موج گزارش می دهد؛
تک نرخی شدن ۴۲۰۰ تومانی دلار، مُسَکِن یا درمان؟/تاخیر دولت باعث سو استفاده دلالان و مافیای ارز شد
کاهش نرخ ارز حقیقی با کاهش قیمت تمام شده محصولات خارجی نسبت به محصولات داخلی، واردات کالاهای مصرفی و قاچاق را تشدید می کند این در حالی اتفاق می افتد که شعار سال حمایت از کالای ایرانی است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری موج ، سرکوب قیمتی ارز در بازار و پایین نگه داشتن قیمت آن گرچه در کوتاه مدت می تواند شرایط را برای کاهش نرخ تورم و ایجاد ثبات نسبی فراهم کند، اما در میان مدت این روش مخاطراتی را برای کشور ایجاد می کند که بسیار قابل توجه هستند.
بازار ارز همچنان به صورت افسار گسیخته به رکوردزنی ادامه می داد و نرخ 6هزار و 100 تومانی دلار بالاترین رقمی بود که تابلوی صرافی ها دیروز می دیدند.
شب گذشته معاون اول رییس جمهوری در پایان جلسه فوق العاده ستاد اقتصادی دولت برای مدیریت بازار ارز به ریاست حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی برگزار می شد، اعلام کرد: فعالان اقتصادی و مردم هیچ دغدغهای برای تأمین ارزشان با این نرخ نباید داشته باشند.
اسحاق جهانگیری با بیان اینکه دیگر هیچ نرخی برای دلار غیر از ۴۲۰۰ تومان به رسمیت شناخته نمیشود و قاچاق محسوب خواهد شد مطرح کرد: براین اساس تمامی فعالان اقتصادی و تمامی گروههایی که پیش از این از ارز مبادلهای استفاده میکردند و تمامی کسانی که از بازار آزاد ارز مورد نیاز خود را تامین میکردند، در مجموع دلار را به طور یکسان با نرخ ٤٢٠٠ از طریق صرافیها و بانکها و در مجموع کانالهای توزیعکننده ارز دریافت خواهند کرد.
رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه نرخ ۴۲۰۰ تومان برای دلار برای مسافران، بیماران و دانشجویان قابل دریافت است گفت: با این تفسیر دیگر نرخ مبادلهای نداریم و توزیع دلار هم از طریق صرافیها انجام خواهد شد.
سیف با اشاره به اینکه دو سال است که نرخ تورم تک رقمی مانده و رشد اقتصادی هم در دوسال اخیر وضع مثبتی داشته است اذعان کرد: ما حجم بالای نقدینگی در کشور را داریم که اثر آن تا این لحظه در بازارها کنترل شده بود اما عوامل غیر اقتصادی انتظارات و عدم اطمینان نسبت به آینده به طرق مختلف به مشکلات دامن زد.
یک بام و دو هوا بودن مسوولان اقتصادی
این در حالی است که رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه دلار باید به تدریج به ارز تک نرخی 4200 تومان می رسید اذعان کرد: در دولت صدای واحد اقتصادی وجود ندارد و بخشی از این التهابات ارزی ناشی از همین امر بود.
پورابراهیمی از رئیس مجلس خواست تا به دولت تذکر دهد که چرا صدای واحد در تصمیم های اقتصادی وجود ندارد؛ الان مشاوران دولت از دلار بالا دفاع می کنند و بعد سیاست دولت چیز دیگری است.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: قطعاً بخشی از این التهابات در بازار ارز ناشی از همین غیرهماهنگی در مسئولان اقتصادی دولت است.
حال این سوال پیش می آید که چرا دولت این اقدام را قبل ازعید انجام نداده است و قیمت دلار تا مرز 6 هزار و100 تومان بالا رفت؟
نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال خبرنگار اقتصادی موج که چرا دولت دلار را بعد از گذشت 30 روز به نرخ 4200 تومان رساند گفت: خود ما هم دلیل این میزان از تاخیر برای اتخاذ تصمیم قاطع جهت تعیین نرخ ارز را نمی دانیم! اکنون همه دلالان و مافیای ارز سو استفادههای خود را انجام دادند البته که معلوم نیست که این تصمیم پایدار بماند.
حبیب الله دهمرده با تاکید بر اینکه نوسانات ارز باعث تاثیرات وحشتناکی در زمینه تولید، اقتصاد مقاومتی، سپرده گذاری، واردات و صادرات شده پرداخت وافزود: در این باره تنها اکتفا به دشمن خارجی نکنید چون عنصر اصلی وجود مسئولان ناکارآمد است که باعث وجود این حجم از بی اعتمادی شده است.
رانت های بیشتر در راه است
به گزارش موج ،سرکوب نرخ ارز تعرفه ها نیز بالا می رود که بلافاصله قاچاق افزایش مییابد، بنابراین علاوه بر اینکه قاچاق بالا می رود، ضربه اخلاقی به جامعه زده و ایجادکننده رانت هم خواهد بود همچنین در صورتی که نرخ ارز به صورت دستوری پایین نگه داشته شود، واردات نسبت به صادرات صرفه پیدا می کند؛ به گونه ای که گویی به کالاهای خارجی یارانه داده شده است.
نمودار بالا نوسانات دلار طی 45 روز گذشته را نشان می دهد
در واقع کاهش مداوم نرخ ارز حقیقی با کاهش قیمت تمام شده محصولات خارجی نسبت به محصولات داخلی، واردات کالاهای مصرفی و قاچاق را تشدید می کند.
اگر نرخ ارز به میزان کافی افزایش نیابد، در بلندمدت شوک های تورمی ناگزیر است. اصرار بر پایین نگه داشتن نرخ ارز گرچه در کوتاه مدت به کاهش نرخ تورم کمک می کند، اما در میان مدت و بلندمدت با شوک هایی که ایجاد می کند نرخ تورم را نیز به نحوی افسار گسیخته افزایش می دهد.
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و در محتوای آن هیچ نظری ندارد.
ارسال نظر