English

سرمایه‌گذاری ۱۵۵ میلیارد دلاری در صنعت نفت در برنامه هفتم توسعه

معاون پژوهش و فناوری وزیر نفت اعلام کرد : در برنامه هفتم توسعه، ۱۲۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در بخش بالادستی و ۳۵ میلیارد دلار در بخش پایین‌دستی صنعت نفت هدف‌گذاری شده است.

سرمایه‌گذاری ۱۵۵ میلیارد دلاری در صنعت نفت در برنامه هفتم توسعه
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری موج

، امید شاکری، معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت در سومین همایش پتروتک اظهار کرد:صنعت نفت ما با چالش‌های بسیاری روبرو است از افت تولید گرفته تا عدم تنوع سبد انرژی محدودیت به فناوری‌های پیشرفته و.... را می‌توان از چالش‌های داخلی عنوان کرد.

شاکری اضافه کرد: دارنده ۱۰ درصد از ذخایر نفت هستیم که پتانسیل تولید ۶ میلیون بشکه نفت در روز را داریم. اگر هدف گذاری‌های برنامه محقق شود نیاز به سرمایه گذاری ۱۲۰ میلیارد دلار در طرح‌های بالا دستی و ۳۵ میلیارد دلار در طرح‌های پایین دستی نیاز است‌.

معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت با اشاره به اینکه کشورهای پیشرفته در حال تدوین برنامه‌های راهبردی برای استفاده از فناوری‌های نوین انرژی و کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی هستند، گفت: این تغییرات در راستای حفاظت از محیط زیست و توسعه پایدار جهانی انجام می‌شود و مهندسان در این مسیر نقش کلیدی ایفا خواهند کرد.

شاکری با بیان اینکه در سال ۲۰۲۵ فناوری‌های پیشرفته در حوزه نفت و گاز، که در سال ۲۰۱۳ پیش‌بینی شده بود تأثیر بسزایی در آینده دنیا خواهند داشت و همچنان به روند رو به رشد خود ادامه می‌دهند، گفت: در آن زمان، مؤسسه‌های خارجی پیش‌بینی کرده بودند که ارزش بازار این فناوری‌ها بین ۱۴ تا ۳۳ تریلیون دلار خواهد بود.

وی با اشاره به اینکه امروز ارزش بازار فناوری‌های پیشرفته در اکتشاف و استحصال نفت به ۱۰۰ تا ۵۰۰ میلیارد دلار رسیده است، اظهار کرد: نفت اضافی که با استفاده از فناوری‌های حفاری هیدرولیک و مانیتورینگ مایکروسافت تولید شده، ۶.۲ میلیارد بشکه افزایش یافته است. پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد تا سال ۲۰۴۰، ۳۳ درصد گاز دنیا از فناوری‌های پیشرفته از محل شیل‌های گازی به‌دست می‌آید، در حالی که در آمریکای شمالی این مقدار به ۸۰ درصد می‌رسید. تأثیرات انقلاب فناوری در حوزه نفت و گاز بر بازارهای جهانی محسوس است.

معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت ادامه داد: برخی تحلیل‌گران معتقدند آمریکا، روسیه و اوکراین را وارد جنگ کرد تا بتواند روسیه را از بازار گاز اروپا خارج کند، از سوی دیگر تغییرات اقلیمی و دیجیتالی شدن جهان نیز از دیگر چالش‌هایی هستند که با آنها مواجه هستیم.

شاکری گفت: در راستای توسعه فناورانه و بهره‌برداری بهینه از ظرفیت‌های داخلی، استفاده از رویکردهای نوین در حوزه تحقیق و توسعه و بهره‌گیری از فناوری‌های بومی ضروری است.

وی با بیان اینکه سرمایه‌گذاری مؤثر و کارآمد نیازمند نگرشی عمیق به فرآیندهای توسعه فناورانه است، اظهار کرد: در مراحل ابتدایی، تحقیقات و توسعه نقش کلیدی ایفا می‌کنند، اما در مواجهه با فناوری‌های بالغ، باید بر بومی‌سازی و توسعه دانش فنی تمرکز کرد.

معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت افزود: نمونه‌ای از این رویکرد در طرح ملی خط انتقال به نمایش گذاشته شد؛ جایی که توسعه فناوری به‌عنوان بخشی از فرآیند اجرایی مدنظر قرار گرفت.

شاکری با اشاره به اینکه یکی از مهم‌ترین ابزارهای تحقق این هدف، پیوست فناوری است که در گذشته برای انتقال دانش فنی از شرکت‌های خارجی به شرکت‌های ایرانی در قراردادهای بین‌المللی پیش‌بینی شده بود، گفت: هرچند این فرآیند به‌طور کامل اجرا نشد، اما همچنان ظرفیت‌های قابل توجهی برای بومی‌سازی فناوری وجود دارد. قرار گرفتن واحدهای پژوهشی در کنار بخش‌های مهندسی و عملیاتی می‌تواند امکان بهره‌گیری از ظرفیت‌های قانونی و توسعه فناوری در پروژه‌های بزرگ را فراهم سازد.

وی ادامه داد: در همین راستا، شورای اقتصاد در مصوبه خود برای توسعه میدان نفتی آزادگان، بر لزوم بهره‌گیری از اکوسیستم فناوری تأکید کرده است. یکی دیگر از سازوکارهای مورد استفاده، مدل «بار اول» است که تاکنون نزدیک به ۱۸۰ میلیون دلار قرارداد را به تولیدکنندگان داخلی اختصاص داده است. این مدل، هم‌رسانی عرضه و تقاضای فناوری را تسهیل کرده و از طریق پنل‌های تخصصی، دسترسی به اطلاعات، مقررات خرید، بیمه و کیفیت کالا را ممکن می‌کند.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه