اردشیر بهرامی پژوهشگر اجتماعی در گفتگو با موج هشدار داد
رشد یک و نیم برابری خودکشی در ۱۵ سال اخیر /آمار بالای خودکشی زنان و جوانان در ایران
اردشیر بهرامی پژوهشگر اجتماعی و نویسنده کتاب«فرهنگ، توسعه و خودکشی در غرب ایران» با اشاره به اینکه پدیده خودکشی به ازای تعداد افراد در جامعه آماری صد هزار نفری سنجیده می شود گفت : آمار خودکشی در کشور به شکل تدریجی رشد داشته است و در ۱۵ سال اخیر یک و نیم برابر شده است.
اردشیر بهرامی پژوهشگر اجتماعی و نویسنده کتاب «فرهنگ، توسعه و خودکشی در غرب ایران» در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری موج ضمن تشریح آمار این پدیده گفت:خودکشی به ازای تعداد افراد در جامعه آماری صد هزار نفری سنجیده می شود و در ۱۵ سال اخیر آمار خودکشی در ایران یک و نیم برابر رشد کرده است. با توجه به رشد بحران های اقتصادی و اجتماعی باید هرچه زودتر برنامه های جدی برای پیشگیری از خودکشی از سوی مسئولان تدوین شود.
وی افزود : به عنوان مثال در سطح ملی آمار خودکشی ۵ نفر به ازای هر صد هزار نفر است اما این آمار در مناطق کوچکتری مانند استان های غربی ۳۰ یا ۴۰ نفر به ازای صد هزارنفر است که این آمار گویای این است که اگرچه خودکشی در سطح ملی زیاد نیست اما در مناطق و استان ها که به ازای جمعیت منطقه سنجیده می شود رو به افزایش است. بنابراین خودکشی در برخی مناطق به خصوص مناطق غربی روند رو به رشدی دارد و بحران تلقی می شود.
به گفته نویسنده «کتاب فرهنگ؛ توسعه و خودکشی در غرب ایران» همه این آمارها نشان دهنده آن است که خودکشی در یک دهه اخیر روند رو به رشد و تدریجی را طی کرده است. آمار قربانیان خودکشی از سال ۷۵ تا سال ۹۴ از ۲ هزار و نهصد نفر به ۴ هزار و بیست نفر در سال ۹۴ رسیده است. به طور کلی خودکشی در 15 سال اخیر یک و نیم برابر رشد داشته است. همچنین بر خلاف دنیا آمار خودکشی جوانان نسبت به دیگر گروه های سنی و آمار خودکشی زنان نسبت به مردان در ایران بیشتر است.
افزایش خودکشی های نمایشی در شهرهای بزرگ
وی در ادامه با اشاره به رواج خودکشی های نمایشی در شهرهای بزرگ تصریح کرد : افرادی که در ملاعام خودکشی می کنند می خواهند پیام اعتراضی خود را به جامعه برسانند و به نوعی از بقیه طلب کمک کنند که این نوع خودکشی در چند سال اخیر بیشتر خودش را در سطح جامعه را نشان داده است.
این پژوهشگر با اشاره به نقش دستگاه های متولی ارائه آماردقیق خود کشی گفت :نیروی انتظامی، پزشکی قانونی، اورژانس اجتماعی و دانشگاه علوم پزشکی آمار قربانیان خودکشی را در سال در اختیار دارند اما این آمارها معمولا اختلاف دارند زیرا خانواده ها به دلیل مسائلی نظیر آبروداری خودکشی را پنهان می کنند. ناگفته نماند در مناطق روستایی این خود کشی ها حتی در جایی ثبت نمی شود.
بهرامی با اشاره به اینکه بیشترین آمار خودکشی در غرب ایران است اما خودکشی های اعتراضی و نمایشی که در سال های اخیر رسانه ای شده و افکار عمومی را تحت تاثیر قرارداده اند در تهران است، خاطرنشان کرد:واکنش های اجتماعی به مساله خودکشی حتی از تعداد خودکشی ها نیز بیشتر حائز اهمیت است زیرا مرگ در پندارهای اجتماعی و دینی دارای قداست است و مسلما خودکشی با این نوع ارزش ها در تضاد است و رفتار ضد ارزشی به شمار می آید.
وی یاد آور شد :نباید فراموش کنیم با توجه به رشد بحران های اقتصادی و اجتماعی حتی یک خودکشی در شهر موضوع بسیار مهمی است و نباید به سادگی از آن گذشت.
ارسال نظر