رئیس مرکز تحقیقات ابریشم کشور:
ایران در تولید تخم نوغان از آسیای شرقی به سمت اروپا نقش تعیین کنندهای دارد
رییس مرکز تحقیقات ابریشم کشور گفت: ایران در حال حاضر رتبه هشتم جهان را در صنعت نوغانداری به خود اختصاص داده است.
به گزارش خبرگزاری موج،رضا صورتی زنجانی رئیس مرکز تحقیقات ابریشم کشور با اشاره به اینکه نوغانداری از چهار هزار سال پیش در چین آغاز شده است، گفت: در واقع موطن اصلی پیله سفید کشور چین است، اما بنا بر اطلاعات تاریخی منشاء پیله زرد ایران است.
وی درباره صنعت نوغانداری در ایران اظهار داشت: در ایران نوغانداری از پیشینه و قدمت طولانی برخوردار است. در حال حاضر نوغانداری در بیش از ۵۰ کشور دنیا رواج دارد و ۹۵ درصد محصولات خام ابریشمی متعلق به کشورهای آسیا است؛ چین به تنهایی بیش از ۸۰ درصد تولیدات جهانی را به خودش اختصاص داده است و بعد از آن هند قرار دارد.
رییس مرکز تحقیقات ابریشم کشور ادامه داد: تا سال ۸۰ تقریبا در سال ۲۰۰ هزار جعبه تخم نوغان در کشور تولید و توزیع میشد که نیاز نوغانداران کشور نیز همین مقدار بود، اما از سال ۸۰ به بعد یک روند نزولی در مصرف تخم نوغان و همچنین تولیدات مرتبط با پیله ایجاد شد و تا دو سال گذشته این روند افول تداوم داشته است.
وی با بیان اینکه در سال ۹۳ تا ۹۵ یک روند افزایشی را در صنعت نوغان شاهد بودیم، خاطرنشان کرد: در این سالها از ۲۶ هزار جعبه به ۳۲ هزار جعبه در سال ۹۵ رسیدیم.
محمد رضا بیابانی کارشناس ارشد نوغانداری و صنایع ابریشم نیز در ادامه درباره تاریخچه ابریشم بیان داشت: در چین و در حاشیه رودخانه زرد انواع کرم ابریشم وحشی برای نخستین بار یافت شد و برای ۵۰۰ سال راز و رمز پرورش کرم ابریشم در امپراطوری چین به عنوان اسرار حکومتی تلقی میشد. بعد از این تعدادی از راهبان چین تخمهای نوغان را به شرق یعنی ایران آوردند و از آنجا بود که ابریشم در همه دنیا پراکنده شد.
وی خاطرنشان کرد: محققان معتقدند خاستگاه ابریشم سفید چین، اما خاستگاه ابریشم رنگی ایران است. ایران در تولید تخم نوغان و در ترانزیت و انتقال آن از آسیای شرقی به سمت اروپا نقش تعیین کنندهای دارد.
کارشناس ارشد نوغانداری و صنایع ابریشم به جاده ابریشم و نقش آن در بسط صنعت ابریشم اشاره کرد و گفت: آنچه امروز در اسناد تاریخی به عنوان جاده ابریشم میشناسیم، در واقع بزرگترین شاهراه تبادل فرهنگ ها، تجارت، مذاهب، گفت و گوی ملتها و نقل و انتقال خدمات بود که اساسا مسیر انتقال ابریشم و نوغان نیز همین جاده محسوب میشود.
ارسال نظر