English

خبرگزاری موج گزارش می دهد؛

دلایل سکوت بانک مرکزی درقبال افزایش نرخ دلار/گرانی در سایه افزایش دلالی بازار ارز

در حال حاضر نرخ ارز در بازار آزاد به ۵ برابر اسفند ۹۶ رسیده و همین مسئله ضمن دامن زدن به بازار دلالی نگرانی های را در مردم و سرمایه گذاران ایجاد کرده است، این در حالی است که مسئولان دولتی مدعی اند، گردش ارز بازار آزاد کمتر از ۵ درصد معاملات را شامل نمی شود و روی واردات و نیاز تولیدکنندگان اثر ندارد، این ادعای دولت در شرایطی است که اثر آن در بازار تورم مضاعف بوده است.

دلایل سکوت بانک مرکزی درقبال افزایش نرخ دلار/گرانی در سایه افزایش دلالی بازار ارز

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری موج، در حاشیه آخرین جلسه دولت، محمد نهاوندیان معاون اقتصادی دولت در واکنش به نوسانات قیمت دلار در کشور گفته است: «در حال حاضر کمتر از ۵ درصد معاملات دلار در بازار سوم انجام می شود و سیاست دولت، تخصیص ارز برای واردات کالاهای مورد نیاز با نرخ رسمی و بر پایه معاملات بازار ثانویه است و نیاز وارداتی برای تولیدکننده ها و ... وابسته به ارز بازار سوم نیست.» این رویکرد در حالی از سوی دولت دنبال می شود که فضای روانی ناشی از معاملات بازار آزاد بر تمام اقتصاد کشور سایه افکنده است و بسیاری از سرمایه گذاران و فعالان بازار با نگرانی تغییرات بازار را دنبال می کنند. حال اگر این استدلال دولت درست باشد و تنها ۵ درصد از معاملات ارزی در بازار آزاد انجام شود و دولت از طریق ارز رسمی که در بازار ثانویه با نرخ بین ۷ تا ۸ هزار تومان معامله می شود نیاز وارداتی کشور را تامین کند، از نگاه منطقی، اقتصاد کشور با مشکلات بیشتر از شرایط کنونی مواجه نمی شود، اما دو مسئله می تواند چالشی جدید بر اقتصاد کشور باشد؛ نخست اینکه ادامه روند کنونی یعنی مهر تایید بر ادامه دلالی های بازار ارز و این مسئله می تواند همپای فعالیت های زیرزمینی بر اقتصاد کشور آسیب زند و مسئله دیگر اینکه فضای روانی منفی به وجود آمده باعث شده بسیاری از کارآفرینان و سرمایه گذاران، فعالیت در دست اجرای خود را متوقف کنند و سرمایه گذاری جدید در اقتصاد کشور شکل نگیرد.

 

جو روانی دلار اقتصاد را به چالش می کشد

مدیر گروه پولی و بانکی پژوهشکده بانک مرکزی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری موج با اشاره به اینکه در حال حاضر تحولات بازار ارز ناشی از جو روانی است گفت: این فضا انتظارات منفی شکل داده است، زیرا مردم نسبت به آینده نگران هستند و این مسئله مشکلات عدیده ای را به وجود خواهد آورد.

کامران ندری

کامران ندری با تاکید بر اینکه سکوت بانک مرکزی و دولت که برنامه ای برای آرام کردن بازار ندارند افزود: اگر فضای کنونی ادامه دار باشد مشکل ساز خواهد شد و آهنگ رشد نرخ ارز، صعودی خواهد بود. از این رو باید تا چند روز آینده تا واکنش مسئولان به تغییر نرخ ارز در بازار صبر کنیم. البته اگر راهکار مناسبی ارائه ندهند دوباره به بازار آسیب می زنند. با این حال امیدواریم که تا چند روز آینده بتوانند اعتماد عمومی را جلب کنند، چراکه این بی اعتمادی مردم مهمترین چالش دولت است و می تواند تقاضای کاذب در بازارهای مختلف ایجاد کند.

 

ناتوانی مسئولان در کنترل بازار

یک اقتصاددان در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری موج با اشاره به اینکه بانک مرکزی مانند سایر مسئولان در قبال تحولات اقتصادی کشور گیج شده است گفت: در حال حاضر مسئولان قادر نیستند هیچ اقدامی برای کنترل نرخ ارز انجام دهند و این مسئله ناشی از نقص اقتصاد دولتی است و البته رانتی که از تعارضات دوگانگی قدرت در کشور و روابط دیپلماتیک نامناسب رنج می برد و نیز اینکه برجام با وجود کوشش اروپا منتفی می شود و این سیاست گذاری در بخش های مختلف ناکارآمد شده است.

محمودجامساز

محمود جام ساز با بیان اینکه اگر تحریم های نفتی برای ایران ایجاد شود با توجه به اینکه بسته حمایتی اروپا معلوم نیست چقدر کفایت دارد و وضعیت اقتصاد روشن نیست تصریح کرد: در حال حاضر برای تامین ارز در مضیغه هستیم. بنابراین بار دیگر تاکید می کنم با ادامه روند کنونی ما شاهد نرخ ارز بالایی خواهیم بود.

او با نگاهی به سیاست گذاری های غلط دولت در چند ماه گذشته در زمینه نرخ ارز افزود: پیش از این سیاست تک نرخی شدن ارز را اعلام کردند، اما این مسئله در فضای امنیتی و بسته رخ داد  و اثر آن چیز جزء رانت و فساد در اقتصاد کشور نبود.

ناکارآمدی سایت گذاری ارزی

یک اقتصاد دان در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری موج با انتقاد به سیاست های دولت در زمینه ارزی گفت: در ابتدای سال که دولت سیاست تک نرخی شدن ارز را در پیش گرفت، فضای ایجاد شد که برخی در قبال رانت های به وجود آمده سودهای کلان بردند. در حال حاضر نیز فضای روانی به وجود آمده نه تنها باعث افزایش دلالی شده، بلکه برخی افراد سودجو با همین فضای روانی به وجود آمده قیمت محصولات خود را بالاتر عرضه می کنند و در نهایت این مسئله به افزایش ناامنی در اقتصاد کشور دامن زده است، در چنین شرایطی بانک مرکزی در قبال تغییرات نرخ ارز سکوت کرده است.

آلبرت-بغزیان-1

البرت بغزیان با بیان اینکه دولت باید سیاست شفافی در زمینه ارز تدوین کند تصریح کرد: روند کنونی هیچگونه آینده ای برای بازار ارز متصور نیست و همین موضوع می تواند به آسیب های اقتصادی بیفزاید، زیرا اقتصاد مولد به آینده ای امن و قابل پیش بینی نیاز دارد.

بنابر این گزارش فضای ناامن بازار ارز نه تنها تبعات اقتصادی برای کشور به همراه دارد بلکه باعث شده بسیاری از مردم نسبت به سیاست های دولت بی اعتماد شوند و این مسئله در بلند مدت می تواند فضای از ناکارآمدی  دولت در اذهان عمومی را شکل دهد، چراکه آن ها معتقدند ارز کنونی که در بازار آزاد معامله می شود در ابتدای ارز به دولت و بانک مرکزی ختم می شود زیرا دولت بیشترین درآمد ارزی را دارد و تنها بخش خیلی کوچکی از صادرکننده های غیرنفتی خصوصی هستند که آن ها نیز مکلف به عرضه در بازارثانویه هستند.

 

 

آیا این خبر مفید بود؟
نویسنده:
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

دیدگاه

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه