فرمانده یگان حفاظت سازمان محیط زیست استان تهران در گفت و گو با موج:
مردم در ایام نوروز از خرید "سمندر لرستانی" در حال انقراض خودداری کنند / رهاسازی "لاک پشت گوش قرمز" در طبیعت بسیار خطرناک است
فرمانده یگان حفاظت سازمان محیط زیست استان تهران با اشاره به فعال شدن گشت های کنترل و نظارت این سازمان، از مردم خواست با مشاهده فروش آبزیان و خزندگان در حال انقراض، از جمله مارمولک، سمندر و لاک پشت، در راستای حمایت از محیط زیست، مراتب را به شماره تلفن ۱۵۴۰ اداره محیط زیست اطلاع دهند.
محمدرضا خویشتن دار در گفتگوی با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری موج، با بیان اینکه ما در سازمان حفاظت محیط زیست استان تهران مطابق هر سال که به ایام پایانی سال نزدیک می شویم، امسال هم اقدام به تشکیل گشت های کنترل و نظارت بازار در سطوح شهرستان های استان تهران کرده ایم، افزود: مخصوصا در میادین میوه و تره بار محلات به ویژه در میدان اصلی میوه و تره بار تهران بزرگ که در آنجا اقدام به فروش آبزیان مختلف و خزندگان از جمله مار، مارمولک، سمندر لرستانی و لاک پشت می کنند، این گشت ها حضور فعال تری دارند.
گشت های کنترل و نظارت محیط زیست فعال شده اند
وی در ادامه اضافه کرد: امسال ما برای ممانعت از فروش غیر قانونی حیوانات ، جانوران و آبزیان در اماکن از قبل شناسایی شده اقدام به نصب بنر کردیم و بنرهایی به منظور آگاهی رسانی در مورد ممنوعیت فروش آبزیان و جانواران ممنوعه در این محل ها و اماکن جانمایی و نصب کردیم.
رئیس اداره پژوهش و فناوری سازمان محیط زیست استان تهران با اشاره به این نکته که مطابق دستور العمل های موجود در خصوص خرید و فروش ممنوعه حیوانات و جانواران و آبزیان ، برنامه ریزی مجدد کردیم، گفت: بجز اقدامات فوق امسال گشست های ویژه نظارت را داریم که به این میادین ، پرنده فروشی ها و آبزی فروشی های سطح شهر تردد و نظارت می کنند که اگر خدای نکرده انواع و اقسام مار و مارمولک، پرنده ، لاک پشت و جانواران و حیوانات در حال انقراض را مشاهده کردند که برای فروش به مشتریان عرضه می شوند، سریعا وارد عمل شده و با متخلفان برخورد قانونی صورت دهند.
لاک پشت گوش قرمز در صورت رها سازی برای اکوسیستم خطرناک است!
خویشتن دار در بخش دیگری از سخنانش در خصوص یکی از معضلات زیست محیطی نوظهور عنوان کرد: چند وقتی است که مقابله با ورود و فروش لاک پشت گوش قرمز که بومی ایران نیست و از نقاط مختلف کشور به ویژه از مرزهای شمالی به ایران وارد شده و در سطح گسترده در معرض فروش قرار می گیرد به ماموریت های ما در سازمان حفاظت محیط زیست استان تهران اضافه شده. این معضلی است که چند وقتی گریبانگیر محیط زیست ما شده که امسال هم مقادیر بسیار زیادی از این حیوان دوزیست را کشف و ضبط کردیم.
وی در پاسخ به این پرسش که با توجه به رها سازی جانواران دوزیست و آبزیان در رود ها و رودخانه های کشور پس از پایان تعطیلات نوروز ، آیا جانورانی چون لاک پشت گوش قرمز در صورت رها سازی برای چرخه اکوسیستم کشور ماخطرناک هستند یا خیر؟ گفت: بله. این حیوان دوزیست در صورت رهاسازی در طبیعت و رودخانه ها برای محیط زیست ما به شدت خطر آفرین است.
لاک پشت گوش قرمز عاملی خطر ساز برای سایر آبزیان !
فرمانده یگان حفاظت سازمان حفاظت محیط زیست استان تهران در تشریح خطر رها سازی و حضور حیوان یاد شده در اکوسیستم آبی کشور افزود: حیواناتی چون لاک پشت گوش قرمز که بومی ایران نیستند وقتی وارد اکوسیستم آبی کشور شوند، به جهت اینکه در زنجیره غذایی طبیعت ایران وجود ندارند، به عنوان گونه مهاجم شناسایی شده و به حیوانات چرخه طبیعی اکوسیستم هر منطقه که در آنجا رهاسازی شده اند، حمله می کنند. ضمن آنکه به نوعی افزایش جمعیت در آن منطقه حاکم می شود. از سویی به لحاظ قوانین طبیعی اکوسیستم، چون شکارچی طبیعی این جانور در چرخه طبیعی وجود ندارد و به این جهت که شکار نمی شوند در مدت کوتاهی نسل آنها به شدت افزایش می یابد و جانورانی مانند لاک پشت گوش قرمز به عاملی خطر ساز برای سایر آبزیان تبدیل می شوند و اکوسیستم منطقه را با خطرات جدی مواجه می کنند.
سعی داریم از ورود لاک پشت گوش قرمز به کشور ممانعت به عمل بیاوریم
وی با تصریح بر این نکته که راه ورود لاک پشت گوش قرمز به کشور ما از طریق حمل و نقل هوایی انجام می شود، اظهار داشت: ما برای کنترل و ممانعت از ورود این حیوان دوزیست معرفی نامه های به کارشناسان خود داده ایم و آنها را به عنوان کارشناسان شناسایی حیات وحش به گمرک فرودگاه حضرت امام خمینی معرفی کرده ایم که توسط ایشان از ورود حیواناتی چون لاک پشت گوش قرمز به کشور ممانعت به عمل بیاید.
سمندر لرستانی نخرید؛ این آبزی در حال خطر انقراض است!
رئیس اداره پژوهش و فناوری سازمان محیط زیست استان تهران در خصوص معضلی دیگر که در ایام نوروز در جامعه فراگیر می شود حاظر نشان کرد: در ایام نوروز خطری که یک گونه جانوری دیگر را تهدید میکند، جانوری است به نام سمندر لرستانی . این جانور یعنی سمندر لرستانی یک گونه در حال خطر انقراض است و در حال حاضر در زیستگاه های طبیعی خود جمعیت قابل توجهی ندارد . از این رو یک آبزی حمایت شده است که متاسفانه در چند سال اخیر به واسطه زیبایی که دارد در ایام نوروز توسط متجاوزان به محیط زیست در سطح کلان صید و به فروش می رسد.
وی ادامه داد: از طرفی مردم نمی دانند که نسل این جانور در حال انقراض است و تنها با در نظر گرفتن فاکتوری چون زیبایی اقدام به خرید و نگهداری این جانور می کنند. برای همین از مردم تقاضا داریم که به هیچ وجه چنین حیوانی را خریداری نکنند و در صورت مشاهده نشانی فروشنده را به شماره تلفن ۱۵۴۰ اداره محیط زیست استان تهران اعلام کنند. اگر مردم با ماموران سازمان محیط زیست همکاری کنند این جانور در زیستگاه های طبیعی کشورمان به زندگی خود ادامه خواهد داد و جمعیت این جانور به حد کفایت می رسد و در نهاریت احیا خواهد شد. چرا که اگر مردم حیوانات مذکور را خریداری نکنند، طبیعتا فروشندگان متخلف هم سراغ آنها نمی روند و حیوانی در معرض انقراض قرار نمی گیرد.
آبزیان و دوزیستان را در رودها، دریاچه ها و نهرهای رهاسازی نکنید!
خویشتن دار در ادامه افزود: من از هموطنان عزیزمان تقاضا دارم که اولا حیوانات و جانورانی چون سمندر لرستانی و لاک پشت گوش قرمز را برای نوروز خریداری نکنند. اما اگر به هر دلیل آبزیانی چون ماهی را خریدار کردند یا سایر جانوران یاد شده را اگر احیانا در منزل خود دارند و قادر به ادامه نگهداری آنها در منزل و محل کار خود نیستند، پس از پایان نوروز اقدام به رها سازی آنها در رودها و دریاچه ها و نهرهای طبیعی نکنند!
وی با بیان اینکه مردم فکر می کنند که با رها سازی ماهیان و آبزیان پس ازایام نوروز در رودها و رودخانه ها به آنها و به محیط زیست محبت می کنند، ادامه داد: در حالی که رها سازی جانوران و آبزیان غیر از زیستگاه های طبیعی خود ضمن ایجاد مشکلاتی که پیش تر اشاره کردیم ، باعث می شود که اولا بیماری ها در منطقه رها سازی افزایش یابد، در ثانی وقتی حیوانی و جانوری (گرچه متعلق به اکوسیستم کشورمان باشد)، در زیستگاهی غیر از زیستگاه خود رهاسازی شود، حتما به طبیعت ضرر می رساند.
ماهی در سفره نوروز ایرانیان وجود نداشته
خویشتن دار در بخش دیگری از اظهارتش با اشاره به خرافی بودن قرارگیری جانوران و آبزیانی چون ماهی در سفره نوروز خاطر نشان کرد: اگر به کتب و آثار تاریخی کشورمان به ویژه آثار نقاشی که از قدیم الایام برای ما به یادگار مانده، مراجعه کنیم، خواهیم دید که برخی حیوانات از جمله، ماهی در سفره نوروز ایرانیان وجود نداشته و این امر احتمالا مربوط به دهه ها و صده های گذشته است که به صورت بدعت و حتی خرافات در بین مردم به غلط نهادینه شده است. چرا که نیاکان ما حتی ماهی قرمز را در سفره عید قرار نمی دادند چه برسد به مار و مارمولک و سمندر و لاک پشت! اما با این حال متاسفانه نکته غلطی در قالب قرارگیری حیوانات در سفره نوروز باب شده! برای همین توصیه میکنم هموطنان عزیز با مطالعه این ادعا را بپذیرند و تحقیق کنند که مثلا ماهی چه ربطی به فرهنگ نوروز و سفره نوروز دارد؟ بنابراین بهتر است که ما به ریشه فرهنگی خودمان برگردیم و از اسیر کردن حیوانات و ضربه زدن به محیط زیست و زیستگاه های حیوانی و جانواری جدا خودداری کنیم.
دو تقاضا برای حفظ محیط زیست
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان تهران در خاتمه سخنانش با طرح دو تقاضا خطای به شهروندان وهموطنان عنوان کرد: تقاضای اول بنده این است که مردم در صورتی که آبزیانی چون ماهی را خریداری کردند و نتوانستند آنها را پس از نوروز نگهداری کنند، در محیطی غیر از محیط های طبیعی مثل رودخانه ها این آبزیان را راها سازی کنند. مثلا در محیط هایی مانند استخرپارک ها و اماکن اجتماعی. حوض مساجد و...
تقاضای دوم هم این است که اگر مردم موردی در رابطه به عرضه و فروش حیوانات و جانواران به ویژه لاک پشت گوش قرمز یا انواع لاک پشت و سمندر لرستانی و حیوانات و جانوران دیگری را مشاهده کردند، حتما با شماره تلفن 1540 اداره محیط زیست استان تهران تماس بگیرند و مراتب را اطلاع دهند که ماموران یگان حفاظت سازمان سریعا خود را به محل برسانند و با کمک مردم بتوانند خدمتی در راستای حفظ محیط زیست انجام دهند. در پایان نوروز را پیشاپیش خدمت هموطنان عزیزمان تبریک و شادباش عرض میکنم .در پایان سخنانم پیشاپیش نوروز را خدمت هموطنان عزیز تبریک میگویم. امیدوارم در این ایام بیشتر از پیش رابطه مردم و طبیعت گرم تر و صمیمی تر شود و فرصتی باشد که مردم شعار های محیط زیستی خود را عملی کنند.
ارسال نظر