آلودگی ناشی از فاضلاب اصلیترین تهدید رودخانههای جهان است
نتایج یک تحقیق جدید نشان میدهد که آلودگی فاضلاب تهدیدی بزرگتر از کشاورزی برای رودخانههای جهان است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری موج، مطالعه جدیدی که توسط دانشگاه آکسفورد انجام شده، نشان میدهد که که آلودگی فاضلاب بیشتر از کشاورزی برای رودخانهها مضر است.
محققان در این مطالعه دریافتند که حتی زمانی که فاضلاب تصفیه میشود هم تخلیه آن به رودخانهها بسیار بیشتر از رواناب حاصل از کشاورزی در زمینهای اطراف بر کیفیت آب تأثیر میگذارد.
کارشناسان در این مطالعه سه منبع آلودگی شامل تخلیه فاضلاب تصفیه شده، پسابهای کشاورزی و رواناب شهری را در نظر گرفتند.
این تیم برای نمونه چهار رودخانه در انگلستان را در بالا و پایین دست نقاط تخلیه فاضلاب در سه ماه مختلف آزمایش کرده و مشاهده کردند که علاوه بر اینکه شرکتهای آب در بریتانیا چراغ سبز برای رهاسازی فاضلاب تصفیه شده به رودخانهها را دارند، فاضلاب تصفیه شده در هنگام بارندگیهای نیز به رودخانه آزاد میشود که این امر نه تنها منجر به پیامدهای زیست محیطی قابل توجهی میشود، بلکه میتواند سلامت انسان را نیز در صورت استفاده از آب برای نوشیدن، تفریح یا فعالیتهای کشاورزی به خطر بیندازد.
یافتههای این مطالعه که به گفته دانشمندان قابل تعمیم به رودخانههای سراسر جهان است، نشان میدهد که فاضلاب یه عنوان یک آلاینده اولیه چه تصفیه شده و چه تصفیه نشده، مسئول افزایش مواد مغذی، جلبکها و قارچهای فاضلابی در رودخانهها است.
علاوه بر این، فاضلاب با تغییر ترکیب جوامع گیاهی، جانوری و میکروبی در آب، اکوسیستم را به شدت تغییر میدهد. تغییر در جوامع رودخانهای در پایین دست ورودی فاضلاب، رودخانهها تغییر قابل توجهی را در جوامع بیمهرگان و جلبکها نشان دادند.
نتایج این مطالعه که در مجله معتبر Global Change Biology منتشر شده است، ضمن بیان اینکه افزایش سیانوباکتریها در آب رودخانه بسیار نگرانکننده است، هشدار میدهد که سیانوباکتریها به دلیل انتشار مواد شیمیایی سمی میتوانند برای بسیاری از گونههای آبزی ازجمله ماهیها کشنده باشند.
این گزارش میافزاید، اگرچه تخلیه فاضلاب یک تهدید غالب برای رودخانههاست اما نباید از نقش کشاورزی غافل شد؛ روانابهای کشاورزی به کاهش کیفیت آب منجر میشود و به آبزیان آسیب میرساند.
ارسال نظر