پرداخت تسهیلات بهسازی هفت میلیارد ریالی به اتوبوس داران
معاون حمل و نقل سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای بیان کرد: اولویت نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی جاده ای در کشور بر اساس سن متوسط است و در بخش بار تقریباً همه حمل و نقل کالا در داخل کشور توسط کامیونها صورت می گیرد.
به گزارش خبرگزاری موج خراسان رضوی، حمیدرضا شهرکی ثانوی معاون حمل و نقل سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای در خبری اعلام کرد: برای بهسازی ناوگان مسافربری عمومی هفت میلیارد ریال تسهیلات با سود ۱۱درصد در اختیار مالکان این ناوگان قرار می گیرد.
شهرکی ثانوی در ادامه این خبر اضافه کرد: این تسهیلات از محل تبصره ۱۸ قانون بودجه است و برای بهسازی و برای بهسازی مینی بوس حدود ۲ میلیارد ریال خواهد بود.
معاون حمل و نقل سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای ادامه داد: این آماده سازی و اورهال نمودن برای ناوگان اتوبوسی در قالب تعمیر اساسی موتور و تعمیر و بهسازی اتاق و صندلی ها کاملاً کافی است و اتوبوس داران میتوانند از این تسهیلات به خوبی برای بهسازی و تعمیر ناوگان خود استفاده کنند.
وی همچنین افزود: متوسط عمر اتوبوس برون شهری ۱۲، ناوگان سواری کرایه ۱۱ و مینی بوس ۲۵ سال است که این سن برای ناوگان مینی بوس کشور فاجعه است و متوسط سن ناوگان باری در کشور۲۰ سال است.
شهرکی متذکر شد: اولویت نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی جاده ای در کشور بر اساس همین سن متوسط است و از طرفی در بخش بار تقریباً همه حمل و نقل کالا در داخل کشور توسط کامیونها صورت می گیرد.
معاون حمل و نقل سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای گفت: انعطاف پذیری حمل و نقل جاده ای و ارائه خدمات درب تا درب مزیت ویژه ای برای حمل و نقل عمومی جاده ای است و توجه به موضوع حمل و نقل ترکیبی و حضور شرکتهای حمل و نقل مسافر در ایستگاههای قطار و فرودگاهها و نیز استقرار در پایانه های غیر متمرکز حمل مسافر شهری را خواستار شد.
شهرکی در خاتمه اظهار کرد: سپهتن (سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان) فقط برای کنترل و نظارت نیست بلکه باید دیتای تولیدی به سمت خدمت دهی به همراهان مسافر، مسافران، مالکان و رانندگان مورد استفاده قرار گیرد.
ارسال نظر