English

آمار بالای جان باختگان سرنشینان عقب خودرو به دلیل نبستن کمربند ایمنی

بر اساس مطالعات انجام شده سه پنجم تصادفات جاده‌ای به دلیل عوامل رفتاری است، همچنین در میان شاخص‌های توسعه‌ ایمنی راه، رفتار کاربران قلب توسعه ایمنی راه به شمار می‌رود و استفاده از کمربند ایمنی مهم‌ترین رفتار محافظتی در رانندگی است.

آمار بالای جان باختگان سرنشینان عقب خودرو به دلیل نبستن کمربند ایمنی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج اصفهان، یکی از قوانین راهنمایی و رانندگی که همچنان خیلی از اتومبیل ها رعایت نمی کنند بستن کمربند ایمنی برای سرنشینان عقب خودرو ها است. براساس قانون، بستن کمربند ایمنی برای تمامی سرنشینان حتی سرنشینان عقب الزامی است، این در حالی بوده که همچنان خیلی از رانندگان و سرنشینان به این موضوع اعتنایی ندارند و گاهاً از طرف پلیس راهنمایی و رانندگی مورد جریمه قرار می گیرند .

کمربند ایمنی ناجی رانندگان و سرنشینان خودرو

نتایج یک تحقیق دانشگاهی نشان می دهد مرگ‌ و‌ میر‌های ناشی از حوادث ترافیکی در کل جهان به‌ طور متوسط 19 در 100 هزار نفر جمعیت است، این میزان در منطقه اروپا 17.4 و در منطقه مدیترانه شرقی 26.4 بوده در حالی که میزان قربانیان جاده‌ای در ایران 39 در 100 هزار نفر است.

طبق مطالعات انجام شده سه پنجم تصادفات جاده‌ای به دلیل عوامل رفتاری است، همچنین در میان شاخص‌های توسعه‌ ایمنی راه، رفتار کاربران قلب توسعه ایمنی راه به شمار می‌رود و استفاده از کمربند ایمنی مهم‌ترین رفتار محافظتی در رانندگی است. بر همین اساس، سازمان بهداشت جهانی در طبقه‌بندی عوامل خطر اصلی حمل‌ و نقل جاده‌ای، بستن کمربند ایمنی را از عوامل اصلی موثر بر کاهش شدت سوانح رانندگی بر شمرده است.

تاریخچه استفاده اجباری از کمربند ایمنی در جهان و ایران

کمربند ایمنی ابتدا در دهه‌ 1960 در اتومبیل‌ها کار گذاشته شد و نخستین قانون استفاده اجباری از آن در سال 1971 در استرالیا اجرا شد، به دنبال تجربه استرالیا دیگر کشور‌ها هم از آن روش پیروی کردند و جان صدها هزار نفر نجات یافت.

مطالعات نشان داده است که در ایران برای نخستین بار قانون استفاده اجباری از کمربند ایمنی در سال 1376 توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شد و آیین‌نامه‌ اجرایی آن در سال 1384 به تصویب هیئت وزیران رسید و از تاریخ 84.7.1 اجباری‌شدن استفاده از کمربند ایمنی به اجرا گذاشته شد.

علاوه بر این خرداد ماه سال 89 نمایندگان مجلس در ادامه بررسی لایحه رسیدگی به تخلفات رانندگی ماده 20 این لایحه را به تصویب رساندند که بر این اساس، رانندگان و سرنشینان خودروها در صورت نبستن کمربند ایمنی و رانندگان و ترک نشینان موتورسیکلت ها در صورت نداشتن کلاه ایمنی استاندارد، بر اساس جدول جرایم رانندگی جریمه خواهند شد.

همچنین همه رانندگان خودروهایی که تاکنون برای سرنشینان خود کمربند ایمنی نصب نکرده اند موظف هستند در مدت 6 ماه از تاریخ تصویب این قانون، برای نصب کمربند ایمنی استاندارد در خودروهای خود اقدام کنند. اعمال مقررات مندرج در این ماده در خصوص خودروهای فاقد کمربند منوط به انقضای این مهلت خواهد بود.

حساسیت پلیس برای بستن کمربند توسط سرنشینان عقب خودرو

رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا با بیان اینکه براساس قانون تمامی سرنشینان عقب نیز علاوه بر سرنشنینان جلو باید در جاده های برون شهری از کمربند ایمنی استفاده کنند تصریح کرد: در صورتی که خودرو های مدل قدیمی صندلی عقب آنها مجهز به کربند ایمنی نیست رانندگان موظف اند خودروی خود را مجهز به کمربند ایمنی کنند .

چند دلیل محکم برای بستن کمربند ایمنی توسط سرنشینان عقب خودرو:

برخورد با وسیله درون دست و یا صندلی جلو

اگر در صندلی عقب خودرو سرنشینی باشد که در دستش لپ تاپ است و متوجه نباشد، در اثر ترمز خودرو، به شدت با صندلی جلو و یا لپ تاپ برخورد می‌کند. این امر می‌تواند حوادث دلخراشی را برایش به وجود آورد. طبق تحقیقات صورت گرفته افرادی که در صندلی عقب اتومیبل می‌نشینند تا 45 درصد بیشتر از سایر افراد در معرض خطر قرار دارند.

جلوگیری از مرگ و میر

همان طور که گفته شد، نبستن کمربند ایمنی احتمال جراحات و مرگ میر درون جاده‌ها را به میزان چشم گیری افزایش می‌دهد. دیده شده است که در برخورد‌های ناگهانی و شدید در صورت مقاوم بودن خودرو سرنشینانی که کمربند ایمنی نبسته‌اند از طریق شیشه خودور به بیرون پرتاب می‌شوند و این امر به آسانی جان آن‌ها را می‌گیرد. از این رو بهتر است که در طول مسیر جاده، حتما از کمربند ایمنی استفاده شود.

برخورد سر با ستون و شیشه‌های بغل

معمولا در بیشتر حوادث منجر به مرگ، بیشترین آسیب به سر وارد می‌شود. از این رو محافظت از آن در جایگاه ویژه‌ای برخوردار است، به طور مثال اگر شتاب ماشین زیاد باشد با قیچی شدن ماشین و به چپ و راست رفتن آن ممکن است، سر سرنشینان به ستون‌های کناری و یا شیشه‌های پنجره‌ها برخورد کند و در نتیجه آسیب بسیار شدیدی به آن وارد شود. برای جلوگیری از چنین وضعیتی بهتر است از کمربند ایمنی استفاده شود.

بالا بردن درصد زنده ماندن

وقتی وسیله نقلیه با شتاب بسیار زیاد به دور خودش می‌چرخد، استفاده از کمربند ایمنی در چنین شرایطی می‌تواند تا 45 درصد جان سرنشینان خودرو را در برخورد‌های احتمالی حفظ کند. از این رو شانس زنده ماندن و کمتر جراحت دیدن را تا 45 درصد افزایش می‌دهد. البته این مورد در کامیون‌ها تا 66 درصد درصد می‌تواند جان سرنشینان را حفظ کند.

بالا بردن اطمینان خاطر و فاصله گرفتن از استرس

شاید شما هم با استرس‌های ناشی از ترمز‌های ناگهانی در جاده را تجربه کرده باشید، همانطور که می‌دانید استرس‌ها نقش بسیار پر رنگی را در ایجاد بیماری‌ها به ویژه بیماری‌های خطرناک ایفا می‌کنند. از این رو شما با بستن کمربند می‌توانید تا حدودی با آرامش خاطر بیشتری به مسیرتان ادامه دهید.

لزوم استفاده از کمربند و صندلی کودک برای کودکان در خودرو

تحقیقات صورت گرفته اثبات کرده، تعدادی از ملزومات، جان انسان را نجات داده و از شدت صدمات کاسته است و تمام سرنشینان خودرو بایستی به طور مناسبی در زمان تردد با وسیله نقلیه موتوری از وسایل ایمنی استفاده کنند. کمربند ایمنی و صندلی محافظ کودکان از این دسته ملزومات و مقررات ثانویه می باشند.

یکی از ابزارها و وسایلی که در زمان وقوع تصادف می تواند از مصدوم شدن یا جان باختن افراد پیشگیری کند صندلی کودک می باشد که درواقع یکی از عوامل مرتبط با وسایل نقلیه و در جهت مهار کودکان است.

مرگ ناگوار کودکان به دلیل فقدان قانون الزام به استفاده از صندلی کودک

در ایران علی رغم اینکه تعداد زیادی از جان باختگان تصادفات کودکان هستند و عمده علل صدمه به آنان پرت شدن از خودرو بوده و عدم استفاده از صندلی کودک و بی توجهی به این امر منجر به بروز این حوادث می شود و از طرفی قانونی در این رابطه و الزام آنان به استفاده از صندلی کودک در ایران وجود ندارد که در این زمینه علاوه به اقدامات فرهنگی و ترغیب رانندگان به استفاده از آن در خودرو برای کودکان ضروری به نظر می رسد.

سخن پایانی

شاید بعضی از ما ، فقط برای جریمه نشدن توسط پلیس از کمربند ایمنی را ببندیم ولی این را در نظر بگیریم که بستن کمربند تا حد زیادی شانس زنده ماندن ما و عزیزانمان را در تصادفات بالا می برد پس با عادت کردن به بستن کمربند ایمنی اطمینان خاطر و آرامش خود را در هنگام رانندگی افزایش دهیم.

بی تردید در تصادفات چند ماهه اخیر از سال جاری که در برخی از آن ها با ده ها کشته و مصدوم همراه بوده، اگر چنانچه سرنشینان وسیله نقلیه تصادفی به ویژه سرنشینان عقب خودرو از کمربند ایمنی استفاده می کردند قطعاً تعداد جان باختگان و مصدومان کمتر از این بود و امروز بسیاری از خانواده در سوگ عزیزانشان ننشسته بودند.

پس اگر می توانیم با بستن یک کمربند ساده جان خود را در تصادفات جاده ای نجات دهیم چرا این همه به این موضوع بی اعتنا هستیم و آن را کم اهمیت و بی مصرف می دانیم. شاید بستن کمربند ایمنی برایمان در طول مسیر سخت باشد اما باید بدانیم که کارشناسان و پژوهشگران آن را برای ایمنی و حفاظت از جان ما ساخته اند. بیاییم قدر این موقعیت ها را بدانیم.

 

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه