ایرج حریرچی در نشست خبری هفتگی مطرح کرد
۹۸.۲ درصد زبالههای بیمارستانی به صورت تفکیک شده تحویل داده میشود/کاهش آمار سزارین در شش ماهه اول سال
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: ۹۸.۲ درصد زبالههای بیمارستانی به صورت تفکیک شده و بی خطر شده تحویل داده میشود. البته ممکن است یکی دو درصد از این موارد به خاطر مشکلات دستگاهها ایجاد میشود. بحث مطبها و آزمایشگاهها و درمانگاهها از این موضوع تفکیک داده نمیشود.
به گزارش خبرگزاری موج، ایرج حریرچی روز دوشنبه در نشست خبری هفتگی افزود: این ابلاغیه بسیار اهمیت دارد و بسیاری از موارد درباره رابطه پزشک و بیمار را شامل میشود. این راهنما توسط شورای عالی نظام پزشکی تصویب شده است. در ماده ۳۰ این آیین نامه گفته شده که لازم است در ارجاع بیماران به دیگر شاغلان حرف پزشکی و وابسته یا موسسات پاراکلینیکی از جمله مراکز تصویربرداری، داروخانه، بیمارستان، آزمایشگاه و غیره منافع و مصالح پزشکی بیمار در اولویت قرار داده شود.
وی گفت: همچنین بر اساس این اصول همه ارجاعات پزشکی باید در راه مصالح بیماران بر طبق موازین پذیرفته شده علمی و بر اساس صلاحیت یا کیفیت مراکز ارائه کننده به شکلی باشد که بیمار ارجاع شود.
وی ادامه داد: در این راهنما عنوان شده که دریافت و اعطای هرگونه پاداش و امتیاز اعم از وجه نقد، هدیه، تخفیف و غیره به ازای ارجاع بیمار به دیگر شاغلان حرف پزشکی ممنوع است.
حریرچی گفت: بر اساس ماده ۴۲ این منشور، جذب و هدایت بیمار از موسسات بهداشتی و درمانی دولتی و وابسته به دولت و خیریه به مطب شخصی یا بخش خصوصی به منظور استفاده مادی توسط شاغلان حرف پزشکی و وابسته نیز ممنوع است.
سخنگوی وزارت بهداشت ادامه داد: درباره داروها نیز در این منشور تاکید شده که فقط باید داروهای موجود در فهرست دارویی کشور تجویز شد.
وی افزود: در ماده ۴۷ آمده که تبلیغ تجاری کالاهای پزشکی و دارویی از سوی شاغلان پزشکی به صورت مستقیم و غیرمستقیم نیز ممنوع است.
کاهش آمار سزارین در کشور
حریرچی همچنین درباره آمار سزارین در کشور گفت: در شش ماهه اول سال ۹۷ آمار سزارین کل کشور ۵۰ درصد بود که نسبت به ۵۱.۲ درصد شش ماهه اول سال ۹۶ کاهش داشته است.
به گفته وی، آمار سزارین نخستزا از ۴۸.۳ درصد در شش ماهه اول سال ۹۶ به ۴۷.۵ درصد در شش ماهه اول سال ۹۷ رسیده است. اگر چه در سالهای بعد از اجرای طرح تحول سلامت، روند کاهشی در میزان سزارین ایجاد شد و از رقم ۵۶ و ۵۵.۶ درصدی سزارین کل و سزارین نخستزا به ارقام ۵۰ و ۴۷.۵ درصدی رسیده، ولی هنوز تا رسیدن به رقم مطلوب ۱۰ تا ۱۵ درصد سزارین در کل زایمانها نیاز به اقدامات بیشتری است. در شرایط فعلی آمار سزارین در ایسلند ۱۴.۸ درصد، در هلند ۱۷ درصد، در انگلستان ۲۴ درصد و در آمریکا ۳۳ درصد است.
کاهش مرگ و عوارض ناشی از بارداری و زایمان
حریرچی درباره کاهش مرگ و عوارض ناشی از بارداری و زایمان در مادران باردار بیان کرد: بارداری یکی از اتفاقات شیرین هر خانواده است. در خیلی از کشورها در چند دهه گذشته تعداد قابل توجهی از مادران باردار دچار مرگ و میر و عوارض جدی میشدند و با اقداماتی که طی ۴۰ سال اخیر انجام شد، میزان مرگ و میر باردار در ایران کاهش یافته است.
معاون وزیر بهداشت گفت: همه کشورهای جهان متعهد شدند از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۵ به عنوان اهداف توسعه هزاره، کاهش ۷۵ درصدی در مرگ مادران باردار ایجاد کنند. در آخرین گزارش سازمان جهانی بهداشت که در سال ۲۰۱۶ منتشر شده، ایران جزو موفقترین کشورها در دستیابی به اهداف توسعه هزاره بوده و توانسته طی ۲۵ سال بیش از ۷۵ درصد مرگ و میر مادران را کاهش بدهد. هدف اصلی ما حذف کلیه مرگ و میر قابل اجتناب مادران باردار است.
وی ادامه داد: شایعترین علت بستری در کل بیمارستانهای کشور زایمان است. در سال ۹۵ کلا در کشور یک میلیون و ۵۲۸ هزار و ۵۴ زایمان اتفاق افتاد که ۹۹.۹ درصد در بیمارستانها و مراکز تسهیل زایمانی انجام شده است. از این میزان زایمان در کل کشور ۲۷۷ مورد مرگ و میر اتفاق افتاد که ۱۸ هزارم درصد را شامل میشود.
معاون وزیر بهداشت اظهار داشت: این آمار در ۲۵ سال پیش ۹۰ مورد مرگ و میر به ازای هر صد هزار مرگ و میر بود و در سال ۵۶ تعداد مرگ و میر مادران ۲۷۴ در هر صد هزار بود. در حال حاضر طی ۴۰ سال بیش از ۹۳ درصد کاهش مرگ و میر مادران باردار اتفاق افتاده است. با وجود این کاهش چشمگیر، هنوز اقدامات متعدد دیگری باید انجام شود تا به آمار کمتر از ۱۰ در صد هزار برسیم.
حریرچی گفت: یکی از دلایل مرگ و میر مادران افزایش سن زایمان است. میزان مرگ و میر مادران در سن بالاتر از ۳۵ سال سه برابر مادران زیر ۳۰ سال و در مادران باردار ۴۰ سال بیش از ۴ برابر مادران زیر ۳۰ سال است. در ۲ استان سرعت کاهش مرگ و میر مادران باردار طی ۴۰ سال اخیر بیشتر از سایر استانها بوده است.
آمار متخصصان در کشور
حریرچی در ادامه درباره میزان آمار متخصصان در کشور گفت: تعداد ۳۹ هزار و ۳۹۸ متخصص و فوق تخصص پزشکی در کشور فعال هستند. از این میزان، ۴۶۰۳ متخصص داخلی، ۴۵۴۴ متخصص زنان و زایمان، ۳۹۲۰ متخصص اطفال، ۳۳۲۷ متخصص بیهوشی و ۳۲۴۳ متخصص جراحی عمومی و زیرتخصصهای مربوطه در کشور مشغول به فعالیت هستند. همچنین ۲۳۶۱ متخصص رادیولوژی، ۲۰۵۴ متخصص قلب و عروق، ۱۷۰۹ متخصص ارتوپدی، ۱۶۹۹ متخصص روانپزشکی و ۱۶۹۴ متخصص چشم و زیرتخصصهای مربوطه فعال هستند.
وی افزود: در سالهای اخیر تعداد متخصصان در کشور افزایش قابل توجهی یافته و افزایش حدود ۱۰ برابری نسبت به قبل انقلاب داریم، ولی هنوز نارضایتی و شکایات متعددی در مورد کمبود نیروی متخصص به خصوص در مناطق کم برخوردار وجود دارد. یک علت اصلی در این زمینه کمبود کلی پزشک و متخصص در کشور نسبت به جمعیت و نسبت به کشورهای مشابه است.
حریرچی ادامه داد: تعداد ۳۹ هزار و ۳۹۸ متخصص نشان دهنده نسبت ۴.۸ متخصص به ازای هر ۱۰ هزار نفر جمعیت است که در کشورهای مشابه و برخوردار دو تا پنج برابر و حتی بیش از پنج برابر متخصص به ازای جمعیت نسبت به کشور ما وجود دارد. به عبارت دیگر هنوز در کشور کمبود متخصص به طور کلی و در بعضی رشتهها به طور خاص وجود دارد.
کمبود پزشک در کشور و تراکم آنان در کلانشهرها
وی گفت: به عنوان مثال با تعداد ۹۴۵ جراح اعصاب در کشور ۸۱.۵ میلیونی و وسعت بیش از یک میلیون و ۶۴۸ هزار کیلومترمربعی، تامین جراح اعصاب در مناطق مختلف کشور بسیار مشکل است. علت اصلی دیگر مشکل توزیع و نحوه استقرار متخصصان در کشور است. به عنوان مثال در بعضی رشتههای تخصصی بیش از ۵۰ درصد متخصصین در تهران و در بعضی رشتهها در مجموع بیش از ۷۰ درصد متخصصین در تهران و کلان شهرها مستقر هستند.
سخنگوی وزارت بهداشت اظهار داشت: اکثر متخصصان بعد فارغ التحصیلی به طور متوسط حدود سه سال برای انتخاب محل خدمت در اختیار وزارت بهداشت هستند و محل انجام خدمت در بقیه دوره فعالیت را خود انتخاب میکنند که به دلیل استانداردهای زندگی و ترجیح خانوادگی، معمولا در کلانشهرها و نقاط برخوردار مستقر میشوند. با افزایش ظرفیت سالهای اخیر و مصوبات چند ساله اخیر در مورد اختصاص سهمیه خاص به مناطق محروم و تعهد خدمتی معادل سه برابر دوره خدمتی امیدواریم که قسمت عمدهای از این مشکلات حل شود.
افزایش ظرفیت پذیرش پرستار
معاون وزیر بهداشت در پاسخ به سوال خبرنگار سلامت ایرنا درباره افزایش ظرفیت پذیرش پرستار در کشور اظهار داشت: شب گذشته در این رابطه مذاکراتی انجام شده است. در کشور علاوه بر کمبود متخصص نسبت به جمعیت، کمبود پزشک عمومی و پرستار نیز وجود دارد. متاسفانه درباره صنفهای مختلف اعم از پزشک، دندانپزشک، داروساز، پرستار و غیره قبل از ورود به دانشگاه گفته میشود ظرفیت افزایش پیدا کند، اما بعد از ورود میگویند ظرفیت بالا رفته و کیفیت وجود ندارد و بعد از فارغ التحصیلی میگویند ظرفیت مازاد وجود دارد.
وی گفت: کل تعداد پزشک ۱.۵ به ازای هزار نفر جمعیت است که ۴۸ صدم از این میزان متخصص هستند و این میزان نسبت به کشورهای مشابه بسیار کمتر است. از دهه هفتاد در این کشور شایع شده پزشک مازاد وجود دارد و باید ظرفیت کاهش پیدا کند.
وی ادامه داد: در حال حاضر نیروی پرستاری در مجموع کم است و مشکل توزیع نیز وجود دارد. به طور مثال در خراسان دانشگاه پرستاری در شهرهای مختلف وجود دارد و در نتیجه در این استان مازاد نیاز، پرستار داریم و به شهرهای دیگر نمیروند و میگویند بیکاریم. در عین حال در خوزستان کمبود شدید پرستار وجود دارد و برخی بخشها را به علت نبود پرستار نمیتوانیم راه اندازی کنیم. در نتیجه برنامه افزایش پذیرش پرستاری وجود دارد و این شیب از سال ۹۳ افزایش داده شده است.
تعداد بیمارستانهای نیمه تمام کشور
حریرچی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار سلامت ایرنا درباره تعداد بیمارستانهای نیمه تمام یا در حال ساخت در کشور گفت: از لحاظ تخت حدود ۴۰ هزار تخت در مراحل مختلف ساخت در بخش دولتی است. ساخت برخی از این بیمارستانها در مراحل بالای ۸۰ تا ۹۰ درصد هستند و امیدواریم تا پایان سال تحویل داده شوند و برخی از این موارد در مرحله گودبرداری و فونداسیون قرار دارند.
بودجه حوزه سلامت در سال ۹۸
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار سلامت ایرنا درباره بودجه سال آتی حوزه سلامت و دستور مقام معظم رهبری مبنی بر بازنگری بودجه بیان کرد: امیدواریم درباره بودجه سازمان بیمه سلامت تغییراتی ایجاد شود. به هر حال بخشی از بودجه مربوط به وزارت بهداشت است و وزارتخانهها مشکلات بودجهای کشور را میدانند و شرایط اقتصادی کشور روشن است. به خاطر افزایش حقوق کارکنان دولت با توجه به تورم موجود بیشتر منابع در وزارتخانهها به سمت افزایش ۲۰ درصدی حقوق سوق داده میشود.
وی افزود: درباره بیمه همگانی سلامت که یکی از اقدامات بزرگ طرح تحول سلامت بوده هنوز به پوشش ۱۰۰درصدی نرسیدیم. بر اساس قوانین برنامه توسعه، باید پوشش بیمهای به ۱۰۰درصد برسد. برای این کار اولا باید برای آن منابع تامین شود و دوم اینکه بودجه سازمان بیمه سلامت باید به صورت سرانهای پرداخت شود. متاسفانه با وجود اینکه در طرح تحول سلامت تعداد بیمه شدگان افزایش یافت، بودجه به صورت سرانهای پرداخت نشد. بر اساس قانون، ۲۳ میلیون بیمه شده روستایی و نزدیک به ۱۰ میلیون بیمه شده جدید باید ۷ درصد حداقل دریافتی قانون کار به صورت سرانهای به آنها داده شود که این کار انجام نمیشود.
ماجرای ۵۰۰ میلیون یورو
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره تخصیص ۵۰۰ میلیون یورو به سازمان بیمه سلامت نیز گفت: این مبلغ در دست اقدام است و تا ۲ تا ۳ روز پیش هنوز دریافتی اتفاق نیفتاد. در حال پیگیری هستیم که کل این مبلغ پرداخت شود. در حال حاضر این مبلغ برای پرداخت بدهیها به دست سازمان بیمه سلامت نرسیده است.
پسماندهای بیمارستانی
حریرچی در پاسخ به سوالی درباره پسماندهای بیمارستانی اظهار داشت: ۹۸.۲ درصد زبالههای بیمارستانی به صورت تفکیک شده و بی خطر شده تحویل داده میشود. البته ممکن است یکی دو درصد از این موارد به خاطر مشکلات دستگاهها ایجاد میشود. بحث مطبها و آزمایشگاهها و درمانگاهها از این موضوع تفکیک داده نمیشود. اصول وزارت بهداشت و سازمان محیط زیست درباره زبالههای بیمارستانی نسبت به کشورهای مشابه سختگیرانهتر است. تصور اینکه زباله بیمارستانی را به شکلی میتوان از بیمارستان خارج کرد که مانند زباله خانگی شود، امکان پذیر نیست.
بیمه معلولان
سخنگوی وزارت بهداشت درباره بیمه معلولان گفت: اکثریت جامعه معلولان بیمه سلامت دارند و خدمات دریافت میکنند. اگر هنوز معلولی وجود دارد که بیمه ندارد میتواند از سازمان بهزیستی معرفی نامه بگیرد و بیمه شود. پوشش بیمهای خدمات توانبخشی و جسمی و روانی افراد دارای معلولیت مستلزم اختصاص منابع جدیدی است.
ارسال نظر