معاون وزیر علوم:
اولویت وزارت علوم توجه به علوم انسانی است
صالحی، معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری تصریح کرد: توجه به علوم انسانی در کنار دیگر رشتهها، اولویت ما است؛ زیرا از این طریق میتوانیم جایگاه علمی خود را در جهان حفظ کنیم.
، پیمان صالحی در بیست و پنجمین جشنواره تجلیل از پژوهشگران، فناوران و نوآوران برگزیده کشور اظهار داشت: در هر دوره از جشنواره ابتدا هر دانشگاهی افراد برجسته را به معاونت پژوهشی وزارت علوم معرفی می کند، سپس پرونده همه این افراد بررسی میشود. امسال در مجموع ۳۳۸ پژوهشگر به ما معرفی شد و از بین آنها۴۰ پژوهشگر برگزیده به تفکیک برای تجلیل انتخاب شدند. دانشگاه تهران هم سه پژوهشگر برگزیده داشت که بیشترین تعداد نسبت به سایر دانشگاه ها است.
معاون وزیر علوم در این مراسم در سالن ابوریحان دانشگاه شهید بهشتی این نکته را هم بیان کرد که باید به بخش علوم انسانی توجه ویژه ای داشته باشیم و در سه سال گذشته ۸۳ نشریه به ۱۰۱ مجله که از قبل در پایگاه اسکوپوس نمایه شده بود، اضافه شده و مجلات نمایه سازی شده ایران در پایگاه اطلاعرسانی اسکوپوس به ۱۸۴عنوان مجله رسیده است.
وی به روند رشد تعداد مجلات نمایهشده اشاره کرد و تعداد مجلات نمایه شده در این پایگاه بیشتر مجلات علوم انسانی و نشریات فارسیزبان هستند. همچنین از مجلاتی که اخیرا نمایه شدهاند ۱۳ هزار و ۹۰۰ مقاله در این پایگاه ثبت شده است که از این میزان ۸ هزار مقاله با وابستگی نویسنده از ایران (بقیه با همکاریهای بینالمللی) بوده است و این اندازه سهم ما در استخر علم جهانی افزایش یافته است. به عبارت دیگر اگر این تعداد مقالات نبود و از ما چاپ نمیشد، ایران جایگاه ۱۶ یا ۱۷ را در تولید علم در اسکوپوس نداشت و این جایگاه بازهم تنزل مییافت.
وی این رقم تعداد مقالات در مجلات جدید را به ویژه از این جهت قابل توجه و اهمیت دانست که دانشمندان ایرانی در حوزههای مختلف به طور کلی سالانه ۷۸ هزار مقاله در پایگاه اسکوپوس چاپ میکنند.
صالحی به سخنان رهبر معظم انقلاب مبنی بر توجه به زبان فارسی اشاره کرد و گفت: اگر می خواهیم زبان فارسی زبان علمی جهان شود باید مجلات نمایه سازی شده را افزایش دهیم. نمایه سازی مجلات در بهبود رتبه علمی به ما کمک می کند.
وی این را هم گفت که مجله نسخ خطی ما اکنون در اسکوپوس وجود دارند و این ظرفیت خوبی در سطح جهانی است. از طرفی ما سه نشریه بین المللی در حوزه قرآن و حدیث داشتیم که به دنبال آن هستیم علاوه بر رشته های فنی و مهندسی ظرفیت جدیدی برای علوم انسانی داشته باشیم.
معاون وزارت علوم به اشاره به توانایی اعضای هیات علمی دانشگاهها برای چاپ حدود یک میلیون مقاله در اسکوپوس اشاره کرد و گفت: ظرفیت داریم با چاپ این تعداد مقاله به رتبه های علمی بالا برسیم. حال دانشمندان رشته های علوم انسانی در سطح بین المللی فعال تر شده اند، این ظرفیت را داریم با حوزه علوم انسانی جایگاه خود را در سطح بین المللی رشد دهیم.
صالحی گفت: ریاضیات، فیزیک، شیمی و مهندسی در هر جای دنیا یک جور فهمیده می شود، اما علوم انسانی از جنس تاریخ تمدن و فرهنگ است و اگر می خواهیم گذشته غنی خود را در سطح جهان به نمایش بگذاریم و تاثیرگذار باشیم باید فعالیت بیشتر در رشته های علوم انسانی داشته باشیم و از طریق علوم انسانی جایگاه علمی خود را در جهان حفظ کنیم و تاثیرگذار باشیم.
وی در پایان از دانشگاه ها خواست با توجه به هزینه های کمتر تحقیقات علوم انسانی به این حوزه اهتمام ویژه ای داشته باشند.
ارسال نظر