موج گزارش می دهد؛
آخرین وضعیت ایمنی برج میلاد/ترک برج میلاد نیاز به ارزیابی فنی دارد
شنیدن صداهای عجیب و ایجاد تَرَک هایی بر پیکره برج میلاد خبری بود که در هفته گذشته رسانه ای شد؛ در این گزارش آخرین وضعیت ایمنی برج میلاد را بررسی خواهیم کرد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری موج، خبر شنیده شدن صداهای عجیب و تَرَک خوردن نقاطی از دیواره های پارکینگ برج میلاد چند روزی نقل محافل هنری و بحث داغ شبکه های اجتماعی شده بود. اما آنچه که عجیب تر از خود خبر است اظهار نظر برخی از مسئولان ذینفع است که برای گریز از حقیقت و سرپوش نهادن بر واقعیت نعل وارونه زده اند! خبرگزاری موج از نخستین ساعات درج این خبر در پی صحت و سقم خبر و پس از آن یافتن رهیافتی بود که به واسطه آن مخاطرات احتمالی منتفی و موجبات ارزیابی و ایمنی برج محقق گردد. ضمن آنکه در این رهگذر عملیات ساخت گود ۴۰ متری جنب برج نیز آغاز شود. لذا در پیگیری موضوع با برخی از مسئولان و کارشناسان، از جمله اعضای فعلی و پیشین شورای شهر تهران به گفتگو پرداختیم.
سپس در نخستین روز انتشار این خبر با هدف ارتباط با مدیران مرتبط با بخش سازه ای و ساختمانی و یا مدیر عامل برج میلاد، با روابط عمومی این برج تماس حاصل کردیم و با تشریح و توضیح صورت مسئله برای یکی از کارمندان روابط عمومی برج میلاد، تماس بصورت سلسله مراتبی دست به دست شد و به رغم تکرار تماس ها و بازگویی چندین باره صورت مسئله، در نهایت توفیق همکلامی حتی با مدیریت روابط عمومی و صد البته نه با مدیرعامل برج میلاد حاصل نشد!
با این وصف قرار شد پس از هماهنگی با مدیران برج میلاد، کارمندان روابط عمومی با "خبرگزاری موج" تماس حاصل نموده و زمان یا عدم امکان این گفتگو را اطلاع دهند. اما پس از انتظاری طولانی، تماس های مجدد و مکرر خبرنگار موج که تا ساعت ۲۲ شب ادامه داشت، خبری از سمت پرسنل برج میلاد نشد.
نکته عجیب در این ماجرا رسانه هراسی مدیران برج میلاد است که به رغم آنکه در ظاهر هیچ تخطی یا تخلفی در پیگیری ها متوجه آنان نبود، از پاسخگویی در حد تایید یا تکذیب یک کلمه ای موضوع تَرَک خوردن بخش هایی از دیواره برج میلاد به رسانه ها هم ابا داشته و از شرح وضعیت این خبر هم مضایقه کردند.
جا دارد که در این مجال و مقال نظر شهردار تهران را به فرمایشات پنجم دی ماه سال جاری شان در خصوص بحث تحقیق و تفحص از شهرداری جلب کنیم که در گفت و گویی رسانه ای با بیان اینکه: «هیج عقل سلیمی از شفافسازی جلوگیری نمیکند»، تصریح کرده بود: «شفافیت از طریق رسانهها، یکی از راههای مدنی کنترل فساد است»!
در سازمانی که عالی ترین مقام اجرایی آن بر رویۀ شفاف سازی تاکید دارد، چرا کارمندان جزء یک بخش زیر مجموعه شهرداری، از دستورات مافوق خود تخطی می کنند؟! چرا روابط عمومی این برج که باید نقش پل ارتباطی بین ارباب رجوع و مراجعه کنندگان با سازمان متبوعش را ایفا کند، ارتباط سازمان با رسانه ها را یک طرفه می کنند.
تندگویان: شاید برج میلاد داخل گود سقوط کند
محمد جواد تندگویان عضو پیشین شورای شهر تهران، به بهانه های مختلف بارها مخاطره گود کنار برج را تذکر داده است. وی آخرین بار در تاریخ ۱۶ مرداد سال 95 با هشدار خطر کج شدن و فروریختن برج میلاد تصریح کرد: متاسفانه گود کنار برج میلاد رها شده و تقریبا صاحبی ندارد. بارها در این خصوص به شهرداری تهران تذکر دادهایم اما تاکنون شهرداری مجموعهای را معرفی نکرده که حداقل ساماندهی ادامه پروژه را انجام دهد.
عضو کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران با بیان اینکه از سال ۹۲ تا کنون گود برج میلاد رها شده است و این در حالیست که عمر مفید نیلینگ چهار سال است و حالا این گود نیازمند استحکام سازی است. حالا ما با یک گود پرخطری مواجه هستیم که دقیقا در کنار برج میلاد قرار دارد و بار برج میلاد بر روی این گود سنگینی میکند. به طوریکه با اولین شکاف در گود، شاهد خواهیم بود که پایههای برج مقاومت خود را از دست داده و برج به درون گودال ۴۰ متری سقوط خواهد کرد و در خوشبینانهترین حالت برج میلاد کج خواهد شد.
وی در ادامه می افزاید: در نامهای که شهرداری منطقه دو در تیرماه ۹۶ برای سازمان سرمایه گذاری مشارکت شهر تهران نوشته عملیات گودبرداری را بدون رعایت اصول و قواعد فنی و ایمنی دانسته و ضمن توقف هر گونه عملیات ساختمانی اعلام کرده که ممکن است این گود علاوه بر آنکه ایمنی ساختمانهای مجاور را در معرض خطر قرار میدهد، معابر مجاور را نیز درگیر کند. اما متاسفانه هیچ عکس العملی از سوی شهرداری تهران در خصوص این مهم انجام نشده است. بنابراین هر گونه خسارت جانی و مالی در پی حادثه احتمالی در این محدوده متوجه شهرداری خواهد بود.
نژاد بهرام: چرا ایمنی برج میلاد ارزیابی نمی شود؟!
خبرنگار خبرگزاری موج، در گفت و گویی اختصاصی باعضو کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران، از چند و چون تصمیم گیری شورای شهر در رابطه با معضل مذکور می پرسد. زهرا نژاد بهرام با بیان اینکه گود کنار برج میلاد پرخطرترین گود تهران است، خاطر نشان کرد: پرونده پرخطر گود کنار برج میلاد، در طول سه چهار ماه گذشته از سوی شورای شهر و شهرداری تهران بصورت جدی پی گیری شده است.
وی با بیان اینکه خودم شخصا دو سه جلسه و چندین بار با شهردار و معاونان ایشان در مورد این معضل دیدار و گفتگو داشته ام، خاطر نشان کرد: پیگیری های من نهایتاً به اینجا رسید که معاونت شهرسازی نامه ای را خطاب به سازمان سرمایه گذاری می نویسد که ما مشخصات حجمی و تخصصی سازه ای و معماری که باید در داخل این گود قرار بگیرد را آماده کرده ایم و این نامه را به سازمان سرمایه گذاری ارسال می کند و از آنها می خواهد که هر چه سریعتر در این خصوص اقدام اجرایی صورت بگیرد.
نژاد بهرام در خصوص اقدامات اجرایی در خصوص این پرونده گفت: با وجود این اقدامات نگرانی های ما باز هم در رابطه با گود جنب برج میلاد زیاد است. اما در نامه ای که آقای گلپایگانی، معاون شهرسازی به سازمان سرمایه گذاری می نویسند از سازمان سرمایه گذاری می خواهند که با توجه به اتمام قرار داد فنی و ایمنی شرکت تامین کننده گود در این فاصله ای که سازمان شهرسازی اقدامات مربوط به معماری و کارهای اجرایی این حوزه را انجام می دهد، قرارد داد ایمنی تجدید شود یا به هر صورت ارزیابی های مورد نیاز در رابطه با ایمنی برج میلاد صورت بگیرد چون ممکن است که کارشناسان بگویند ایمنی برج میلاد مشکلی ندارد و نیاز به تمدید قرارداد نیست.
این عضو شورای شهر با اشاره به گفت و گوی خصوصی خود با سردار رحیمی گفت: من خودم با سردار رحیمی فرمانده محترم نیروی انتظامی تهران در این مورد صحبت کردم، ایشان هم عنوان کردند که ما آمادگی داریم در این زمینه هر اقدامی که نیاز باشد را انجام دهیم. در عین حال به واسطه اهمیت موضوع و جدی بودن مسئله شهردار منطقه دو هم پیگیر این موضوع بوده که صورتجلسه ای در تاریخ ۲۶ دی ماه امسال تهیه و امضا می شود، قاضی حوزه شهرسازی حکمی خطاب به شهرداری تهران صادر می کند و می نویسد که نسبت به ایمن سازی و ارزیابی ایمنی اقدامات لازم صورت بگیرد، چون ما نمی دانیم برج میلاد مشکل دارد یا خیر. اما نگرانی ما بابت این قضیه است که چرا ایمنی برج ارزیابی نمی شود.
در حال حاضر قرارداد مربوط به ایمنی برج ۶ ماه است که به اتمام رسیده و ما به واسطه اختلاف نظری که بین شهرداری تهران و سازمان سرمایه گذاری در این زمینه وجود دارد تا به حال امکان ارزیابی این برج وجود نداشته است.
لذا آخرین صورت وضعیتی که در رابطه با ارزیابی ایمنی گود برج میلاد وجود دارد بر اساس همان حکمی است که از سوی قاضی ارائه می شود. بر اساس این حکم صورتجلسه ای در سازمان شهرسازی امضا می شود و مقرر می شود که ظرف ۱۰ روز اقدامات لازم برای ارزیابی ایمنی برج میلاد از سوی شرکت مربوطه صورت بگیرد.
نژاد بهرام در خاتمه سخنانش خاطر نشان کرد: بررسی ها و پایش هایی در خصوص وضعیت فیزیکی گود صورت گرفته که اسناد آن نشان می دهد الگوی تغییر شکل توده خاک از پیشبینی صورت گرفته فراتر رفته و ادامه این روند با توجه به ناپایداری گود، ساختمانهای مرکز همایشها را تحتالشعاع قرار داده که ضروری است تدوین طرح ایمنسازی گود با همکاری طرفین ذینفع ساختمان گود در دستور کار قرار گرفته و هرچه سریعتر نسبت به تعیین تکلیف گود تصمیمگیری نهایی صورت گیرد.
تکذیب ، یا تایید؟
خبرنگارانی که پیگیرخبر و یا به تعبیری داستان سرایی صداهای عجیب برج میلاد بودند، در نخستین دیدار شهردار تهران پس از انتشار خبر مورد بحث که در حاشیه جلسه روز چهارشنبه هیات دولت محقق شد، نظر وی را جویا شدند که شهردار دست همه را در حنا گذاشت و با واکنشی مبهم در این رابطه گفت: اخبار ترک خوردن برج میلاد خیلی مستند نیست، اما میتوان گفت که برج میلاد یکی از برجهای خطرناک تهران است، ضمن اینکه پاکتهای حجمی (مناقصه) مربوط به برج میلاد بازشده و این برج به زودی تعیین تکلیف میشود. بالاخره خبرنگاران موضع شهردار را درک نکردند ضمن آنکه کسی نپرسیده بود که برای صحت و سقم موضوع به مهندس فنی برج میلاد می تواند رجوع کند. همانی که خبر ترک خوردن دیواره های پارکینگ را عنوان کرده بود که البته در اخبار متعاقب روی ترک ها ماله کشیده شد !
شنیدن صداهای وحشتناک داستان سرایی است
با این احوال علی درویشپور مدیر عامل برج میلاد، شامگاه گذشته با حضور در برنامه ای تلویزیونی و در گفتگو با برخی از رسانه ها به اخبار منتشره درباره وجود ترک در بخشی از برج میلاد و شنیدن صداهای وحشتناک در آن واکنش نشان داد و گفت: خبر " شنیدن صداهای عجیب از برج میلاد " داستانسرایی است چرا که برج میلاد تهران به وسیله سیستم های هوشمند پیشرفته پایشی، مانیتور می شود و در صورت مشاهده هر مشکلی، در کوتاهترین زمان برطرف می شود.
وی در ادامه به صورت تلویحی به مصاحبه ای مستند اشاره کرده و گفت: یکی از خبرگزاریها به نقل از علیپور معاون فنی و نگهداشت برج میلاد نوشت:«چندی پیش میگفتند از آسمان صدای عجیبی شنیده شد و فردی هم یک فیلم گرفت ولی نهایتا مشخص نشد منشاء آن چه بود است. صدایی که در برج شنیده شده هم تنها یکبار رخ داده و یکی از کارگران قسمت آشپرخانه آن را اعلام کرد، شاید این صدا صدای افتادن یک قابلمه بوده است!»
در اینجا این سوال پیش می آید که صدای یک قابلمه آنهم برای آشپزی که طبیعتا با چنین صداهایی بیگانه نیست، آنقدر بیم و ابهام ایجاد کند که او گزارش چنین صدایی را به عنوان صدایی که به واسطه تزلزل و یا جابجایی برج ایجاد شده، به مسئولان برج میلاد گزارش دهد؟ ضمن آنکه اگر به فرموده مدیرعامل برج میلاد هیچ مشکلی در رابطه با گزاره های یاد شده برج وجود ندارد چرا باید شهردار تهران از این برج به عنوان یکی از خطرناک ترین برج های تهران نام ببرد و از رسیدگی به مناقصه و بازگشایی پاکت های ارسالی خبر بدهد. قطعاً چنین پاکت هایی در مورد نظافت برج میلاد نبوده و نیست آنهم برای سازمانی که تمام خدم و حشم خدمت های عمرانی را در اختیار دارد. پس ناگفته پیداست که خبری هست. حتی مهم تر از آنچه که در اخبار و حد تصور شنیده ها در این چند روز منتشر شد.
بنابراین می توان نتیجه گرفت که خاستگاه اظهارات مدیر عامل برج میلاد از دو حال خارج نیست. نخست آنکه وی اساسا و اصولا از جلسات و مصوبات مدیران تصمیم گیرنده برج میلاد بی خبر است . شق دوم آنکه اگر این مدیر از حقیقت ماجرا خبر دارد، بر ضد سیاست شفاف سازی مدیر ارشد خود یعنی شهردار ارجمند توجیه کرده اند و به تعبیری قبای چاک چاک توجیه را به گونه ای رفو زده که ماهیت این توجیه حکم وصلۀ نارنگ است بر دامن قبای شسته رفتۀ شفافیت موعود شهردار. شفافیتی که چند روزی است بر قامت دستگاه عریض و طویل شهرداری آراسته شده است!
مردم و رسانه ها ایمنی و ارزیابی برج میلاد را مطالبه کنند
خبرنگار موج پس از رویت مصاحبه تلویزیونی مدیرعامل برج میلاد با محمد مهدی تندگویان عضو پیشین شورای شهر تهران تماس حاصل نمود و با توضیح اینکه مدیرعامل برج اظهارات کسانی چون پرسنل خود را داستان سرایی نامیده و مشکلات مطرح شده را مردود دانسته، نظر وی را در این خصوص جویا شد.
تندگویان پس از شنیدن شرح ماوقع گفت: کسانی که مشکل به اندازه گود 40 متری کنار برج میلاد را ندیده اند و در این رابطه احساس خطر نکرده اند، در صورت رخداد هر مشکلی، مسوولیت تام و تمام حوادث احتمالی را باید بپذیرند.
وی در تشریح موضوع با اشاره به اینکه برخی سعی دارند مسئله را پیچیده نشان دهند و اقدامات مهندسی فنی را به رخ بکشند، تصریح کرد: با این وجود مسئله برج میلاد بسیار ساده و روشن است. به این صورت که در کنار این برج گودی 40 متری وجود دارد که قرار بود سازه ای در آن ساخته شود. پیمانکار این گود بنیاد تعاون ناجا است. به هر دلیل این گود در طول سال های گذشته رها شده است. تا به اینجا موردی نیست اما مشکل از جایی شروع می شود که از رها کردن گود چند سال می گذرد. مشکل اتفاقا اینجاست. چون نکات کارشناسی و الزامات مهندسی سازه می گوید که در این مدت عمر سازه نگهبان برج به اتمام رسیده است. دلیل هم این است که عمر سازه نگهبان مفید 4 سال بوده و این موارد در اسناد برج هم موجود است.
عضو کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران در ادامه توضیح داد: حالا اینکه این برج و عمر سازه نگهبان آن به اتمام رسیده و مشکل اتمام عمر سازه چه میزانی می تواند روی نشست برج میلاد یا انحراف یا مشکلات و معضلاتی که الان نمی شود پیش بینی درستی از آن کرد، تاثیرمنفی بگذارد، معلوم نیست و نیاز به یک کار کارشناسی تمام عیار و صد البته علمی دارد که در حال حاضر من هم به رغم اینکه خیلی دنبال موارد فنی این برج بودم اما نمی توانم در این خصوص نظر کارشناسی بدهم. جالب است که وقتی می گوییم این مشکل موجود است، برخی برای مچ گیری می خواهند تمام مختصات فنی را چون کامپیوتر در همان لحظه محاسبه و ارائه کنیم. در حالی که تذکر مشکل با برخی از مسئولان است و پیگیری و رفع با برخی دیگر. اما آنچه که مسلم است برج میلاد از ناحیه گود کنارش دچار فاصله هایی شده که فعلا مشکل ساز نیست. اما در آینده چرا. این آینده معلوم نیست چقدر طول بکشد. با این وجود نمی توانیم با قطعیت بگوییم حالا که مشکلی نیست پس دیگر هیچ اتفاقی نخواهد افتاد.
تند گویان در ادامه اظهاراتش تصریح کرد: من از زمانی که این داستان را در شورای شهر تهران مطرح کردم سه سال می گذرد. اما با این حال هنوز گود مذکور تکلیفش مشخص نشده؛ این خیلی عجیب است. اما هرچه که هست باید بدون فوت وقت کارهای مربوط به ایمنی و ارزیابی برج هرچه زودتر انجام شود. تا علت مشکل کشف شود. فاصله این گود به برج میلاد خیلی نزدیک است و همین به شدت وضعیت برج را دچار مخاطره کرده، چرا که در حال حاضر با چنین وضعی هر اتفاقی ممکن است بیفتد.
معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان با بیان اینکه بالاخره یک پیمانکار باید بیاید این برج را بررسی و ایمن کند و یا به هر نحو دیگر وضعیت گود و برج تعیین تکلیف شود، افزود: مردم و رسانه ها باید وضعیت ایمنی و مسئله ارزیابی برج میلاد را مطالبه کنند. مردم باید باور کنند که این خطر کاملا واقعی است. برج بلاتکلیف و بی صاحب رها شده و در بین دعواهای پیمانکاری همین طور باقی مانده و هر آن امکان دارد خطر آفرین شود. این هشدار تشویش اذهان عمومی نیست. صرفا یک هشدار به کسانی است که با کمی آینده نگری می توانند از بروز حوادث تلخ جلوگیری کنند.
وی در خاتمه سخنانش با تکرار هشدار قبلی ادامه داد: اما همانطور که من بارها گفته ام اگر ارزیابی و تعمیر و مرمت برج صورت نگیرد یا به تاخیر بیفتد و خدای ناکرده در این گیر و دار اتفاق ناخوشایندی بیفتد، مسئولیت این اتفاق در وهله اول بر عهده مسئولان برج میلاد است که مدام مخاطرات و مشکل سازه برج را منکر شده و می شوند.
ارسال نظر