رئیس کتابخانه حرم مطهر حضرت معصومه(س) خبر داد:
نگهداری ۱۸۷ هزار و ۳۶۹ جلد کتاب از جمله کتب خطی، سنگی و سربی در کتابخانه حرم مطهر
رئیس کتابخانه حرم مطهر حضرت معصومه(س) گفت: هم اینک ۱۸۷ هزار و ۳۶۹ جلد کتاب از جمله کتب خطی، سنگی و سربی در کتابخانه حرم مطهر نگهداری میشود.
، صادق فلاحپور روز پنجشنبه به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی در گفتوگویی با بیان اینکه پیشینه کتابخانه آستان مقدس حضرت معصومه(س) به نیمه دوم قرن سوم برمیگردد، افزود: در سال ۱۳۳۱ تولیت وقت با اهدای یکهزار و ۵۰۰ جلد از کتب خطی و چاپی، کتابخانه آستان مقدس را بهطور رسمی تاسیس کرد و بعد از آن منابع دیگری به آن اضافه شد.
وی با اشاره به منابع و خدمات کتابخانه آستان حضرت معصومه(س)، اضافه کرد: این کتابخانه از ۲ بخش برادران و خواهران و یک کتابخانه اقماری ویژه حرم مطهر (ویژه برادران و خواهران) تشکیل شدهاست.
فلاح پور ادامه داد: هر یک از بخشهای خواهران و برادران به تفکیک دارای تالار دانشجویی، دانشآموزی و محققین میباشد و مقاطع مختلف تحصیلی از جمله داوطلبان کنکور، افراد دارای کارنامه پایان تحصیلی سال یازدهم، دانشجویان کاردانی و کارشناسی و بالاتر،حوزویان سطح یک و بالاتر میتوانند از خدمات کتابخانه بهرهمند شوند.
وی با بیان اینکه ۱۸۷ هزار و ۳۶۹ جلد کتاب در کتابخانه حرم حضرت معصومه(س) نگهداری میشود، خاطرنشان کرد: ۵۷ هزار و ۶۰۷ جلد کتاب در قفسه باز خواهران، ۶۴ هزار و ۶۴۴ جلد کتاب در قفسه باز برادران، ۱۴ هزار کتاب در بخش امانی، یک هزار و ۶۸ جلد کتاب در بخش مرجع خواهران و یک هزار و ۱۵۱ جلد کتاب نیز در بخش مرجع برادران وجود دارد.
فلاح پور در ادامه با اشاره به وجود هشت نوع اثر در گنجینههای مختلف کتابخانه، ادامه داد: این گنجینهها شامل نسخ خطی، نفایس، چاپ سنگی سربی، منابع ویژه، کتب چاپی، منابع حضرت معصومه(س) و گنجینه قرآنهای چاپی است.
رئیس کتابخانه حرم حضرت معصومه(س) با بیان اینکه در گنجینه نسخ خطی بیش از ۲ هزار نسخه کتاب و قرآن خطی نگهداری میشود، گفت: قدیمیترین نسخه خطی به نام مجمعالبیان متعلق به ۵۸۵ هجری قمری است و قدیمیترین قرآن خطی با ترجمه فارسی بهصورت زیرنویس متعلق به ۸۹۲ هجری قمری است؛ اصل منبع در دسترس مراجعان قرار نمیگیرد و فقط دسترسی به فایل دیجیتال منابع این گنجینه امکانپذیر است.
فلاحپور افزود: گنجینه نفایس شامل یکهزار و ۳۳۶ کتاب نفیس و پوستر است؛ این آثار به علت نایاب بودن، نوع کاغذ و چاپ، قدمت، تصاویر، نقشهها و قطعات خوشنویسی دسترسی به اصل منبع از طریق درخواست از مخزن بسته برای عموم امکانپذیر است.
وی ادامه داد: گنجینه کتب چاپ سنگی، سربی بیش از ۳۰۰ جلد کتب سربی و ۳ هزار و ۸۰۰ جلد کتاب چاپ سنگی در این گنجینه گرد آمده که بعضی از نسخهها، بسیار کمیاب است؛ به همین دلیل در مخزن بسته نگهداری میشود.
فلاح پور خاطرنشان کرد: در گنجینه منابع ویژه بیش از ۲۱ هزار کتب چاپی قبل از انقلاب و ۹۰۸ جلد کتب "عطف زرد" نگهداری میشود.
به گفته رییس کتابخانه حرم مطهر حضرت معصومه(س)، گنجینه کتب چاپی نیز شامل بیش از ۱۳۰ هزار جلد میباشدکه بهصورت مخزن قفسه باز خواهران و برادران قابل دسترسی برای مراجعان حاضر در تالارها جهت امانت سالنی میباشد.
فلاح پور افزود: گنجینه منابع حضرت معصومه(س) شامل کتاب، مقاله، پایاننامه، سایر منابع چاپی فارسی و غیرفارسی، منابع صوتی و تصویری، نرمافزار، و منابع سهبعدی پیرامون شخصیت، سبک زندگی و سایر ابعاد زندگی آن حضرت و همچنین حرم شناسی، قم شناسی و موارد مربوط به این شهر مقدس و کریمه اهل بیت است.
وی اضافه کرد: گنجینه پیایندها شامل یک هزار و ۳۴۵ جلد آرشیو روزنامه و ۶ هزار و ۴۲۴ جلد آرشیو مجلات قبل از انقلاب از یکهزار و ۴۸۰ عنوان نشریه و ۲۰۴ عنوان روزنامه است.
فلاحپور ادامه داد: گنجینه قرآنهای چاپی نیز گنجینهای بینظیر و یا کمنظیر از مصاحف مطبوع که تصویری روشن از ابعاد مختلف سیر تحول و تطور مصاحف پس از ورود و رواج صنعت چاپ در سرزمینهای اسلامی به دست علاقهمندان و پژوهندگان میدهد؛ این گنجینه با بیش از ۲ هزار نسخه و به زبان ترجمه انگلیسی، فرانسوی، چینی، سواحیلی، آلمانی، روسی، ترکی استانبولی، ایغوری، اردو و سامرنو(فیلیپینی) جمعآوری و فهرستنویسی و اطلاعات کلیه قرآنها در نرمافزار کتابخانه وارد شدهاست.
وی افزود: قدیمیترین قرآن این گنجینه، قرآنی چاپ سربی متعلق به ۱۲۵۸هجری قمری(۱۲۲۰شمسی) است.
کتابخانه حرم حضرت معصومه(س) هر روز بهجز تعطیلات رسمی از ساعت ۰۸:۰۰ تا ۲۰:۰۰ شب فعال بوده و آماده ارائه خدمات به اعضا میباشد.
۲۴ آبانماه روز کتاب و کتابخوانی نامگذاری شده است.
ارسال نظر