چون واکسن زده ام ماسک نمیزنم!
پس از گذشت دوسال از فراگیری ویروس منحوس کرونا در ایران و کشته شدن ۱۳۸۸۳۱ نفر، سرانجام ایران توانست در تاریخ ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ اولین واکسن ایرانی کرونا را تولید کرده و از آن بهره برداری کند.
به گزارش خبرگزاری موج بعد از تزریق واکسن کماکان فرد واکسینه شده باید تمامی پروتکل های بهداشتی را رعایت کند کارشناسان بهداشت عمومی بر این باورند که هر واکسن بین ۶ تا ۸ هفته طول اثرگزاری دارد و افراد نباید بلافاصله بعد از واکسیناسیون پروتکل هارا کنار گذاشته و مانند گذشته زندگی کنند علاوه بر این که هیچ واکسنی اثر محافظتی صد درصد ندارد و نباید ماسک را حتی بعد از تزریق واکسن کنار گذاشت.
مگر پس از تزریق واکسن از ابتلا به این بیماری در امان نمی مانیم؟
دکترحمیده اسدی متخصص بیماری های عفونی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری موج گفت: شاید با زدن ماسک بعد از واکسن برای افراد این سوال ایجاد شود که چرا بعد از تزریق واکسن باید مجددا پروتکل های بهداشتی و زدن ماسک را رعایت کنیم؟ متاسفانه یا خوشبختانه باید گفت زدن واکسن به تنهایی خطر ابتلا به این ویروس را در فرد از بین نمیبرد و فرد واکسینه شده تا زمانی که دُز کامل را دریافت نکرده است، میتواند انتقال دهنده ویروس باشد.
وی در ادامه عنوان کرد: با توجه به اینکه این بیماری تا به امروز رفتار های غیر قابل پیش بینی از خود بروز داده و حتی در کشور های اروپایی که اظهار میکنند توانسته اند با ویروس مقابله کنند هنوز قربانی میگیرد، ما موظف هستیم کماکان پروتکل های بهداشتی را رعایت کرده و حتی بعد از تزریق واکسن در دورهمی ها یا مکان های شلوغ حضور نداشته باشیم.
وی افزود: باید توجه شود که تا به امروز هیچ واکسنی اثر محافظتی صد در صدی نداشته است و ما همچنان به افراد توصیه میکنیم که کلیه پروتکل های بهداشتی را رعایت کنند، تا زمانی که ۸۰ درصد از مردم دُز کامل را دریافت کرده باشند و بتوان این ویروس را مهار کرد؛ میتوان بدون در نظر داشتن پروتکل های بهداشتی به روال عادی برگشت.
این متخصص همچنان در ادامه گفت: حتی کسانی که واکسن میزنند، نمیتوانند بلافاصله ماسک زدن و سایر اقدامات پیشگیرانه را کنار بزنند و رعایت اصول حفاظتی همچنان باید اولویت اصلی باشد.
وی تصریح کرد: برای ایجاد ایمنی کافی، باید دو نوبت واکسن، به فاصله ۲ تا ۴ هفته تزریق شود و مدت زمان تحریک و پاسخ مطلوب سیستم ایمنی هم حدود دو هفته بعد از واکسن خواهد بود، لذا تا ۶ هفته بعد از تزریق اولین نوبت واکسن، هنوز ایمنی کافی ایجاد نمیشود و به دلیل جدید بودن کلیه واکسنهای کوید۱۹ توصیه میشود تا زمانی که مطالعات محققین، اطمینان کافی از نظر عدم نیاز به ماسک زدن را ثابت نکرده، لازم است افرادی که واکسن میزنند توصیههای پیشگیرانه عمومی را رعایت کنند.
این متخصص عفونی در انتها تصریح کرد: همه واکسنها افراد را صد درصد علیه بیماری کرونا مصون نمیکنند؛ برای مثال واکسن اسپوتنیک، اثربخشی ۹۴ درصدی دارد واکسن بهارات نیز ۷۰ درصد ایمنی ایجاد میکند به این معنا که به احتمال ۳۰ درصد پس از تزریق این واکسن نیز ممکن است به بیماری کرونا مبتلا شویم؛ بنابراین باید حتماً پس از تزریق واکسن کرونا کلیه ی پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنیم.
چه زمانی میرسد که با ماسک خداحافظی کنیم؟
عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا، در پاسخ به این سؤال که آیا دو هفته پس از تزریق دوز دوم واکسن کرونا، افراد واکسینه شده میتوانند بدون ماسک در جامعه حضور یابند؟ اینگونه پاسخ داد: خیر؛ در صورتی میتوانیم دو هفته پس از تزریق دوز دوم واکسن کرونا استفاده از ماسک را کاهش دهیم که ۷۰ درصد جمعیت کشورمان علیه ویروس کرونا واکسینه شده باشند که این موضوع باتوجه به اینکه در حال حاضر تنها به ۲ درصد جمعیت کشورمان واکسن کرونا تزریق شده، غیر ممکن است.
عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا همچنان اعلام کرد: بر اساس اظهارات وزارت بهداشت و کارشناسان تخصصی این وزارتخانه، یک اصل کلی را باید در کنار اصل کرونا در نظر بگیریم و آن هم ضرورت رعایت یکسری دستورالعملهای بهداشتی است، برخی تصور میکنند وقتی واکسن زدند دیگر نیاز به ماسک ندارند در حالی که این تصور اشتباه است.
وی در پایان افزود: تا امروز حاکمیت اقداماتی اعم از واکسیناسیون و انجام یک سری محدودیتها را انجام داده اما آنچه حائز اهمییت است غربالگری است که باید به صورت مستمر در دستور کار قرار بگیرد و اقدام بعدی بحث رعایت دستورالعملهای بهداشتی است.
وی در آخرخاطر نشان کرد: اکنون بر اساس گزارشی که وزارت بهداشت منتشر کرده، متاسفانه رعایت دستورالعملهای بهداشتی مرتبط با بیماری کرونا زیر ۵۰ درصد اعلام شده که اگر این آمار در طولانی مدت ثابت باشد قطعاً وارد موجهای بعدی خواهیم شد لذا باید این پیکها را تا زمانی ادامه دهیم که ویروس کرونا کاملا ضعیف، یا از بین برود اما ما همچنان موظفیم تا مباحث مرتبط با رعایت دستورالعملهای بهداشتی ویروس کرونا را به صورت جدی اعمال کنیم.
رعایت پروتکل ها ازسوی مردم به سمت فراموشی
با گذشت دوسال از شیوع این ویروس منحوس و کشته شدن هزاران نفر متاسفانه دیده میشود افراد هنوز با در نظر نگرفتن پروتکل های بهداشتی به خود وسایر افراد جامعه آسیب میزنند نبود باور منطقی در مواجه با این ویروس سبب شده رعایت پروتکل ها از بین برود.
محمد رضا بیضی کارشناش بهداشت دانشگاه شهید بهشتی در این باره به خبرگزاری موج گفت: رعایت نکردن پروتکل ها از سوی مردم سبب شده هر روزه با مبتلایان جدیدی روبه رو شویم.
این کارشناس بهداشتی عنوان کرد: برخی از مردم به این ویروس عادت کرده اند و آن را جزئی از زندگی خود میدانند یعنی پروتکل های بهداشتی را رعایت میکنند واکسن میزنند و در مواجه با این ویروس دچار مشکل نمیشوند ولی متاسفانه از آن سو دیده میشود عده ای هنوز به این باور نرسیده اند که این ویروس وجود دارد و به آنها و اطرافیانشان آسیب میزند و واکسیناسیون را امری جدی تلقی نکرده و واکسینه زدن چهره های معروف ورزشی وحتی مسئولین را با آب مقطر برمیشمارند.
وی افزود:تازمانی که جامعه به این موضوع(واکسیناسیون)به طور جدی اهمییت ندهد نمیتوان به از بین رفتن این ویروس فکر کرد.
وی در آخر خاطر نشان کرد: تزریق واکسن کرونا باعث کاهش مرگ و میر و گردش ویروس کرونا در جامعه میشود.
جریمه افرادی که واکسن نزده اند چیست؟
مصطفی قانعی عضو ستاد مقابله با کرونا گفت: زمانی که واکسیناسیون دُز سوم به پایان برسد محدودیت های مشاغل و تردد برای افرادی که سه دُز را زده اند برداشته میشود ولی این محدودیت ها برای واکسن گریزها همچنان ادامه خواهد داشت.
وی افزود: ابتدا کیت های تشخیصی برای تشخیص افراد واکسینه شده در ادرات و اماکن عمومی قرار داده میشود و پس از آن اطلاعات وارد سامانه شده و هوشمند میشود هر دوره از افراد تست گرفته میشود تا در صورت ناقل بودن قرنطینه شوند.
وی درمورد افرادی که واکسن نزده اند گفت: اطلاعات این افراد در سامانه موجود میباشد این افراد مشمول جریمه های نقدی سنگین میشوند.
قانعی گفت: به افراد واکسینه نشده خدمتی ارائه نمیشود ودرصورت ناقل بودن اقدامات جدی برایشان منظور میگردد.
ارسال نظر