English

۸ علت شایع خونریزی مقعدی و راهکار درمان

خونریزی مقعدی علت های بسیار زیادی دارد و می تواند نشانه ای از بیماری های مختلف شامل هموروئید، شقاق مقعد، بیماری التهابی روده (IBD)، زخم و سرطان کولورکتال باشد.

8 علت شایع خونریزی مقعدی و راهکار درمان

به گزارش خبرگزاری موج، خونریزی مقعدی علت های بسیار زیادی دارد و می تواند نشانه ای از بیماری های مختلف شامل هموروئید، شقاق مقعد، بیماری التهابی روده (IBD)، زخم و سرطان کولورکتال باشد. در صورت مشاهده خونریزی، خون در مدفوع یا خونی شدن دستمال توالت در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید. زیرا این علامت ممکن است با بیماری های خطرناک نظیر سرطان مرتبط باشد.

خونریزی مقعدی چیست؟

دفع خون از مقعد میتواند باعث نگران کننده باشد. زیرا نشان دهنده این است که یک مشکل جدی برای فرد ایجاد شده است. این نوع خونریزی اغلب در نتیجه ی یک بیماری کم خطر مثل بواسیر ایجاد میشود، با این حال ممکن است در اثر یک بیماری خطرناک مثل سرطان ایجاد شده باشد.

رنگ خون تخلیه شده می تواند در شناسایی علت بیماری کمک کننده باشد:

  • خون قرمز روشن، معمولاً به معنای خونریزی کم در روده بزرگ یا راست روده است.
  • خون قرمز تیره، می تواند به معنای خونریزی از بخش بالایی روده بزرگ یا روده کوچک باشد.
  • ملنا (مدفوع تیره و قیر مانند) اغلب به خونریزی در معده، مانند خونریزی از زخم، مرتبط است.
  • گاهی اوقات، خونریزی مقعدی با چشم غیرمسلح قابل مشاهده نیست و فقط از طریق آزمایش قابل تشخیص است.

علت  خونریزی مقعدی  

دلایل مختلفی برای خونریزی مقعدی وجود دارد. علل خونریزی مقعدی می تواند از شرایط معمول و خفیف تا شرایط شدیدتر و نادر که نیاز به درمان فوری پزشکی دارند متفاوت باشد. علل خونریزی مقعدی می تواند شامل موارد زیر باشد:

شقاق مقعدی 

گاهی اوقات شقاق با بواسیر اشتباه گرفته می شود، شقاق مقعدی شکاف یا پارگی در پوست اطراف مقعد است. شقاق اغلب در اثر یبوست یا دفع مدفوع خشک و سفت ایجاد می‌شود. فشار اضافی برای تخلیه روده باعث کشش عضله ی مقعدی میشود که در نتیجه ی آن زخم عمیقی در روده ایجاد می‌شود که شقاق نام دارد. 

شقاق مقعدی می تواند باعث شود که هنگام دفع دچار خونریزی مقعدی شوید. این بیماری باعث می‌شود، در هنگام اجابت مزاج احساس سوزش کنید. شقاق مقعدی معمولاً با گذشت زمان خود به خود از بین می رود.

اگر با مراقبت های خانگی و روشهای سنتی شقاق در طی ۲ هفته برطرف نشد، باید برای جراحی سنتی یا لیزری آماده می شوید.

درمان شقاق با لیزر روش قطعی و موثر برای رفع این بیماری است. همچنین اثر بخشی لیزر در مقایسه با دیگر روشها بیشتر است. اما به شرطی که این درمان توسط پزشکی متخصص و مجرب انجام شود.

هموروئید 

شایع ترین علت خونریزی رکتوم، هموروئید، یا همان وریدهای متورم رکتوم (بواسیر داخلی) یا مقعد (بواسیر خارجی) است. این بیماری می توانید به دلایل زیادی از جمله یبوست مزمن، زور زدن در حین اجابت مزاج، بارداری، بلند کردن اجسام سنگین، داشتن رابطه مقعدی و داشتن وزن بیشتر ( چاقی ) به هموروئید ایجاد شود.

هموروئید یک اورژانس پزشکی نیست ولی باید درمان شود. تاخیر در درمان این بیماری باعث میشود، توده متورم به تدریج بزرگ تر شود، و درمان نیز به همین نسبت پیچیده تر خواهد شد.

آبسه مقعدی یا فیستول 

غدد کوچکی در داخل مقعد وجود دارد که به دفع راحت تر مدفوع کمک می کنند. این غدد می توانند عفونی شوند و باعث ایجاد آبسه یا فیستول شوند. هنگامی که غدد عفونی شوند، عفونت در آنها تجمع کرده و مسدود میشوند که در نتیجه ی آن آبسه ایجاد شده است.

فیستول مقعدی یک تونل کوچک است که آبسه را به پوست اطراف مقعد متصل می کند. این شرایط می تواند ناشی از بیماری التهابی روده، سل یا پرتودرمانی باشد.

دیورتیکولوز/ دیورتیکولیت

 این بیماری زمانی اتفاق می‌افتد که کیسه‌های کوچک - به نام دیورتیکول - در بخش‌های ضعیف روده ایجاد شوند. این دیورتیکول ها می توانند از دیواره های روده بیرون بزنند و باعث خونریزی و عفونت شوند. هنگامی که این کیسه ها عفونی می شوند، می توانند علائمی مانند درد شکم ، تب و تغییر ناگهانی در عادات روده ایجاد کنند.

بیماری التهابی روده (IBD) 

بیماری التهابی روده (IBD) تورم روده کوچک یا بزرگ است. دو نوع IBD وجود دارد. بیماری کرون و کولیت. بیماری کرون وضعیتی است که در آن بخشی از دستگاه گوارش درگیر می شود. اما در کولیت، التهاب عمدتا در روده بزرگ ایجاد شده است. افراد مبتلا به IBD ممکن است تب، اسهال ، درد و گرفتگی شکم، انسداد روده و خونریزی رکتوم را تجربه کنند.

زخم ها

 زمانی که در دستگاه گوارش بیش از حد معینی اسید ترشح شود، پوشش دستگاه گوارش آسیب دید و زخم میشود. زخم ها ممکن است خونریزی کنند و باعث تیره شدن رنگ مدفوع  شوند.

پولیپ روده بزرگ 

پولیپ می تواند شبیه به زائده هایی در روده رشد می کنند. پولیپ های بزرگ تر می توانند خونریزی کنند و باعث خونریزی مقعدی شوند. در برخی موارد، پولیپ ها در صورت عدم درمان می توانند به سرطان تبدیل شوند. بررسی علت خونریزی مقعدی مرتبط با پولیپ بسیار مهم است زیرا می تواند نشانه سرطان روده بزرگ باشد.

مواد غذایی که رنگ مدفوع را تغییر می دهند!

غذاهای خاصی وجود دارند که می توانند رنگ مدفوع را تیره کنند. تغییر رنگ مدفوع به سبز، زرد و حتی سیاه می تواند به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد.

ترشح بیش از حد صفرا در طول هضم، ابتلا به یک بیماری پزشکی مانند بیماری التهابی روده یا بیماری سلیاک، مصرف آنتی بیوتیک یا حتی خوردن غذاهایی با رنگدانه های زیادی دارند.

وجود خون می تواند مدفوع را بسیار تیره و تقریبا سیاه کند. غذاهایی مانند شیرین بیان، چغندر، توت های تیره (زغال اخته و شاه توت) و ژلاتین قرمز همگی می توانند مدفوع را تیره کنند. این به راحتی می تواند با وجود خون در مدفوع اشتباه گرفته شود. 

آیا خونریزی مقعدی خطرناک است؟

در برخی موارد، خونریزی مقعدی می تواند یک علامت جزئی از یک بیماری باشد که به راحتی قابل درمان است. به عنوان مثال، هموروئید می تواند باعث خونریزی مقعدی شود. با این حال، خونریزی مقعدی گاهی اوقات می تواند نشانه یک بیماری جدی مانند سرطان کولورکتال باشد. بنابراین باید هر نوع خونریزی را به دقت بررسی کنید.

علائم خونریزی مقعدی چیست؟

علائم خونریزی مقعدی بسته به علت خونریزی می تواند متفاوت باشد. بیشتر علل خونریزی مقعدی قابل درمان هستند و جدی نیستند. در برخی موارد، خونریزی مقعدی می تواند نشانه یک بیماری جدی مانند سرطان کولورکتال باشد. جهت تشخیص علت خونریزی مقعدی  باید با پزشک خود تماس بگیرید.

برخی از علائمی که ممکن است با خونریزی مقعدی داشته باشید عبارتند از:

  • احساس درد و/یا فشار مقعدی.
  • دیدن خون قرمز روشن در مدفوع، لباس زیر، دستمال توالت یا داخل کاسه توالت.
  • داشتن مدفوع به رنگ قرمز، قهوه ای یا سیاه.
  • مدفوعی که ظاهری قیر مانند دارد.
  • احساس سبکی سر یا سرگیجه .
  • غش کردن

چگونه خونریزی مقعدی را درمان کنم؟

خونریزی مقعدی اغلب بخشی از یک مسئله بزرگتر است که نیاز به مراقبت دارد. هنگامی که این بیماری درمان شد، خونریزی معمولا متوقف می شود. گزینه های درمانی بسته به شرایط ممکن است متفاوت باشد. بیماری های شایع مقعدی مثل بواسیر و شقاق با جراحی لیزری درمان میشوند.

یکی دیگر از علل شدید خونریزی مقعدی می تواند سرطان باشد. در این صورت، انجام جراحی برای درمان سرطان و از بین بردن تومورها الزامی است.

چه زمانی در مورد خونریزی مقعدی باید به پزشک مراجعه کنم؟

معمولاً هر زمان که خونریزی مقعدی داشتید، بهتر است با پزشک خود تماس بگیرید. این می تواند نشانه ای از بیماری دیگری باشد که ممکن است نیاز به درمان داشته باشد. اگر خونریزی شدید دارید یا در دفع مدفوع خون مشاهده می کنید، ضروری است که به پزشک مراجعه کنید. خونریزی مقعدی می تواند دلایل جدی داشته باشد که باید درمان شود.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

دیدگاه

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه