رئیس پژوهشگاه قوه قضاییه در گفت وگو با خبرگزاری موج؛
تسهیلگری و تحقق عدالت با اجرای سند تحول دیجیتال/ افزایش تمرکز قضات با کمک دستیار هوشمند قضایی
حجتالاسلام مهدی هادی رئیس پژوهشگاه قوه قضاییه، با بیان اینکه سند تحول دیجیتال و دستیار هوشمند قضایی توسط پژوهشگاه قوه قضاییه دردست تهیه است، گفت: هوشمندسازی و استفاده از فناوریهای روز دنیا، یکی از اصول مهم و قابل توجه در سند تحول قضایی است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری موج، رئیس پژوهشگاه قوه قضاییه درباره اقدامات و ورود به حوزه هوش مصنوعی برای حل مشکلات و تسهیلگری در امور قوه قضاییه بیان داشت: استفاده از هوش مصنوعی در سادهسازی فرایندهای تکراری که پارامترهای تصمیمگیری ساده و واضحی دارند، تسهیل ارتباط دادگاه با مردم، تسهیل حل و فصل اختلافات، هوشمندسازی اسناد دارایی و قراردادها موثر است. البته باید یادآور شد که هوش مصنوعی جایگزین وکلا نمیشود، بلکه به عنوان ابزاری است که در طول قراردادهای حقوقی از آن استفاده خواهد شد.
کاهش خطای سیستمی
حجتالاسلام هادی در ادامه افزود: در واقع ما یکسری فنآوریهای تحولآفرین داریم مانند هوش مصنوعی، کلانداده، بلاک چین و دیگر تحولات که اگر بخواهیم از اینها در فرآیندهای دادرسی استفاده کنیم در ابتدا باید زمانی که پرونده تشکیل میشود و روندی را که طی میکند در بستر یکپارچه و منسجمی و بدون خطای سیستمی باشد که هدف اصلی آن دسترسی به عدالت است که با ایجاد یک اکوسیستم و زیستبوم که شامل قاضی دیجیتال، کارمند دیجیتال یا شاهد دیجیتال و هر کدام از افرادی که در این زیست بوم مداخله دارند جزو این اهداف هستند.
تحقق بخشیدن به عدالت هدف اصلی قوه قضاییه
وی با تأکید بر اینکه تحقق بخشیدن به بحث عدالت هدف اصلی قوه قضاییه است، گفت: در واقع مرکز صقل قوه قضایی دیجیتال و استفاده از این فنآوریها سهولت دسترسی به عدالت است. دستیار هوشمند، تسهیلگری است که قرار نیست سرنوشت پروندهها را تعیین کند زیرا تصمیم نهایی در دادگاهها همچنان در اختیار قضات خواهد بود و تحقق عدالت دیجیتال با کمک این دستیار تسهیل میشود. اما آن چیزی که مورد تأکید است و در شاکله اصلی قوه قضاییه و در صدر اصل 156 قانون اساسی آمده تحقق بخشیدن به بحث عدالت است. احساس ما این است که با توجه به وضعیت کنونی جامعه علمی و فنآوریهای نوینی که ظهور پیدا کردهاند باید سریعتر از این فناوریها در پروندههای قضایی استفاده شود.
رئیس پژوهشگاه قوه قضاییه بحث دسترسی به عدالت بهعنوان ادبیات مشترک اصول دادرسی داست و بیان کرد: دسترسی آسان مردم به عدالت دادگسترسی در مراحل مختلف بسیار مهم است. هنگامی که نگاه سنتی باشد روند پیگیری پرونده قضایی هم به کندی صورت میگیرد و موانعی برای دسترسی بهوجود میآید اما هنگامی که از فنآوریهای نوین استفاده کنیم هم برای مردم، هم برای قاضی و هم برای کنشگرانی که در حوزه قضایی در حال فعالیت هستند استفاده از این فنآوریها موجب تسهیل به عدالت میشود.
بیشتر بخوانید:
جریان منافقین با حمایت آمریکا سالها سرپا ماندند/ پرونده شهادت حاج قاسم سلیمانی در مراحل پایانی است
نشست خبری رئیس پژوهشگاه قوه قضائیه
مردمی بودن قوه قضاییه سرفصل بیانات اندیشههای قضایی رهبری
حجتالاسلام هادی، با بیان اینکه یکی از سرفصلهای محورهای چهاردهگانه بیانات و اندیشههای قضایی رهبر معظم انقلاب بحث مردمی بودن قوه قضاییه است، گفت: رهبری وقتی بحث مردمی بودن را مطرح میکنند سه مولفه را مدنظر قرار میدهند که مردمی بودن در قوه قضاییه مهمترین آنها بهشمار میرود. مولفه دوم دسترسی آسان مردم به دادگسترسی است. عدالت هم یکی از مولفههای مهم مردمی بودن قوه قضاییه است که سبب میشود در راستای تکالیفی که قوه قضاییه دارد به نحو مطلوبتری کارها اجرا شود.
وی در ادامه افزود: هنگامی که قاضی میخواهد به قوانین و مقرارت مختلف دسترسی داشته باشد باید زمان زیادی صرف کند و یا اینکه شخصی کنارش باشد تا به مشکلات رسیدگی کنند اما با اجرای سند تحول دیجیتال و دستیار هوشمند قضایی میتوان بهسهولت به بحث عدالت رسید.
ارسال نظر