English

محسنی‌اژه‌ای:

سازمان قضایی نیروهای مسلح فعال‌ترین مجموعه در امر پیشگیری است

معاون اول قوه قضاییه با بیان اینکه سازمان قضایی نیروهای مسلح فعال‌ترین مجموعه در امر پیشگیری است، گفت: پیشگیری و پیش بینی مهم، مقدم بر درمان است و هزینه‌ای پایین دارد.

سازمان قضایی نیروهای مسلح فعال‌ترین مجموعه در امر پیشگیری است

به گزارش خبرگزاری موج، حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژه‌ای معاون اول قوه قضاییه در همایش سراسری مدیران سازمان قضایی نیروهای مسلح در مشهد، اظهار کرد: سازمان قضایی نیروهای مسلح، تنها مرجع قضایی اختصاصی پیش بینی شده در قانون اساسی و یکی از بهترین سازمان‌های وابسته به قوه قضاییه از ابتدای این تشکیلات تا به امروز است.

وی افزود: این بدین معنا نیست که این دستگاه بدون عیب و نقص است، اما بهترین بخش از لحاظ کارآمدی، سلامت، استقلال، نظم و انضباط، ساختار و کارکنان آن اعم از قاضی و کارمند است.

معاون اول قوه قضاییه با بیان اینکه سازمان قضایی نیروهای مسلح فعال‌ترین مجموعه در امر پیشگیری است، گفت: پیشگیری و پیش بینی مهم، مقدم بر درمان است و هزینه‌ای پایین دارد.

محسنی اژه‌ای در خصوص اینکه چرا از این سازمان به عنوان یک سازمان و مرجع قضایی اختصاصی در قانون اساسی پیش بینی شده است، تصریح کرد: نیروهای مسلح دو ویژگی دارند که این دو اقتضا می‌کند تا یک دستگاه اختصاصی به جرایم آن‌ها رسیدگی کند؛ یک ویژگی این است که بسیاری از مأموریت‌های نیروهای مسلح دارای طبقه‌بندی از محرمانه تا فوق سری است. با وجود چنین مأموریتی هر فرد، سازمان و تشکیلاتی که بخواهد به جرم احتمالی رسیدگی کند باید شایستگی ورود به این کار و نیز صلاحیت دسترسی به مسائل طبقه بندی را داشته باشد.

وی در مورد ویژگی دیگر نیروهای مسلح عنوان کرد: برای نیروهای مسلح در صورتی که یک مرجع اختصاصی نباشد ممکن است نتوان به درستی رأیی صادر کرد و حقی از کسی ضایع شود. اگر چنین فردی دچار لغزش و جرمی شود نباید با اتکا به جایگاه خود مصون از تعرض و مجازات قرار گیرد که در این صورت ظلمی به کسی وارد و حقی ضایع شود.

سخنگوی دستگاه قضا افزود: باید اقتدار، عزت، شجاعت و خطرپذیری نیروهای مسلح به عنوان یک نهاد رعایت شود و سازمان قضایی نیروهای مسلح تمام این موارد را در خود دارد.

معاون اول قوه قضاییه با بیان اینکه پیشگیری مهم است، اما در عمل به اندازه اهمیتش، سرمایه، وقت و نیروی انسانی در اختیار ندارد، افزود: همواره به پیشگیری به عنوان یک موضوع فرعی و حاشیه ای در دستگاه نگاه شده و به اندازه تقدم‌اش به آن اهمیت داده نشده است.

محسنی‌اژه‌ای خاطرنشان کرد: فردی که متولی امر  پیشگیری می‌شود به گونه‌ای باشد که خدشه ای به او وارد نباشد در این صورت کار پیشگیری بی تأثیر یا کم تأثیر می شود. متولیان امر پیشگیری باید از جرایمی که می خواهند جلوگیری کنند مبری باشند. این مسئله ای است که گاهی به آن بی توجهی می شود.

وی با بیان اینکه پس از آسیب شناسی باید جمع بندی و تجزیه و تحلیل انجام شود، عنوان کرد: در این جا این مسئله مهم است که خود اطلاعات را بکار گیریم یا به دیگران واگذار کنیم. نیروهای مسلح انسان هایی پاک، مؤمن، متدین، منضبط و انقلابی هستند که این کار را آسان می‌کند، اما آسیب باید در قانون گذاری تبدیل به قانون شود، مقرره باید آسیب را لحاظ کند، باید وارد آموزش و نیز روش شود. اگر تنها خودمان آسیب شناسی کنیم و در اختیار داشته باشیم اما در اختیار مسئولین قانونگذار قرار ندهیم، تاثیری نخواهد داشت.

معاون اول قوه قضاییه گفت: امروزه شرایط و زمان متفاوت شده است. ممکن است اولویت آسیب تغییر کند و جنس آن نیز عوض شود. امروز آسیب های ما متفاوت است و باید آسیب شناسی و راه حل‌ها به روز شوند.

محسنی‌اژه‌ای با بیان اینکه سه آسیب مهم وجود دارد که ضرر، خطر و هزینه‌اش برای فرد، دستگاه و نظام سنگین است، تصریح کرد: یک آسیب این است که دستگاه‌های مختلف برای کسری بودجه و کمبودهای خود وارد فعالیت‌های اقتصادی و کارهای تجاری می شوند که اگر ضابطه مند، تحت نظارت و مراقبت، محدود و مقید به زمان خاص و رفع اضطرار نباشد مضر است. اگر جمع بندی مطلوبی از این قضیه و ابعاد مختلفش وجود دارد باید در اختیار دیگران قرار گیرد، اما اگر وجود ندارد آسیب باید از ابعاد مختلف بررسی شود که کدام دستگاه دولتی و در کدام حوزه‌ها با چه نظارت و تا چه زمانی می‌توانند فعالیت اقتصادی کنند.

وی با اشاره به اینکه مساله دیگر یک آسیب است که بر اثر آن جرایم و به دنبال آن هزینه های سنگین واقع می شود، افزود: این آسیب نداشتن یک مقررات شفاف، روشن و کارآمد است. وقتی چنین مقرراتی نباشد نیرو از این مقررات غیرشفاف به گونه ای استفاده می کند که با مشکل مواجه می شود. بر اساس ناکارآمدی این قوانین نیرو دچار مشکل می شود.

معاون اول قوه قضائیه در خصوص آسیب سوم، عنوان کرد: مسئله مالی در اولویت است. قوه قضائیه از نظر امکانات و رفاهیات محروم است. بسیاری از افراد از داخل و خارج قوه قضائیه اصرار داشتند که مسئولین قوه بانک داشته باشند و بنیادی جهت انجام کارهای تجاری تشکیل دهند. مسئولین عالی قضایی در خصوص این موضوع به نتیجه نرسیدند. اگر دستگاه قضایی وارد مسائل اقتصادی شود کار دشوار خواهد شد.

محسنی اژه‌ای با بیان اینکه نظارت از مسائل مهم است، اما تعریف درستی از آن وجود ندارد، خاطرنشان کرد: نظارت به صورت سیستمی و عامل انسانی وجود دارد و بعد باید در قانون، مقرره و عمل بنشیند. اینکه فقط نظارت  بر اساس یک عامل انسانی و نگاه فیزیکی باشد، کافی نیست و تاکنون توفیق چندانی نداشته است. بحث نظارت می تواند از مسائل مهم پیشگیری باشد، اما باید بازتعریف شود که چگونه، در کدام مراحل، با چه شیوه و در کدام بخش‌ها مهم است.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه