English

افزایش ضریب بازیافت از میادین نفتی مناطق نفت خیزجنوب

مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب گفت: بر اساس برآوردهای صورت‌گرفته، ضریب برداشت فعلی مناطق نفت‌خیز جنوب بین ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش خواهد یافت.

 افزایش ضریب بازیافت از میادین نفتی  مناطق نفت خیزجنوب

به گزارش خبرگزاری موج خوزستان، بیژن عالی‌پور با بیان این‌که ۱۸ مخزن از ۶۶ مخزن نفتی موجود در مناطق نفت‌خیز جنوب در نیمه دوم عمرشان قرار دارند، گفت: این ۶۶ مخزن فعال دارای ۲۳۰ میلیارد بشکه حجم نفت در جاست که ۶۷ درصد حجم نفت ایران را شامل می‌شود. بهترین روش ازدیاد برداشت کربناته در میدان‌های مناطق نفتخیز جنوب تزریق گاز است که هم اکنون در ۵۰ درصد مخازن موجود، این عملیات انجام می‌شود. 
  
وی با بیان این‌که تقسیم‌بندی مخازن برای انتخاب روش‌های ازدیاد برداشت بر اساس نفت درجای آن‌ها صورت می‌گیرد، افزود: روش ترزیق گاز به میدان‌های مناطق نفت‌خیز از دو سال قبل از انقلاب شروع شده و در حال حاضر گاز به ۱۴ میدان گاز تزریق می‌شود. روش‌های ازدیاد برداشت متناسب با مشکلات میدان‌ها و خصوصیات سنگ و سیال مخازن انتخاب می‌شوند. عمده مخازن فعلی از جنس کربناته فرکچردار هستند که قبل و بعد از انقلاب شرکت‌های داخلی و خارجی بهترین روش ازدیاد برداشت از این میدان‌ها را تزریق گاز تشخیص داده‌اند. تاکنون با تزریق گاز حدود ۲۵ درصد ذخایر اولیه و هشت درصد نرخ ضریب بازیافت افزایش پیدا کرده است. 
  
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب افزود: تزریق گاز به مخازن دارای کربناته و نفت دوست پیشنهاد نمی‌شود و از آنجایی که مخازن موجود، نفت دوست هستند، اخیرا در مراکز تحقیقاتی روش تزریق آب تغییر یافته مانند آب هوشمند و کربناته در حال بررسی است و در صورتی که نتایج بررسی مثبت باشد به سمت اجرایی شدن آن‌ها گام بر می‌داریم. 
  
عالی پور با بیان این‌که نفت درجای شرکت ملی مناطق مناطق نفت‌خیز جنوب بالغ بر ۳۳۴ میلیارد بشکه است، اظهار کرد: برای استحصال ۱۸۰ میلیارد بشکه از ۳۳۴ میلیارد بشکه تزریق گاز انجام شده است؛۸۶ میلیارد بشکه از نفت درجای مناطق نفتخیز جنوب به نفت میدان‌های بنگستان تعلق دارد که از ضریب بازیافت پایینی برخوردار هستند و ازدیاد برداشت از آن‌ها نیازمند بکارگیری روش‌های دیگری است. همچنین ۵۰ میلیارد بشکه از نفت درجای مناطق نفتخیز جنوب از میدان‌های اهواز، منصوری و شادگان حاصل خواهد شد که به دلیل وجود آبده طبیعی، به این میدان‌ها آب تزریق می‌شود. با توجه به این‌که سنگ مخزن این میدان‌ها ماسه‌ای است، ضریب بازیافت آن‌ها بیش از ۵۵ درصد است که بیش از اجرای پروژه‌های EOR در دنیا است. بر اساس برآوردهای صورت گرفته چنانچه ۶۶ مخزن موجود وارد مدار شده و همه پروژه‌های افزایش بازیافت نیز اجرا شود ضریب برداشت فعلی مناطق نفتخیز جنوب بین ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش خواهد یافت. 
  
وی با اشاره به آخرین مطالعاتی که در اداره ارزیابی مخازن انجام شده است، گفت: بر اساس این مطالعات طی سه سال گذشته حجم ذخایر مناطق با افزایش ۲.۵ میلیارد بشکه‌ای از حدود ۹۳.۵ میلیارد بشکه به ۹۶ میلیارد بشکه رسیده است. با بازنگری در PGSR‌ (توان تولید مخازن) توان تولید میدان‌ها نیز حدود ۵۰۰ هزار بشکه افزایش یافته است که این افزایش تولید مستلزم تأمین تأسیسات و الزامات آن است. انجام ۴۳ مطالعه شامل انواع مطالعات شبیه‌سازی و مهندسی مخازن بوده که نتیجه بارز آن ضمن مدیریت بهتر میدان، افزایش ۲.۵ میلیارد بشکه‌ای نفت درجا بوده است. 
  
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب با بیان این‌که مهم‌ترین چالش موجود در افزایش ضریب بازیافت مخازن مناطق نفت‌خیز جنوب، مخازن بنگستانی هستند که این مناطق حدود یک چهارم نفت درجا را به خود اختصاص داده‌اند، تصریح کرد: بر این اساس کارشناسان این شرکت در حال اجرای پروژه‌های تحقیقاتی برای به دست ‌آوردن فرمولی مناسب به منظور ازدیاد برداشت هستند. برنامه توسعه‌ هر میدان بر حسب چالش آن‌ها تدوین شده است. به عنوان مثال برخی از میدان‌ها به حفاری چاه نیاز دارند و برخی دیگر نیازمند سیستم‌های  فرازآوری و یا نصب تلمبه در چاه هستند و برحسب مشکلات و امکاناتی که وجود دارد اولویت‌بندی می‌شوند. با نصب هر تلمبه بر روی چاه، سه تا چهار درصد به ضریب بازیافت میدان‌ها اضافه می‌شود. برای مثال در میدان اهواز بدون استفاده از تلمبه‌ها ضریب بازیافت ۶.۵ درصد است که با نصب آن‌ها به حدود ۱۰ درصد می‌رسد.

 

عضویت در کانال تلگرامی خبرگزاری موج
آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه