English

پنجمین جشنواره انگور یادآور سنت های اصیل خطه آذربایجان غربی است

محوطه سنتی برگزاری پنجمین جشنواره انگور یادآور سنت های اصیل خطه آذربایجان غربی است، سنت هایی که یادآور سادگی و لطافت زندگی مردمان این دیار است.

پنجمین جشنواره انگور یادآور سنت های اصیل خطه آذربایجان غربی است

به گزارش خبرگزاری موج، امسال نیز به مانند سالهای گذشته  همزمان با  برداشت انگور یکی از محصولات مهم و استراتژیک آذربایجان غربی، پنجمین جشنواره انگور به همت شهرداری ارومیه به مدت ۹روز آغاز به کار کرد.

 محل برگزاری جشنواره انگور یعنی دهکده گردشگری چی چست یکی از  مناطق زیبا و دیدنی شهر ارومیه در ساحل  نمکین دریاچه ارومیه است که  در حال رقم زدن باشکوه ترین جشن احیای سنت های قدیم ارومیه است که  برای رسیدن به آن باید مسافت ۱۵ کیلومتر از شهر ارومیه را طی کرد تا  به محل برگزاری جشنواره انگور رسید.

محوطه سنتی  برگزاری پنجمین جشنواره انگور  یادآور سنت های اصیل خطه آذربایجان غربی است، سنت هایی که یادآور سادگی و لطافت زندگی مردمان این دیار است،  سنت هایی که با گذر زمان به دست فراموشی سپرده شده و برای بسیاری از نوجوانان و جوانان ناشناخته است و این سنت ها دوباره در این جشنواره در حال احیا شدن هستند.

در بدو ورود به محوطه سنتی جشنواره انگور، بوی خوش پخت دوشاب (شیره انگور ) به مشام می رسد، دوشابی که مراحل خاص پخت را طی می کند تا بر سر سفر های رنگین مردمان این دیار قرار گیرد. برای تهیه دوشاب، پس از اتمام چیدن انگور، محصول جمع‌آوری شده در مکانی قرار داده می شود و پس از خنک شدن هوا ،  اقدام به له کردن انگورها درون چاله‌ای مخصوص(چرز)  می نمایند و سپس شیره به دست آمده  را پس از عبور دادن از صافی‌های مخصوص درون خمره‌های بزرگ سفالی  و در اصطلاح محلی (تاغار) ریخته  و  ۷ ساعت  بعد از ماندن در تاغار به آن خاک سفیدی( آغ توپراق)زده می شود ( این خاک خاصیت تصفیه‌ کنندگی دارد)بعد از اضافه کردن خاک سفید به شیره انگور آن را هم زده و تا طلوع آفتاب در انتظار نشسته تا شیره انگور زلال شود و سپس کف روی آن را جمع کرده  و شیره زلال  انگور را در دیگ بزرگی (تیان ) می ریزند تا پخته شود و البته در هنگام پخت به شیره آن سفیده تخم مرغ می زنند چرا که که این سفیده از بین برنده ناخالصی های شیره انگور است و بعد از گذشت این مراحل دوشاب در مدت یک ساعت آماده می شود.

 

چند قدم آن طرف تر از آیین دوشاب پزان، آیین تولید عرق بادر شبو در حال تهیه است، گیاه بادرشبو «بادرشبی» یکی ازگیاهان دارویی است که در شهر ارومیه کشت می شود و تهیه عرق این گیاه یکی از سنت های قدیمی خانواده های ارومیه ای است که به شکل سنتی انجام می پذیرد و این امر به عنوان یک سنت ویژه با آیینهای خاصی و به وسیله دستگاه های تعریق صورت می‌گیرد وهرساله از اواسط مرداد ماه تا اواسط شهریور ماه در کوچه پس کوچه ها و روستاها و باغات شهر اورمیه عطر دلنشین بادرشبو به مشام می رسد، اهالی این دیار به پاکیزگی وسیله عرق‌ گیری بادرشبو و خود شخص عرق گیرنده اهمیت زیاد می‌دهند، چون عرق گیری در تابستان انجام می گیرد، حال وهوای خاصی در بین خانواده بوجود می آید و در هنگام عرق گیری ، بزرگان برای کوچکترها دعا می کنند و آرزو می کنند که شربت بادرشبو ازدواج فرزندانشان را از همین محصول بنوشند.

بعد از گذر از مراحل تهیه بادرشبو، کلبه گلی  دیده می شود که  غذا های سنتی از مشتقات انگور  چون قیقاناخ در آن جا پخت می شود.

بعد از گذر از این کلبه منظره کوچکی از یک حیاط روستایی دیده هر بینده را به خود جلب می کند، منظره کوچی که تداعی کننده زندگی ساده روستایی است، حیاطی که با نمادهای چون خاصی خانه کوچک گلی (کند ائوی)  با درب های آبی، درخت سبز، حوضچه کوچک آب و قفسه نگهدای مرغ (به زمان محلی نین) و قالاخ (انباشته فضله و پهن گاو و گوسفند ) آراسته شده است .

در آن سوی محوطه، فضای سبزی  که به نوشته جشنواره انگور منقش شده دیده می شود، این فضای سبز همان زمین شیب دار به زبان محلی ورزن  است که از  آن برای خشک کرن انگور و تبدیل آن به کشمش استفاده می شود که رنگ این نوع کشمش  قهوه ای متمایل به سیاه است  و البته یک نوع کشمش به نام سبزه  به رنگ زرد روشن و قهوه ای خرمایی (انگور دانه دار آغشته به محلول قلیایی مجاز)  را نیز بر روی ورزن خشک می کنند.

رو به روی ورزن ، کلبه چوبی کوچک از شاخ و برگ درختان دیده می شود که از آن آونگ های انگور (در زبان محلی میلاخ) آویزان شده است ، بخش عمده ای از میوه انگور به صورت تازه خوری در تابستان و  پاییز استفاده می شود و بخشی به صورت آویز بصورت نیمه آبدار«میلاخ» تا فصل زمستان نگهداری  و در ایام سرد زمستان و به ویژه در شب یلدا مصرف می شود.

 

این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری موج در محتوای آن هیچ نظری ندارد.
آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

  • ب .بابایی

    با سلام .از شهردار محترم جناب آقای حضرت پور وعوامل اجرایی آن که با نهایت دقت وظرافت آئین سنتی مان را عملا در پخت وپز شیره انگور (دوشاب) در جشنواره به شرکت کنندگان عرضه و شناساندند به نوبه خودم بعنوان یک شهروند ارومیه ای نهایت تقدیر و تشکر را دارم

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه