English

مدیرعامل کارخانه لاستیک سازی:

سیاست قیمت گذاری دستوری مهمترین مشکل است

مدیرعامل یک کارخانه لاستیک سازی گفت: سیاست قیمت گذاری دستوری مهمترین مشکل این شرکت است و انتظار داریم قیمت گذاری بر اساس بهای تمام شده باشد چون برای تولید از ارز ترجیحی استفاده نمی‌کنیم.

سیاست قیمت گذاری دستوری مهمترین مشکل است
به گزارش خبرنگار اردبیل خبرگزاری موج

، حمیدرضا عبدالمالکی در جریان بازدید استاندار  اردبیل از این شرکت، اظهار کرد: شرکت آرتاویل  با تولید سالانه حدود ۳۰ هزار تن لاستیک خودروهای سواری، باری، اتوبوسی و لاستیک ماشین آلات کشاورزی برای یک هزار و ۳۵۰ نفر اشتغالزایی دارد.

مدیرعامل کارخانه لاستیک سازی ادامه داد: شرکت سبلان رازی نیز که تنها سه سال از تاسیس آن سپری شده توانسته برای ۲۵۰ نفر اشتغالزایی کند و در مجموع در سه شیفت کاری و به صورت شبانه روزی ۱۶۰۰ نفر در این دو شرکت در عرصه تولید خدمت می کنند.

مدیر عامل این شرکت به مشکلاتی که باعث زیان دهی این مجموعه تولیدی شده اشاره کرد و گفت: سیاست قیمت گذاری دستوری مهمترین مشکل در صنعت تایر کشور است و با توجه به تاکید رئیس جمهور بر اجرای قانون ۴۸ برنامه توسعه هفتم که بر طبق آن شرکتهایی که ارز ترجیحی نمی گیرند محصولاتشان قیمت گذاری نمی شود ضروری است که  این قانون در مورد لاستیک هم که ارز آن از طریق اتاق مبادله تامین می شود اجرا شود چرا که سیاست قیمت گذاری دستوری با توجه به شناور بودن نرخ ارز باعث شده  کارخانجات ما زیان ده باشد.

وی ادامه داد: انتظار می رود  محصولات شرکت های تولید لاستیک خودرو در چارچوب مقررات سازمان حمایت از مصرف کنندگان کشور و بر اساس بهای تمام شده قیمت گذاری شود.

مدیر عامل این شرکت در ادامه ضمن اشاره به نوپا بودن شرکت گفت: برای داشتن سرمایه در گردش در این شرکت نیازمند دریافت تسهیلات هستیم تا بتوانیم میزان تولید لاستیک را در این واحد صنعتی از ۳ هزار تن به ۱۱ هزارتن برسانیم اگر چه قابلیت تولید تا ۲۵ هزارتن برای این شرکت به شرط سرمایه گذاری تا ۴_۵ میلیون دلار نیز وجود دارد که در اینصورت می تواند تا ۶۰۰ نفر اشتغال ایجاد کند.

عبدالمالکی به واردات  ۳۰ درصدی مواد اولیه از جمله کائوچو و سیم فولادی از کشورهای خارجی اشاره کرد و افزود:  خوشبختانه  ۷۰ درصد مواد اولیه از داخل کشور و از مواد پتروشیمی تامین می شود.

وی در خصوص صادرات محصول تولیدی شرکت ادامه داد: لاستیک های باری و اتوبوسی به دلیل نیاز کشور در داخل به فروش می رسد چرا که در کشور به یک میلیون و ۴۰۰ هزار حلقه لاستیک نیاز است و تولید کشور به ۴۰۰ هزار حلقه هم نمی رسد و چیزی حول و حوش یک میلیون حلقه واردات داریم اما در مواردی به کشور روسیه و عراق و افغانستان صادرات داشتیم.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه