علیرضا رییسی:
نرخ جمعیت را نمی توان یک شبه بالا برد/ وام ۷۰ میلیونی برای تولد فرزند سوم
معاون بهداشت وزارت بهداشت، با بیان اینکه نرخ جمعیت را نمی توان یک شبه بالا برد از اختصاص وام ۷۰ میلیونی برای تولد فرزند سوم خبر داد.
به گزارش خبرگزاری موج، علیرضا رئیسی در نشست کشوری «اجرایی سازی برنامه صیانت از جمعیت» که به صورت مجازی برگزار شد، افزود: مباحث جمعیت فقط مختص حوزه بهداشت نیست و یک موضوع چند بعدی است.
وی با عنوان این مطلب که نمیتوان یک شبه نرخ جمعیت را بالا برد و نیازمند مشارکت جمعی است، گفت: بالندگی، پویایی و جوانی امتیاز بسیار بزرگی است. بررسیها نشان میدهد کشورهایی که سن جمعیتی بالایی دارند، بیشتر آسیب دیدهاند. به طوری که بالای ۸۰ درصد مرگهای کرونایی مربوط به سالمندان بوده است. میانگین سنی جوامعی که سه تا چهار سال از دیگر جوامع پایینتر است، نشان میدهد که شرایط بهتری در مقابله با کرونا دارند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت به رشد سالانه جمعیت اشاره کرد و گفت: نرخ رشد جمعیت در سال ۶۳، ۳.۵ درصد بود که در سال ۹۸ به زیر یک درصد میرسد و زنگ خطر بزرگی است. این میزان سرعت کاهش جمعیت نگران کننده است.
رئیسی با عنوان این مطلب که پیرامون نرخ رشد جمعیت نباید قضاوت زودهنگام داشته باشیم، گفت: اثرات نرخ جمعیت حاصل دههها قبل است و برنامه ریزی بلند مدت نیاز دارد و باید مرتب پایش کنیم تا به اهداف خودمان برسیم.
وی با اعلام اینکه نرخ باروری در سالهای ۶۲ و ۶۳، ۶.۸ بوده است، افزود: بچههای ما در آینده یا دایی و عمو ندارد، یا خاله و عمه ندارند. اسیر یک سری فرهنگهای نادرست شدیم که ذهنیتها به سمت فرزند کمتر و زندگی بهتر رفت.
وی با عنوان این مطلب که بچه افسرده و تک بعدی وارد دانشگاه میشود و معلوم نیست آخر و عاقبت او چه خواهد شد، ادامه داد: کمبود فرزند در خانواده باعث میشود اصول تربیتی را نتوانیم اجرا کنیم و این آسیب زا است. ضمن اینکه سن ازدواج هم بالا رفته و خیلی معضلات دیگر وجود دارد که باعث کند شدن نرخ رشد جمعیت شده است.
معاون وزیر بهداشت با عنوان این مطلب که در ۲۰ سال آینده ایران در منطقه پیرترین کشور خواهد بود، گفت: این وضعیت باعث خواهد شد نیروی کار از کشورهای دیگر بیاوریم و این خیلی خطرناک است. در سالهای ۹۶ و ۹۷ میزان باروری در ۱۷ استان بالاتر از نرخ کشوری بوده است و در سال ۹۸، ۱۶ استان بالاتر بودهاند. هر چه به آمارها نگاه میکنیم، نگرانیها بیشتر میشود. در سال ۹۸ میزان باروری کلی در کشور ۱.۷۴ بوده و این خیلی نگران کننده است.
رییسی با اشاره به سیاستهای تشویقی برای افزایش فرزندآوری گفت: باید توجه داشت که اقدامات مهمی در دفتر سلامت جمعیت وزارت بهداشت انجام شده است و وزیر بهداشت ابلاغیه در زمینه توسعه جمعیت داشتند که آن را به دانشگاه ها ابلاغ کردیم و تدوین نقشه راه در حوزه جمعیت، نشست تخصصی ارائه راهکارها، نشست تخصصی معاونان ستادی و تدوین برنامه عملیاتی صیانت از جمعیت در ۴ دانشگاه علوم پزشکی اجرا شد. با همین روش امیدواریم در اردیبهشت ماه همزمان با روز ملی جمعیت این سیاست اجرایی شود.
وی گفت: البته در این میان نباید از اقدامات تشویقی از جمله مصوبه مجلس برای ارائه وام ۷۰ میلیونی به افرادی که فرزند سوم خود را به دنیا می آورند، غافل شد. همچنین ارائه پیشنهاد افزایش حق اولاد در حقوق کارکنان می تواند سیاست تشویقی خوبی باشد.
معاون وزیر بهداشت تاکید کرد: زمانی که بحث تنظیم خانواده مطرح بود وزارت بهداشت مجری اجرا بود و دستورهای ابلاغی بالا دستی را اجرا می کرد. خانم ها و آقایانی که اکنون برای کاهش و پیری جمعیت داد می زنند، همان افرادی هستند که سیاست های غلط جمعیتی را تبیین کردند و حاصل سیاست های غلط آنها وضعیت را این چنین کرده است.
معاون وزیر بهداشت افزود: باید توجه داشت که ممکن است بهورزان ما به دلیل اینکه سیاست های پیشین در ذهنشان نقش بسته است در مواردی همان مسیر را دنبال کنند؛ در حالی که که توصیه های بهورزان می تواند نقش مهمی در فرزندآوری داشته باشد. اگر جایی نرخ جمعیت مثبت بود باید افراد مورد تشویق قرار بگیرند و باید توجه داشت ما ۳۰ هزار بهورز داریم و ممکن است از این بین یک نفر توصیه غلط در فرزندآوری داشته باشد.
ارسال نظر