آوار ریزگردها بر سر مردم/ ضعف دستگاه دیپلماسی در زدودن غبار آلایندگیها از کشور
امروزه هجوم گردوغبار در کشور و آلایندگی کلانشهرها علاوه بر آنکه سلامتی آنها را به خطر میاندازد، در حوزه کشاورزی نیز مشکلاتی را ایجاد کرده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری موج، جولان گردوغبار در شهرهای مختلف کشور از جمله تهران طی هفته های اخیر تا حدی فراگیر شد که میزان مراجعه مردم به اورژانس افزایش پیدا کرد و حتی تعطیلی ادارات و مدارس در برخی استان ها نیز نتوانست اثرگذاری چندانی داشته باشد.
با توجه به بحران ایجاد شده در پی هجوم این میهمان ناخوانده، چندی پیش محمدجواد عسکری رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس، از ارسال نامه ای به رئیس جمهور برای لزوم مقابله با ریزگردها در کشور خبر داد و بر حمایت سران قوا جهت جلوگیری از این معضل تاکید کرد.
به گفته وی در نامه مذکور، تمامی خطرات و مشکلات ناشی از بروز ریزگردها مورد اشاره قرار گرفت و از رئیس جمهور خواسته شد تا برای مقابله با آن از هیچ تلاشی فروگذار نکرده و ظرفیت تمام دستگاه های کشور را برای حل آن به کار بگیرد.
عملکرد ضعیف دستگاه ها برای مقابله با ریزگردها
بر اساس گفته نماینده مردم داراب در مجلس، یکی از مواردی که دولت می تواند با ورود به موقع خود، مانع از هجوم ریزگردها به کشور شود، اقداماتی از جمله غرس نهال های غیرمثمر مقاوم به خشکی و شوری است که تاکنون دستگاه های متولی نتوانستند عملکرد قابل قبولی در این زمینه داشته باشند.
بیشتر بخوانید:
امروز مقابله با ریزگردها تبدیل به خواسته مشترک منطقه ای شده است
واقعیت آن است که هجوم گردوغبار در کشور و آلایندگی کلانشهرها علاوه بر آنکه با رسوب در ریه افراد، سلامتی آنها را به خطر می اندازد، در بحث کشاورزی نیز تنفس و فتوسنتز گیاهان را با مشکل مواجه کرده و ادامه این روند می تواند موجب کاهش محصولات شود.
از سویی دیگر اگرچه تاکنون مجلس یازدهم جلسات متعددی را با مسئولان امر برگزار کرده و از آنها خواسته پای کار آمده تا به بحران ریزگردها در کشور خاتمه داده شود، اما متاسفانه اقدام دولت و مجلس، تنها به همین برگزاری جلسات اکتفا شده و هیچ اقدام عملی برای حل این معضل، شاهد نبودیم.
ضعف دستگاه دیپلماسی کشور برای برون رفت از معضل آلایندگی ها
به گفته کارشناسان، همکاری با کشورهای مرتبط با ریزگردها از جمله عراق و عربستان، نیازمند دیپلماسی پارلمانی و دیپلماسی دولتی است و البته که وزارت امورخارجه تاکنون تلاش های زیادی برای همکاری با این کشورها انجام داده است، اما در عمل آنچه که مشاهده می شود گردوغبار باقی مانده در هوا است.
ناگفته نماند که در کنار وزارت امور خارجه، وزارت نیرو و سازمان محیط زیست نیز مسئولیت دارند تا اطلاعات لازم و راهکارهای راهبردی را در اختیار دستگاه دیپلماسی قرار دهند که به نظر می رسد این دو نهاد نیز نتوانستند در این حوزه موفق عمل کنند.
در این میان خوزستان یکی از استان هایی است که منشا داخلی ریزگردها از آن سرچشمه می گیرد که بنا بر اظهارات مجتبی یوسفی نماینده مردم اهواز، متاسفانه هیچ کس به فکر تغییرات اکوسیستمی جلگه خوزستان نبوده و با توجه به سیاست های غلط اتخاذ شده در طول سالیان اخیر، شاهد شدت گیری خشکسالی ها هستیم.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم بر این نکته تاکید کرد که ادامه تصمیمات نادرست در حوزه محیط زیست منجر به نابودی اکوسیستم و خالی شدن استانهای مرزی از سکنه به ویژه استانهای غربی خواهد شد و به عنوان نماینده مردم در مجلس، مطالبهگر جدی در بحرانهای زیست محیطی به ویژه در مسئله خشکسالی و تشنگی استانهای غربی کشور هستیم.
هشدار نسبت به سونامی سرطان ناشی از بروز گردوغبار
بنابراین گزارش، ایلام نیز از استان هایی است که با بحران ریزگردها روبرو بوده تاجایی که سارا فلاحی نماینده مردم ایلام در یکی از جلسات صحن علنی مجلس، در تذکری به این نکته اشاره کرد که بروز ریزگردها و گردوغبار، استان ایلام را در کمای تنفسی فرو برده است و اگر تدبیری اندیشیده نشود، سونامی سرطان، مردم ایلام را در بر خواهد گرفت.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم، همچنین ادامه داد: آسمان و زمین این مردم در دوران جنگ در حصار بمب و موشک بود، امروز ریههایشان در زمین اسیر کرونا و در آسمان درگیر ریزگردهاست.
طبق گفته کارشناسان، کانون تولید ریزگردها در استان ایلام طی این چند وقت اخیر، از کشورهای سوریه و عراق بوده و سایه سنگین آن بر سر مردم استان سنگینی کرده به گونه ای که در برخی از شهرهای این استان، میزان آلایندگی تا شش برابر اعلام شد.
تاکید رئیس جمهور بر حل معضل ریزگردها
بر اساس این گزارش، چندی پیش ابراهیم رئیسی رئیس جمهور کشورمان در گفتگوی تلفنی با مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق، به مشکلات ناشی از طوفان های خاک و هجوم ریزگردها به شهرهای ایران و عراق اشاره کرد و گفت: امروز مقابله با ریزگردها تبدیل به خواسته مشترک منطقه ای شده است و از همه کشورهای منطقه انتظار می رود به مسئولیت های خود در قبال این معضل عمل کنند.
نخست وزیر عراق نیز در پاسخ، به ملاقات خود با رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشورمان اشاره کرد و افزود: در گفتگوهای آقای سلاجقه با مقامات عراقی مقرر شده است که همکاری برای مقابله با معضل ریزگردها در قالب یک تفاهمنامه دنبال شود.
گفتنی است، طبق بررسی های صورت گرفته اگرچه ۷۰ درصد منشا ریزگردها عامل خارجی است، اما دولت نه تنها نتوانسته رایزنیهای درست و تاثیرگذاری با کشورهای مرتبط به این ریزگردها داشته باشد، بلکه حتی قادر نبوده ۳۰ درصد بحران گردوغبار را که دارای منشا داخلی بوده و به عملکرد متولیان امر، مرتبط است را نیز حل کند.
حال امید است تاکید رییس جمهور برای حل معضل ریزگردها از طریق همکاری با کشورهای مرتبط با آن، به نتیجه مشخصی برسد و درعمل شاهد حل مشکل گردوغبار در کشور باشیم، چراکه بدون شک ادامه این روند نه تنها به محیط زیست و محصولات کشاورزی ضربه سنگینی وارد خواهد کرد، بلکه جان انسان ها را نیز هدف قرار خواهد داد.
ارسال نظر