بررسی ظرفیتها و چالشهای گردشگری در تبریز
میزگرد «راههای رفع موانع گردشگری در استان آذربایجانشرقی» به همت خانه توسعه آذربایجان و با حضور اساتید دانشگاهی و فعالان عرصه گردشگری در محل اتاق بازرگانی تبریز برگزار شد.
، رحیم حیدری، دبیر میزگرد «راههای رفع موانع گردشگری در آذربایجانشرقی» در ابتدای این نشست، با بیان اینکه تصویر مقصد، ذهنیتی است که توریستها از مقصد دارند و به سه بخش قبل، حین و بعد از سفر تقسیم میشود، اظهار کرد: تصویر گردشگر نسبت به مقصد ناشی از ویژگیهای اقتصادی، اجتماعی، جغرافیای طبیعی مقصد و تعامل متقابل میهمان و میزبان و کلیه عوامل بازاریابی و توسعه گردشگری شکل میگیرد. گردشگری به عنوان یک صنعت و خدمات، ویژگیهایی دارد که هیچ یک از صنایع ندارند و بسیاری از کشورها از آن به عنوان گذرنامه توسعه یاد میکنند.
وی، جایگزین ناپذیری سفر، صادرات نامرئی، نرخ تولید شغل، صنعت صلح، بزرگترین صنعت دنیا، صنعت حامی فقرا، تنها مزیت نسبی ایران و تنها گذرنامه رشد و توسعه ایران را از جمله ویژگیهای منحصر به فرد اقتصاد گردشگری در کشورمان دانست.
وی با بیان اینکه اقتصاد گردشگری همواره دو تا سه برابر اقتصاد جهانی بوده است، ادامه داد: بحرانهایی چون کرونا ممکن است که این شاخص را تغییر دهند اما در عرض یکسال پس از رفع این بحران، گردشگری باز هم به جایگاه خود بازمیگردد که این امر به دلیل سبک زندگی انسان در راستای حذف فیزیکی انسان از حضور در محل کار است.
حیدری با بیان اینکه ۷۴۴ شغل مستقیما با سفر درگیر هستند و هیچ شغلی وجود ندارد که مستقیم و یا غیرمستقیم با توریسم در ارتباط نباشد، اظهار کرد: هیچ صنعتی مثل گردشگری نمیتواند در کوتاه مدت باعث درآمدزایی در یک منطقه شود.
وی در تشریح وضعیت گردشگری در کشورمان، گفت: تهران به تنهایی یک چهارم درآمد گردشگری کشور را در دست داشته و مشهد در رتبه بعدی است. متسافانه گردشگری در کشورما نتوانسته که به نابرابری ناحیهای کمک کند بلکه به آن دامن زده است که این امر ناشی از الگوی سفر است.
وی ادامه داد: برابر آمارها، ۹۶ درصد توریستهایی که به ایران آمدهاند، فکر میکردند که ایران امن نیست. دیپلماسی گردشگری در این راستا میتواند ابزاری برای معرفی چهره اصلی ایران به دنیا و توسعه گردشگری کشورمان باشد. باقی چهار درصد توریستها نیز کسانی هستند که قبلا به ایران آمدهاند.
این استاد دانشگاه گفت: ویژگیهایی چون هنر، معماری، صنایع دستی، ادبیات و موسیقی از جمله ویژگیهای مشترک سازنده مقصد تبریز و سایر مقاصد همسان همچون اصفهان و شیراز است که تبریز یک سر و گردن در این موارد غنیتر است اما در دو بحث زیرساختها و میزبانی، شخصیت مقصد اصفهان و شیراز برتر از تبریز است.
وی در خصوص دلیل پایین بودن رتبه تبریز به عنوان اولیت گردشگران، افزود: تبریز، مرکزیت نسبی ندارد و مواردی چون اثرات منفی فصلی بودن، بازار اقتصادی سنتی و میزبانی (فقدان آموزش عمومی) نیز از جمله چالشهای مقصد تبریز است.
وی ادامه داد: بالغ بر ۵۳ درصد گردشگران از طریق گردشگران قبلی با مقصد آشنا میشوند و اگر دیدگاه توریستهایی که از تبریز بازدید میکنند، منقی باشد بالغ بر ۶۴ درصد بازار آینده از دست میرود.
حیدری خاطرنشان کرد: شهرهای تبریز و شیراز از گذشته مقصد گردشگری پزشکی در کشورمان بودند که شیراز توانسته این ویژگی را به راحتی حفظ و آن را رشد دهد اما تبریز به راحتی این ویژگی را از دست داده است زیرا دیدگاه توریستها نسبت به شخصیت مقصد تبریز برای ما مهم نبوده است.
ارسال نظر