حجتالاسلام والمسلمین مریجی:
محدودیتهای فرهنگی از پیشرفت علم جلوگیری میکند/ نگاه کمینگری از آسیبهای پژوهش است
معاون آموزش دفتر تبلیغات اسلامی محدودیتهای فرهنگی یکی از موانعی است که از پیشرفت علم در جامعه جلوگیری میکند چراکه جامعه از محقق انتظار دارد با مشروعات مخالفت نکند گاهی این مخالفت جرم دینی و اخلاقی شمرده میشود به همین علت گاهی افراد اهل علم و دارای جایگاه هم نمیتوانند سخن بگویند.
به گزارش خبرگزاری موج قم، حجتالاسلام والمسلمین شمسالله مریجی ظهر امروز در آیین اختتامیه پنجمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناوری دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم که در مرکز همایشهای غدیر برگزار شد، به آسیبشناسی اجتماعی و جامعه شناختی حوزه پژوهش پرداخت و اظهار کرد: هزینه مقابله با آسیب اجتماعی استفاده از مواد مخدر، سه هزار برابر هزینه پژوهش در کشور است درحالیکه این آسیبها به نبود فعالیتها و عملکردهای ریشهای باز میگردد.
وی اضافه کرد: تسهیلاتی که به دانشجویان دکتری علوم انسانی داده میشود یک پنجم تسهیلاتی است که به دانشجویان دکتری رشتههای غیر علوم انسانی داده میشود.
رئیس دانشگاه باقرالعلوم(ع) خاطرنشان کرد: در فضای علوم انسانی، تفاوت میان علوم انسانی اسلامی و غیر اسلامی وجود دارد و در علوم انسانی اسلامی نیز بازهم موضوع حوزه و غیر حوزه مطرح است.
وی نخستین آسیب جامعهشناسی حوزه پژوهش را حرفهای شدن پژوهش دانست و عنوان کرد: با سازمانی شدن پژوهش، پژوهشگر در نظام پژوهش قرار میگیرد به همین علت مسئله به او داده میشود و پاسخ مورد نظر از او خواسته میشود.
حجتالاسلام والمسلمین مریجی با بیان اینکه اجتماع علمی یکی از آسیبهای پژوهش است، گفت: از زمانی که کار حرفهای شده است دیگر پژوهشهای قوی دیده نمیشود، اگر کتابهای سال را بررسی کنیم این سئوال برای ما مطرح میشود که آیا این کتابها، ارزش کتاب سال بودن را دارد؟.
وی نداشتن امنیت شغلی برای پژوهشگران را از جمله آسیبهای حوزه پژوهش برشمرد و افزود: اشتغالات متعدد پژوهشکر به یک مشکل جدی تبدیل شده است چراکه یک پژوهشگر نمیتواند همزمان در چندین حوزه کاری پژوهش کند و قلم بزند.
حجتالاسلام والمسلمین مریجی با اشاره به اینکه سطحینگری در تحقیق دیگر آسیب حوزه پژوهش است، تصریح کرد: این سطحینگری موجب میشود که مباحث پژوهشی از عمق لازم برخودار نباشد.
وی یادآور شد: محدودیتهای فرهنگی یکی از موانعی است که از پیشرفت علم در جامعه جلوگیری میکند چراکه جامعه از محقق انتظار دارد با مشروعات مخالفت نکند گاهی این مخالفت جرم دینی و اخلاقی شمرده میشود به همین علت گاهی افراد اهل علم و دارای جایگاه هم نمیتوانند سخن بگویند.
معاون آموزش دفتر تبلیغات اسلامی اضافه کرد: بیشتر آنچه که اکنون اتفاق میافتد اجتهاد نیست بلکه تقریر از مباحث گذشته است و یکی آسیبها در این عرصه محدودیتهای فرهنگی است که اجازه نمیدهد اجتهاد به معنای واقعی رقم زده شود.
وی نگاه کمینگری را یکی از ابزارهای اندازهگیری در حوزههای پژوهش و آموزش دانست و گفت: وجود این نگاه گاهی منجر میشود که نتوانیم به کار و هدف مطلوب برسیم.
حجتالاسلام والمسلمین مریجی خاطرنشان کرد: یکی از آسیبهای جدی حوزه پژوهش این است که امتداد اجتماعی ندارد چراکه اگر پژوهشها دارای امتداد اجتماعی بود و تاثیرگذاری آن را در جامعه مشاهده میکردیم بسیاری از مشکلات و آسیبهای جامعه تاکنون رفع شده بود.
ارسال نظر