گلستان در آستانه خشکسالی/ شالی قاتل اصلی ذخایر آبی شمال و شرق گلستان
بر اساس گزارش هواشناسی کشور، گلستان روز گذشته بیشترین افزایش دمای کشور را به خود اختصاص داد و قرار است از امروز دوباره دمای هوا کاهش یابد.
به گزارش خبرگزاری موج، طی این چند روز که گرما اکثر نقاط گلستان را تحت تاثیر قرار داده بود، رکورد مصرف انرژی برق برای دومین بار شکسته شد و گرما تا مرز ۴۷ درجه سانتیگراد برخی نقاط گلستان را تحت تاثیر قرار داد.
به نظر میرسد با وجود احتمال کاهش دما از اواخر امروز یکشنبه شرایط بهتری بر اوضاع جوی گلستان حکمفرما شود، هر چند با این وجود، اثرات مشکلات افزایش دما همچنان به قوت خود باقی است، تبعاتی همچون خشکسالی که در شرایط فعلی در اکثر مناطق گلستان جلوهنمایی کرده است.
گرمای دیروز نشان داد که باید مسوولان گلستانی راهکارهای بهتری را برای صرفهجویی انرژی برق مدنظر قرار دهند که البته یکی از این گزینهها میتواند تعطیلی ادارات باشد، موضوعی که در روز پنجشنبه هفته گذشته در شورای هماهنگی مدیریت بحران توسط معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار گلستان، وتو شد.
رضا مروتی در این جلسه با اشاره به شرایط جوی احتمالی و پیشنهاد برخی مدیران استان برای تعطیلی روز شنبه گفت: تعطیلی روز شنبه امکانپذیر نیست و شرایط به سمتی نرفته که بخواهیم شنبه را تعطیل کنیم.
وی تاکید کرد: با اطلاعرسانی به مردم و دستگاهها مدیریت بهینه مصرف برق با جدیت در دستور کار قرار گیرد.
البته به نظر میرسد که با وجود توصیههای جانشین مدیریت بحران استان گلستان، طی این بازه زمانی نه تنها از میزان مصرف انرژی کاسته نشد، بلکه بر اساس اعلام شرکت توزیع برق استان، به دلیل گرمای روز شنبه هفتم مردادماه گلستانیها با مصرف یک هزار و ۱۶۴ مگاوات ساعت برق، برای دومین بار در طول یک سال رکورد مصرف برق را زدند.
البته این تنها موضوعی نبود که ذهن معاون عمرانی استاندار گلستان را به خود معطوف کند، بلکه افزایش احتمال حریق در عرصههای منابع طبیعی نیز از دیگر دغدغههایی بود که در این جلسه بدان پرداخت.
مروتی با اشاره به موضوع آتشسوزی در استان تاکید کرد: هر زمانی که هوا گرم شود ما شاهد آتشسوزی در استان هستیم و با وجود آنکه وضعیت خوبی را در حوزه منابع طبیعی داریم اما باز هم باید با دقت و جدیت نسبت به این موضوع هوشیار باشیم.
*شکستن رکورد مصرف برق گلستان در شنبهای که تعطیل نشد/لزوم برخورد قضایی با شالیکاری بیرویه در گلستان
وی تصریح کرد: خواهش من این است در این زمانی که هوای گرم را در استان داریم تیمهای گشتی و کشیکهای منابع طبیعی و سازمان حفاظت محیط زیست کنترلهای دائمی را در دستور کار داشته باشند.
جانشین شورای هماهنگی مدیریت بحران گلستان تصریح کرد: پیشنهاد میشود از ظرفیتهای مردمی برای پایش منطقه در جنگلها و اراضی ملی استفاده کنیم تا شاهد کمترین حوادث به ویژه آتشسوزی باشیم.
پذیرش مسئولیت بیتوجهی به الگوی کشت و افراط در کشت شالی توسط مجموعه مدیران استان از دیگر موضوعاتی بوده که شدیدا توسط معاون امور عمرانی استاندار گلستان بدان پرداخته شد.
مروتی تاکید کرد: این موضوع در استان باید کنترل شود زیرا کشت شالی به حاشیه جادهها رسیده و حتما باید برخورد قضایی با این افراد صورت گیرد و نمیشود که منابع آب زیرزمینی با زحمت مدیریت میشود و کشاورزان برای کشت شالی مصرف کنند.
به گفته وی: هیچ سالی وضعیت استان به این شکل نبوده و این نشان از کوتاهی و کمتوجهی ما بوده و مسوولان دستگاهها افراد متخلف را معرفی کنند تا برخورد قضایی با آنها انجام شود.
در چنین اوضاعی که شرایط دمایی گلستان را به شدت تحت تاثیر خود قرار داده است، اوضاع برق گلستان تاکنون مدیریت شده اما با توجه به پیشبینیها از هفته آینده دوباره این استان شمالی افزایش دما را تجربه خواهند کرد که همین موضوع تدابیری چون کاهش ساعت اداری کارکنان دولت یا تعطیلی ادارات را پررنگتر میسازد.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق گلستان نیز با توجه به گرمای پیش رو، از هم استانی ها خواست؛ با مدیریت مصرف برق، از قطعی آن جلوگیری کنند.
علی اکبر نصیری در گفتوگو با خبرنگار فارس در گرگان اظهار کرد: استفاده متناوب از پنکه و وسایل سرمایشی پرمصرف مانند کولر، اسپلیت و همینطور عدم استفاده از لوازم برقی پرمصرف غیرضروری همچون ماشینهای لباسشویی و ظرفشویی، اتو، جارو و سماور برقی از ساعت ۱۳ تا ۱۷ در کاهش مصرف برق موثر است.
مدیر کل هواشناسی استان گلستان از کاهش میانگین بارندگی این استان به میزان ۶۸ درصد نسبت به سال گذشته و دوره آماری در تیر ماه سال جاری خبر داد.
*افزایش دمای بیسابقه تیرماه در گلستان/کاهش ۶۸ درصدی بارش در گلستان
نوربخش داداشی تنکابنی در گفتوگو با خبرنگاران استان، در تحلیلی از شرایط آب و هوایی تیر ماه گلستان گفت: میانگین مجموع بارش ایستگاههای سینوپتیک این استان شمالی در تیر ماه سال جاری ۷.۴ میلیمتر به ثبت رسیده که نسبت به دوره آماری و سال قبل ۶۸ درصد کاهش یافته که بیشترین کاهش نسبت به دوره آماری به میزان ۹۱ در صد در بندرگز روی داده است.
وی اضافه کرد: میانگین دمای ایستگاههای سینوپتیک استان گلستان در تیر ۱۳۹۶ برابر با ۲۸.۹ درجه سانتیگراد است که به نسبت سال قبل بدون تغییر و نسبت به دوره آماری ۰.۴ درجه افزایش یافته است.
داداشی تنکابنی یادآور شد: بیشترین دمای ثبت شده در این ماه مربوط به گنبدکاوس به میزان ۴۶ و در کلاله ۴۵.۸ درجه سانتیگراد است که نسبت به ادوار گذشته وقوع این دماهای حداکثری روزانه در تیر ماه بیسابقه بوده است.
داداشی تنکابنی در خصوص تحلیل رطوبت، تبخیر و ساعات آفتابی تیر ماه نیز یادآور شد: میانگین رطوبت نسبی ایستگاه های سینوپتیک استان گلستان در تیرماه ۱۳۹۶ برابر ۵۸.۲ درصد است که چهار درصد نسبت به دوره آماری و سه درصد نسبت به سال قبل کاهش داشته است، بنابراین تغییرات آن در حد نرمال بوده است.
بیشترین کاهش مربوط به مراوه تپه و هاشم آباد گرگان می باشد که به ترتیب نسبت به دوره آماری ۸.۹ و ۷.۸ درصد کاهش داشته است. حداقل مطلق رطوبت گزارش شده در ایستگاههای استان به میزان ۹ درصد بوده که در مراوه تپه و کلاله رخ داده است.
عضو شورای هماهنگی مدیریت بحران استان گلستان، میانگین مجموع تبخیر در ایستگاههای سینوپتیک استان در تیر ماه ۹۶ را ۲۶۳.۶ میلیمتر اعلام و تصریح کرد: این میزان نسبت به دوره آماری ۱۱ درصد و نسبت به سال ۱۰ درصد افزایش داشته است.
داداشی تنکابنی افزود : بیشترین افزایش مربوط به علیآبادکتول و گنبدکاووس بوده است که به ترتیب ۴۶.۳ و ۲۳.۵ درصد نسبت به دوره آماری افزایش داشته و در«اینچه برون» و فرودگاه کاهش تبخیر رخ داده است.
وی در خصوص ساعت آفتابی گفت: میانگین مجموع ساعت آفتابی در ایستگاههای سینوپتیک استان در تیر ۱۳۹۶ برابر با ۲۹۸ ساعت بوده که نسبت به دوره آماری ۱۸.۲ درصد و نسبت به سال قبل ۶.۱ درصدافزایش داشته است.
بیشترین افزایش مربوط به علیآبادکتول و بندرگز بوده که به ترتیب ۳۶.۱ و ۳۰.۵ درصد نسبت به دوره آماری افزایش داشته است.
*لزوم توجه به گرما در قبوض برق گلستانیها/ گلستان تشنه توجه مسئولان کشوری است
از برآیند آنچه بیان شد، میتوان دریافت که گلستان با افزایش دمای بیسابقهای به نسبت سالهای گذشته روبهرو است و با این وجود فقدان نظارت و عملکرد مناسب دستگاههای استانی بر بغرنجتر شدن این مشکل افزودهاند.
متولی مبحث خشکسالی در چنین شرایطی کشاورزان گلستانی را به ویژه در شمال و شرق گلستان رها کرده و شالیکاری به عنوان پرمصرفترین محصول آبی به شکل غیرقابل وصفی افزایش یافته و منابع آبی در این مناطق آینده بدی را برای ذخایر آن ترسیم میکند.
محاسبه مصرف برق در استان گلستان هنوز به عنوان مناطق گرمسیر محسوب نمیشود که همین موضوع بیشتر مردم عموما کشاورز منطقه را که از اقتصاد چندان قوی برخوردار نیستند، دچار مشکل میسازد که در این زمینه نیز باید تمهیداتی مناسب توسط مسوولان گلستانی اتخاذ شود.
گرما نه تنها منابع آبی بلکه منابع طبیعی گلستان را نیز تحت تاثیر خود قرار میدهد که همین موضوع ایجاب میکند، مسوولان استان به دنبال تقویت دستگاههای متولی این بخش باشند و با اعتباری مناسب این بخش مهم و حیاتی استان را تقویت کنند تا در حریقهای احتمالی تنها نظارهگر خاکستر شدن طبیعت زیبای چند هزار ساله این منطقه نباشیم.
همه این موضوعات در گرو توجه و دلسوزی مسوولان گلستانی است تا با مداومت پیگیری خود کشور را قانع کنند که گلستان نیازمند توجه بیشتری است، استانی که در اکثر شاخصههای توسعه به واسطه کاستیها و برخی مدیریتهای ناکارآمد حرفی برای گفتن ندارد.
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و در محتوای آن هیچ نظری ندارد.
ارسال نظر