در گفتوگو با خبرگزاری موج مطرح شد:
روند کاهش نرخ باروری در قم کند شده است/ضرورت اصلاح باورهای غلط درباره فرزندآوری
مدیر گروه جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس علوم پزشکی قم گفت: ما توانستهایم از کاهش نرخ باروری که در سالهای اخیر در استان وجود داشت پیشگیری کنیم؛ اما هنوز بحران سالمندی جدی است و در حوزه جوانی جمعیت و فرزندآوری در کشور و استان به توجه جدی نیاز داریم.
معصومه فرشید مقدم با اشاره به وضعیت جمعیت در استان به خبرنگار خبرگزاری موج قم گفت: جمعیت استان بر اساس گزارش سازمان مدیریت و برنامه ریزی، در سال ١۴٠٢ یک میلیون و ۴۳۵ هزار نفر است و در سال گذشته جزء ۱۵ استانی بودیم که نرخ زاد و ولد جمعیت ایرانی در آن افزایش داشت.
مدیر گروه جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس علوم پزشکی قم با اشاره به برنامههای علوم پزشکی در حوزه جمعیت عنوان کرد: معاونت بهداشتی بعنوان دبیرخانه قرارگاه جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی و بعنوان خط مقدم ارایه خدمات سلامت متولی اجرای برنامههای متعددی در جهت جوانی جمعیت با مشارکت سایر معاونتهای دانشگاه و دستگاههای مرتبط است.
این مسئول ادامه داد: مرکز بهداشت با مدیریت و اجرای برنامههای متعددی در حوزه سلامت باروری میتواند بر افزایش جمعیت تاثیرگذار باشد.
شناسایی و مدیریت عوامل مخاطره آمیز زیست محیطی موثر بر سلامت باروری
وی، پیشگیری، تشخیص زودرس و درمان ناباروری، پیشگیری و مهار سقط خودبخودی و ممانعت از سقط عمدی جنین، آموزشهای هنگام ازدواج، مشاوره فرزندآوری، مراقبتهای باکیفیت در دوران پیش از بارداری، بارداری و پس از زایمان، آموزشهای ایجاد آمادگی برای زایمان طبیعی، آموزشهای تغذیه نوزادان با شیر مادر و حمایت از مادران شیرده را از جمله مهمترین اقدامات انجام شده برشمرد.
مدیر گروه جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس علوم پزشکی قم ادامه داد: مراقبتهای گروههای مختلف سنی، آموزش شیوه زندگی سالم برای ارتقای سلامت باروری در تمام ردههای سنی از دیگر اقدامات انجام شده است.
وی، شناسایی و مدیریت عوامل مخاطره آمیز زیست محیطی موثر بر سلامت باروری با مشارکت دستگاههای ذیربط و آموزش روشهای ارتقای سلامت باروری مبتنی بر علوم نوین و طب سنتی به گروههای هدف را از جمله برنامههای معاونت بهداشتی برشمرد.
تاکید بر اقدامات فرهنگی و پژوهشی درباره جمعیت در علوم پزشکی قم
این مسئول افزود: در سایر معاونتهای دانشگاه نیز بر حسب تکالیف محوله در قانون جوانی جمعیت اقداماتی نظیر تجهیز و سازماندهی مراکز درمان ناباروری، بهبود کیفیت و ارتقای خدمات در مراکز درمانی برای زایمان ایمن و ترویج زایمان طبیعی در جهت اجرای قانون و حفظ سلامت مادران انجام شده است
وی ادامه داد: همچنین ثبت اطلاعات داروی سقط جنین در سامانه تیتک به منظور نظارت بر توزیع و رصد دقیق زنجیره تامین داروهای موجد سقط در راستای اجرای ماده ۵۸ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت انجام میشود.
فرشید مقدم عنوان کرد: اقدامات فرهنگی و پژوهشی علمی در زمینه جوانی جمعیت هم از جمله فعالیتهای مهم دانشگاه علوم پزشکی است.
فاکتور سن دلیلی برای ممنوعیت بارداری نیست
وی درباره باورهای غلط و موانع موجود در حوزه جمعیت و فرزندآوری گفت: در زمینه فرزندآوری گزارهها و باورهای غلط در ذهن برخی از خانوادهها شکل گرفته، بهعنوان مثال برخی بر این باور اشتباه هستند که بارداری زیر ۱۸ سال و بالای ۳۵ سال خطرناک است و فرزندآوری در این سنین را کاملا محدود میکنند.
این کارشناس ادامه داد: با توجه به جدیدترین متون علمی در جهان، فاکتور سن، عاملی برای ممنوعیت بارداری نیست؛ در جامعه امروز که سن ازدواج افزایش یافته این باور غلط عملا حق مادری برای تعداد فرزند دلخواه را از بانوان ما سلب میکند.
وی افزود: میتوان با مراقبتهای مناسب پیش از بارداری و بارداری که البته در حوزه بهداشت رایگان است به بانوان کمک کنیم تا بتوانند بارداری خوشایند به تعداد دلخواه و مناسب (سه فرزند و بیشتر) را تجربه کنند و بدون هیچگونه نگرانی از احساس مادرانه خود لذت ببرند.
تک فرزندی تعامل اجتماعی موفق را در افراد کاهش میدهد
مدیر گروه جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس، تمایل به تک فرزندی را یکی دیگر از باورهای غلط برشمرد و گفت: بسیاری از خانوادهها تصمیم میگیرند فقط یک فرزند داشته باشند تا بتوانند راحتتر زندگی کنند یا بهترین رفاه را برای کودکشان تامین کنند؛ در حالی که در تمام مطالعات دنیا فرزندی که خواهر و برادر ندارد به لحاظ روحی و روانی، آسیبهای مختلف گریبانگیرش میشود.
وی ادامه داد: کودکی که مفهوم رقابت، شراکت و تعامل را در کنار خواهر و برادر یاد نگرفته و در آینده وارد اجتماع بزرگتری مانند مدرسه، دانشگاه یا کار و زندگی خانوادگی میشود، نمیتواند تعامل مناسب داشته باشد و در مواردی دچار سرخوردگی و شکست در روابط میشود.
ارسال نظر