English

وزیر نفت:

نفت، پیشران توسعه و تحرک اقتصاد کشور است

وزیر نفت با اشاره به سیاست‌های دولت در حوزه نفت و گاز اظهار کرد: رئیس‌جمهوری بر این تأکید دارند که نفت باید پیشران توسعه و تحرک اقتصاد کشور باشد که در مرحله اجرا بخش مهمی از آن مربوط به شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب است که آن را انجام دهد.

نفت، پیشران توسعه و تحرک اقتصاد کشور است

به گزارش خبرگزاری موج، بیژن نامدار زنگنه در نشست با فعالان اقتصادی خوزستان که در محل استانداری در اهواز برگزار شد، اظهار کرد: در قراردادهایی که فاینانس می‌شوند، کشور خارجی کاری نمی‌کند تا در داخل کشور طرف قرارداد اشتغال ایجاد شود، بلکه دنبال آن است تا اشتغال و کار در کشور خودش ایجاد شود. در قراردادهایی که به صورت فاینانس انجام می‌شوند، حدود ۷۵ درصد کار در کشور فاینانس‌کننده انجام می‌شود و باقی آن در داخل ایران است.

‌توتال فقط مدیریت کار و مهندسی مخزن را برعهده دارد

وزیر نفت تصریح کرد: ساخت بخش کمی از تجهیزات در بحث قراردادهای فاینانس با چانه‌زنی‌های فراوان در اختیار ایران قرار می‌گیرد و عمدتا کارهای ساخت ساختمان و عمرانی درون کشور انجام می‌شود. در این زمینه چاره‌ای نداریم و به دلیل اینکه پولی برای انجام کارها نداریم، مجبور هستیم بسیاری از کارها را با فاینانس انجام دهیم. این مسئله باعث می‌شود تولیدی در کشور صورت نگیرد یا اگر تولیدی نیز انجام می‌شود، با چنین شرایطی باشد.زنگنه با اشاره به اینکه قراردادهای IPC در وزارت نفت امضا می‌شوند و پولی که می‌دهند پول آزاد و دلار نیست، عنوان کرد: توتال در قرارداد منعقدشده، جز مدیریت کار و مهندسی مخزن هیچ کار دیگری را خود انجام نمی‌دهد. توتال در این قرارداد نه حفاری می‌کند و نه لوله می‌سازد و باید سایر کارها را به صورت مناقصه در اختیار فهرست شرکت‌هایی که وزارت نفت تأیید می‌کند، قرار دهد.

‌محدودیتی برای شرکت‌های ایرانی وجود ندارد

او ادامه داد: در این مناقصات، اگر صددرصد کار را شرکت‌های ایرانی برنده شوند نیز هیچ محدودیتی وجود ندارد و تمام پنج میلیارد دلار در بحث قرارداد توتال، می‌تواند در اختیار شرکت‌های داخلی قرار بگیرد. در این زمینه، تنها یک شرط وجود دارد که باید شرکت‌های ایرانی دارای صلاحیت باشند. این صلاحیت، صلاحیت عبادی و سیاسی نیست، بلکه شرکت‌ها باید دارای صلاحیت فنی باشند.

‌خطر در کمین شرکت‌های ایرانی کم‌توان در امور فنی

وزیر نفت اظهار کرد: ایرانی‌ها معمولا در کارهای فنی گیر می‌کنند و حتی در بحث قراردادها هم گاهی خطر اینکه شرکت‌های ایرانی از فهرست مناقصه‌ها حذف شوند، وجود دارد. برخی از شرکت‌های داخلی در ایران، به حادثه افتخار می‌کنند؛ اما در دنیا دنبال آن هستند تا کارها بدون حادثه انجام شوند؛ اما برخی از شرکت‌های داخلی به اینکه در کارهایشان کشته می‌دهند، افتخار می‌کنند.

‌هشت ماه فرصت برای شرکت‌های ایرانی

زنگنه عنوان کرد: شرکت‌های داخلی باید یاد بگیرند در کلاس بین‌المللی کار کنند. در این زمینه در بحث قرارداد توتال، اعلام کرده‌ایم برای شرکت‌های داخلی کارگاه آموزشی برگزار شود. همچنین توتال شرایط تأیید صلاحیت شرکت‌ها را برای شرکت‌های داخلی شرح دهد. تا‌زمانی‌که توتال بخواهد از شرکت‌ها برای بحث مناقصه‌ها دعوت کند، حدود شش تا هشت ماه فرصت باقی مانده و در این زمینه شرکت‌ها می‌توانند خود را با شرایط تطبیق دهند و آماده کنند. او ادامه داد: شرکت‌های داخلی اگر در بخشی ضعف دارند، با شریک خارجی خود را تقویت کنند و باهم در مناقصات شرکت کرده و پیروز شوند. در قرارداد توتال، اگر ساخت داخل تا ۱۰درصد گران‌تر باشد، به شرکت داخلی کار واگذار می‌شود و این مسئله در اسناد قرارداد آورده شده است.

‌توتال، شرکت‌های ایرانی معتبر را ارزیابی می‌کند

وزیر نفت با بیان اینکه اولویت در ادبیات حقوقی معنا ندارد، اظهار کرد: تمام شرکت‌های ایرانی معتبر را توتال ارزیابی کرده است و توان و مشکلات آنها را به‌طور کامل بررسی کرده است. زنگنه عنوان کرد: قرارداد توتال برعکس قراردادهای فاینانس که محدودیت سقف بسیار جدی برای استفاده از ظرفیت‌های داخلی دارند، هیچ محدودیتی ندارد و در این زمینه امیدواریم تا حدود ۷۰ درصد از این قرارداد به شرکت‌های ایرانی اختصاص پیدا کند.

‌از شرکت‌های ایرانی طلبکار خواهیم‌ بود

او افزود: اگر این کار انجام نگیرد، از شرکت‌های ایرانی طلبکار خواهیم بود؛ زیرا پنج میلیارد دلار کار برای آنها فراهم شده است و باید بتوانند کار را بگیرند. قرار است همه تجهیزات ساخته شود و نیاز به کارهای فراوانی است که باید شرکت‌های داخلی بتوانند از این ظرفیت استفاده کنند.

وزیر نفت گفت: پول برای اینکه بتوانیم صنعت نفت را با آن تکان دهیم، وجود ندارد. اگر شرکت‌های بزرگ بتوانند برای انجام کارهای خارج از قراردادهای IPC فاینانس پیدا کنند، استقبال بسیاری از آنها خواهیم کرد.

زنگنه اظهار کرد: در خوزستان و مناطق نفت‌خیز بیش از هشت هزار میلیارد دلار ثروت زیر پای مردم است. این پول زیر پای مردم است؛ اما بی‌کار و گرسنه‌اند و به اینکه منابع را نگه داشته‌ایم افتخار می‌کنیم. جوانان بی‌کار و شرکت‌ها با ظرفیت زیر ۱۰ درصد فعالیت می‌کنند و به اینکه کاری انجام نمی‌دهیم افتخار می‌کنیم. وی ادامه داد: این منابع را برای چه روزی نگه داشته‌ایم. چه روزی تنگ‌تر از امروز که جوانان بی‌کار هستند. جوانان همه هستی ما هستند و باید از این ظرفیت‌ها برای توسعه استفاده کنیم. وزیر نفت بیان کرد: معضل کشور اشتغال است و باید اشتغال در کشور ایجاد شود. چیز بعیدی نیست که در خوزستان در مدت شش تا هفت سال، به تولید ۴.۵میلیون بشکه نفت برسیم و این مسئله یعنی حدود ۵۰ تا ۶۰میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در استان که موجب زیروروشدن خوزستان می‌شود.زنگنه خاطرنشان کرد: منبع اولیه برای آغاز کارها که منبع مالی است باید مهیا شود تا بتوانیم پس از اجرای کار از محل طرح، پول آن را پرداخت کنیم. شرکت‌ها اگر بتوانند تجهیز منابع و پولی را مهیا کنند تا بتوان صنعت نفت و منطقه را توسعه داد، این کار را انجام دهند.

نفت باید پیشران توسعه و تحرک اقتصاد کشور باشد

زنگنه با بیان اینکه برنامه ما در دوره جدید وزارت نفت، ادامه طرح‌ها و برنامه‌های جاری با روحیه جدید است، تأکید کرد: در این دوره نقش جوانان و بانوان در صنعت نفت بیشتر خواهد شد و باید تجربه‌های پیش‌کسوتان به نسل جوان منتقل شود.

وزیر نفت با اشاره به سیاست‌های دولت در حوزه نفت و گاز اظهار کرد: رئیس‌جمهوری بر این تأکید دارند که نفت باید پیشران توسعه و تحرک اقتصاد کشور باشد که در مرحله اجرا بخش مهمی از آن مربوط به شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب است که آن را انجام دهد. زنگنه گفت: مسئله بی‌کاری جوانان معضل بزرگ کشور است که با افزایش فعالیت‌ها در بخش‌های مختلف صنعت نفت با استفاده از منابع داخلی و خارجی می‌توان فرصت‌های شغلی را فراهم کرد. وی تأکید کرد: انعقاد قراردادهای جدید نفتی از نظر سیاسی، اقتصادی، فنی و امنیت ملی برای ما مهم است و این قراردادها به چند روش در دست انجامند؛ برای بعضی از میدان‌ها نیز روش جدیدی را دنبال می‌کنیم تا تحرکی در اقتصاد کشور ایجاد شود.

زنگنه بیان کرد: مجلس با رأی بالا، اعتماد تاریخی به وزیر نفت داشته و این رأیی است که به شما داده شده است؛ نشانه این رأی حمایت مجلس از وزارت نفت است.

صنعت نفت جایی است که ظرفیت سرمایه‌گذاری دارد

وی عنوان کرد: تاکنون هر مجوزی از مجلس و دولت خواسته‌ایم، به وزارت نفت اعطا شده، بنابراین بهانه‌ای برای کارنکردن وجود ندارد و فقط باید کار کرد و توسعه داد و در دل مردم، جوانان و نسل آینده امید ایجاد کرد. وزیر نفت ادامه داد: صنعت نفت جایی است که ظرفیت سرمایه‌گذاری دارد و در مقابل سایر بخش‌ها جذابیت بیشتری برای سرمایه‌گذاران دارد. زمانی در عسلویه تحول ایجاد کردیم و اکنون باید در اینجا تحول ایجاد کنیم؛ در مناطق نفت‌خیز جنوب فضایی مناسب و تعاملی خوب با مسئولان استان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای کارکردن وجود دارد.

‌انتخاب پیمانکار، برعهده توتال است

مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس دراین‌باره می‌گوید: وزیر نفت تأکید دارد تا نزدیک به صددرصد کار دست ایرانی‌ها بوده و فقط مدیریت مهندسی مخزن مستقیما دست توتال باشد. مهدی یوسفی ادامه می‌دهد: توتال قرار نیست در فاز ١١، به‌اصطلاح بیل و کلنگ در دست بگیرد، حتی در مقیاسی که در فاز ٢ و ٣ سال‌های پیش مشغول به کار بود نیز در فاز ١١حضور نخواهد داشت و همه کارها به پیمانکاران واگذار خواهد شد. این مسئله بستگی به میزان آمادگی، انعطاف و پذیرش شرکت‌های ایرانی دارد.

او درباره روند کار توضیح می‌دهد: بخش قابل‌توجهی از کار همان کاری است که پیش‌تر هم در کشور انجام می‌شد، با این تفاوت که در فاز ١١، عمده کار در دریاست و کار خاصی در خشکی وجود ندارد. در فاز‌های ١٧ تا ٢١، لوله‌گذاری را شرکت‌های داخلی انجام داده‌اند. طبیعی است که این ظرفیت در فاز ١١ هم وجود دارد و شرکت‌های ایرانی می‌توانند به‌عنوان پیمانکار توتال در این فاز مشغول به فعالیت شوند. این مقام مسئول با بیان اینکه وزارت نفت نمی‌تواند این حق را از کنسرسیوم بگیرد که خود دست به انتخاب پیمانکار بزند، می‌گوید: این کنسرسیوم همین الان هم ارزیابی شرکت‌های ایرانی را آغاز کرده است. توتال از شرکت‌های ایرانی شناخت داشته و شرکت‌های فعال در صنعت نفت هم شناخته‌شده هستند و پیداکردن آنها برای توتال کار سختی نیست.

این کارشناس پارس جنوبی به نگرانی‌‌ای که در این زمینه در بین مسئولان وجود دارد، اشاره کرده و می‌گوید: با اطمینان می‌گویم شرکت‌های ایرانی می‌توانند در این پروژه سهم قابل‌توجهی داشته باشند و برای توتال و کنسرسیوم هم به‌صرفه است که از شرکت‌های داخلی به سبب آشنایی با کار و نیروی کار آماده و تخصص و تجربه همکاری با وزارت نفت استفاده کنند.

او با اشاره به سخنان وزیر نفت می‌افزاید: زنگنه گفته، این نیست که شرکت‌های ایرانی از ما برای عدم به‌کارگیری در فاز ١١ پارس جنوبی، گلایه کنند؛ این ما هستیم که اگر این شرکت‌ها در سطح توتال عمل نکنند، از آنها گله خواهیم کرد، زیرا توتال آمادگی دارد که همه کارها را به داخل واگذار کند و این شرکت‌های ایرانی هستند که باید توانایی خود را نشان دهند و مشارکت داشته باشند.

‌نگرانی از دست‌کم‌گرفتن کار از سوی شرکت‌های ایرانی

یوسفی با اشاره به اینکه بعضی از شرکت‌های ایرانی عادت کرده‌اند در فضای بیمه پیمانکاری کار کنند، تصریح می‌‌کند: برخی شرکت‌ها شخصیت دولتی دارند، اما عملکرد آنها پیمانکاری بوده است. این مسئله باعث شده در سال‌های اخیر، به‌خاطر مباحثی مانند تحریم و زمان و تحت فشاربودن دولت برای برداشت از مخازن، با وجود کم‌کاری‌ها و کیفیت پایین عملکرد، دولت با آنها کنار بیاید، اما قطعا توتال این مسائل را نخواهد پذیرفت و سطح استاندارد بین‌المللی و واقعی را در نظر می‌گیرد. کسانی می‌توانند با توتال کار کنند که پیمانکار و عرضه‌کننده واقعی در کف استانداردهای بین‌المللی باشند.

این کارشناس انرژی ابراز نگرانی می‌کند و می‌گوید: این نگرانی وجود دارد که پیمانکاران داخلی فکر کنند با همان ادبیاتی که با سیستم داخلی داشتند، می‌توانند در عرصه بین‌المللی کار کنند که قطعا این‌گونه نیست. البته این مسئله مربوط به امروز است و در ١٥ سال گذشته پیمانکاران حرفه‌ای عمل می‌کردند و به این مدل کار که در سال‌های تحریم باب شده، عادت نکرده بودند. در این فضای جدید، شرکت‌های ایرانی باید خیلی حرفه‌ای باشند که بتوانند کار را تحویل بگیرند.

این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری موج در محتوای آن هیچ نظری ندارد.
آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه