در برنامه گفتگوی ویژه خبری مطرح شد؛
کتب درسی چقدر کاربردی است؟
۱۴ میلیون دانش آموز ایرانی زمان قابل توجهی از روز، هفته و سال را طی دوران تحصیل در مدرسه و با کتاب های درسی طی می کنند اما آیا کتب درسی کاربردی است؟
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری موج، کاربردی بودن محتوای کتب درسی برای ۱۴ میلیون دانش آموز در برنامه گفتگوی ویژه خبری بررسی شد.
محمود امانی مدیر کل دفتر تالیف کتب درسی در این برنامه اظهار کرد: در تمام دنیا آموزش زبان مادری بر اساس برنامه درسی هسته مشترک و با آموزش های دیگر در کنار هسته مشترک در کشورهای مختلف تفاوت می کند.
وی افزود: سند تحول بنیادین آموزش و پرورش در کشور ما محور محتوای کتاب های درسی است.
در رابطه با کاربردی بودن محتوای کتاب های درسی عنوان کرد: برخی از محتواها نتیجه و هدف گذاری بلند مدت دارد و بر اساس مقطع تحصیلی تفاوت دارد.
نبود تناسب کتب درسی با زندگی دانش آموزان
اسد الله عباسی عضو هئیت رئیسه مجلس، نیز با بیان مطالبی نسبت به تحقق اهداف آموزشی در محتوای کتب درسی گفت: هنوز به نقطه مطلوب نرسیدیم و برخی از کتاب های درسی با زندگی دانش آموزان و خانواده های آنها تطبیق ندارد.
وی ادامه داد: به دلیل نبود مبتنی نیاز سنجی، همراهی دانش آموز در آموزش محقق نمی شود و مواقعی خلاء های کتب پای درسی کمک درسی را به خانه دانش آموزان باز می کند.
عباسی با ذکر مثالی یادآور شد: گاهی زمان آموزش با محتوا متناسب نیست و به عنوان نمونه معلم فیزیک در زمان مشخص تدریس فرصت تدریس محتوای کتاب را در مدارس دولتی پیدا نمی کند.
معلمان بر اساس تغییرات کتب آموزش نمی بینند
وی تصریح کرد: برخی از کتاب های درسی بازنگری شده اما آیا بر اساس تغییرات به معلمان آموزش لازم برای تدریس محتوای تغییر یافته ارائه دادیم؟ این خود حلقه مفقوده است.
کتب ایران کاربردی تر از کتاب های درسی ژاپن
مدیرکل تالیف کتب درسی با تشریح فاصله بین برنامه های کتب درسی در تالیف و برنامه های آموزشی اظهار کرد: این تفاوت فاصله کتب درسی با کلاس درس را موجب می شود.
امانی با مقایسه کتاب درسی مقطع دبستان ایران با کتاب های ژاپن و نشان دادن چند جلد کتاب فارسی و علوم و فیزیک گفت: با مقایسه متوجه می شوید که کتب ما کاربردی تر و کتب آنها دانش محورتر است.
تعریف ۲۰ فعالیت در کتب درسی
وی خاطرنشان کرد: بر اساس کتاب ها امروز ۲۰ فعل فعالیتی داریم و وقتی در کلاس ها از دانش آموزان بخواهیم به شکل گروهی بنشینید به سادگی و سرعت اجرا می کنند گویا که بارها تکرار و تمرین داشتند.
تعریف یونسکو از سواد تغییر کرده
ابراهیم سحر خیز معاون سابق وزارت آموزش و پرورش نیز گفت: با توجه به تعریف یونسکو از سواد باید آموخته های ما منجر به کاربرد در زندگی شود.
وی تصریح کرد: سایه کنکور در کتاب های درسی سنگینی می کند و کتاب های درسی ما بدون مشارکت معلمان تدوین شده و برخی از مولفان در تمام طول زندگی خود تجربه یک روز تدریس در مدارس را ندارند.
کتاب های درسی در انحصار دولت
محمود مهر محمدی عضو هییت علمی دانشگاه نیز در ارتباط تلفنی با بیان مطالبی عنوان کرد: کتاب درسی در انحصار دولت و سازمان پژوهش است و باید کتاب های درسی مختلف تالیف شود و به عنوان یک عنصر آزاد شود.
مشارکت معلمان در تالیف کتب درسی
مدیر کل دفتر تالیف کتب درسی نیز خاطر نشان کرد: از هر استان دو دبیر برتر در تالیف کتب درسی مشارکت دارند و نام آنها در کتاب ها ثبت شده است و شاید در گذشته کتاب های درسی را اساتید دانشگاه تدوین می کردند اما در سالهای اخیر معلمان سطح علمی بسیار خوب و بالایی داشتند.
امانی ادامه داد: طراحی شش، سه -سه، اینطور نبود که به این شکل دانش آموزان پنجم ابتدایی به کلاس ششم منتقل شوند بلکه مقرر بود دانش آموزان سه سال ابتدایی را جدا و با روش نرم و شاد بیاموزند.
اطاله ۳۰ ساله سند تحول
سحرخیز معاون سابق وزارت آموزش و پرورش در ادامه یادآور شد: سند تحول از دهه ۶۰ حدود ۳۰ سال زمان برد و به فرمایش رهبری در همان دهه که رئیس جمهور بودند، اعلام شد که نظام آموزشی کهنه، نامناسب و تقلیدی است.
وی تاکید کرد: چرا از سال ۹۲ تا ۹۷ زیر نظام های سند تحول را معطل نگه داشتند؟
کنکور و تعیین سرنوشت در چند ساعت
عباسی عضو هیئت رئیسه مجلس نیز در پایان گفت: در مدارس فقط هوش و استعداد دانش آموزان را می سنجند و کنکور هم بر مبنای یک آزمون چند ساعته برای تعیین سرنوشت تمام زندگی دانش آموز است و باید محتوایی در کتاب ها باشد که دانش آموزان را برای زندگی آماده کند.
ارسال نظر