مدارس دولتی کمبود بودجه خود را از خانواده ها طلب می کنند/ ترک تحصیل ماحصل دریافت پول، برای خانواده های محرم
گرفتن پول در مدارس به موضوعی عادی بدل شده است در حالی که این پول ها از نظر مسولان مدرسه پول قابل توجهی نیست اما همین پول کم می تواند سرنوشت یک کودک را زیر و رو کند. ترک تحصیل، ورود به بازار کار در دوران نوجوانی و ایجاد ده ها بزه و خلاف در عنفوان جوانی می تواند تاثیر همان پول ناچیزی باشد که مسوولان مدارس دانش آموزان را به پرداخت آن اجبار می کنند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری موج، اخباری این روزها در صدر اخبار آموزش و پرورش دیده می شود و آن هم اظهار نظری است که رئیس توسعه انجمن اولیا و مربیان کرده است.
وی در اظهار نظری اعلام کرد مدارس می توانند با رعایت شرایطی از خانواده ها پول دریافت کنند. این اظهار نظر خط بطلان به تمام صحبت هایی است که این سال ها در مورد رایگان بودن آموزش و پرورش زده شده است.
رایگان بودن آموزش موضوعی است که آموزش و پرورش و روسای آن هر سال و در هر نشست و سخنرانی به آن تاکید دارند. همین امسال در شروع سال تحصیلی وزیر آموزش و پرورش بر این موضوع تاکید کرد و اعلام کرد با مدارسی که از بچه ها پول دریافت کنند برخورد می شود.
اما ماجرای پول گرفتن از دانش آموزان موضوعی است که نه اولین بار و نه آخرین بار خواهد بود و تنها اتفاقی که در این میان رخ می دهد آوردن توجیحی متفاوت برای مبالغ مختلفی است که مدارس از بچه ها می خواهند به مدرسه بیاورند.
توجیحاتی که هنوز نتوانسته است برای برخی خانواده ها جا بیفتد و در این میان تنها دانش آموز است که ترسان و لرزان برای ندادن پولی که مدرسه از او خواسته روزش را سپری می کند و مدام تلاش می کند تا از چشم مدیر و ناظم مدرسه دور باشد تا آن ها مدام جلوی چشم همشاگردی ها به او تذکر ندهند و او مجبور نباشد هر روز خجالت بکشد.
محمد نیک پور کارشناس آموزش و پرورش در این خصوص به موج گفت: برخی از مدارس معتقدند که نمی توانند خرج و دخل مدرسه را با هم یکی کند و بودجه ای هم که در اختیار آن ها قرار می گیرد جواب هزینه های مدرسه را نمی دهد به همین دلیل مدارس با بهانه های مختلف هزینه هایی را از دانش آموزان درخواست می کند. در نگاه اول این هزینه ها به نظر اولیای مدرسه نمی تواند فشاری روی خانواده ها بیاورد اما این دیدگاه مسوولان مدارس است زیرا برخی از خانواده ها خصوصا خانواده هایی که در حاشیه شهر ها زندگی می کنند توان پرداخت حتی همین مبالغ کم را ندارند و چیزی که این میان باقی می ماند شرمساری و خجالت دانش آموزی است که باید هم فشارها از سوی مدرسه را تحمل کند و هم مدام در خانه با پدر و مادرش به خاطر این مبالغ دچار تنش شود.
تنها ماحصلی که این بحث به دنبال دارد سرخوردگی دانش آموزی است که در میان آتش هر مدرسه و خانواده خواهد سوخت و این سبب کاهش اعتماد به نفس در این دانش آموزان می شود. این همه داستان نیست و قصه از آنجایی غم انگیز تر می شود که که در بسیاری از مناطق محروم همین پول های به ظاهر کم سرنوشت یک کودک را دچار تغییر می دهد. ترک تحصیل و ماندن در خانه موضوعی است که در بسیاری از خانواده های طبقه پایین جامعه دیده می شود
وی در ادامه افزود : دانش آموزان قربانیان اصلی این پول هایی هستند که روز اول به آنها گفته شده نباید پرداخت کنند. این تناقض گویی مشکلاتی را ایجاد می کند و سبب ایجاد تعارض بین خانواده ها و مدارس می شود. برخی از این خانواده ها در رفت و آمد با مدرسه مدعی این هستند که آموزش و پرورش از روز اول اعلام کرده است که نباید پولی به مدرسه بپردازند اما مسوولان مدارس نیز به آن ها می گویند آموزش و پرورش هزینه های مدرسه را تامین نمی کند و ما ناچاریم برای اداره مدرسه از بچه ها کمک بگیریم و این دیالوگی است که بارها و بارها در مدارس شنیده می شود.
انتخاب مدرسه دولتی ؟
این که برخی از خانواده ها تصمیم می گیرند فرزندشان را در مدارس دولتی ثبت نام کنند چندین دلیل دارد که شاید دلیل قسمت عمده این خانواده ها استفاده از تحصیل رایگان است که آموزش و پرورش آن را نوید می دهد و به همین دلیل است که وقتی مدرسه از این دانش آموز تقاضای پول می کند با واکنش خانواده ها روبرو می شود.
مساله اینجا است که گاهی برخی حرف های کارشناسی نشده می تواند سازمان بزرگی مانند آموزش و پرورش را دچار چالش کند. چه بهتر است که آموزش و پرورش به جای اینکه برای حل مشکلات مالی اش به دنبال راهی دریافت پول از خانواده ها باشد به دنبال افزایش تخصیص بودجه برای این وزارت خانه تاثیر گذار باشد. زیرا قانون رایگان بودن مدارس به قوت خود باقی است و باید آموزش و پورش به عنوان بزرگترین سازمان مردمی مدارس دولتی را به معنای واقعی کلمه رایگان کند.
ارسال نظر