English

وزیر آموزش و پرورش:

موضوع تعطیلی مدارس جایش را به غیرحضوری شدن مدارس داده است

وزیر آموزش و پرورش ابراز کرد: موضوع تعطیلی مدارس جایش را به غیرحضوری شدن مدارس داده است. ما از تابستان بخشنامه آموزش تلفیقی را با ۲ هدف ارائه کردیم: هدف نخست که هدف دائمی بوده، این است که ساعات قابل‌توجهی از وقت بچه‌ها در فضای مجازی است ما از معلمان خواسته‌ایم برای دانش آموزان در شبکه شاد تکالیفی بگذارند

موضوع تعطیلی مدارس جایش را به غیرحضوری شدن مدارس داده است
به گزارش خبرگزاری موج

، رضا مراد صحرایی درباره مشکلات پیش روی آموزش و پرورش و در خصوص آلودگی شدید هوا در این روزها گفت: آنچه می‌تواند این مسئله را حل کند، ابتدا اهتمام دولت‌ها به اجرای قانون هوای پاک است و دیگری اصلاح رویکردشان در مواجهه با وقوع آلودگی. خوشبختانه موضوع تعطیلی مدارس جایش را به غیرحضوری شدن مدارس داده است. ما از تابستان بخشنامه آموزش تلفیقی را با ۲ هدف ارائه کردیم: هدف نخست که هدف دائمی بوده، این است که ساعات قابل‌توجهی از وقت بچه‌ها در فضای مجازی است. ما از معلمان خواسته‌ایم برای دانش‌آموزان در شبکه شاد تکالیفی بگذارند یا مواد کمک آموزشی قابل استفاده‌ای که می‌دهند، مقداری از آموزش غیرحضوری را با این تکالیف بگذرانند.

عموماً تعداد دانش‌آموزی که در شاد هستند غیر از ایام غیرحضوری، بین ۷ تا ۷.۵ میلیون نفر به شکل روزانه است. این نشان می‌دهد استقبال دانش‌آموزان از شبکه آموزشی شاد و امکانات آن قابل اعتناست.

در این دوره ما بخشنامه آموزش‌های تلفیقی را با رویکردهای عمل‌گرایانه و واقع‌بینانه تدوین و ابلاغ کردیم. طبق این بخشنامه دانش‌آموزان فقط دو ساعت در کلاس درس آنلاین حضور خواهند داشت؛ یعنی گروه متوسطه اول دو ساعت (۴ کلاس نیم ساعته)، متوسطه دوم و گروه ابتدایی هم دو ساعت کلاس آنلاین خواهند داشت. به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی کردیم که دانش‌آموزان متوسطه در نوبت صبح و دانش‌آموزان ابتدایی در نوبت بعد از ظهر کلاس داشته باشند. به دو دلیل این‌گونه برنامه‌ریزی شد، اول اینکه بیش از دو ساعت آموزش‌های غیرحضوری اثربخشی پایینی خواهد داشت، دلیل دوم این است که مادرانی که شاغل هستند وقت آزادتری برای آموزش در نوبت بعد از ظهر و کنار فرزندان خود دارند. اگر چه کلاس‌های درس به جای تعطیلی، غیرحضوری شد معتقدیم نباید این اتفاق بیفتد و رئیس‌جمهور هم دستور مؤکد دادند که باید آئین‌نامه به گونه‌ای تدوین شود که آموزش و پرورش نقش جدی در تصمیم‌گیری داشته باشد، لیکن کلاس‌های غیرحضوری برقرار است و ارتباط دانش‌آموزان با کتاب، درس و مدرسه قطع نشده است. اثر تعطیلی کامل بسیار مخرب است، ولی در حال حاضر دانش‌آموزان از فضای شاد استفاده می‌کنند. امروز به من گزارش داده شد که در چند روز و در شهرهایی که با آلودگی هوا مواجه بوده‌ایم، حدود ۱۲ میلیون دانش‌آموز از اپلیکیشن شاد استفاده کرده‌اند.

مسئله‌ای که در کشور وجود دارد این است که موضوع بهره‌گیری هدفمند و هوشمند از فضای مجازی باید در دستور کار قرار بگیرد. نهادهای دیگر باید به کمک آموزش و پرورش بیایند. شبکه دانش‌آموزی شاد یکی از اپراتورها حمایت می‌کند و هیچ بودجه‌ای حتی یک ریال هم برای آن در نظر گرفته نشده و این اپراتور مسؤلیت‌پذیرانه این کار را دنبال می‌کند.

شاید به‌دلیل اینکه بودجه‌ای برای شاد در نظر گرفته نشده، سرعت این برنامه و عملکرد آن پایین است؟

یک دلیل آن این است که حجم ترافیک بالاست، شاد الان ۳۲۰ ابرسرور دارند و مجبور شدند ۸۰ سرور دیگر را از جای دیگری سریعاً بر این مدار اضافه کنند تا بتوانند خدمات را دانش‌آموزان بدهند. برای رفع کندی شاد اقداماتی انجام شد ضمن اینکه نسخه جدید شاد رونمایی شده و این برنامه به نسبت سال گذشته امکانات بهتری دارد. ترافیک شاد در هفته‌ای که هوا آلوده بوده روز هشتم آذر ۵۱۶ ترابایت، هفتم آذر ۵۴۹ ترابایت و شش آذر ۵۴۰ ترابایت بوده است. در برخی از روزها که ما مسئله آلودگی هوا را نداشتیم مانند ۲۹ آبان، ترافیک ۶۱۳ ترابایت و در ۳۰ آبان ۶۱۴ ترابایت بوده است.

همچنین در ۱۴ آذر بیش از ۱۱۰۰ ترابایت ترافیک مصرفی شاد تماماً رایگان بوده و این جزئی از توسعه عدالت آموزشی است.

 میزان کاربران شاد در  زمان‌هایی مانند ۲۳ آبان ۱۰ میلیون و ۳۰۴ هزار نفر بوده است. علاوه بر این در شبکه شاد یک میلیون و ۸۰۰ هزار به صورت همزمان برخط هستند. وقتی که این چند روز هوا آلوده شد میزان کاربران همزمان تا ۳ میلیون نفر هم رسید.

سال گذشته دانش‌آموزان ما بیش از سی روز آموزش غیرحضوری داشتند، امسال برای اینکه این اتفاق نیفتد، چه برنامه‌ای دارید؟

دستور صریح رئیس‌جمهور این است که فوراً  دستگاه‌ها برای اینکه آلاینده‌ها تعطیل شوند بسیج شوند. همچنین باید آئین‌نامه اصلاح شود، آئین‌نامه جهت دولت را نشان دهد. باید تعیین شود که کارخانه تعطیل شود یا مدرسه؟ این تصمیم دو نگاه دارد، یک نگاه آینده و یک نگاه هم اکنون را می‌بیند. آن نگاهی که آینده را ببینید می‌گوید که آینده این بچه‌ها مهم‌تر است. این دولت نشان داده مصالح کشور را به منافع خود دولت ترجیح نمی‌دهد و در مواقعی تصمیمات سختی گرفته است. گمان من این است که اگر آئین‌نامه‌ها اصلاح شود، رویکردمان را از غیرحضوری کردن مدرسه‌ها به سمت کاهش فعالیت برخی از کارخانجاتی می‌بریم که موجب آلودگی هوا شده‌اند.

معلمان جدیدی که به آموزش و پرورش تزریق شدند چقدر دوره‌های صلاحیت‌های حرفه‌ای و تخصصی را گذرانده‌اند، زیرا این نگرانی از سوی والدین وجود داشته که معلمان جدید آیا مهارت مدیریت کلاس‌های درس را دارند یا خیر؟

امسال تاریخی‌ترین سال استخدام آموزش و پرورش بود و حدود ۷۰ هزار معلم جدید وارد آموزش و پرورش شده‌اند. تعداد حدود ۲۵ هزار نفر از این معلمان فارغ‌التحصیلان دانشگاه فرهنگیان و شهید رجایی بوده‌اند. این سوال را اگر شما سال گذشته از من می‌پرسیدید من تأیید می‌کردم، اما امسال اینکه معلمان حرفه‌ای نبوده‌اند را تأیید نمی‌کنم، زیرا در آزمون ابتدایی ۵۳۵ هزار نفر شرکت کردند و پذیرش آنها ۲۸ هزار نفر بوده و تعداد ۲۷ هزار نفر محقق شد. پیدا کردن این ۲۷ هزار نفر تابع فرایندی بود که برای نخستین‌بار در تاریخ کشور از طریق کانون‌های ارزیابی صلاحیت‌های حرفه‌ای اتفاق افتاد. یکی از دلایلی که در اعلام نتایج تأخیر داشتیم این بود که برای ارزیابی داوطلب معلمی را به جای اینکه سه نفر بنشینند، ظرف ۱۵ دقیقه انتخاب کنند در هشت ساعت انتخاب می‌شدند و به‌طور همزمان در کشور حدود ۷۲۰ کانون ارزیابی فعالیت می‌کردند. متخصصین صلاحیت‌سنجی حرفه‌ای معتقدند این کار در ایران نه، بلکه در جهان بی‌سابقه است. من گزیده‌ای از نتایج را به شما عرض می‌کنم و به مردم شریف ایران اطمینان می‌دهم که ما این اعتقاد را داریم که دادن معلم خوب به فرزندان شما تکلیف و حقی بر دولت است.

معلمانی که در سال ۱۴۰۲ انتخاب شدند از بهترین معلمان ما خواهند شد

حدود ۵۵۰۰ نفر از بهترین معلمان مدارس غیردولتی که میانگین پنج تا ده سال سابقه کار داشتند، در آموزش و پرورش استخدام شدند و اینها حرفه‌ای بودند. حدود ۳ هزار نفر از فارغ‌التحصیلان پیشین دانشگاه‌ها که به عنوان نیروی خرید خدمات که بین یک تا ۱۰ سال بود خدمت می‌کردند، استخدام شدند. از نیروهای نهضتی که سال‌های منتظر بودند استخدام شوند، اما مسیر آنها بسته شده بود از مسیر آزمون‌های ما استخدام شدند؛ بنابراین صلاحیت حرفه‌ای به حد قابل‌توجهی در کار مورد تاکید بوده است. به علاوه اینکه امسال اداره استخدامی یک کف نمره گذاشت که آن کف نمره معادل کسب یک رتبه در قانون رتبه‌بندی است. بنابراین معتقدم بهترین معلمانی که می‌شد انتخاب کرد معلمان سال ۱۴۰۲ بودند. هم از این جهت که از جمعیت وسیعی انتخاب شدند و هم از این جهت که امسال نظام سنجش صلاحیت حاصل یک کار حرفه‌ای و چند ساعته بوده است. همچنین مطلوب ما این است که افراد یک سال فراتر هم آموزش ببینند. الان این موضوع هم رها نشده است و تمام این معلمانی که اکنون معلمی می‌کننند در حال گذراندن دوره‌های معلمی هستند و اگر این دوره را نبینند اصلاً استخدام آن‌ها قطعی نخواهد شد.

آیا این رویه درست است که یک معلم همزمان که در حال آموزش دیدن است و آموزش او تکمیل نشده، بخواهد یک کلاس درس را مدیریت کند؟

مطلوب این است که این‌طور نباشد به همین خاطر در سال ۱۴۰۳ استخدام‌ها که وسیع هم خواهد بود از هم اکنون فرآیند برنامه‌ریزی‌اش آغاز شده و پیش‌بینی و اهتمام ما و سازمان امور استخدامی این است که این طرف سال آزمون بگیریم و تا قبل از ماه مبارک رمضان کار را تمام کنیم و معلمان را تا ۷۰۰ ساعت آموزش بدهیم و سپس به کلاس درس بفرستیم. این اقدام در یک دهه گذشته بی‌سابقه است که معلمان بیش از کلاس رفتن، آموزش حرفه‌ای ببینند.

این رویکرد، اگر شیوه آموزش را درست نکرده بودیم واقعاً اشکال جدی داشت، اما اصل آن قابل‌توجه است و نباید این‌طور باشد، ولی شیوه سنجش و کشف استعداد آن معلم به‌گونه‌ای بود که از بابت داشتن صلاحیت حرفه‌ای و تخصصی اطمینان نسبی و قابل‌قبولی برای ما وجود دارد.

بحث مهارت‌های زندگی و آموزش‌های گروهی در مدارس ما بسیار مهم است. روز بدون کیف و کتاب یکی از برنامه‌هایی که است که در آن دانش‌آموزان می‌توانند فعالیت‌های گروهی و مشارکت را بیاموزند. این موضوع چقدر مورد اهمیت شماست؟

بخشنامه این امر در حال نهایی شدن است. اما من از همه مدیران مدارس خواستم که این کار را شروع کنند و استان‌ها هم این کار را شروع کرده‌اند. واقعیت این است که باید کاری کنیم که کیف و کتاب دانش‌آموزان در مدرسه باشد بعضی اوقات چند کیلو وزن کیف و کتاب برای یک دانش‌آموز اول ابتدایی می‌شود که بار بسیار سنگینی است و به قامت ظریف او بسیار آسیب می‌زند؛ بنابراین کاری که در روز بدون و کیف و کتاب اتفاق افتاد این است که ما موقعیت‌های جدید خلاقیت و یادگیری ایجاد کنیم به این معنا که دانش آموزان فرصتی پیدا می‌کنند که هم از یکدیگر بیاموزند و همچنین فرصتی پیدا می‌کنند که طبق ۶ ساحت مهم سند تحول بنیادین با هم به صورت گروهی کار کنند این گمشده ماست. روز بدون کیف و کتاب فرصتی ایجاد می‌کند که خانواده‌ها یک روز را در کنار فرزند خود در مدرسه باشند، مادربزرگ‌ها و پدربزرگ‌ها به مدرسه بیایند. بچه‌ها یک روز به شکل عادی در مدرسه زندگی کنند، اگرچه در روزهای دیگر هم در مدرسه زندگی می‌کنند، اما در این روز خاص بدون کیف و کتاب هستند. در روز بدون کیف و کتاب ساحت زیستی بدنی، هویت، ساحت تربیت فناورانه آنها مورد توجه قرار می‌گیرد. دانش.آموزان در این روز یاد می‌گیرند با وسایلی که در اختیار دارند یک خلاقیتی به خرج دهند. مثلاً من در یک مدرسه دیدم که دانش‌آموزان با کمک معلم غذا و نان پختند. این کارها جز فرهنگ و زیست‌بوم ماست و ما فرهنگ بسیار غنی داریم باید بچه‌ها با این فرهنگ آشنا شوند، تنها بخشی از این فرهنگ در کتاب‌های درسی است و مابقی آن باید از طریق تعامل و زیست جمعی حاصل می‌شود یعنی خانواده‌ها، پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها در روز بدون کتاب در کنار بچه‌ها باشند. در روز بدون کیف و کتاب معلم و والدین باید باهم استعداد کشف نشده دانش‌آموزان را بشناسند. یکی از وظایف معلمان کشف استعداد دانش‌آموزان است به همین خاطر است که نظام دوری مورد تاکید ماست. نظام دوری می‌گوید در سه سال اول دانش‌آموز یک معلم داشته باشد تا استعدادهای او کشف شود در انتها باید معلم به والدین دانش‌آموز بگوید که او چه استعدادی دارد.

فعلاً ۶۴۰ مدرسه در کشور نظام دوری را اجرا می‌کند و بعد ان‌شالله فراگیر خواهد شد. بنابراین روز بدون کیف و کتاب که روز شادمانی دانش‌آموزان است تقویت خواهد شد و باید برای آن برنامه‌ریزی شود تا شش ساحت سند تحول در آن اجرا شود.

ما اکنون در آموزش و پرورش با نسل متفاوتی از دانش‌آموزان مواجه هستیم که با دانش‌آموزان دهه‌های قبل تفاوت دارند و بعضاً آسیب‌های اجتماعی در کمین آنهاست، آموزش و پرورش چه کاری می‌تواند کند تا این آسیب‌ها کمتر باشد؟

آموزش و پرورش به خودی خود آسیبی ندارد، بلکه آموزش و پرورش مقابل آسیب می‌ایستد. برنامه ملی آموزش وپرورش به این موضوع توجه کرده است. در نماد (نظام مقابله با آسیب‌های اجتماعی دانش‌آموزان) در این دولت به‌ویژه سال ۱۴۰۲ وارد برنامه توسعه هفتم کشور شده است در نماد ائتلاف ملی برای مقابله با آسیب‌های اجتماعی دانش‌آموزان و برای حفظ سلامتی دانش آموزان از همه مطالبه خواهد کرد. دستور رئیس‌جمهور است که آسیب‌های اجتماعی که دانش‌آموز را تهدید می‌کند، شناسایی و همه به حل آن کمک کنند.

این اعتماد بین معلم، مشاور، والدین و دانش.آموز به وجود آمده که اگر آسیبی دانش‌آموز را تهدید کرد همه به یاری دانش‌آموز بیایند، زیرا این مشکل عدم‌ بروز مشکلات در افراد وجود دارد و باید کمک کنیم که دانش‌آموز مسائل خود را بروز دهند. دوم غربالگری باید انجام شود در این دولت ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار دانش‌آموز غربالگری شدند. از این آمار دانش‌آموزان که در معرض هرگونه آسیب بوده‌اند، شناسایی و به مراکز مشاوره معرفی شدند. ما این دولت را با ۳۲ مرکز مشاوره شروع کردیم و امروز حدود ۷۰۰ مراکز ایجاد شده است.

در این مدت، انجمن‌های اولیا و مربیان بسیار مهم بوده‌اند که متأسفانه به سمت تعطیلی رفته بود. انجمن اولیا و مربیان قابل تعطیل کردن نیست، اما ساختار آن ضعیف شده بود و باید تقویت شود. نکته بعدی که بسیار مهم است این است که دانش‌آموز در مدرسه فضایی برای برنامه بین درسی مفید و سودمند پیدا کنند. برنامه ملی فراگیر پرورشی که ابلاغ شد دارای پنج ضلع با نام‌های امید، ایمان، خودباوری و خردورزی، نشاط و هویت بوده و چندین برنامه طی آن به مدارس پیشنهاد شده است. همچنین سامانه‌ای به‌نام نورینو داریم که می‌گوید که هرکدام از دانش‌آموزان در کدام کنش فرهنگی، تربیتی، اجتماعی، هویتی اعتقادی کارآفرینی و اقتصادی کنشگری داشته باشد. زمینه‌ای فراهم شده که اولیا در زمینه‌هایی مانند اردوی دانش‌آموزی به کمک دانش‌آموزان آمده‌اند. در تابستان امسال و سال تحصیلی که گذشت حدود ۱۴ و نیم میلیون نفر از دانش‌آموزان توسط مدارس به اردو رفته‌اند. مثلاً اردوگاه شهید باهنر در تابستان تمام ساعاتش پر بوده است. وقتی اردوگاه‌ها در کشور فعال شوند، زمینه‌های بروز آسیب را کمتر می‌کنند.

با نهادهایی که مرتبط با موضوع هستند مانند ستاد مبارزه با مواد مخدر کار جدی می‌کنیم که موضوع آسیب مواد مخدر جدید که دانش‌آموزان را تهدید می‌کند را به دانش‌آموزان درس بدهند. ما باید در این مسئله کنشگری فعالی در این زمینه و خصوصاً در کارهای فرهنگی و هنری داشته باشیم. اینکه جشنواره فردا در این زمینه برگزار می‌شود و بیش از ۴ و نیم‌میلیون دانش‌آموز در شرکت می‌کند این نشان می‌دهد که ما درست حرکت کرده‌ایم البته کاستی‌ها بسیار زیاد است. مسیر سلامت کشور و جامعه از مدرسه‌ها می‌گذرد. وزارت ارشاد، وزارت بهداشت، وزارت صمت، وزارت کشاورزی و وزارت کار باید همه به مدرسه بیایند، چرا دانش آموز باید از مدرسه به جای دیگر برود تا بیاموزد، بلکه همه دستگاه‌ها باید به مدرسه بیایند.

یک کار مهم دیگری که تربیت بدنی و سلامت انجام داد این بود که بیش از ۲ هزار و ۱۰۰ فضای ورزشی درون مدرسه‌ای در دو سال تحت عنوان طرح شهید سلیمانی اجرا شد. که بیش از هزار مورد آنها چمن مصنوعی است، ما در برخی از استان‌ها در این چهل سال گذشته ۵ زمین چمن مصنوعی داشتیم، ولی در این مدت کوتاه توانستیم در همان استان‌ها ۳۰ زمین چمن مصنوعی احداث کنیم.

موضوع غربالگری سلامت بچه و کاری که با وزارت بهداشت شروع کردیم بسیار مهم است. این دولت، دولت ائتلاف‌های درون وزارت خانه‌ای برای اهداف بزرگ است. ما و وزارت بهداشت درباره سلامت و کیفیت سلامت دانش آموزان باهم توافق کردیم. همچنین با وزارت ورزش به‌زودی توافقی در حوزه تربیت بدنی خواهیم داشت. با وزارت اقتصاد در زمینه مشارکت برای ساخت مدرسه و هم سواد مالی توافقی خواهیم داشت. ما با وزارت کشاورزی فعلاً برای طرح یک میلیارد درخت کاری را شروع کرده‌ایم. این ادراک که اصلی‌ترین اولویت آینده کشور، آموزش و پرورش است رفته‌رفته در دولت شکل می‌گیرد. در مجلس هم اگر شکل بگیرد ما مطمئنیم با سرعتی بیش از این وضعی که در آموزش و پرورش وجود دارد می‌توانیم آموزش و پرورش را به نقطه اعتلای‌ آن برسانیم.

نکته مهم این است که چاره اصلی حل مشکلات هماهنگی، انسجام و یکپارچگی درون آموزش و پرورش و میان آموزش و پرورش و سایر دستگاه‌هاست، این دولت هم در این مورد می‌کوشد.

شهادت می‌دهم رئیس‌جمهور یک تنه این موضوع هماهنگی اجزای دولت برای اهداف نظام را مدیریت می‌کند. وی تاکید می‌کند در دولت هر اختلافی دارید بدون هیچ ملاحظه‌ای بیان کنید، ولی وقتی از اینجا بیرون رفتید اختلافات را فراموش کنید. من خودم اثر آن را می‌بینم. این هشت ماه را با هشت سال پیش مقایسه کنید. ببینید چند ائتلاف، چند کار بزرگ برای دانش‌آموزان و آموزش و پرورش کشور انجام شده است. ما سرنوشت دانش‌آموزان خود را به سه ساعت کنکور سپرده بودیم، ولی امروز دانش‌آموزان ما از پایه دهم در حال برنامه ریزی برای کنکور هستند.

امسال امتحان نهایی هم برگزار شد و حتی یک مورد مشکل پیش نیامد. کار خوب در کشور در گرو انجام وظیفه همه است.

اصل تربیت به عهده پدر و مادر است. اینکه والدین به کمک مدرسه بیایند مهم است به این دلیل که احیای نقش خانواده یکی از کلیدواژه‌های این دولت است. کارهایی که در این دولت شده نشان‌دهنده اهتمام او به این است که کار می‌کند. همچنین نشان می‌دهد در گذشته چه بوده‌ایم. این دولت ایران را به کارخانه مدرسه‌سازی تبدیل کرد، ۵ هزار و ۸۰۶ مدرسه در دو سال یا تکمیل و تجهیز یا ساخته شدند. این دولت سنت مدرسه‌سازی در سه ماه را راه انداخت، این دولت کاری که کرد که مردمی‌سازی از مجرای مدرسه سازی به اوج خود رسید. این دولت در یک سال به تنهایی ۷۰ هزار نفر در نیمه اول ۱۴۰۲ استخدام کرد، ۷۰ هزار نفر معادل نیروهای ۴، ۵ وزارتخانه است. البته کسری زیادی تحویل ما داده شد که امیدواریم با کسری زیادی به دولت بعدی تحویل ندهیم.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه