رئیس سازمان محیط زیست:
بارشها وضعیت مطلوبی ندارند
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: بارشها نسبت به میانگین طولانیمدت کشور وضعیت مناسبی ندارند.
به گزارش خبرگزاری موج، علی سلاجقه در یک برنامه تلویزیونی با اشاره به توجه مردم به مسائل محیط زیستی اظهار کرد: ما کشوری با پیشینه فرهنگی بسیار طولانی و یک عمق تاریخی بسیار زیاد هستیم. آموزههای دینی و دانش بومی ما سرشار از آموزههایی است که ما را به حفظ طبیعت رهنمون میکنند. مردم ما در حفظ طبیعت بسیار پیشقدم هستند اما اینکه چه اتفاقاتی افتاده که شاید الان ما چهره طبیعت را در شان ملت خود نمیدانیم بحثی جداست. اینکه آیا دنیا واقعا مسیری را رفته و ما باید آن مسیر را تجربه کنیم. ما خوشبختانه داشتهها و پیشینههای بسیار جلوتری از دنیا داریم. فرهنگ محیط زیستی ما ریشه در عمق تاریخ دارد.
وی درباره اینکه چه باید کرد تا مردم توجه به مسائل محیط زیستی را جدی بگیرند توضیح داد: این موضوع دو وجه دارد. وجه اول مربوط به استفاده از ظروف پلاستیکی و نایلون است بدین جهت کمکم دولتمردان و کارخانهها به سمت تولید ظروف دوستدار محیط زیست روند.
سلاجقه با اشاره به آییننامه کاهش پلاستیک گفت: این آییننامه در دولت سیزدهم مصوب و ابلاغ شد. براساس این آییننامه سالی ۲۰ درصد نایلون و پلاستیکهای زیر چهار میکرون ضخامت در کشور باید کاهش پیدا کند. به طوریکه در یک بازه زمانی پنج ساله باید به صفر برسیم. همچنین مردم باید از ظروف سازگار با طبیعت و همچنین نایلونهای غیرپلاستیکی با جنسهایی مانند پارچه استفاده کنند چراکه وقتی به طبیعت افزوده میشود یک بازه زمانی بسیار طولانی مدتی را باید طی کند تا کمکم جذب خاک شود.
به گفته وی این موضوع خود یک آلاینده است و اگر جذب خاک نیز شود به عنوان یک عنصر آلاینده وارد خاک میشود.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: ما تلاش میکنیم تا فرهنگ سازی و آگاهی در مردم را با استفاده از ظرفیتهای رسانهای افزایش دهیم اما اگر مسائل حل نشود مجبور به استفاده از ظرفیتهای قانونی هستیم.
وی با اشاره به موضوع مالیات سبز در قانون افزود: این موضوع بیشتر برای آلایندههای صنعتی است. هنوز برای بحث زباله در قانون موردی عنوان نشده است.
سلاجقه درباره اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست در این زمینه توضیح داد: در بحثهای فرهنگسازی به شهرهای شمال کشور ورود کردیم. با همکاری سازمان دهیاریها و شهرداریها بستههای دوستدار محیط زیست را شامل لیوان و ظروف دوستدار محیط زیست تهیه و به صورت رایگان در اختیار سرنشینان خودروها در جادهها و بسته به تعداد نفرات و تعداد روزهای مستقر در استانهای شمالی قرار میدادیم. این مواد در طبیعت حتی به صورت کود و تقویتکننده نیز می توانست مورد استفاده قرار گیرد.
وی افزود: از الان به بعد به دنبال تصویب آییننامههایی در هیئت وزیران برای خودورهایی که در معابر، جادهها، بزرگراهها و ... نسبت به طبیعت رفتارهای نادرست مانند پرتاب زباله از ماشین انجام میدهند هستیم که نشستهایی در قالب کمیتههای فرعی کمیسیون دولت در این قسمت درحال انجام است. همچنین قرار بر این است ماموران ما شامل یگان حفاظت سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در طبیعت حضور پیدا کنند و جریمههای لازم را انجام دهند اما هنوز مبالغ تعیین نشده است و اکنون در کمیسیونهای فرعی دولت در حال انجام است. پس از ورود به کمیسیون تخصصی و کمیسیون اصلی و در نهایت تصویب آن در صحن علنی مجلس لازمالاجرا خواهد بود.
سلاجقه درباره بازگشت به زمان زندگی بدون «یکبار مصرفها» تصریح کرد: یکبار مصرف یعنی طبیعت را از بین بردن و این اتفاق هم افتاد اما ما به نوعی در حال بازگشت به آن زمان هستیم. به عنوان نمونه آییننامه کاهش پلاستیک کارخانههای تولیدکننده را به سمت تولیدات دوستدار محیط زیست میبرد. طول عمر این وسایل بیشتر از یکبار مصرفها است چراکه میتوان چندین بار و طی سالها از آنها استفاده کرد.
وی از کارخانهها تغییر خط تولید باتوجه به حداقل استفاده از هیدوروکربنها و فرایندهای هیدروکربن را خواستار شد و گفت: باید از ظروفی استفاده کنیم که قابل بازیافت باشد و به چرخه طبیعت نیز بازگردد. همچنین قابل استفاده برای گیاهان به صورت کود بوده و برای حیات وحش نیز مشکلی را ایجاد نکنند.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه از تصویب آییننامهای با ایجاد ممنوعیت، محدودیت و هزینه برای موضوع پلاستیک در سه ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۲ نیز خبر داد.
اما و اگرهای تخصیص حقابه تالابها
سلاجقه درباره اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست نسبت به دریافت حقابه از وزارت نیرو توضیح داد: بارشها نسبت به میانگین طولانیمدت کشور وضعیت مناسبی ندارند. سازمان حفاظت محیط زیست درباره بحث حقابهها هم جدول حقابه رودخانههای اصلی هم تالابهای کشور را سال گذشته آماده و در اختیار وزارت نیرو قرار دادیم. در سه حالت این حقابهها را ما مطالبه کردهایم و گفتهایم به نسبت کاهش بارندگیها همچنین کاهش آب تولید شده سازمان حفاظت محیط زیست نیز در بحث حقابه تالابها واقعا میزان آب کمتری را مطالبه میکند.
وی با توجه به جداول آماده شده در سه حالت کمآبی، میانآبی و پرآبی گفت: این جداول برای تمام تالابهای کشور منابع و مصاف آب مشخص شده است و وزارت نیرو باید برای هر تالاب در هر سه حالت آب را رها کند.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه وزارت نیرو برای برخی قسمتهای تالابها و رودخانههای کشور این اقدام را انجام داده است توضیح داد: به علت حساسیتپذیری و اولویت اول بودن آب شرب در کشور شاید وزارت نیرو کمتر به این جداول توجه کند.
وی با اشاره به اینکه تخصیص حقابه در بحث تالابهای بزرگی مانند دریاچه ارومیه اتفاق افتاد افزود: هرچند ما در دریاچه ارومیه انتظار تحویل آب در زمان و مکان مناسب را داریم. این بدان معناست که باید در زمانی که کشاورزی به آب نیاز ندارد و مکان آن در سر ورودی تالاب آب تحویل داده شود.
به گفته سلاجقه با توجه به بارشهای اخیر برخی تالابها در استان فارس نسبتا آبگیری خوبی را داشتهاند. در قسمت جنوب غرب کشور تا شرق کشور تالابهایی که در این مسیر بودند مانند تالاب زاگرس به نسبت وضعیت مناسبتری را داشتند اما تالابهای شمال غرب کشور وضعیت مناسبی را ندارند چراکه برای آنها از آبهای سدهای ساخته شده در منطقه استفاده میشود. حقابه آنها نیز یک نمونه در قالب تونل زاب و سد کانیسیب برای دریاچه ارومیه اتفاق افتاد.
ارسال نظر