موج گزارش می دهد؛
محدودیتهای کرونایی همچنان فاقد پیوستهای اقتصادی و حمایتی است/دردهای معیشتی، التیامی اثربخش میخواهد
در حالی که کرونا، همچنان در سطح کشور و همانند بسیاری از کشورهای جهان، قربانی میگیرد، نگاه تک بعدی به برخی از طرحهای کرونایی و محدودیتها وضعیت خوبی را در قطع زنجیره انتقال ترسیم نمیکند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج قم، در شرایطی که تعداد زیادی از مردم، به دلیل گرفتاریهای ناشی از آسیبهای کرونا بیش از ۹ ماه با انبوهی از مشکلات اقتصادی و معیشتی مواجه هستند و روزنه امیدی را برای رهایی از این شرایط نفسگیر اقتصادی نمیبینند، طرحها و محدودیتهای کرونایی، گره کورتری به وضعیت معاش آنها میزند.
هر چند در این مدت همدلیهای زیادی در مواسات مومنانه و پویشهای مختلف در دستگیری از آسیبدیدگان توانست بخشی از مشکلات اقتصادی را رفع کند، اما دردهای معیشتی، التیامی اثربخش میخواهد.
از طرفی بیمبالاتی عده زیادی از شهروندان در بیتوجهی به رعایت پروتکلهای بهداشتی، موجب افزایش مبتلایان و فوتیها شد و به محدودیتها شدت بخشید، به طوری که بسیاری از اصناف و مشاغل در گروه ۲ و ۳و ۴ باید تعطیل شوند و علیرغم مشکلات اقتصادی و هزینههای تحمیلی در کسب و کار، نسبت به رعایت محدودیتها اهتمام ورزند.
به نظر میرسد در کنترل این ویروس بیرحم و تامین معیشت اقشار ضعیف، باید فراتر از این گام برداشت و حمایتهایی را ضمیمه طرحهای کرونایی کرد که لطمه کمتری متوجه افراد ضعیف شود، در صورتی که محدودیتهای کرونایی همچنان فاقد پیوستهای اقتصادی و حمایتی است.
شرایط نامساعد اقتصادی و وعدههایی که عملیاتی نمیشود، نمیتواند بسیاری از شهروندان را در قرنطینه نگاه دارد و باید منطقیتر مشکلات را بررسی کرد، در چند ماه نخست از شیوع کرونا، همتی وصفناپذیر میان دستگاه های مختلف برای حمایت از اقشار ضعیف دیده میشد و حتی افرادی که به واسطه شیوع کرونا، دچار مشکلات مالی و چکهای برگشتی میشدند از حمایت بیشتری برخوردار بودند و فرصتهای خوبی چه در پرداخت وام و یا معوقات دیده میشد.
امروز هم همان شرایط در سطح استان و کشور حاکم است و چه بسا مردم در گیر و دار موجهای پیدرپی کرونایی، لطمههای بیشتری متحمل شدند و باید از همه سازوکارهای اجرایی برای برون رفت از این شرایط استفاده کرد و خیالی آسوده برای اصناف و مشاغل مختلف و اقشار آسیبپذیر فراهم کرد.
به گفته سیامک محبی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم در حال حاضر ۷۶ درصد از مردم قم از ماسک در سطح شهر استفاده میکنند و هر چند در روزهای اخیر کاهش مرگ و میر در قم به ثبت رسیده اما به دلیل شاخص های بستری و فوتی کرونایی در نسبت جمعیت استان، همچنان در وضعیت قرمز قرار داریم.
وی در این باره اظهار داشت: بازگشت به وضعیت مناسب، مستلزم همراهی شهروندان با اجرای طرحهای کرونایی است و باید شهروندان تمامی محدودیتها و شیوهنامهها را جدی بگیرند.
محبی عنوان کرد: اگر چه در هفته اخیر شاهد افزایش میزان ماسک زدن شهروندان در قم بودهایم اما باید تمامی دستورالعملها و محدودیتها در کنار هم اعمال شود و دستگاه های اجرایی نیز همراهی لازم را در عملیاتی شدن طرحها داشته باشند.
بدون شک یکی از شاخصهای مهم همراهی مسئولان، علاوه بر نظارت شدید بر رعایت این پروتکلها، توجه به رفع مشکلات و آسیبهای ناشی از کروناست تا بتوان به سلامت از این مقطع حساس عبور کرد، در این راستا با وجود قولهای مساعدی که مسئولان در جهت پیگیری مشکلات و دغدغههای اقتصادی و معیشتی در سطح کلان دارند، اما بسیاری از اصناف و مشاغل بر این باورند که حمایتها تنها در قالب تسهیلاتی است که آن هم به دلیل شرایط سختگیرانه در ضمانتهای بانکی، پشتوانهای برای ضرر و زیانهای مالی، اجارهبهای بالا و تعدیل نیرو و چکهای برگشتی به شمار نمیرود.
سیدموسی حسینی کاشانی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی قم نیز در گفتگو با خبرنگار موج با تاکید بر اهمیت جایگاه مشارکت مردم در کاهش آمار ابتلا به کرونا بیان کرد: رسانههای قم جایگاه بسیار مهمی در اطلاعرسانی و آگاهی بخشی به اقشار مختلف هستند و از سوی دیگر نقش مهمی در پیگیری مشکلات و دغدغههای شهروندان در این شرایط کرونایی دارند.
وی عنوان کرد: کرونا بسیاری از اصحاب هنر، رسانه و فرهنگ را متضرر کرد و تعطیلیها و محدودیتها موجب زیان مالی زیادی به زیرمجموعههای هنری و فرهنگی و رسانهای شد، اما باید در این شرایط برای یک هدف مشترک یعنی قطع زنجیره کرونا، قدم برداریم و در قالب تولید محتوا و برنامههای فرهنگی و تولیدات هنری و استفاده از ظرفیت فضای مجازی به ارتقای سطح آگاهی و مقابله با کرونا بپردازیم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی قم بیان کرد: در طرح مواسات و همدلی، شاهد فعالیت و حضور اثربخش گروههای جهادی و قرارگاههای مردمی و حضور خیرین بودهایم و انتظار میرود اصحاب رسانه و هنر و فرهنگ در گسترش مواسات و همدلی و فرهنگ احسان و بخشش و ایثار پا به میدان بگذارند تا در کنار رعایت دستورالمعلهای بهداشتی، پشتوانههای حمایتی خوبی اتفاق بیفتد و سختیها و دشواریهای کمتری متوجه اقشار ضعیف و آسیبدیده باشد.
بیژن سلیمانپور معاون سیاسی، امنیتی استاندار قم نیز در گفتگو با خبرنگار موج عنوان کرد: در جهت کاهش ابتلای به ویروس کرونا، نیازمند عزم جدی در رعایت محدودیتهای اعمال شده هستیم و باید خطرات و آسیبهای این ویروس را باور کنیم و در جهت حفظ جان عزیزان خود هر یک مشارکت اجتماعی لازم را در اجرای محدودیتها داشته باشیم.
وی تصریح کرد: رویکرد مهم این طرح سیاست ایجابی است و نمیتوان تنها به صورت قهری اهداف را پیش برد و باید سطح مشارکت مردم با اطلاعرسانی و آگاهی افزایش یابد.
سلیمانپور بیان کرد: همه میدانیم که کرونا، آسیبهای جبرانناپذیری را به مشاغل مختلف وارد کرد و در این مدت نیز با طرحهای مختلفی چون مواسات و همدلی و همراهی خیرین، سعی شد بخشی از نیازهای اقشار آسیب دیده رفع شود، اما باید از اصنافی و مشاغلی که به دلیل محدودیتها دچار زیان مالی شدهاند حمایت شود و در این باره در سطح کلان در حال پیگیری هستیم و استاندار قول مساعدی در مورد ارائه گزارش آسیبهای اقتصادی در قم دادهاند.
به نظر میرسد باید در یک آسیبشناسی دقیق، علت عدم کارآمدی برخی از طرحهای محدودیت کرونایی احصاء شود تا با استفاده از روشهای علمیتر و اثربخش تر بتوان مانع از تکرار تجربیات ناموفق شد، البته علیرغم لطمهها و خساراتی که به واسطه شیوع کرونا متحمل شدیم، برخی از تهدیدات با درایت و دوراندیشی به فرصت تبدیل شد و دستاوردهای خوبی در حوزههای مختلف به ویژه آموزش و خدمترسانی به صورت غیرحضوری و مجازی به دست آمد.
همایون یزدان پناه رئیس ستاد شهر هوشمند شهرداری قم درباره ضرورت سرمایهگذاری جدی فرهنگی در مسیر پیشبرد اقتصاد هوشمند در شرایط کرونایی بیان کرد: به واسطه شیوع کرونا و محدودیتها، بسیاری از اصناف و مشاغل دچار رکود اقتصادی شدند، امروز در این شرایط، فرصت مناسبی برای استفاده از ظرفیتهای الکترونیک و هوشمند در ارائه کالا و خدمات فراهم شده است و باید با ارائه آموزشهای لازم بتوان بستر خوبی در تحقق اقتصاد هوشمند فراهم آورد.
وی عنوان کرد: اقتصاد هوشمند یکی از نیازهای مهم و از زیرمجموعههای اقتصاد دیجیتالی است که منجر به افزایش تبادلات الکترونیکی مالی، افزایش کسب و کارهای جدید و ایجاد منابع جدید مالی برای مردم و دولت میشود و باید آن را بیش از گذشته جدی گرفت و مردم را با چنین اقتصاد راهبردی آشنا کرد.
در میان دیدگاه های مختلف مسئولان در جهت رهایی از آسیبهای کرونا و اهمیت مشارکت شهروندان در تحقق اهداف مقابله با ویروس کرونا به سراغ چند تن از کسبه و شهروندان در مورد محدودیتهای کرونایی در این ایام رفتیم و جویای نظرات آنان شدیم.
آقای چراغی یکی از کسبه قم در این گفتگو با اشاره به اینکه مشارکت مردم و شهروندان در طرحهایی کرونایی نباید یک جانبه باشد گفت: متاسفانه از اواخر سال گذشته به شدت دچار مشکلات اقتصادی شدم و حتی برای پرداخت اجازه مجبور به صدور چکهای سه ماهه شدم که یک مورد آن در تیرماه پاس نشد و اگر گذشت صاحب ملک نبود، چک برگشت خورده بود.
وی گفت: من به دلیل مشکلات جسمی ناشی از سال ها کار در تاکسی تلفنی مجبور به فروش خودرو و راهاندازی یک مغازه شدم، اما با آمدن کرونا هر روز متضررتر از قبل شدهام و نه تنها سودی عاید من نشد بلکه مقروض و گرفتارتر شدهام.
وی عنوان کرد: با توجه به زیان مالی از طریق صنف اعلام شد که میتوانیم از تسهیلات استفاده کنیم که مشکلات جدی در پیدا کردن ضامن یک طرف، بدهکار شدن به واسطه پرداخت اقساط وام هم از سوی دیگر، بار مضاعفی بر مشکلات ما وارد میکند.
آقای ثنایی یکی از شهروندان قمی نیز گفت: وقتی مردم به دلیل بلایای طبیعی دچار خسارات جدی میشوند، دولت و خیرین و همه به میدان میآیند تا بلکه حداقل نیازهای زندگی و سرپناهی برای آسیبدیده فراهم شود، کرونا یک بلا و مصیبت بزرگی است که از طرفی مردم هنوز آن را باور نکردهاند و هر روز شاهد افزایش ابتلا میشویم و از طرفی مسئولان نیز شدت و گستردگی این بلای خانمانسوز را باور ندارند و در کنار طرحهای خود، فکری به حال اقشار ضعیف نمیکنند.
وی تصریح کرد: البته مردم هم باید به خودشان رحم کنند و چه در رعایت بهداشت برای جلوگیری از گسترش بیماری و چه در دستگیری و کمک به یکدیگر باید پیشقدم باشند، صاحبخانهای که میداند اوج بدبختی مردم در این شرایط چه میزان است وقتی ۳۰ تا ۴۰ درصد کرایه را افزایش میدهد و یا کاسبی که وضعیت از وضعیت خانوادهها با خبر است و گرانفروشی و احتکار میکند یعنی نهایت بیانصافی را روا داشتهاند.
این شهروند خاطرنشان کرد: باید همان طور که چارچوبهای قانونی را برای محدود کردن تردد و فعالیت کسبه و مردم در نظر میگیرند، گشایشهای اقتصادی را نیز فراهم کنند، گاهی نداری و شرمندگی برای نانآوران و سرپرستان خانوار از کرونا بدتر است، نگذاریم در این وضعیت .کسی به دلیل گرفتاری مالی، مایوس و شرمنده باشد.
والیزاده دیگر از شهروندان نیز اظهار داشت: خانهنشین شدن با درآمد اندک و ناچیز بسیار سخت است و تعطیلیهای اجباری، معیشت و زندگی را سختتر میکند، حداقل انتظار داریم دولت و مجلس و مسئولان طرحهایی را در کنار این محدودیتها در نظر بگیرند دغدغهها در حد مقابله با کرونا باشد و لطمه و آسیب دیگری، آرامش مردم را برهم نزند و بتوانیم در کنار هم، این روزها را سپری کنیم.
محدودیتهایی که از ابتدای آذر در وضعیت قرمز و نارنجی و زرد استانها اعمال میشود وقتی میتواند به موفقیت برسد، که مسئولان همه جوانب را در کنار هم در نظر بگیرند و تکبعدی این طرحها و مصوبات و ابلاغیهها را دنبال نکنند، در این صورت قطعا سطح همدلی و مشارکتها نیز افزایش مییابد و مردم نیز خود را در اجرای بهتر این طرحها سهیم میدانند.
ارسال نظر