مدیرکل دفتر جمعیت مرکز آمار ایران اعلام کرد:
حدود ۱۰ میلیون جوان مجرد در انتظار ازدواج داریم! / نرخ زاد و ولد به صورت تصاعدی در حال کاهش است
مدیرکل دفتر جمعیت مرکز آمار ایران گفت: آخرین برآوردها نشان داد که ۹میلیون و ۸۰۰هزار نفر جمعیت جوان مجرد در سن متعارف ازدواج داریم.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری موج، علیاکبر محزون، در نشست خبری جمعیتی در شورایعالی انقلاب فرهنگی با اشاره به افزایش جمعیت کشور به ۸۴ میلیون نفر گفت: براساس آمار جمعیت کشور ما در سال ۱۳۹۵ در سرشماری حدود ۸۰ میلیون نفر بود که در زمان حاضر این جمعیت به ۸۴ میلیون و ۵۱۶ هزار نفر رسیده است.
وی با ذکر اینکه تعداد خانوار در کشور، ۲۶ میلیون است و در عوض جمعیت اعضای خانواده ها کم شده است گفت: بر همین مبنا متوسط تعداد افراد در خانوار یا شاخص بُعد خانوار در کشور ما در حدود ۳.۲ نفر برآورد میشود که نسبت به سال ۱۳۹۵ که ۳.۳ نفر بود، ۰.۱ کاهش داشته است.
محزون در اشاره به نرخ باروری در کشورگفت : نرخ باروری یعنی متوسط تعداد فرزندان بهازای هر خانم در سن باروری نیز در سال ۹۸، ۱.۷۷ فرزند بهازای هر زن بوده که این رقم برای زنان" ایرانی" این نرخ ۱.۷۴ فرزند است، این اختلاف بهخاطر اتباع غیرایرانی ساکن در کشور است.
مدیرکل دفتر جمعیت مرکز آمار ایران در همین زمینه افزود: آمار زنان در سن باروری که به سنین ۱۵ تا ۴۹ سال اشاره دارد، نشان میدهد که این آمار تا سال ۱۴۰۸ متوقف میشود و بعد از آن با کاهش آمار زنان در سن باروری مواجه خواهیم بود.
وی با اشاره به اینکه آخرین برآوردهای نرخ باروری در سال ۱۳۹۸ نشان داد که جمعیت ۲۳ استان کشور کمتر از سطح جانشینی بوده است گفت: تنها ۸ استان دارای نرخ باروری بالاتر از سطح جانشینی بودهاند، استانهای سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و شمالی و رضوی، خوزستان، هرمزگان، گلستان و یزد نرخی بالاتر از سطح جانشینی داشتهاند.
اما آمار جوانان کشور چگونه است؟ سوالی که محزوه در پاسخ به آن گفت : آمار جوانان ۱۵ تا ۲۹ سال کشور در سال ۹۹ به ۱۷ میلیون و ۸۲۷ هزار نفر رسیده که یک آمار کاهشی است
به گفته وی، برمبنای آمار سالمندان بالای ۶۰ سال، نیزاز ۶ میلیون ۲۰۵ هزار نفر در سال ۱۳۹۰، ۶ میلیون و نفر به ۸ میلیون و ۵۴۲ هزار نفر در سال ۱۳۹۹ افزایش پیدا کرده است، بهعبارتی در سال ۹۹ سهم سالمندان بالای ۶۰ سال ۱۰.۲ درصد از جمعیت کل کشور برآورد شده است و ما از مرز ۱۰ درصد عبور کردهایم!
محزون یا ذکراینکه رشد جمعیت سالمندان کشور ۳.۶۲ درصد برآورد شده ، در خصوص آمار موالید در سالهای اخیر نیز گفت: آمار موالید ما در سال ۱۳۹۷، یکمیلیون و ۳۶۷ هزار نفر بوده که در سال ۱۳۹۹ بعید است این رقم به بیش از یک میلیون و ۱۰۰ برسد.
وی با ذکر اینکه، در این رابطه منتظر اعلام آمار دقیق از سوی سازمان ثبت احوال هستیم؛ از سوی برخی دستگاهها اختلالی در رصد آماری سیاستهای جمعیتی به وجود آمده است که با مرکز آمار ایران که مرجع ملی آمار رسمی است باید همکاری مناسبتری صورت گیرد تا این اختلال برطرف شود، گفتنی است بهطور شفاهی در رابطه با آمار موالید در ماههای اخیر به ما اعلام معذوریت کردهاند.
وی همچنبن اشاره ای هم به بالا رقتن سن باروری در زنان ایرانی کرد و با ذکر اینکه تأخیر در فرزندآوری در سالهای اخیر باعث شده است ۴۵ درصد ولادتها مربوط به خانمها بالای ۳۰ سال باشد گفت: همچنین حدود ۹ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر آمار جمعیت جوان در سن متعارف ازدواج اهستند که مجرد و هرگز ازدواج نکردهاند که از این تعداد، ۵ میلیون و ۳۷۳ هزار نفر مرد و ۴ میلیون و ۴۲۳ هزار نفر خانم هستند؛ افرادی که بالای سن متعارف و قبل از سن تجرد قطعیاند، یکمیلیون و ۸۱۰ هزار نفرند و ۲۲۰ هزار نفر هم تا سن ۵۰سالگی ازدواج نکردهاند و مجرد قطعی محسوب میشوند، از این تعداد ۸۲ هزار آقا و ۱۳۸ هزار خانم هستند؛ بالا رفتن میانگین سن ازدواج از طرفی باعث شده است سن باروری افزایش پیدا کند و مورد تهدید قرار گیرد.
مدیرکل دفتر جمعیت مرکز آمار ایران با تاکید براینکه کاهش شاخصها و نرخ موالید در سالهای اخیر به هیچ وجه با برآوردها تطبیق نداشته و ندارد گفت: در سال ۹۶ و بعد از سرشماری سال ۱۳۹۵ اجماع بر این بود که باروری با شیب ملایمی به ۱.۹۵ فرزند کاهش خواهد یافت، اما آمار های بعدی ، نشان داد کاهش باروری فراتر از پیشبینیهای کارشناسی شده است.
محزون به برخی از دلایل کاهش زاد و ولد در ایران اشاره کرده و گفت : کاهش ۱۲۰ هزار ولادت در سال ۹۷ و ۱۷۰ هزار ولادت در سال ۱۳۹۸ مبین این بود که عاملی مداخلهای خارج از کارشناسیهای جمعیتی باعث این حد از کاهشها شده است. البته عوامل مداخلهای که از تحقق ولادتها جلوگیری میکند قابل بررسی است؛ مواردی مثل عدم ساماندهی در حوزههای غربالگری و تجویز سقط جنین بهصورت غیرضابطهمند در سالهای اخیر اتفاق افتاده است که همه اینها جای بررسی دارد.
ارسال نظر