دانستنیهای پزشکی؛
چطور متوجه شویم که به اسیدوز مبتلا هستیم؟
برخی از بیماری ها، داروهای تجویزی و عوامل غذایی می توانند فرد را دچار بیماری اسیدوز کند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، اسیدوز زمانی که کلیه ها و ریه ها نتوانند تعادل PH بدن را حفظ کنند و سطح اسید موجود در مایعات بدن تا حد زیادی افزایش یابد، رخ می دهد و دو نوع اسیدوز تنفسی و اسیدوز متابولیک وجود دارد و علت هر کدام متفاوت است اما این بیماری چه نشانه هایی دارد و چطور می توانیم متوجه این مشکل شویم؟
اسیدوز چیست؟
بدن بمنظور حفظ سلامت مطلوب باید PH متعادل داشته باشد و با توجه به این موضوع اسیدی یا قلیایی شدن بیش از حد آن می تواند مشکلات جدی را برای سلامتی فرد ایجاد کند در این میان اسیدوز یکی از این مشکلات است. در واقع اسیدوز زمانی که کلیه ها و ریه ها نتوانند تعادل PH بدن را حفظ کنند و سطح اسید موجود در مایعات بدن تا حد زیادی افزایش یابد، رخ می دهد.
بسیاری از فرآیندهای بدن اسید تولید می کنند و ریه ها و کلیه ها معمولا قادر هستند عدم تعادل خفیف را جبران کنند اما مشکل در عملکرد این اندام ها گاهی به تجمع اسید اضافی در بدن منجر می شود و از سوی دیگر افزایش اسیدیته، بدن سعی می کند برای ایجاد تعادل دفع آن را افزایش دهد که در نتیجه فشار بیشتری به ریه و کلیه وارد خواهد شد و می تواند عوارض جدی به دنبال داشته باشد.
در واقع اسیدیته خون با تعیین PH اندازه گیری می شود و PH خون در حالت طبیعی حدود ۷.۴ است که با توجه به این موضوع PH پایین تر به معنای اسیدی تر بودن خون است در حالی که PH بالاتر به این معنا است که خون اسید کمتری دارد.
عارضه اسیدوز با PH برابر با ۷.۳۵ یا کمتر مشخص می شود در حالی که به سطح PH در ۷.۴۵ یا بالاتر آلکالوز گفته می شود و این تفاوت های عددی اگرچه ناچیز به نظر می رسند اما فوق العاده جدی هستند.
گفته شده برخی بیماری ها، داروهای تجویزی و عوامل غذایی می توانند به اسیدوز منجر شوند.
علل بروز بیماری اسیدوز
به طور کلی دو نوع اسیدوز تنفسی و اسیدوز متابولیک وجود دارند و علت هر کدام متفاوت است:
اسیدوز تنفسی
اسیدوز تنفسی زمانی رخ می دهد که دیاکسید کربن زیادی در بدن تجمع مییابد.
به طور معمول، ریهها هنگام تنفس دیاکسید کربن را حذف میکنند و با این حال، گاهی اوقات بدن شما نمیتواند این گاز را از بین ببرد که ممکن است به دلایل زیر باشد:
_شرایط مزمن تنفسی، مانند آسم
_آسیب به قفسه سینه
_چاقی، که میتواند تنفس را با مشکل مواجه کند
_سوء استفاده در داروهای آرامبخش
_مصرف بیش از حد الکل
_ضعف عضلانی در قفسه سینه
_مشکلات سیستم عصبی
_تغییر شکل ساختار قفسه سینه
اسیدوز متابولیک
اسیدوز متابولیک به جای اینکه از ریهها آغاز شود کار خود را از کلیهها شروع می کند و زمانی اتفاق میافتد که آنها نتوانند اسید کافی را از بین ببرند یا زمانی که مقدار زیادی باز را از بین ببرند.
چهار نوع عمده اسیدوز متابولیک وجود دارد که عبارتند از:
اسیدوز دیابتی
این نوع در افراد مبتلا به دیابت رخ میدهد. اگر بدن شما فاقد انسولین کافی است، کتونها در بدن شما تجمع یافته و خون شما را اسیدی میکنند.
اسیدوز هایپرکلرمیک
در اینجا بیماری با از دست دادن بیکربنات سدیم شروع میشود. این ماده به خنثی نگه داشتن خون کمک میکند. اسهال و استفراغ میتوانند باعث این نوع اسیدوز شوند.
اسیدوز لاکتیک
زمانی رخ میدهد که اسید لاکتیک بیش از حد در بدن شما وجود داشته باشد. علت ایجاد آن میتواند شامل مصرف مزمن الکل، نارسایی قلبی، سرطان، تشنج، نارسایی کبد، کمبود اکسیژن طولانی مدت و قند خون پایین باشد. حتی ورزش طولانی مدت میتواند منجر به تجمع اسید لاکتیک شود.
اسیدوز توبولار کلیه
زمانی اتفاق میافتد که کلیهها قادر به دفع اسیدها به ادرار نیستند. این امر باعث اسیدی شدن خون میشود.
علائم اسیدوز در بدن
هر دو اسیدوز تنفسی و متابولیک علائم زیادی دارد و اما علائم اسیدوز براساس علت آن متفاوت است.
برخی از علائم رایج اسیدوز تنفسی شامل موارد زیر است:
1. خستگی یا خواب آلودگی
2. زود خسته می شوید
3. گیجی
4. تنگی نفس
5. خواب آلودگی
6. سردرد
عوامل خطر ابتلا به اسیدوز
عوامل مختلفی می تواند در خطر ابتلا به اسیدوز نقش داشته باشد که عبارتند از:
• رژیم غذایی پرچرب که کربوهیدرات کمی دارد
• نارسایی کلیه
• چاقی
• کمبود آب بدن
• مسمومیت با آسپیرین یا متانول
• دیابت
بیشتر بخوانید:
کدام خوراکیها به درمان هلیکوباکتر پیلوری کمک میکنند؟
بهترین و بدترین مواد غذایی برای مغز
ارسال نظر