زمان تزریق دُز سوم واکسن کرونا برای افراد بالای ۶۰ سال اعلام شد
دبیر کمیته علمی کشوری کرونا تاکید کرد: بر اساس پروتکل علمی، افراد بالای ۶۰ سال میتوانند بعد از ۲۸ روز از تزریق دز دوم واکسن کرونا، دز اضافه را تزریق کنند.
به گزارش خبرگزاری موج، حمیدرضا جماعتی در حاشیه نشست کمیته علمی کشوری کرونا با حضور در جمع خبرنگاران، گفت: امروز در جلسه در خدمت آقای دکتر یزدانپناه از فرانسه بودیم که گایدلاین درمان کووید را در فرانسه تدوین کرده بود و درباره آخرین اقدامات درمانی که در پروتکلهای فرانسه وارد شده، صحبت کردند. همچنین مباحثی درباره واکسیناسیون مطرح شد. استراتژیهایی که برای تشویق مردم به انجام واکسیناسیون باید انجام دهیم، مطرح شد؛ شامل تبلیغات وسیع از طریق رسانهها و شبکههای اجتماعی، هنرمندان و افراد صاحب نفوذ و... همچنین درباره استفاده از دز بوستر و اضافه تاکیداتی انجام شد.
وی افزود: در افراد بالای ۶۰ سال به دلیل سیستم ایمنی ضعیفی که دارند، توصیه سازمان جهانی بهداشت این است که حتما برای آنها دز اضافه تزریق شود. یعنی علاوه بر تزریق دو دز واکسن، یک دز اضافه هم برایشان تزریق شود. به خصوص افرادی که نقص سیستم ایمنی دارند یا بیماریهایی دارند که سیستم ایمنیشان ضعیف میشود یا داروهایی را مصرف میکنند که باعث نقص و اختلال در سیستم ایمنیشان میشود، توصیه بر این است که دز اضافه را تزریق کنند.
جماعتی گفت: فعلا پروتکل درباره افراد بالای ۶۰ سال است که دز اضافه را تزریق کنند. معمولا به این صورت است که حداقل زمان برای تزریق دز اضافه، ۲۸ روز بعد از تزریق دز دوم است. یعنی بعد از ۲۸ روز از تزریق دز دوم، میتوانیم دز اضافه را تزریق کنیم. البته این زمان بر اساس استراتژیهایی که در کشور وجود دارد، میتواند متغیر باشد.
وی ادامه داد: درباره دز بوستر ، بر این اساس است که اگر انتیبادیهای ضدکرونا در بدن فرد پایین آید، به دلیل اینکه سیستم ایمنی از حالت کامل بودن خودش خارج میشود، توصیه به استفاده از دز یادآور یا دز بوستر است که بر اساس مطالعاتی که انجام شده، معمولا به طور متوسط شش ماه زمان برای تزریق دز بوستر بعد از تزریق دز دوم در نظر میگیریم. به طوری که بعد از شش ماه به دلیل اینکه انتیبادیها کاهش مییابد، توصیه میشود که دز بوستر را برای افرادی که در ریسک ابتلا به بیماری کووید هستند، تزریق کنیم.
وی در این باره افزود: به عنوان مثال در کشور ما آغاز آن با کادر درمان اعم از پزشکان، پرستاران و کسانی است که در تماس مستقیم با بیماری کرونا در بیمارستانها و مراکز درمانی و مراکز بهداشت هستند، بوده است. بعد از این اگر افراد دیگری واکسیناسیونشان کامل شد و دو دز را تزریق کردند، اگر از نظر زمانی افرادی را داشتیم، تصمیمگیری برای تزریق دز بوستر در آنها هم انجام میشود. البته هنوز درباره خود واکسن اصلی که مردم باید تزریق کنند، به هدفمان نرسیدیم و امیدواریم به پوشش ۷۵ تا ۸۰ درصدی دو دز واکسن افراد جامعه که ایمنی جمعی را به وجود میآورد، برسیم و بعد از آن بتوانیم دز یادآوری و در افرادی که سن بالای ۶۰ سال و نقص سیستم ایمنی دارند، دز اضافه را تزریق کنیم.
جماعتی درباره نوع واکسنی که در دز اضافه یا بوستر باید تزریق شود، گفت: نوع پلتفرم واکسن در دز بوستر یا اضافه به نوع واکسن تزریقی در نوبت اول و دوم وابسته است. به هر حال به این صورت است که درباره واکسیناسیون معمولا واکسنی را که در دسترس است، بهترین واکسن میدانیم. سازمان جهانی بهداشت هم همین توصیه را داشته است. بنابراین همان واکسنهایی که موجود است را میتوانیم به عنوان دز اضافه یا بوستر استفاده کنیم. اما موارد بر اساس نوع واکسنی که ابتدا زدند متفاوت است که وزارت بهداشت جدولی برای آن تهیه کرده است. معمولا بر اساس آنچه که مطالعات انجام شده و سازمان جهانی بهداشت توصیه میکند، میتوان همان واکسنی را که تزریق کردهاند، در دز اضافه یا بوستر هم از آن استفاده کرد. مگر موارد خاصی که باعث ایجاد عوارض یا مشکلاتی شده باشد که بخواهیم از پلتفرم دیگری استفاده کنیم.
جماعتی درباره نوع واکسن برای بیماران خاص، گفت: اگر مشخص شود که واکسن خاصی در گروهی از بیماران ممکن است کارایی لازم را نداشته باشد، بر اساس شرایط آن بیماران تصمیمگیری شود که از نوع دیگری از واکسنها استفاده شود.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا افراد بالای ۶۰ سالی که دو دز واکسن سینوفارم را تزریق کردهاند، حتما باید برای دز اضافه هم همین واکسن را تزریق کنند یا خیر، گفت: در این باره حتما این مساله نیست. با این حال در این زمینه پروتکلی در وزارت بهداشت وجود دارد. توصیه بر این است که هرنوع واکسنی را از هر پلتفرمی که تزریق کردهاند، همان واکسن را تزریق کنند. البته شعار اینکه بهترین واکسن در دسترسترین واکسن است، اینجا مصداق پیدا میکند. بنابراین هر واکسنی که در دسترس است، از آنجایی که در شرایطی هستیم که پاندمی میتواند منجر به ایجاد پیکهای بعدی شود و شرایطمان از نظر واکسیناسیون کلی جامعه هنوز عقب است، توصیه این است که سریعا این واکسیناسیون را انجام دهیم تا شاهد پیکهای بعدی در کشورمان نباشیم. در مجموع اکنون بر اساس پروتکل علمی افراد بالای ۶۰ سال میتوانند بعد از ۲۸ روز دز اضافه را تزریق کنند.
ارسال نظر