۱۳ آذر؛ روزی برای بزرگداشت ارزش بیمه/ بیمه یکی از روش های مقابله با ریسک است
بیمه نشان دهنده سیستمی است که طی آن یک شخص خود را بیمه میکند تا بر اساس قوانین و تعهدات با شرکت بیمه کننده در صورت وقوع اتفاقاتی خاص طبق شرایط مندرج در بیمه نامه خسارت دریافت کند.
به گزارش خبرگزاری موج، در تقویم رسمی ایران سیزدهم آذر روز جهانی بیمه است روزی که در تقویم نام گذاری شده است تا اهمیت آن را متذکر شود و به افراد اطلاع رسانی شود که اهمیت بیمه در زندگی آنان چقدر بالا است و در واقع این روز نشانگر توجه به بیمه برای کاهش صدمات مختلف به انسان و اموال او است.
استفاده از بیمه پس از شروع و شکل گیری خانواده، از اهمیت ویژهای برخوردار است تا اگر اتفاقاتی غیرمنتظره رخ داد، افراد بتوانند در برابر مشکلات مالی در امان باشند و همچنین با توجه به اینکه امروزه بسیاری از هزینه ها خصوصا هزینه های درمانی بسیار زیاد شده است افراد بتوانند با استفاده از بیمه تعداد زیادی از این هزینه ها را، به میزان قابل توجهی کاهش دهند.
بیمه کردن در واقع صرف هزینه نیست و نوعی سرمایهگذاری برای آینده محسوب می شود. همه کشورهای جهان به بیمه اهمیت بسیاری می دهند، بنابراین بیمه در زندگی ما نقش مهمی دارد. هیچ یک از ما نمی دانیم چه چیزی در آینده منتظر ما است و قرار است چه مشکلاتی سد راهمان قرار گیرد، مشکلات و اتفاقاتی که گاهی پیش بینی نشده و غیر منتظره است از قبیل بیماری، آسیب دیدگی یا ناتوانی دائمی و حتی مرگ که می تواند همه چیز را خیلی سریع خراب کند و افراد را با استرس و اندوه رو به رو می کند. در این مواقع بیمه پرداختی را ارائه می دهد تا استرس مالی شما یا خانوادهتان کاهش یابد به گونه ای که اگر یک اتفاق پیش بینی نشده به وجود آید، شما و خانواده می توانید امیدوار بوده به پیشروی خود ادامه دهید.
درست است که سلامتی و رفاه را با هیچ میزان پولی نمی توان جایگزین کرد. اما حداقل می توانید آرامش خاطر داشته باشید که اگر اتفاقی برای شما بیافتد، بیمه از نظر مالی به خانواده شما کمک خواهد کرد.
* بیمه چیست؟
بیمه سازوکاری است که طی آن یک بیمه گر، بنا به ملاحظاتی تعهد می کند که زیان احتمالی یک بیمه گذار را در صورت وقوع یک حادثه در یک دوره زمانی خاص، جبران نماید و یا خدمات مشخصی را به وی ارائه دهد. بنابراین، بیمه یکی از روش های مقابله با ریسک است که در کشورهایی که به زیر ساخت خود اهمیت میدهند رشد بسیاری یافتهاست. امروزه وجود بیمه در بسیاری از مقاطعی که امکان ریسک آن بالا است در کشور ما اجباری است مانند بیمه ماشین و بیمه کار.
زندگی روزمره ما، همواره همراه با خطر است و حوادث، هر لحظه زیان مالی و جانی به بار می آورند. بیمه، در حقیقت روشی برای جبران خسارت و تقسیم خطر است؛ یعنی با پرداخت مبالغ جزئی، اما در سطح گسترده و وسیع، صندوقی برای اطمینان دادن به انسان هایی که ممکن است دچار آسیب و خسارت در شغل، تجارت، سرمایه گذاری، مسافرت، آتش سوزی و امثال آن شوند، فراهم می آید؛ در واقع بیمه مکانیزم توزیع خسارت بین افراد به شمار می آید که وظیفه برنامه ریزی مالی خطر یا خطرپذیری را انجام می دهد و به مفهوم عام خود، آینده نگری است.
* تاریخچه بیمه در ایران
فعالیت بیمه ای در ایران از سال ۱۲۸۹ شروع شد. در این سال دو موسسه روسی با نام های نادژدا و قفقازمرکوری شروع به کار نمودند. پس از شروع به کار این دو موسسه، تا سال ۱۳۱۴ خورشیدی، در حدود ۱۳ شرکت خارجی در بازار بیمه کشور فعالیت خود را شروع نمودند که از آن جمله میتوان به شرکتهای آلیانس انگلیس، یورکشایر انگلیس و اینگستراخ روسیه اشاره نمود.
ایده تشکیل یک شرکت بیمه ایرانی در سال ۱۳۱۰ توسط فردی ایرانی به نام دکتر الکساندر آقایان (که سابقه فعالیت در شرکت بیمه روسی نادژدا را داشت) به علی اکبر داور، وزیر مالیه وقت مطرح شد و در ۱۵ آبان سال ۱۳۱۴، شرکت سهامی بیمه ایران با سرمایه دو میلیون تومان به عنوان اولین شرکت ایرانی بیمه تاسیس شد.
داور در این روز، پس از سخنرانی کوتاهی که در افتتاحیه این شرکت داشت، منزل مسکونی خود را تحت پوشش بیمه آتشسوزی درآورد و اولین بیمهنامه صادره ایرانی، در همین روز به نام وی ثبت شد.
* انواع بیمه
به طور کلی بیمه به دو دسته بیمه های اجتماعی و بیمه های بازرگانی تقسیم می شود.
بیمه های اجتماعی
بیمههای اجتماعی، عمدتاً بیمه های اجباری و ناشی از قانون هستند و مشخصه آنها این است که شخص دیگری (مانندکارفرما) در پرداخت بخش زیادی از حق بیمه مشارکت دارد. در بیمههای اجتماعی، حق بیمه بهصورت درصدی از دستمزد تعیین میشود. در ایران، مهمترین مرجع بیمه های اجتماعی سازمان تامین اجتماعی است.
بیمه های بازرگانی
در بیمه های بازرگانی حق بیمه اجباری نیستند و متناسب با ریسک تعیین می شود. تقسیم انواع بیمه های بازرگانی بر اساس رشته به شرح زیر است.
- بیمههای دریایی در مقابل بیمههای غیردریایی
- بیمههای اموال در مقابل بیمههای اشخاص
- بیمههای زندگی در مقابل بیمههای غیرزندگی
بنابراین صرف نظر از تقسیم بندی کلی، رشته های مختلف بیمه کمابیش با تعاریف مشابهی توسط شرکت های بیمه در کشورهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین تقسیم انواع بیمه های بازرگانی بر اساس رشته به شرح زیر است.
- بیمه آتش سوزی
بیمه آتش سوزی، رشته ای از بیمه است که بیمه گر طی آن در قبال دریافت حق بیمه، جبران خسارت های وارد شده بر ساختمان ها و دارایی های بیمه گزار در اثر آتش سوزی و صاعقه را تعهد می نماید. همچنین بیمه آتش سوزی پوشش های تبعی همچون سیل زلزله ،طوفان وتگرگ و سرقت نیز تحت پوشش قرار می دهد.
- بیمه حوادث
بیمه حوادث، به مجموعه گسترده ای از بیمهنامههای فردی یا گروهی اطلاق میشود که طی آن افراد بیمه شده در مقابل بروز حوادث مختلفی از جمله تصادف، سقوط و غیره بیمه میشوند. منظور از حادثه، اتفاقات غیرعمدی و غیر قابل پیشبینیاست. خسارت پرداختی از سوی بیمهگر به بیمه شده ممکن است به صورت پوشش فوت، غرامت نقص عضو، هزینههای پزشکی، حقوق از کار افتادگی و مواردی از این دست باشد.
- بیمه بدنه اتومبیل
در قرارداد بیمه بدنه اتومبیل، بیمهگر متعهد میشود خسارتهایی را که بر اثر حوادث، تصادف، آتشسوزی یا دزدی به وسیله نقلیه موتوری وارد میشود، جبران نماید.
- بیمه حمل و نقل
بیمه حمل و نقل کالا، بیمهای است که بهموجب آن، بیمهگر متعهد میشود چنانچه کالا در هنگام جابجایی از بین برود و یا دچار خسارتی شود، زیان وارده را جبران نماید.
- بیمه عمر
بیمه عمر، نوعی از بیمه است که بر اساس آن بیمه گذار طی مدت معینی حق بیمه پرداخت می کند و در عوض، بیمه گر متعهد میشود که در صورت فوت بیمهشده، ابتلا به بیماریهای خاص و یا زنده ماندن، مبلغ معینی را به صورت یکجا و یا به صورت مستمری، به بیمهگذار، بیمهشده یا فرد تعیین شده از سوی وی پرداخت نماید.
- بیمه شخص ثالث
نام دقیق این نوع از بیمه، بیمه مسوولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری در مقابل اشخاص ثالث است و خسارتهای مرتبط با اشخاص ثالث را پوشش میدهد. منظور از شخص ثالث، فردی است که در اثر وقوع حوادث مرتبط با وسایل نقلیه موتوری (مانند خودرو یا موتورسیکلت) آسیب میبیند؛ اعم از این که در داخل یا خارج از وسیله نقلیه باشند.
- بیمه درمان
موضوع بیمه درمان، تامین و جبران هزینههای درمان، اعم از درمان سرپایی یا بستری است. علت هزینه ممکن است بروز بیماری یا حادثه باشد. یکی از پوششهای متداول بیمه درمان، بیمه تکمیلی درمان است که هزینهّای مازاد بر تعرفههای بیمههای اجتماعی (مانند خدمات درمانی یا تامین اجتماعی) را پوشش میدهد.
- بیمه کشتی
بیمه کشتی یا بیمه دریایی، نوعی از پوشش بیمه است که خطرهای مرتبط با حمل و نقل دریایی را پوشش میدهد. این خطرات شامل بدنه کشتی، محموله، مسوولیت و ناحیه درون دریا است. این نوع بیمه سهم اندکی از بازار را دارا میباشد و تنها در حدود دو درصد از بیمههای غیرعمر در دنیا به این نوع بیمهنامه اختصاص دارد.
- بیمه پول
پول یکی از داراییهای پرریسک است. اسکناس، سکه، چک بانکی و تمبرهای مالیاتی وجوهی از پول هستند که میتوان آنها را تحت پوشش این نوع از بیمهنامه درآورد. با استفاده از این بیمهنامه، بیمهگر خسارتهای وارده به مالک پول را در اثر بروز خطراتی مانند انفجار، آتشسوزی، صاعقه، سرقت و غیره جبران مینماید. بهطور کلی، دو نوع پوشش بیمهای پول وجود دارد که عبارتند از: بیمه پول در گردش و بیمه پول در صندوق.
- بیمه مهندسی
بیمه مهندسی تمام خطر پیمانکاران، بیمه مهندسی تمامخطر نصب، بیمه مهندسی تجهیزات الکترونیک، بیمه ماشینآلات پیمانکاری، بیمه عیوب اساسی و پنهان
- بیمه سرطان
- بیمه هواپیما
- بیمه مسوولیت
- بیمه اعتباری
بیمه خویش فرما نیز به دو دسته بیمه اختیاری و بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد تقسیم می گردد.
از سال ۱۳۶۷ تا کنون به مناسبت تصویب قانون اداره امور شرکت های بیمه هرساله در چنین روزی ( ۱۳ آذر) سمیناری از طرف سازمان بیمه با حضور همه شرکت های بیمه ترتیب می یابد و برنامه های بسیاری برای آشنایی بیشتر مردم با بیمه انجام می شود. در این سمینارها عملکرد بیمه و ضعفها و قوت های آن در عمل بررسی می شود. همچنین نقش آن در توسعه و در زندگی و کسب و کار مردم تحلیل و واکاوی میشود تا با راهکارها و ایده های تازه این صنعت در کشور مفیدتر واقع گردد.
ارسال نظر