شهر گنبدهای فیروزه ای میهمانی عزیز دارد؛
امیرکبیر غرق در خون میهمان نصف جهان شد
سجاد باغ شیخی کارگردان جوان مستند ساز امیرکبیر در خون از اکران این مستند برای دومین بار در تاریخ فیلم های مستند در زنجیره سینماهای بهمن سبز و زیر نظر پخش رویش، زیر مجمومه حوزه هنری و سازمان سینمایی سوره در اصفهان خبر داد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج اصفهان، همیشه امیرکبیر برام یک نوستالژی همراه با غم و اندوه بود، مردی بزرگ که غم مردم ایران تمام محاسنش را سفید کرده بود، صدای آرام سعید نیکپور به عنوان شخصیت امیرکبیر برایم یادآور مردی بود که تمام غصه هایش برای ایران را در پس تن صدای مردانه اش پنهان می کرد. میرزا محمد تقی خان فراهانی برای هر دوره از جوانان این سرزمین به یک شکلی به تصویر کشیده شده است.
امروز جوانی از دهه ۷۰ به نام سجاد باغ شیخی با چشمان یک جوان عصر تکنولوژی به زندگی این نگین تاریخ این سرزمین نگاه می کند. وی که متولد شهر اصفهان است فعالیت هنری خود را در سال ۱۳۹۶ در حوزه مستند سازی سیما با مستند برگی از دفتر تاریخ شروع کرده و این برنامه به حدی با استقبال روبرو شد که توانست در همان سال به دیدار رهبری بشتابد این مستند مروری بر تاریخ ایران از تاجگذاری رضاخان تا انقلاب ۵۷ در سه قسمت نیم ساعته است.
او در همان دوران که دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی بود تصمیم به راه اندازی یک تشکل دانشجویی در حوزه فیلم مستند می گیرد به نام کانون مستند سازی شهید آوینی، که امروز این کانون برترین کانون فرهنگی و هنری کشور است، وابسته به سازمان مرکزی دانشگاه آزاد و در سطح ملی به فعالیت خود ادامه می دهد. در اسفند ماه همان سال راهیان عشق نیز ساخته می شود که روایتگر سفر دانشجویان به مناطق جنگی است، که با استقبال مخاطبان مواجه گردید.
سال ۹۷ اولین کار داستانی خودش را به نام رخ مهتاب زینت بخش قاب تلویزیون می کند، این فیلم روایتگر یک زوج چریک و انقلابی است که پس از آشنایی در دانشگاه و ابراز علاقه به همدیگر، هدفی مشترک داشتند که همانا نابودی حکومت طاغوت بود ولی پس از پیروزی انقلاب متوجه تفاوت عقیده ها و باورها می شوند این فیلم داستانی که قصه جذابی دارد، نیز مورد استقبال نسل جدید قرار گرفت. و توانست در جشنواره بین المللی فیلم کوتاه آسمان رتبه سوم را کسب نماید.
سال ۹۷ برای آقای باغ شیخی سال پربرکتی بود چرا که بعد سخنرانی مقام معظم رهبری در مورد گام دوم انقلاب نیز مستندی با همین نام در قاب شیشه ای تلویزیون به نمایش درآمد که دارای سه قسمت مجزا بود.
سال ۹۹ اوج معروفیت این جوان خوش فکر و خلاق بود ، مستند حاج ایمان یکی از شهدای مدافع حرم و روایت فتح کرونا دو مستند خوش ساخت با فیلم نامه ای قوی بود،که با استقبال عمومی روبرو گردید، روایت فتح کرونا در زمانی ساخته شد که سجاد باغ شیخی حسرت را در کلام مقام معظم رهبری دید که با تمام وجود شخصی مانند شهید آوینی را طلب می کرد، تا این صحنه های ماندگار به تصویر کشیده شود و برگی زرین به تاریخ مقاومت مردم این مرز و بوم اضافه گردد، به ندای قلبی رهبرش پاسخ گفت و روایت فتح کرونا به تقلید از مستند جاودانه روایت فتح ساخته شد.
اما قرن جدید همانطور که از اسم آن پیدا بود برای این کارگردان جوان سرآغاز اتفاقات شگرف بود. امیرکبیر پروژه ای که در سال ۱۴۰۰ کلید خورد ، فراهانی نامی آشنا برای کارگردانان بزرگ آثار تاریخی است که زندگی این مرد بزرگ را به تصویر کشیده اند، سلطان صاحبقران به کارگردانی مرحوم علی حاتمی، امیرکبیر به کارگردانی سعید نیکپور و سالهای مشروطه استاد معتضد که سه قسمت آن به امیرکبیر پرداخته است.
آقای سجاد باغ شیخی در مورد ساخت این فیلم مستند به خبرنگار ما چنین گفت: همیشه برای من سئوال بود که چرا ما از زندگی این مرد بزرگ و اتفاقاتی که در اربعین حضورش در کاشان برای او رقم خورده است اطلاعاتی نداریم، چرا در تاریخ به این موضوع کمتر اشاره شده است؟ به همین خاطر دست یاری به سوی استاد تاریخ استاد خسرو معتضد که آنچنان تسلطی بر وقایع تاریخی دارد که انگار خود ناظر ماجرا بوده است دراز کردیم و وی نیز درخواست ما را لبیک گفت، به خاطر هزینه های بالایی که آثار تاریخی دارد فیلم را در قالب مستند در آوردیم و از استاد خسرو معتضد هم خواستیم که آنرا برای ما روایت کند.
این کارگردان جوان و خوش فکر به دوره ۶ ماهه تحقیق در مورد ساخت این اثر اشاره کرد و گفت: تک تک اسنادی که در مورد این ۴۰ روز پیدا می کردیم را باید با دپارتمان دانشگاه تهران و کاشان، میراث فرهنگی کاشان و چند استاد تاریخ تطبیق می دادیم این تحقیقات از آبانماه ۹۹ تا اسفند ماه به طول انجامید و حدود ۱/۵ ماه نیز آماده سازی بازیگران و عوامل طول کشید و در نهایت امیرکبیر در خون در مردادماه ۱۴۰۰ در لوکیشن های خانه ی تاریخی طباطبایی ها، خانه بروجردی ها ، حمام سلطان امیراحمد و باغ تاریخی فین ضبط آن آغاز گردید.
آقای باغ شیخی به سختی های این پروژه چنین اشاره کرد که مردادماه دهه اول محرم بود و با شروع برنامه های این دهه گاه پروژه فیلم برداری ما تا ۸ ساعت هم متوقف می گردید و نگرانی ما از این لحاظ بود که پروژه به دی ماه ۱۴۰۰ مصادف با دومین گرامیداشت مفاخر ایران زمین که متعلق به امیرکبیر بود نرسد، اکران خصوصی این فیلم مستند در ۱۴۰۰/۱۰/۲۰در وزارت میراث فرهنگی و با حضور سرکار خانم دکتر اتحادیه از نوادگان امیرکبیر، استاد خسرو معتضد، مدیران روابط عمومی میراث آقایان میثمی و دارابی کارگردان سریال معمای شاه، محمدرضا ورزی و سالهای مشروطه صورت پذیرفت.
گفتنی است؛ سومین گرامیداشت مفاخر ایران زمین هم امسال برای عطار نیشابوری برگزار خواهد شد.
وی شکستن مرز چهره بودن و شهرت را از افتخارات دیگر این مستند برشمرد و در ادامه چنین گفت: تمام عوامل و بازیگران این مستند اولین تجربه بازیگری خود را با دیگران به اشتراک می گذارند و هیچ رزومه ای دیگر ندارند فقط یکی از آنها فوق لیسانس بازیگری از دانشگاه تهران است همه عوامل از ظرفیت های داخلی کاشان برگزیده شده اند.
این کارگران جوان مستند ساز با گلایه مندی از برخی کارگردانان مطرح سینمای کشور گفت: از برخی بازیگران کاشانی به صورت تحقیر آمیز و با دستمزد های پایین به عنوان هنرور در پروژه های بزرگ سینمایی استفاده می شود، به برخی از این هنروران با سابقه بیش از ۱۶ سال هنروری نقشی در امیرکبیر داده شد و می توانم به جرات بگویم این پروژه مولود کاشان است حتی خواننده پروژه آقای محمد معتمدی نیز زاده این خطه از ایران است.
باغ شیخی که علاقه قلبی خود به امیرکبیر را نمی توانست در پس جمله هایش و اشتیاقیش برای صحبت پنهان کند از دشمنی مهدعلیا و میرزا آقاخان نوری بسیار سخن گفت و سپس به شب قتل این افتخار تاریخ ایران پرداخت و گفت: در هیچ کدام از آثار ساخته شده در مورد امیرکبیر صحنه قتل این بزرگ مرد تاریخ به تصویر کشیده نشده است ما در این فیلم سعی کردیم میزان ظلم و جفایی که در حق این مرد بزرگ روا گردید را به تصویر بکشیم.
طی اسناد تاریخی که پس از ۱۰۰ سال از مخفی کردن مرگ امیرکبیر توسط فریدون آدمیت در کتاب امیرکبیر ایران منتشر گردید، جلاد حاجب الدوله از امیرخواست که مرگ خود را انتخاب کند و امیر زدن رگ را برگزید چرا که دیرتر می میرد، وی پس از زدن رگ دستان خود را در حوضچه آب سرد می برد که رگ منقبض شود و شاه دستور لغو فرمان را صادر کند که این امر انجام شد ولی با خباثت میرزا آقاخان نوری دروازه ها بسته شد و پیک به باغ فین کاشان یا همان کوشک صفی نرسید.
وی به وقایع پس از مرگ امیر هم چنین اشاره کرد که امیرکبیر در تاریخ ۲۸ ربیع الاول سال ۱۲۶۸ در حمام فین کاشان کشته شد و این امر تا ۱۰۰ سال از مردم مخفی گردید و عموم مردم می پنداشتند که امیرنظام بر اثر بیماری فوت شده است.
روزنامه وقایع اتفاقیه پس از یک هفته از مرگ امیر چنین می نویسد: امیرکبیر در فین کاشان احوال خوشی ندارد و عده ای از دربار برای دیدن ایشان رفته اند از تمام مردم می خواهیم برای بهبودی حال امیرنظام دعا کنند. امیرکبیر در روز جمعه به قتل می رسد تا شامگاه و هنگام نماز مغرب جسد در حمام نگهداری می شود غسل داده شده و به محل امامزاده ای به نام حبیب ابن موسی(ع) برده شده که در کتب تاریخی نام این امام زاده نیست در داخل امام زاده در مقبره یکی از تجار معروف کاشانی جسد به امانت گذاشته می شود و پس از آن استخوان های امیرکبیر برای دفن به کربلا فرستاده می شود، البته در مورد صحت و سقم این موضوع هم هنوز اختلاف نظر وجود دارد ولی بر اساس اسناد برجای مانده مزار میرزا تقی خان فراهانی معروف به امیرکبیر در کربلا نزدیک قبر سید الشهدا و در نزدیک رواق ورودی خواهران به خاک سپرده شده است.
پس از ۱۰۰ سال که فریدون آدمیت اسناد مکاتبه شده سفارت بریتانیا و روسیه، نامه ی قتل و ساعتی که فرمان قتل نوشته شده بود را منتشر کرد و مردم از این فاجعه بزرگ با خبر کرد.
سجاد باغ شیخی در پایان چنین گفت: امیرکبیر در خون ابتدا قرار بود در تلویزیون پخش شود، خواستیم این فیلم در بهمن ماه اکران شود اما مراحل مجوز ارشاد دیر به سرانجام رسید و اتفاق مبارک دیگر اکران این فیلم مستند در سینماهای ایران است.
بهمن سبز نام موسسه ای که بزرگترین سینماهای کشور زیر نظر آنان فعالیت می کنند و وابسته به حوزه هنری سوره می باشند،پخش رویش که یکی از زیر مجموعه های این موسسه است سعی دارد که از کارگردانانی که به تازگی وارد عرصه فیلم کوتاه یا مستند شده اند و ناشناخته هستند حمایت کند .
امیرکبیر در تاریخ ۱۴۰۱/۲/۸ با مجوز رسمی در کاشان اکران شد و از تاریخ ۱۴۰۱/۲/۲۶ در اصفهان اکران گردیده است. و به زودی پس از چند اکران سیار جهت اکران روانه تلویزیون خواهد شد.
و سخن آخر سجاد باغ شیخی این بود:
امیرکبیر مظلوم است زیرا سوژه اش در فیلم سازی هم حامی ندارد.
ارسال نظر