داشته هایی باشیم که اگر از دست رفتند، امکان احیای آنها وجود ندارد.
ارسال نظر