در ۶ماه نخست امسال؛
بیش از ۳۹۵ تن انواع مواد مخدر کشف شد
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه کشفیات موادمخدر توسط وزارت اطلاعات بیشترین رشد را بین سایر دستگاههای کاشف داشته است، افزود: کشفیات وزارت اطلاعات در این حوزه در مقایسه با سال گذشته بیش از ۸۰ درصد رشد داشته است و کشفیات مواد مخدر توسط نیروی انتظامی نیز رشد ۹ درصدی را نشان میدهد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج از محل نشست خبری سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر، پرویز افشار در ابتدا دهمین نشست خود به تشریح برنامه های ۶ ماهه نخست سال ۹۶ ستاد مبارزه با مواد مخدر پرداخت و بیان کرد: در ۶ ماه نخست امسال و بر اساس گزارشات دستگاههای کاشف، بیش از 395 تن انواع مواد مخدر کشف شد که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل نزدیک به ۱۱ درصد رشد داشته است.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه کشفیات موادمخدر توسط وزارت اطلاعات بیشترین رشد را بین سایر دستگاههای کاشف داشته است، افزود: کشفیات وزارت اطلاعات در این حوزه در مقایسه با سال گذشته بیش از ۸۰ درصد رشد داشته است و کشفیات مواد مخدر توسط نیروی انتظامی نیز رشد ۹ درصدی را نشان میدهد.
وی اضافه کرد: علاوه بر مواد مخدر، طی ۶ ماه نخست امسال مقادیر قابل توجهی قرص، آمپول و داروهای با مصرف چند گانه که در مواردی مصارف سو نیز دارد کشف شد و این کشفیات به نسبت ۶ ماه نخست سال گذشته حدود ۳۴۰ درصد رشد داشت، این در حالی است که کشف مواد پیشساز نیز رشدی ۲۳۵ درصدی را نشان میدهد.
افشار با بیان اینکه آمار عملیاتهای انجام گرفته در حوزه مقابله با مواد مخدر طی ۶ ماه ابتدایی سال جاری ۲۵ درصد کاهش داشته، این کاهش عملیات در مقابل افزایش کشفیات را نشان از هدفمند شدن مبارزه با قاچاق مواد مخدر و ضربه زدن به باندهای اصلی قاچاق عنوان کرد و گفت: علاوه بر کاهش عملیات، تعداد باندهای متلاشی شده قاچاق مواد مخدر نیز کاهش ۱۵ درصدی داشته است و این نشان میدهد باندهای بزرگ قاچاق، زیر ضربه نیروهای مقابلهای قرار گرفتهاند.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر در ادامه این نشست از کاهش ۱۵ درصدی کارگاههای تولید شیشه و هروئین در کشور و همچنین کاهش ۲۰ درصدی شهدای مبارزه با موادمخدر خبر داد و گفت: علیرغم کاهش این آمار، شاهد افزایش تعداد کشفیات اسلحه و مهمات از باندهای قاچاق مواد مخدر به میزان ۱۸ درصد هستیم که این افزایش نشان دهنده ارتباط اساسی قاچاق موادمخدر با تروریسم و قاچاق اسلحه است.
وی همچنین تاکید کرد: درگیریهای مسلحانه در شش ماهه نخست سال جاری به دلیل انجام عملیات متمرکز کمتر شده و ۲۵ درصد کاهش داشته است. این در حالیست که شاهد افزایش میزان کشفیات نسبت به مدت مشابه سال گذشته هستیم که این موضوع نشان از هدفمند شدن مبارزه با قاچاق مواد مخدر و ضربه زدن به باندهای اصلی قاچاق است، زیرا علاوه بر کاهش عملیاتها ، تعداد باندهای متلاشی شده قاچاق مواد مخدر نیز کاهش ۱۵ درصدی داشته که این مسئله نیز نشان میدهد که باندهای بزرگ قاچاق زیر ضربه نیروهای مقابلهای قرار گرفتهاند.
افشار از کاهش ۱۵ درصدی کارگاههای تولید شیشه و هروئین در کشور خبر داد و بیان کرد: در شش ماهه نخست سال جاری شاهد کاهش ۲۰ درصدی شهدای مبارزه با مواد مخدر نیز بودهایم؛ که البته علی رغم کاهش این آمارها شاهد افزایش کشفیات اسلحه و مهمات از باندهای قاچاق مواد مخدر تا ۱۸ درصد هستیم که این افزایش نیز نشان دهنده ارتباط اساسی قاچاق مواد مخدر با تروریسم و قاچاق اسلحه است.
خودروهای توقیفی و وسایل ضبط شده از قاچاقچیان در شش ماهه نخست سال جاری رشد ۱۸ درصدی داشت
وی در خصوص اموال ضبط شده قاچاقچیان نیز اظهار داشت: خودروهای توقیفی و وسایل ضبط شده از قاچاقچیان نیز در شش ماهه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۱۸ درصدی داشته است.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر در خصوص ساماندهی معتادان متجاهر در استان تهران نیز بیان کرد: در شش ماهه اول سال ۹۶، ۱۲ هزار و ۳۴۲ نفر در طرح ساماندهی معتادان متجاهر در سطح استان تهران جمعآوری شدهاند که ۷۹۸۴ نفر آنها در مراکز اقامتی میان مدت ماده ۱۵ و همچنین ماده ۱۶ پذیرش شدهاند.
به گفته وی از تعداد افراد جمعآوری شده در این طرح ۵۷۷ نفر اتباع بیگانه بودهاند.
افشار اظهار داشت: حدود ۳۹۰۰ نفر از افراد جمعآوری شده در این طرح در واقع آسیب دیدگان اجتماعی بدون مکان مانند بیماران روانی مزمن، زنان و کودکان کار و... بودند که اعتیاد نداشتند و به همین ترتیب یا به دستگاههای ذیربط منتقل و یا دوباره به خیابان بازگشتند. به همین دلیل نمیتوان تمام افرادی که جمعآوری شدهاند را معتاد متجاهر تلقی کنیم.
این مقام مسوول در خصوص بودجه بیمه اعتیاد نیز بیان داشت: بودجه بیمه اعتیاد در سال ۹۶ از ۳۳ میلیارد به ۷۹ میلیارد تومان رسیده است؛ دستورالعمل اجرایی آن تدوین شده اما هنوز به دستگاههای ذیربط ابلاغ نشده است.
سخنگوی مبارزه با مواد مخدر همچنین تاکید کرد: قرار نیست بیمه درمان اعتیاد رایگان شود، بلکه بر اساس دستورالعمل آن، گروههایی که در معرض آسیب بیشتر هستند همچون زنان، کودکان، افراد مبتلا به HIV مثبت و... در اولویت قرار دارند.
افشار تاکید کرد: حتی اگر کمبود بودجه هم داشته باشیم برای درمان اعتیاد زنان معتاد متجاهر تلاش خواهیم کرد و این گروه نسبت به مردان در اولویت خدمت گیری قرار دارند.
وی با اشاره اینکه همه معتادان متجاهر نیستند اظهار داشت: حدود ۳۹۰۰ نفر از افراد جمعآوری شده در این طرح در واقع آسیب دیدگان اجتماعی بدون مکان مانند بیماران روانی مزمن، زنان و کودکان کار و ... بودند که اعتیاد نداشتند و به همین ترتیب یا به دستگاههای ذیربط منتقل و یا دوباره به خیابان بازگشتند. به همین دلیل نمیتوان تمام افرادی که جمعآوری شدهاند را معتاد متجاهر تلقی کنیم.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: برای ساماندهی معتادان متجاهر باید برنامه ریزی صورت گیرد. درمان اعتیاد طولانی مدت و زمان بر است و فرد معتاد باید یک عامل بازدارنده داشته باشد ما از این عوامل می خواهیم که ما را در راه پیشگیری از اعتیاد همراهی کنند.
افشار با اشاره به اینکه برای درمان زنان متجاهر تلاش می کنیم، افزود: ما برای ایجاد فرصت درمان برای زنان معتاد متجاهر حتی اگر بودجه کم هم باشد تلاش می کنیم چرا که زنان معتاد پایه خانواده را تهدید می کند و برای انتقال این افراد به زندان هایی که بودجه لازم را دارند با قضات هماهنگ شده ایم.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار مبنی بر این که آیا درمان رایگان اعتیاد تا پایان سال اجرایی خواهد شد یا خیر افزود: علیرغم آنکه اعتبارات بیمه اعتیاد از ۳۳ میلیارد تومان در سال ۹۵ به ۷۹ میلیارد تومان در سال جاری رسیده است ولی ارائه درمان رایگان اعتیاد برای همه نیازمند اعتبارات بسیار بالاتری است.
افشار اضافه کرد: با توجه به مشکل اعتبارات، گروههای آسیب پذیر مورد هدف، در اولویت درمان رایگان هستند که زنان، کودکان، معتادان تزریقی، بیماران اچآیوی ایدز و معتادان بی بضاعت که مورد تایید کمیته امداد و سازمان بهزیستی باشند و اطلاعاتشان در سامانه ثبت شده باشد.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر در ادامه از فعالیت ۷۷ شلتر زنانه و ۲ مرکز زنان معتاد باردار خبر داد و گفت: در سال جاری میبایست ۸ مرکز به شلترهای زنانه اضافه میشد که تا امروز ۵ مرکز اضافه شده است.
وی در ادامه این نشست در پاسخ به سوالی درباره زمان تشکیل جلسه بعدی آسیبهای اجتماعی در حضور رهبر انقلاب گفت: مقام معظم رهبری با بلندنگری به موضوع آسیبهای اجتماعی ورود کردند و بر اساس آخرین اطلاعات، جلسه بعدی که در حضور ایشان برگزار میشود ۱۱ آبان ماه خواهد بود.
افشار با بیان اینکه مقام معظم رهبری نسبت به انجام کارهای فوقالعاده و ویژه در حوزه آسیبهای اجتماعی تاکید داشتهاند اضافه کرد: مقام معظم رهبری خوشبختانه در جلسه قبل رضایت و خرسندی نسبی نسبت به اقدامات انجام شده در حوزه مبارزه با موادمخدر داشتند و امیدواریم این خرسندی ادامه داشته باشد.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدربیان کرد: همچنین قرار است پنجشنبه جاری گزارشات مقدماتی دستگاهها به همراه کارشناسان مربوطه در اختیار دفتر مقام معظم رهبری قرار گیرد.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر همچنین در پاسخ به سؤالی در مورد گزارش شش ماهه ابتدایی سال جاری از اجرای طرح کرامت در دو شهرستان ملایر و فلاورجان گفت: ۶۳ مصوبه در این دو شهرستان در حوزههای مختلف درمان، پیشگیری و عرضه در طرح کرامت تصویب شده است که همگی آنها به جز ۵ مصوبه اجرایی شده است.
افشار درباره کشت شاهدانه یا حشیش در گلخانههای منازل بیان کرد: محتمل است که نوعی از شاهدانه یا حشیش در گلخانههای منازل کشت شود، ولی در کشتزارها و مزارع این کار صورت نمیگیرد، ضمن اینکه سهم کشفیات حشیش و ماریجوانا در مبادی ورودی به کشور کم نبوده و نسبت به سال قبل افزایش داشتهایم هر چند که زیاد نبوده است، اما با این حال میزان واردات آن زیاد است و مردم باید شناخت کافی نسبت به این مواد مخدر داشته باشند.
افشار در خصوص مصرف LSD یا اسید در کشور گفت: LSD یا همان اسید ماده جدیدی نیست و نوسانات مصرف آن در دنیا همواره وجود داشته است، اما اخیرا گزارشاتی از افزایش مصرف آن در جهان داریم با این حال هنوز هم سهم تریاک و مشتقات آن در کشور ایران بیش از سایر مواد بوده و پس از آن «گل» و سپس کراک و هروئین فشرده افغانی و ... در رتبههای بعدی مصرف قرار میگیرند به طوریکه LSD و قرصهای روانگردان همچنان در رتبه آخر مصرف در ایران هستند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: LSD به خاطر ایجاد توهمات شدید و رفتارهای پرخطر ناشی از مصرف به شدت ماده خطرناکی بوده و باید در این زمینه اطلاع رسانیهای لازم صورت گیرد. در حال حاضر نیز در کشور مصرف میشود اما گزارشات قابل توجهی از افزایش مصرف آن در کشور نداریم با این حال به عنوان یک ماده اعتیاد آور بسیار قوی و خطرناک آن را در کیتهای آموزشی مواد اعتیاد آور قرار دادیم و در خصوص آن به دست اندرکاران آموزشهایی ارائه خواهیم کرد.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر همچنین گفت: از همه مردم و دست اندرکاران و اصحاب رسانه میخواهیم که اگر شاهد افزایش و یا شیوع مصرف این ماده خطرناک در گروههای خاصی همچون دانشآموزان و یا دانشجویان هستند حتما این موارد را به ما اطلاع رسانی کنند تا اقدامات لازم را انجام دهیم.
افشار در خصوص واکسن اعتیاد نیز بیان کرد: واکسن اعتیاد در دنیا مسئله جدیدی نیست و همواره واکسنهایی همچون مورفین، هروئین، کوکائین در حد مطالعات آزمایشگاهی و محدود در کشورهای مختلف پیگیری شده است که در کشور ما نیز حدودا ۱۵ سال است که در یکی از انستیتوهای مهم کشور روی واکسن اعتیاد کار میشود که هنوز در حد مطالعات آزمایشگاهی است و تا رسیدن آن به سرمنزل مقصود به گونهای که واکسنی باشد که بتوان همه را در مقابل اعتیاد مصون کند فاصله زیادی داریم. این در حالیست که حتی اگر چنین واکسنی وجود داشته باشد نیز به هیچ عنوان آن را برای جمعیت عمومی ارائه نخواهیم کرد بلکه فقط برای جمعیت در معرض خطر تجویز خواهد شد.
وی درباره کاهش سن اعتیاد در کشور نیز گفت: به هیچ عنوان نمیپذیریم که سن اعتیاد در کشور کاهش یافته است و هنوز هم میانگین شیوع سن مصرف در کشور ۲۱ تا ۲۳ سالگی بوده که این سن نسبت به دورههای قبلی تفاوتی نکرده و ما نمیتوانیم در صورت مشاهده کاهش سن مصرف در یک بافت خاص و یا قشر خاص این مسئله را به جمعیت عمومی تعمیم دهیم.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر در خصوص وضعیت اعتیاد دانش آموزان کشور نیز گفت: در طول دو سال گذشته طرح بزرگی را با آموزش و پرورش در مدارس کشور پیگیری میکنیم به طوریکه در این طرح دانش آموزان در معرض آسیب و آسیب دیده شناسایی و غربال میشوند.
افشار افزود: به موجب این طرح دانش آموزان در معرض آسیب برای پیشگیری از اعتیاد خدمات مشاوره دریافت خواهند کرد و دانش آموزان آسیب دیده نیز مورد مداخله قرار خواهند گرفت.
وی ادامه داد: طی اجرای این طرح تعداد محدودی از دانش آموزان نیز مبتلا به اعتیاد شناسایی شدند که پس از آن در بهترین مراکز درمانی کشور درمان و تمام هزینههای درمان آنها را نیز ستاد مبارزه با مواد مخدر پرداخت خواهد کرد.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدردر پایان بیان کرد: تعداد این دانش آموزان آنقدر کم است که لازم به مطرح کردن آن نیست و باید بدانیم تعداد دانش آموزانی که معتاد شدند با آنانی که تجربه مصرف دارند، بسیار متفاوت است.
ارسال نظر