خبرگزاری موج گزارش می دهد؛
سایه شوم ترقههای مرگبار بر آیین باستانی چارشنبهسوری
جشن چهارشنبهسوری به عنوان نمادی از گذر از زمستان به بهار و پاکسازی از پلیدیها شناخته میشود که در طول قرون با آداب و رسوم زیبایی برگزار شده اما در سالهای اخیر به دلیل استفاده گسترده از مواد محترقه خطرناک، با چالشهایی مواجه شده است.

، چارشنبه سوری جشنی باستانی و کهن در فرهنگ ایرانی است که نماد گذر از زمستان به بهار و زدودن پلیدیهاست.
این جشن در گذشته با آداب و رسوم زیبا همچون پریدن از روی آتش (نماد پاکسازی) و خواندن آوازهای سنتی، در برگزار میشد، اما در سالهای اخیر، استفاده گسترده از مواد محترقه پرخطر و بیملاحظگی برخی افراد، چهارشنبه سوری را با خطرات جدی روبرو کرده است.
سالهاست چهارشنبه سوری که مراسمی برای پیشواز عید نوروز است به یک کابوس برای برخی از خانواده ها تبدیل شده زیرا استفاده از ترقهها، بمبهای دستساز و دیگر مواد محترقه حوادث تلخی را می تواند برای جوانان و خانوادههای آنان به دنبال داشته باشد.
آسیبهای جسمی از جمله سوختگیهای شدید، قطع عضو و حتی مرگ، آسیبهای چشمی، آسیبهای شنوایی، آتشسوزی و خسارات مالی و جانی از جمله مخاطراتی است که نگرانیهایی بسیاری را بدنبال دارد.
مصدومیت ۱۷ نفر در حوادث چهارشنبه سوری سال گذشته
ویسی روابط عمومی اورژانس ایلام در گفتوگو با خبرنگار موج با بیان اینکه سال گذشته در ایلام، حوادث چهارشنبه سوری منجر به مصدومیت ۱۷ نفر شد اظهار داشت: خوشبختانه حوادث سال گذشته هیچگونه تلفات جانی در پی نداشت.
وی افزود: از همه مردم به ویژه جوانها تقاضا میشود که نکات ایمنی را در چهارشنبه سوری رعایت کنند.
بروز ۱۴ مورد آتش سوزی در چهارشنبه سوری سال گذشته
مدیرعامل آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری ایلام در گفتوگو با موج اظهار داشت: در آستانه چهارشنبه سوری و مراسمات پایان سال، ۷۵ آتشنشان در ایستگاههای مختلف شهر ایلام برای مقابله با حوادث احتمالی آماده باش هستند.
نصرتاله لطفی افزود: ۱۶ گروه در ایستگاههای ثابت و سیار برای چهارشنبه سوری در حالت آماده باش قرار میگیرند و سه ایستگاه ثابت و ۱۳ پایگاه سیار نقاط مختلف شهر ایلام را برای رسیدگی به حوادث احتمالی چهارشنبه سوری پوشش میدهند.
وی با بیان اینکه سال گذشته، حوادث چهارشنبه سوری در ایلام منجر به ۸ مصدوم و ۱۴ مورد آتشسوزی شد هشدار داد: هرگز نباید مواد سوختی و ترقهها را در منزل نگهداری کنیم و استفاده نادرست و بیرویه از وسایل آتشبازی و روشن کردن آتشهای بزرگ میتواند حوادث ناگواری به دنبال داشته باشد.
لطفی خاطرنشان کرد: از آتش زدن لاستیک، هیزم، کارتن خالی و امثال اینها چه در واحدهای مسکونی و چه در معابر، کوچه و خیابان خودداری کنیم و کبریت و مواد آتشزا را از دسترس کودکان دور نگه داریم.
وی در پایان اظهار کرد: به فرزندان خود در مورد خطرات بازی با آتش و مواد محترقه و منفجره آگاهی لازم را بدهیم.
برگزاری ایمن مراسم چهارشنبه سوری نیازمند تلاش جمعی
با توجه به مخاطرات جدی ناشی از برگزاری نادرست جشن چهارشنبه سوری، ضروری است که خانوادهها، نهادهای آموزشی و رسانهها بهطور کلی به آگاهی و آموزش در این زمینه توجه بیشتری داشته باشند.
چهارشنبه سوری، به عنوان یک جشن باستانی و نمادین در فرهنگ ایرانی، باید فرصتی برای تجدید روابط خانوادگی و همچنین انتقال آداب و رسوم به نسلهای جدید باشد از این رو رعایت برگزاری صحیح آن الزامی است و بی شک رعایت نکات ایمنی میتواند به جلوگیری از حوادث ناگوار کمک کند و این جشن را به یک تجربه خوشایند و ایمن تبدیل کند که تحقق این مهم نیازمند همکاری و همفکری بین خانوادهها، مسئولان و سازمانهای مرتبط است.
خانوادهها باید به فرزندان خود آموزش دهند که چگونه به طور ایمن از مواد آتشزا استفاده کنند و خطرات ناشی از آنها را درک کنند، همچنین نهادهای مربوط نیز باید با ارائه آموزشها بصورت ویدئو، عکس و... در رسانه ها و فضای مجازی به افزایش آگاهی جامعه کمک کنند.
علاوه بر این، نهادهای مربوط باید با برنامهریزیهای مناسب و اقدامات پیشگیرانه از جمله نظارت بر توزیع و فروش مواد محترقه باید شرایط ایمنی را برای برگزاری این مراسم فراهم آورند.
همچنین، رسانهها میتوانند با اطلاعرسانی در مورد خطرات و راههای ایمنسازی جشن چهارشنبه سوری، به آگاهی عمومی کمک کنند.
در نهایت، تبدیل چهارشنبه سوری به یک جشن ایمن و مقبول نیازمند تلاش جمعی همه اعضای جامعه است و قطعا با همکاری و همفکری، میتوان این جشن را به نمادی از شادی و همبستگی تبدیل و از بروز حوادث ناگوار جلوگیری کرد.
ارسال نظر