گزارش موج از ادامه واکنش مدیران شهری در برابر حادثه فوت نوجوانی در پارک لاله:
آدرس اشتباهی مدیران شهری به افکار عمومی!/ گفته می شود که پیمانکار جدید پارک لاله قراردادی با شهرداری منطقه ۶ نداشته است!
با گذشت سه روز از حادثه برق گرفتگی نوجوانی در پارک لاله، به نظر می رسد بالاخره مدیران شهری و اعضای شورای شهر تصمیم گرفته اند برای آنکه از قافله عقب نمانند، روزه سکوت خود را بشکنند. شکستن سکوتی که البته در راستای حمایت از شهرداری و مقصر جلوه دادن پیمانکار است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، بعد از گذشت سه روز از فوت نوجوانی ۱۴ ساله در پارک لاله به دلیل برق گرفتگی تازه انگار موتور اعضای شورای شهر و مدیران شهری برای مصاحبه کردن و تلاش برای توجیه این اهمال روشن و شده است. اعضای شورا که روز یکشنبه و تا پیش از گزارش خبرگزاری موج درباره این حادثه، هنوز از ماجرایی که بیخ گوششان رخ داده بود بی خبر بودند، بعد از انتشار این خبر و راه افتادن موج خبری غیرقابل کنترل آن در رسانه ها و بخصوص فضای مجازی، تلاش کردند تا با مصاحبه های مکرر و تذکر در صحن شورا، جبران مافات کنند. گرچه تذکرها و مصاحبه های آنها در یک نقطه مشترک بودند و آن اینکه تلاش می کردند تا بدون پرداختن به نقش نظارتی شهرداری، پیمانکاران را مقصر اصلی جلوه دهند!
به اسم مهدی، به کام شورا!
زهرا صدراعظم، رییس کمیسیون سلامت، محیطزیست و خدمات شهری شورای شهر تهران، یکی از همین مدیران بود که در جریان جلسه سه شنبه شورای شهر تهران در تذکری در خصوص بروز حادثه پارک لاله و فوت مهدی ۱۴ ساله گفت: در سال های اخیر متاسفانه شاهد حوادث متعدد تلخ و ناگواری از این دست در بوستان ها و فضاهای عمومی تهران یا کشور هستیم که داغی جانسوز بر دلمان گذاشته است، از خبر فوت فاطمه کودکی پنج ساله بر اثر سقوط در آبنمای پارک کوهسار شهرک خاوران تا کشته شدن کودک ۶ ساله عماد صفیاری در استادیوم آزادی در اثر برق گرفتگی، از فوت نوجوان سیزده ساله در حوضچه بوستان الغدیر تا فوت کودک دیگری در یکی از بوستانهای مجاور بیمارستان شهید فهمیده به دلیل برق گرفتگی در درون حوضچه بوستان و یا فوت دو تن از عابران پیاده در حادثه واژگونی یک دستگاه جرثقیل سنگین در پیاده رو و خیابان اطراف شهربازی پارک بسیج و حالا فوت نوجوان ۱۴ ساله ای در پاک لاله.
وی سپس بدون اینکه بیشتر از این به نقش شهرداری در این حادثه بپردازد درحالیکه تلاش می کرد تا به بهانه این حادثه، یکی از موضوعات مغفول مانده کمیسیون تحت نظارت خودش را دوباره مطرح کند گفت: در حال حاضر نارسایی در آگاهی و ضعف در تخصیص بودجه کافی برای دستیابی به اهداف مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست، وجود مراکز متعدد تصمیمگیری و فقدان هماهنگی در ساختار مدیریتی موجود، فقدان روشی کارآمد جهت نظارت منطقی بر نحوۀ عملکرد پیمانکاران و مهمتر از همه ضعف در بازرسیها و پایشهای ادواری از وضعیت بهداشت، ایمنی و محیط زیست، از عمده ترین چالشهای پیشرو است.
این نماینده شورای شهر تهران با بیان اینکه در سند برنامه پنج ساله سوم توسعه شهر تهران، شهرداری به عنوان مسئول اصلی حفظ ایمنی در فضاهای عمومی شهر است، تاکید کرد: شهرداری موظف است به منظور پیشگیری از وقوع حوادث و افزایش ایمنی تردد شهروندان در فضاهای عمومی شهر، ساختار مدیریت ایمنی و بحران و HSE شهر تهران را بازنگری و شیوهنامه نظام مدیریت و بازرسی و نظارت بر عملکرد و فعالیت کلیه پیمانکاران را با هدف پیشگیری و کاهش حوادث تدوین کند.
رییس کمیسیون سلامت، محیطزیست و خدمات شهری شورای شهر تهران گفت:متاسفانه علیرغم پیگیری های مستمر من و کمیسیون و برگزاری جلسات بسیار با شهردار محترم، معاونت برنامه ریزی، توسعه شهری و امور شورا و اداره کل تشکیلات و بهبود روش ها این مهم همچنان مغفول مانده است.
نوری اضافه کرد: در نتیجه بررسی های به عمل آمده و خروجی جلسات برگزار شده و با توجه به این که سلامت، ایمنی و محیط زیست در عین قرابت با یکدیگر، اموری تخصصی هستند و نظر به نوع نقش آفرینی شهرداری تهران در مدیریت شهری در قبال شهروندان، ضرورت دارد که در ساختار شهرداری تهران، واحدی مجزا تشکیل شود تا به صورت یکپارچه و تخصصی به مقوله سلامت، ایمنی و محیط زیست بپردازد چرا که قرار گرفتن HSE در زیر مجموعه یکی از واحدهای مرتبط با سلامت، ایمنی و یا محیط زیست کارایی و اثرگذاری لازم و کافی را در اجرایی شدن الزامات و ضوابط HSE نخواهد داشت.
این عضو شورا با بیان اینکه در جلسات کمیسیون برنامه و بودجه با شهردار تهران بنا شده ساختار HSE زیر نظر اداره کل محیط زیست شهرداری تهران اداره شود، گفت: این کار اشتباه است و HSE باید واحدی مستقل برای اثرگذاری هرچه بیشتر باشد.
رییس کمیسیون سلامت، محیطزیست و خدمات شهری شورا شهر تهران در پایان گفت: از این رو به عنوان نماینده مردم شریف تهران، مجدد از شهردار محترم می خواهم که احکام پیش بینی شده در برنامه پنج ساله سوم در حوزه ایمنی و افزایش تاب آوری شهری به ویژه ماده ۸۹ برنامه را که بر بازنگری در ساختار HSE شهرداری تهران تاکید دارد، در اولویت توجه و اقدام قرار دهند تا بتوان در آینده از تکرار وقوع حوادث تلخی از این دست جلوگیری کرد.
تذکر "نرم"!
تذکر رئیس کمیته نظارت شورای اسلامی شهر تهران اما کمی جدی تر از همکار خود بود. افشین حبیب زاده در جلسه دیروز با بیان اینکه با گذشت چند روز از آن حادثه، گویا حساسیت نسبت به رعایت مسائل ایمنی فروکش کرده که همچنان در سطح شهر تهران شاهد بروز حوادث ناگواری هستیم، گفت: در این خصوص سهلانگاری پیمانکار در نگهداشت و قصور در رعایت نکات ایمنی و عدم رسیدگی به موقع به تاسیسات در اختیار و نیز قصور در نظارت ناظر مستقیم فضای سبز و مدیر بوستان در بازدیدهای روزانه مشهود است.
وی با اشاره به حادثه هفته گذشته که باعث جانباختن یکی از کارگران خدمات شهری منطقه هفت در حین رفت و روب بزرگراهی بر روی پل سید خندان شد گفت: در آن حادثه نیز پیمانکار برخلاف شرایط پیمان که بایستی برای رفت و روب از تجهیزات خودرویی استفاده کند، از نیروی انسانی بهره برده است که در این خصوص نیز شاهد عدم رعایت مفاد شرایط پیمان و نکات ایمنی از سوی پیمانکار و قصور ناظران عملکرد بر پیمانکاران هستیم.
حبیبزاده به تذکر خود در سال ۹۷ درباره فوت یکی از پاکبانان اشاره کرد و گفت: در آبان ماه سال ۹۷ نیز حادثه مشابهی رخ داد که در آن زمان ضمن تذکری درخواست شد از سوی شهرداران مناطق نظارت جدی و کاملی بر رعایت نکات ایمنی و عملکرد پیمانکاران صورت پذیرد که متاسفانه نتیجه اینگونه کوتاهی ها، وقوع چندباره حوادث تلخ شده است.
رئیس کمیته نظارت شورای اسلامی شهر تهران در نهایت در تذکری"نرم" خطاب به شهردار تهران گفت: عدم رعایت مسائل حفاظت و ایمنی محیط کار و نظارت دقیق و جدی بر آن، متاسفانه موجب بروز حادثه تلخ و ناگوار آتش سوزی کلینیک درمانی در منطقه یک شد. پس از آن شاهد بودیم که بخشهای مختلف نظارتی در گزارشهای خود بر لزوم برخورد قاطعانه با قصورکنندگان در رعایت مسائل حفاظت ایمنی تاکید کردند تا دیگر شاهد چنین حوادث تلخی نباشیم.
رونمایی از آقای شهردار!
اما شاید مهمترین واکنش دیروز مدیران شهری به این حادثه، به واکنش شهردار منطقه 6 تهران بر می گشت. تورج فرهادی که بالاخره بعد از سه روز و با فشار افکار عمومی و رسانه ها روزه سکوت خود را شکسته بود در برنامه خبری تلویزیون که مسلما چندان چارچوبی چالشی نسبت به سایر رسانه ها نداشت، ضمن اعلام مجدد خبر تشکیل کمیته ای برای پیگیری ماجرا گفت: من به سهم خودم ضمن تسلیت مجدد به این خانواده داغ دیده و عذرخواهی از شهروندان تهرانی بابت وقوع این حادثه تلخ، از همان لحظات اولیه حادثه با تشکیل کمیتهای پیگیری را برای بررسی چرایی این حادثه آغاز کردم.
فرهادی با ذکر اینکه ضمن هماهنگی با پلیس و مراجع قضایی تمامی افرادی که در پارک لاله فعالیت میکردند اعم از ناظر و مدیر و پیمانکارانی که در گذشته و حال، در پارک کار میکردند از صبح یکشنبه مورد پیگرد، احضار و بازداشت قرار گرفتند ادامه داد: این موضوع باید تعیین تکلیف شود و گروه فنی، کارشناسان اداره برق و کارشناسان رسمی دادگستری که از طرف مرجع قضایی مشخص شدند بررسی فنی خود را در خصوص تشخیص نهایی علت حادثه آغاز کردند.
وی با تاکید براینکه کمیتهای که در منطقه تشکیلشده تمام پروندهها و گزارش اقدامات پیمانکارانی را که در این زمینه فعالیت کردهاند را احصا و به مراجع قضایی تحویل خواهد داد گفت: ما تلاش می کنیم تا اطلاعات لازم را برای اتخاذ تصمیم نهایی مراجع قضایی در اختیار آنها قرار دهیم و کسانی که در این زمینه قصور داشته اند، شناسایی شوند؛ کوتاهی و قصوری که در نصب اتصالات و کارهایی که برای پایه چراغها انجام شده، باعث رخ دادن این اتفاق شده است.
شهردار منطقه ۶ تهران با ذکر اینکه حتماً باکسانی که در این زمینه نقش داشتند برخور قانونی انجام خواهد شد گفت: به طور حتم ما و همچنین مراجع قضایی از این موضوع نخواهیم گذشت و تلاش میشود که دیگر چنین اتفاقاتی تکرار نشود. بر همین اساس از روز گذشته بهطور جدی در تمام پارکها، نظارتها چندین برابر شده تا این قضیه دیگر تکرار نشود و خیال شهروندان در فضای امنی مثل پارک از همه چیز راحت باشد.
فرهادی در پاسخ به این پرسش که چرا پایه چراغها داخل آب هستند و ممکن است سیم داخل آب لخت و برق گرفتگی ایجاد شود، گفت: اینکه ما بخواهیم کابل برق را از داخل آب و با استفاده از پوشش مناسب عبور بدهیم اتفاقی است که در تمام دنیا در دستگاههای مختلف تفریحی گردشگری صنعتی، دریایی، نظامی و غیرنظامی انجام میشود و آب و جریان انتقال برق در کنار هم هستند. اما مهم این است که پیمانکار و ناظر مربوطه دقت نظر کافی را در اجرای این مسئله نداشتند که متأسفانه منجر به بروز این حادثه تلخ شد و در این زمینه هم نظر قطعی را باید کارشناسان امر بدهند. ولی نکته مهم اینجاست که مسئله عبور کابل از داخل آب با علم امروز قابلیت حل دارد بهشرط اینکه کارشناسان و کسانی که متخصص اجرای کار هستند در اجرای آن دقت کافی داشته باشند و نظارت دقیقی روی آن انجام شده باشد.
وی در پایان در حالیکه تلاش می کرد تا حس امنیت را به مردم القا کند گفت: حتماً تلاش می شود که این اتفاق بار دیگر برای مردم نیفتد و از همه مردم و این خانواده محترم ضمن عرض تسلیت، عذرخواهی جدی دارم و امیدوارم که این مسئله تکرار نشود.
همانطور که در این گفتگو و مصاحبه ها دیده می شود، به نظر می رسد علی رغم اینکه در ظاهر به شهرداری تذکراتی داده می شود اما، در عین حال تلاش می شود تا فشار افکار عمومی و رسانه ای در این مورد از روی دوش مدیریت شهری برداشته شود و پیمانکاران مقصران اصلی معرفی شوند.
اما به نظر می رسد مقامات قضایی و انتظامی به دور از تمامی این اظهار نظرهای خط و ربط دار، به کار خود مشغولند. کما اینکه دیروز سرهنگ ناصری نژاد معاون هماهنگ کننده پلیس پیشگیری پایتخت در همین راستا خبر از بازداشت پیمانکاران پارک لاله داده و گفته است: به دنبال بروز این حادثه سه نفر از پیمانکاران پارک لاله بازداشت شده اند.
اما پیگیری های خبرگزاری موج در مورد این پرونده به نتیجه ای منتج شده که شاید کل رویه رسیدگی به این پرونده را عوض کند. بنابر ادعای یکی از کانال های شهری، گویا پیمانکار و یا پیمانکاران کنونی پارک لاله فاقد قرارداد با شهرداری منطقه ۶ تهران هستند که از دو هفته قبل جایگزین پیمانکار قبلی این بوستان شده است. در این صورت و چنانچه این موضوع صحت داشته باشد، بی شک باید منتظر تغییر جهت اتهام مراجع قضایی از پیمانکار به سمت شهرداری منطقه باشیم. یعنی شهرداری به خاطر استفاده از پیمانکاری که قراردادی نداشته مسلما یکی از مقصرین این حادثه خواهد بود.
بدین ترتیب به نظر می رسد در روزهای آتی و با ادامه پیگیری رسانه ها و بعد از آن، اعلام نظر کارشناسان دادگستری، باید منتظر چالش های جدیدی برای مدیریت شهری باشیم. بخصوص اگر کارشناسان دادگستری شهرداری منطقه ۶ را نیز به عنوان یکی از مقصران این حادثه معرفی کنند!
ارسال نظر