گزارش اختصاصی خبرگزاری موج از کمبود پزشک در کشور؛
لزوم افزایش ظرفیت پزشکی با اولویت بومیگزینی/ کمبود پزشک در مناطق محروم بیداد می کند
افزایش ظرفیت پزشکی با اولویت بومیگزینی موضوعی است که توجه به آن می تواند کمبود پزشک در مناطق محروم را جبران کند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری موج، چندی پیش، جلسه ۸۵۲ شورای عالی انقلاب فرهنگی، با دستور کار افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی در کشور و بررسی سند تحول شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.
در پایان این جلسه سعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در جمع خبرنگاران حاضر و به تشریح جزییات این جلسه پرداخت و گفت: جلساتی پیش از این در ستاد نقشه جامع علمی کشور برای بررسی موضوع افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی و با حضور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، رئیس فرهنگستان علوم پزشکی و تعدادی از پزشکان کشور برگزار و تایید شد که نسبت پزشک به ۱۰ هزار نفر جمعیت در سال جاری، عدد ۱۳ است که بر اساس برنامه ریزی ها در سال ۱۴۱۰ به عنوان سال رشد، این نسبت به عدد ۲۰ برسد.
وی همچنین بر این نکته تاکید کرد که با در نظر گرفتن این نسبت، مقرر گردید کارگروهی تشکیل و این نسبت، اعداد و ارقام بررسی شود، در عین حال با همین موضوع، جلسهای با حضور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، معاون بهداشت و درمان وزارت بهداشت و رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس و دبیر ستاد نقشه جامع علمی کشور و همچنین رئیس کارگروه مربوطه و معاون اول رییس جمهور برگزار شد که در نهایت درباره افزایش سالیانه ۲۰ درصدی جذب دانشجوی جدید پزشکی طی چهار سال متوالی توافق و به اتفاق آرا تصویب شد.
بنا بر این گزارش با توجه به شرایط کنونی و بررسی های میدانی و آماری در خصوص سرانه پزشک، ایران در شرایط غیر استاندارد حتی به نسبت کشورهای همسایه به سر می برد که جای تامل دارد.
انتقاد از عملکرد وزارت بهداشت در افزایش ظرفیت پزشکی
در همین رابطه محمدرضا صباغیان بافقی، با انتقاد از عملکرد وزارت بهداشت در افزایش ظرفیت پزشکی ، گفت: آقایان پزشک در وزارت بهداشت، به دلیل تعارض منافع، اجازه افزایش ظرفیت پزشکان را نمیدهند، درحالی که باید این معضل از ریشه حل شود؛ زیرا فعالیت در حوزه سلامت، با جان مردم ارتباط دارد و هر نوع کوتاهی جان مردم را با خطر مواجه میکند.
بیشتر بخوانید:
توزیع پزشکان متخصص در کشور عادلانه نیست/ فاصله ایران با استانداردهای جهانی در زمینه پزشک متخصص!
وی عدم افزایش ظرفیت پزشکی را مرتبط با معضل کمبود پزشک در کشور دانست و بر این نکته تاکید کرد که پزشکان باید بعد از فارغالتحصیلی، در مناطق محروم ارائه خدمت دهند، اما اغلب در رایزنی با برخی مدیران، از انجام این مسئولیت فرار میکنند؛ همین امر سبب شده تا تعداد پزشکان در تهران و کلانشهرها بیشتر از شهرهای کوچک بوده و برخی از روستاها نیز از نعمت داشتن پزشک متخصص و حتی عمومی، محروم باشند.
سد وزارت بهداشت بر ورود پزشکان متخصص در مناطق محروم
محمد حسن آصفری نماینده مردم اراک، پیشتر در مصاحبه ایی با خبرگزاری موج عنوان کرد: وزارت بهداشت تمایلی به تسهیل در مسیر ورود پزشکان متخصص به شهرستانها و مناطق محروم ندارد وی همچنین افزود: مشخص نیست که چرا وزارت بهداشت مایل نیست نسبت به تسهیل در مسیر ورود پزشکان متخصص به شهرستانها و مناطق محروم اقدام کند درحالی که با حضور پزشک متخصص، مسائل و مشکلات درمانی مردم مناطق محروم دنبال خواهد شد اما گویا این وزارتخانه به دلیل تعارض منافع یا موارد دیگر چنین تمایلی ندارد.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم، با بیان اینکه بهرغم تصور بسیاری از سیاستگذاران، سرانهی پزشک در کشور ما در مقایسه با برخی کشورها بسیار پایین است، افزود: برای مثال در مقایسهی سرانه پزشک، بین ایران با کشورهای گروه ۲۰، به ازای هر ۱۰ هزار نفر، ۱۱/۷ پزشک در ایران وجود دارد اما در بسیاری از کشورهای پیشرفته از نظر نظام سلامت، این عدد بالای ۳۰ یا ۴۰ است.
لزوم ایجاد زیر ساختهای افزایش ظرفیت پزشکی در کشور
میثم مهدیار جامعه شناس، افزایش ظرفیت پزشکی را موضوعی دانست که با رعایت اصول استاندار و عدالت شهری میتواند بسیاری از مشکلات که هم اکنون در وزارت بهداشت و درمان وجود دارد را حل کند.
وی بر این نکته تاکید کرد که در حال حاضر در اکثر استانهای ایران به ویژه مناطق محروم، کمبود پزشک عمومی و متخصص احساس میشود که مصوبه جدید شورای عالی فرهنگ میتواند دوای درد این کمبود باشد.
این جامعه شناس، به معضل مهمی در باب محدودیت در افزایش ظرفیت پزشکی اشاره کرد و بیان داشت: زمانی که محدودیت در پذیرش رشتههای پزشکی باشد، احتمال مهاجرت افراد برای ادامه تحصیل در رشته پزشکی به کشورهای دیگر افزایش خواهد یافت.
وی در ادامه با بیان اینکه باید زیر ساختهای افزایش ظرفیت پزشکی در کشور ایجاد شود، یادآور شد: باید ظرفیتهای زیر ساختی و آموزشی در دانشگاهها و بیمارستانها فراهم شود که با افزایش ظرفیت پزشکی شاهد افزایش کیفیت خدمات پزشکی هم باشیم.
مهدیار با تاکید بر اینکه افزایش ظرفیت پزشکی مانع از خروج ارز از کشور میشود، تصریح کرد: زمانی که تعداد متخصصان در کشور افزایش یابد، بیماران برای درمان خود به کشورهای دیگر نمیروند و این امر مانع خروج ارز از کشور شده و حتی گاها باعث ارزآوری به داخل کشور میشود.
گفتنی است، افزایش ظرفیت پزشکی با اولویت بومیگزینی، موضوعی است که وزارت بهداشت باید به طور جدی در دستور کار خود قرار دهد چراکه عدم دسترسی عادلانه به پزشکان خصوصاً پزشکان متخصص در کشور و کمبود این نیروهای خدوم در مناطق محروم به شدت احساس می شود، موضوعی که چندین سال است در پیچ و خم تصمیمات مدیریتی مانده، اما هنوز به نتیجه مشخصی نرسیده است.
ارسال نظر