بیانیه نهایی "اجلاس مقابله با گرد و غبار" تا چه اندازه برای کشورها الزامآور است؟
یک کارشناس ارشد محیط زیست توضیحاتی را درباره میزان کارآمدی و الزامآور بودن بیانیه نهایی کنفرانس بینالمللی مقابله با توفانهای ماسه و گرد و غبار ارائه کرد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری موج، روز گذشته بیانیه نهایی اجلاس مقابله با توفانهای ماسه و گرد و غبار که در ۱۸ و ۱۹ شهریورماه در تهران برگزار شده بود، منتشر بود.
در این بیانیه اشاره به مواردی ازجمله نقش تحریمها در کاهش توانایی مقابله با گرد و غبار که از اهداف جمهوری اسلامی ایران از برگزاری این نشست بود دیده میشد اما این موضوع که بیانیه تا چه اندازه برای کشورها الزامآور است، جای بحث دارد.
در این رابطه الهه موحدی؛ کارشناس ارشد محیط زیست به موج گفت: در ابتدا تصور میشد که این کنفرانس با این حجم بدون صدور بیانیه به اتمام رسیده که این مورد واقعاً میتوانست نا امیدکننده باشد اما سرانجام بیانیه نهایی منتشر شد و بندهای خوبی در آن آورده شده است.
وی ادامه داد: در قسمتی از بیانیه به نقش تحریمها و سیاستهای قهری در کاهش کارآمدی برای مقابله با گرد و غبار اشاره شده است. در جای دیگری نیز وزرای کشورهای شرکتکننده بر لزوم دسترسی آزاد همه کشورها به آخرین فناوریهای موجود در زمینه محیط زیست تأکید کردهاند که این موارد با توجه به تحریمهای کشور ما میتواند برای ایران قابل استناد باشد.
این کارشناس بیان کرد: نکته دیگر در این بیانیه تأکید بر ایجاد صندوق مالی برای مقابله با گرد و غبار است که از اهداف اصلی این نشست بود و این مورد بسیار مهم است چرا که اگر قرار باشد گرد و غبار مهار شود همه کشورهای جهان باید همکاری کنند و بخش مهمی از این همکاری در راستای کمکهای مالی کشورهاست که از طریق این صندوق ممکن میشود.
موحدی اشاره به نقش همکاری دانشگاههای کشورهای مختلف برای مقابله با گرد و غبار را که در بیانیه آمده است، گفت: اصولاً هیچ کاری بدون تحقیق و مطالعه شروع نمیشود و مقابله با گرد و غبار نیز از این قائله مستثنا نیست. با توجه به اینکه دانشمندان کشورهای مختلف در عرصههای مختلف بر روی گرد و غبار تحقیق کردهاند، همکاری دانشگاهها بسیار مهم است.
وی یادآور شد: اگرچه موارد خوبی در بیانیه آمده است اما در جایی اشاره به الزامآور بودن آن نشده است و این مورد که کشورها الزامی را برای اجرای مفاد بیانیه داشته باشند، بسیار مهم است.
کارشناس ارشد محیط زیست خاطرنشان کرد: کشور ما میزبانی از اجلاس را انجام داد و مفادی هم که مدنظر ما و بسیاری از کشورهای جهان بود در بیانیه پایانی آمده است اما اینکه خروجی اجلاس تا چه اندازه الزامآور باشد، بستگی به سازمان ملل متحد و اقداماتی که در این راستا انجام میدهد، دارد.
ارسال نظر