مروری بر حکم احتمالی والدین بابک خرمیدن در گفتگو با یک حقوقدان:
فرزند کشی و مثله کردن جسد چیز جدیدی نیست/ در صورت اثبات تجاوز، حکم آن نیز باید لحاظ شود
پرونده قتل خانوادگی بابک خرمدین، با اعتراف پدر و مادر وی به دو قتل دیگر و همچنین طرح ادعای تجاوز پدر خانواده به دخترش، ابعاد جدیدی پیدا کرده است. ابعادی که موضوع صدور حکم برای آنها را نیز پیچیده می کند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری موج، پیش بینی ها و اخبار ضد و نقیضی در مورد احتمال حکمی که ممکن است برای پدر و مادر بابک خرمدین صادر شود، انجام می شود. پرونده ای که با قتل و مثله کردن کارگردان کشورمان آغاز شد و با اعتراف متهمان به قتل دختر و داماد خانواده و همچنین طرح ادعای تجاوز پدر به دختر، ابعاد پیچیده تری به خود گرفته است. به همین بهانه گفتگویی انجام داده ایم به عبدالصمد خرمشاهی؛ حقوقدان و وکیل پایه یک دادگستری که در زیر می خوانید:
در مورد قتل فجیع بابک خرمدین، به نظر می رسد که از منظر جرم شناسی، پدر مقتول با وجود سه قتلی که انجام داده، مجازاتی جز چند سال زندان، نخواهد داشت. درست است؟
قبل از هر چیز باید درنظر داشته باشید که این پرونده هنوز در مرحله دادسرا و رسیدگی است. البته درست است که پدر و مادر بابک به قتل پسر و دختر و دامادشان اقرار کرده اند اما، از آنجاییکه براساس حقوق جزا، اقرار موضوعیت ندارد باید ابتدا پرونده و بررسی ها کامل شود تا بعد در مورد حکم آن بتوان بهتر اظهار نظر کرد.
حالا فرض کنید جرم آنها ثابت شود. در چنین شرایطی حکم این زوج قاتل چه خواهد بود؟
براساس قانون مجازات اسلامی در مورد فرزند کشی، مجازاتشان بین ۳ تا ۱۰ سال زندان خواهد بود و اگر اثبات شودکه دامادشان را هم کشته اند و اولیای آنها از این پدر بابک شکایت کنند؛ حکم وی قصاص خواهد بود.
در مورد مادر بابک چطور؟ حکم وی نیز همین خواهد بود؟
بستگی به این دارد که در تحقیقات، جرمش، "معاونت" تعیین شود یا "مشارکت". معاونت به معنای آن است که فردی در وقوع جرمی تسهیل گر بوده است مثلا با وی همفکری کرده یا قاتل را تشویق نموده است. مشارکت ما به معنای آن است که فرد دیگری علاوه برقاتل، در عنصر مادی جرم شرکت داشته است. اگر در این پرونده مشخص شود که مادر، نقش "معاونت " و تشهیل گر را داشته است و خودش مستقیما در فعل قتل دخالتی نداشته باشد، مانند پدر به حبس محکوم می شود. اما در خود قتل هم مستقیما "مشارکت " داشته باشد، برخلاف پدر که مستثنی است، مادر مستثنی نیست و باید به قصاص محکوم شود. البته اینها همه در مورد جرم قتل فرزندانشان است.
واگر ثابت شود که دامادشان را هم کشته اند و اولیای دم وی از این زن و شوهر شکایت کنند ، چطور؟
آن وقت هر دو باید قصاص شوند.
و تعداد قتل هایی که انجام داده اند، در حکم آنها تاثیری ندارد؟
چرا... برای همین است که قانونگذار عنوان کرده که حکم فرزند کشی برای پدر، بین ۳ تا ۱۰ سال است. بنابراین قاضی می تواند بسته به تعداد جرایم، حکم سنگین تری را برای وی ببرد.
خیلی ها مدعی اند که این قتل و مثله کردن فرزند توسط پدر، در تاریخ جنایی کشورمان بی سابقه است. به عنوان وکیلی که تخصص اش پرونده های جنایی – خانوادگی است؛ با این نظریه موافقید؟
نه... اصلا اینگونه نیست... من خودم چندین پرونده فرزندکشی و پدر کشی داشته ام.
حتی مواردی از مثله شدن جسد هم داشته اید؟
بله... اما به نظر دلیل اینکه پرونده اکبر خرمدین – پدربابک- تا این حد رسانه ای شد و حساسیت جامعه را برانگیخت این بود که وی خودش نه تنها به راحتی به قتل فرزند و مثله کردن وی اعتراف کرد که برخلاف موازین اخلاقی و عرفی و قانونی با اظهاراتی که علیه فرزندش کرد، به نوعی دست به ترور شخصیت بابک و خواهرش آرزو زد. شاید به این دلیل که می خواست اقدام خودش را توجیه کند. همین مساله و دلایلی که برای توجیه قتل فرزندانش عنوان کرد باعث حساس شدن جامعه و این پرونده شد. وگرنه این پرونده، پرونده خاص و عجیبی نبوده و نیست!
خیلی از آنها احتمالا جنون داشته یا بیمار روانی بوده اند. اما بنا براعلام پزشک قانونی، پدر و مادر بابک سالم هستند!
نگفته اند سالم هستند؛ بلکه فقط گفته اند جنون ندارند. با این وجود به شخصه معتقدم آنها قطعا از یک بیماری شدید روانی رنج می برند. تازه برای مجنون بودن آنها نیز باید بیشتر بررسی کرد ولی در مورد اینکه به یک بیماری روانی مبتلا هستند، مسلما اینها به عارضه ای مبتلا هستند وگرنه، هیچ آدم سالمی چنین اقدامی نمی کند. البته این را هم نباید از نظر دور داشت که همه ما به نوعی، بیماری روانی مبتلا هستیم متتهی شاید چندان شدید نباشد و هیچ وقت هم کسی متوجه آن نشود.
الان موضوع جدیدی هم مطرح شده است. اینکه دوست خواهر بابک مدعی شده که گویا متهم اصلی این پرونده یعنی پدر بابک به دخترش تجاوز هم کرده است. در این صورت نباید مجازات جدیدی برای وی در نظر گرفته شود؟
به نظرم طرح این مسایل که در حد یک ادعاست و اثبات آن چندان ساده نیست، ار لحاظ قانونی و شرعی و عرفی اصلا درست نیست چون بحث حیثیت شهروندان مطرح است.
چند روز قبل خانم ابتکار خبر از تصویب طرح قانون تشدید مجازات فرزند کشی داد. فکر می کنید چنین طرحی، با تشدید مجازات والدینی که فرزندانشان را کشته اند، می تواند باعث کاهش وقوع اینگونه حوادث شود؟
به نظرم این قانون هم اینک منتظر تایید مجلس است و چندان تاثیری در میزان وقوع جرایم نخواهد داشت. چون تفاوت چندانی با قانون کنونی ندارد. مگر اینکه ابتکار جدیدی در آن به کار برود. مثلا قطعا حکم چند سال زندان برای اکبر و اکبرهایی که فرزندانشان را می کشند، کافی نخواهد بود مگر آنکه مجازات های تکمیلی و یا قانون های دیگر مجازات اسلامی برایشان مجازات هایی را تعیین کند. مثلا بگوید اکبر باید به جرم قتل فزندش علاوه بر زندان باید ۱۰ سال خدمات عام المنفعه برای جامعه انجام دهد. چون حتی اگر اینها تبعید هم شوند؛ چندان تاثیری در اصل ماجرا نخواهد داشت.
فکر می کنم این پرونده به خاطر ابعادی که پیدا کرده، سریعا رسیدگی و بسته شود.
البته من به شخصه مخالف این هستم که این پرونده در عرض چند روز بخواهد بسته شود. گرچه قانون هم تسریع می کند که در مواردیکه افکار عمومی خدشه دار شود، باید پرونده به صورت خارج از نوبت رسیدگی شود. اما با این حال معتقدم نباید به گونه ای عمل شود که قانون آیین کیفری به طور کامل اجرا نشود بلکه مهم اجرای کامل و عادلانه قانون است.
ارسال نظر