برگزاری کارگاه چند همسری در تهران!!/ موسسه حیات حسنی به دنبال ترویج چند همسری؟
صبح امروز پوستر عجیب از کارگاه آموزشی چند همسری در فضای مجازی منتشر شده است که گویا قرار است در تهران برگزار شود!حال سوال اینجاست آیا رسالت موسسه حیات حسنی تشویق به خانواده چند همسری است؟
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری موج، موسسهای در تهران قرار است دکارگاه آموزشی با عنوانِ «مهارت های ارتباطی خانواده های چندهمسری» برگزار کند که ظاهرا تشویق به تشکیل خانوادهی چند همسری رسالت اصلی این کارگاه است؟!
عناوین بحثهای مطرح شده در این کارگاهعبارتند از ضرورت احیای فرهنگ چندهمسری، الزامات تشکیل خانواده چند همسری، احکام فقهی خانوادههای چندهمسری و مهارتهای ارتباطی خانوادههای چندهمسری است!
چند همسری یکی از بحران های اجتماعی است که امروزه بسیار فراگیر شده است. برخی دلایل مختلفی برای روی آوردن به چند همسری دارند و توجیهات خاص خودشان را می آورند اما این مسئله آسیبهای گستردهای برای خانواده به دنبال خواهد داشت.
* آسیب های چند همسری
- از آن جایی که چند همسری معمولا در بین مردان رایج است، آسیبهای چند همسری معمولا از همین زاویه بررسی می شود. برخی از این آسیب ها مشابه آسیبهای خیانت میباشد. موارد رایج آسیب شامل موارد زیر می باشد:
- آثار روانی چند زنی برای زنان معمولا بسیار شدید بوده و تا جایی پیش می رود که ممکن است باعث ایجاد اختلالات روانی از قبیل افسردگی و اختلالات اضطرابی شود.
- چند زنی اصولا عامل از هم پاشیدگی خانواده ها و طلاق می شود.
- چندزنی باعث می شود به زن احساس بی کفایتی و احساسات مرتبط با نادیده گرفته شدن دست دهد.
- خشونت های خانگی و ایجاد حسادت و رقابت میان زنان اصولا شایع می باشد.
- در مواردی که زنان همسر چندم هستند، مسائل مرتبط با حسادت جنسی و احساس مالکیت بر زن دیده می شود. این حسادت ها چالش، دعوا و تعارض ایجاد می کنند و آرامش خانواده را برهم می زنند.
- آمار خودکشی در زنانِ خانواده های چند همسری بالاتر می باشد.
- علاوه بر تاثیرات گفته شده، رقابت های همسران و تنش ها و اضطراب هایی که زنان تحمل می کنند بر رفاه و آسایش کودکان تاثیر می گذارد. کودکان نیز ممکن است درگیر رقابت های مادران خود شوند، اضطراب و افسردگی در کودکان این خانواده نشان دیده می شود.
* چند همسری در قرآن و سیره پیامبر (ص)
یکی از ابعاد مهم زندگی حضرت، زندگی خصوصی و خانوادگی ایشان است که مساله تعدد همسران مربوط به این جنبه مهم است. چند همسری امری است که در بین اقوام و ملل مختلف، بالاخص میان اعراب جاهلیت رواج داشته و با آمدن اسلام از بی قید و بندی خارج شده و در چار چوبی قانونمند متبلور شد که نتیجه آن عزت و آرامش زن از یک طرف و استحکام و پایداری روابط زناشویی از طرف دیگر میباشد.
*جواز تعدد زوجات از منظر قرآن
ازدواج و تولید نسل امری کاملا طبیعی و حقی است که خداوند برای بندگان خود در نظر گرفته تا به کمال رسیده و انسانیت آنها تمام گردد.از جمله مسائل عمدهای که اسلام آن را تأیید کرده، مساله ازدواج مکرر و چند همسری است، البته مساله تعدد زوجات ابتکار اسلام نیست، بلکه در بین اعراب جاهلی و ملل مختلف غیر عرب به شکل حرمسرا وجود داشته است، به طوری که بعضی بت پرستان هنگامی که گرایش به اسلام یافتند، بیش از ده زن در خانه داشتند، اسلام تنها آن را محدود کرده و شرایطی را برای آن تعیین کرده است.
یکی از مواردی که قرآن کریم تعدد زوجات را تجویز کرده است آیه ۳ سوره نساء است که چنین میفرماید:و ان خفتم الا تقسطوا فی الیتامی فانحکوا ماطاب لکم من النساء مثنی و ثلاث و رباع… در آیه مذکور دو نکته مهم نهفته است؛ یکی اینکه تعدد زوجات مشروط به توانایی میباشد و دیگری اینکه اجازه چنین امری مربوط به مواقع غیرعادی است که به طرفین زن و شوهر عارض میشود مانند:جنگ، مرض، فلج اعضاء، شدت مصائب، قتل و غارت، سرپرستی خانوادههای ایتام، تجارت و بازرگانی، مسافرت ممتد و غیره که رخصت چنین حقی را میدهد و گرنه سعادت در وحدت و یک زنی است، چرا که سعادت و اساس زناشویی بر اساس عدالت است که جامعه آفرینش بدان بسته است و آن هم با یک زن کافی است و گسترش عدالت در بیش از یک زن برای هر کس ممکن نیست. از طرفی حوادث اجتماعی و سوانح فکری بشر گاهی او را دست خوش مشکلاتی مینماید که ثانیاً و بالعرش مجبور به تجدید فراش میشود و گرنه اصلاً همان یک زن کافی است.
*حکمت های چند همسری پیامبر
از دیگر حکمتهای تعدد زوجات پیامبر میتوان به چند مورد اشاره کرد:
توجه به جنبههای روحی و معنوی همسر؛پناه دادن به زنی بیپناه؛ ایجاد ارتباط و پیوستگی بین مسلمانان و غیر مسلمانان؛اجرای قانون الهی؛مثل ازدواج پیامبر با زینب همسر پسر خواندهشان،برای بیان حکم اسلام و نفی خرافهٔ جاهلیت؛برای به دست آوردن دلها و دوری از شر عدهای.
پس به طور کلی علت تعدد همسران رسول(ص) همان پیشرفت اسلام و مبارزه با شرک و بت پرستی و اعلائ کلمهٔ توحید بود و هر کدام از ازدواجها به نوبه خود وسیلهای مؤثر برای پیوند با یکی از قبائل و سران بزرگ عرب بود و یا به منظور حفظ آبروی یک خانوادهٔ محترم یا یک زن باایمان و فداکاری که همه چیز خود را در راه اسلام از دست داده بود، انجام میشد.
در واقع باید گفت تمام ازدواجهای پیامبر با انگیزه تشدید مبانی توحید، دعوت قبائل مختلف عرب به اسلام،نشر احکام دین،تحکیم اساس خانواده انجام شده است و هدفی جز تعالی دین مبین اسلام نداشتند.
از آن جایی که اکثر همسران پیامبر(ص) قبل از ازدواج با رسول به ازدواج افراد دیگری تن دادهاند و در سنین بالایی به سر میبردند نشانگر این است که پیامبر از پی برآورده شدن نیازهای خود نبودهاند.
حال این سوال مطرح است که این موسسه با مجوز چه ارگانی تلاش برای برگزاری چنین کارگاهی دارد ؟!
ارسال نظر