دانستنیهای پزشکی؛
چگونه استرس خود را کاهش دهیم؟
استرس جزو احساسات رایجی محسوب میشود که شاید در طول زندگی بارها آن را تجربه کنیم اما زمانی که استرس شدید و از کنترل خارج شود، میتواند مشکلاتی را در سلامت روحی و جسمی ما به وجود آورد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، امروزه استرس تبدیل به بخشی از زندگی روزمره ما شده است.
استرس کشنده میتوان موجب بروز مشکلات روحی و جسمی بسیار شدید و یا حتی در پارهای از موارد میتواند باعث بروز اختلالات و بیماریهایی شود.
با اینکه خلاصی کامل از شر استرس موضوعی چالشبرانگیز است، اما کسب مهارتهای کاهش استرس که میتوانند در دور کردن تاثیرات مخرب آن روی سلامتی به شما کمک کنند، بسیار مهم و حیاتی است.
در ادامه چند نکته مهم به منظور تسکین استرس خود ارائه شده است.
نفس عمیق بکشید
تنفس فعالیتی محسوب میشود که تمامی افراد انجام میدهند اما با این حال کاری است که به ندرت به آن توجه میکنیم. تمرکز بر تنفس یکی از قدرتمندترین راههای آرامش و ایجاد ارتباط میان ذهن، بدن و روح محسوب میشود. وقتی بر تنفس متمرکز میشویم، میتوانیم میزان استرس خود را کنترل کنیم، خود را آرام کنیم و شفافیت ذهنمان را بازیابیم.
هنگامی که غرق در استرس هستید تنها چیزی که حتما باید به یاد داشته باشید این است: سه نفس عمیق بکشید. این روش قدرتمند و ساده به کاهش احساس اضطراب و ترس که معمولا همنشین استرس هستند، کمک میکند.
نفس عمیق باعث می شود:
_هورمون های استرس کاهش پیدا کند
_ضربان قلب کاهش پیدا کند
_فشار خون کاهش پیدا کند
اینگونه نفس عمیق بکشید
1. به آرامی و در حالی که دستتان روی معده و دست دیگری روی سینه است، بنشینید.
2. آرام و عمیق از راه بینی، نفس را به داخل بکشید طوری که شش ها را احساس کنید.
3. نفس خود را برای چند ثانیه نگه دارید.
4. به آرامی نفس خود را از دهان بیرون دهید، طوری که تمام هوای داخل شش ها تخلیه شود.
5. چند مرتبه این کار را تکرار کنید.
خواب خوب شبانه
استرس مزمن میتواند در خواب اختلال ایجاد کند. خواب به طور مستقیم بر همهی جنبههای سلامت ما تاثیر میگذارد، بنابراین یک شب ناآرام که با غلت زدن به این طرف و آن طرف همراه است میتواند میزان استرس ما را به شدت افزایش دهد.
به محیط خواب خود توجه داشته باشید. یک فضای آسوده فراهم آورید که به خوابی آرام کمک کند. با افشاندن مقدار کمی روغن اسطوخودوس بر روی بالش و راه ندادن تلویزیون، کامپیوتر یا وسایل الکترونیکی به اتاق خواب، محیط راحتی را خلق کنید که موجب آسایش و استراحت شما میشود.
از خوردن کافئین یا غذای سنگین در شب خودداری کنید. از کامپیوتر یا برنامههای شبانهی تلوزیون دوری کنید و به جای آن به یک موسیقی آرامشبخش گوش کنید، مقداری چای سبز بنوشید و ذهن خود را از افکار استرسزا خالی کنید.
ورزش کردن
برای اینکه ضربان قلب خود را در دست بگیرید، ورزش های هوازی انجام دهید:
پیاده روی
دوچرخه سواری
شنا
تنها 20 دقیقه در روز، فکر خود را آزاد کنید تا هورمون های استرس کم شوند.
ورزش، هورمون اندورفین را هم افزایش می دهد (ماده شیمیایی مغز که حال شما را بهتر می کند). حتی ورزش سبک هم به شما آرامش می دهد. این یعنی می توانید با ورزش های سنگین تر، به آرامش بیشتری برسید.
غذاهای آرامشبخش را امتحان کنید
وقتی خیلی استرس داریم، بسیاری از ما به دنبال محرکهایی مثل قهوه و غذاهای حاضری به منظور کسب آرامش میرویم. ما باید به ویژه هنگام استرس به غذاهای آرامشبخش روی بیاوریم، نه به غذاهای حاضری.
بهترین راه برای افزایش انرژی، مصرف غذاهای سالم و لذیذ است. مصرف غذاهای مغذی که منبع مطمئن تامین انرژی هستند ضامن تندرستی بوده و از بدن در زمان استرس محافظت میکنند.
به رژیم غذایی خود توجه داشته باشید. غذایی که میخورید میتواند زندگی شما را تا حد غیرقابلتصوری تغییر دهد.
مدیتیشن
این کار موجب آرامش فکری و جسمی می شود.
دقایقی از روز را در یک جای آرام و دنج سپری کنید و وقتی این کار را می کنید روی یکی از موارد زیر تمرکز کنید:
1. تنفس
2. یک شی
3. یک جمله یا سخن پند آموز
با این کار، حواستان از موضوع های استرس آور پرت می شود. این کار را می توانید به تنهایی یا گروهی انجام دهید.
حرفهای مثبت بزنید
ما همگی این نکته را میدانیم که قدرت عظیمی در کلمات وجود دارد، پس وقتی با استرس روبهرو میشوید از مزایای تاکیدات مثبت سود ببرید.
به خود سخت نگیرید
اغلب اوقات شما خودتان را به خاطر کارهایی که انجام دادهاید نمیبخشید. انسانهای پر تلاش همواره سعیشان بر این است که خود را به استانداردهای بالای زندگی نزدیک کنند و خود را در همان حد نگه دارند. این خصوصیت اخلاقی باعث بروز استرس زیادی میشود.
احساس گناه در افراد باعث بوجود آمدن اضطراب و افسردگی میشود. خودتان را به خاطر کارهایی که از کنترل شما خارج هستند سرزنش نکنید. بهتر است که نگاهی به افکار و احساساتتان بیندازید تا بدین وسیله قادر باشید افکار منفی درونی خود را تحت کنترل بگیرید.
به نقاط دور دست نگاه کنید
اگر چند لحظه از پنجره به نقاط دور دست، جایی که نقشی در پریشانی خاطر شما ندارد، نگاه کنید، چشمان شما آرامش پیدا میکنند. اگر چشمانتان آرامش پیدا کنند، شما هم میتوانید آرامش پیدا کنید.
داد بزنید یا گریه کنید
همیشه نمیتوان در محل کار تمام احساس خود را بیرون ریخت. اما در بعضی جاها مثل دفتر کار شخصی، یا داخل ماشین، این عمل هیچ اشکالی ندارد. برای تخلیه احساسی که به وجود آورنده استرس است، داد بزنید یا گریه کنید.
چه زمانی استرس خطرناک میشود؟
استرس زیاد میتواند خطری جدی برای شما به دنبال داشته باشد.
هر یک از نشانههای زیر میتواند ضرورت مراجعه سریع شما به پزشک را اعلام کند:
_دورههای زمانی سرسام آور یا فراموشی موقت؛
_خونریزی مقعدی (میتواند وجود زخم را نشان بدهد)؛
_ضربان بسیار سریع و بیوقعه نبض؛
_کف دستهای پر از عرق؛
_درد طولانی کمر و گردن؛
_سردرد طولانی یا شدید؛
_لرزش اعضای بدن؛
_کهیر؛
_اظطراب شدید؛
_بی خوابی.
بیشتر بخوانید:
استرس در محیط کار را چگونه برطرف کنیم؟
کمبود خواب و بیخوابی چه بلایی سر شما میآورد؟
چه عواملی موجب بروز بیماری ام اس می شود؟
ارسال نظر